Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului ca adult
Pentru o dezvoltare armonioasă, atât fizică, cât și psiho-emoțională, orice persoană are nevoie de un spațiu potrivit și de figuri de atașament iubitoare și protective în preajmă. Fiecare dintre noi are nevoie să găsească sentimentul de “acasă “, cu nevoile de bază asigurate (hrană, odihnă, curățenie), cu sentimentul de siguranță, iubire, apartenență și acceptare, care întregesc ceea ce înseamnă “acasă“ pentru fiecare din noi.
“Cele mai multe umbre din viața noastră apar din cauză că stăm noi înșine în calea luminii”
Ralph Waldo Emerson
În primii 7 ani de viață interiorizăm sentimentele de siguranță, iubire, acceptare și apartenență în moduri diferite, în funcție de cât și cum le-am întâlnit în familia și mediul în care ne-am dezvoltat. Unii dintre noi ne-am simțit ocrotiți, astfel încât în viața de adult avem încredere în noi și le putem oferi și celor din jur încredere. Pentru alții, experiența dezvoltării a fost mai puțin pozitivă, formându-i ca persoane care întâmpină dificultăți în a avea încredere în forțele proprii și în ceilalți, se simt nedoriți și inadecvați în majoritatea situațiilor, lipsindu-le sentimentul de siguranță și sprijin. Sunt persoane care caută refugiu în partener și job de cele mai multe ori, așteptând să găsească împlinire și siguranță. În situații si mai nefericite, aceste persoane caută refugiu în alcool, droguri, jocuri de noroc și comportament sexual promiscuu. Aceste experiențe pozitive și mai puțin pozitive din copilărie, alături de moștenirea noastră genetică duc la formarea unei părți din personalitatea noastră, “copilul interior”.
Copilul interior
Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci, astfel încât, în viața adultă, când ne referim la copilul interior vorbim despre dorințe și temeri.
CE REPREZINTĂ DE FAPT COPILUL INTERIOR?
Pentru a face “copilul interior” un concept mai pe înțeles, am sa vă dau un exemplu:
Un cuplu, Maria și Tudor, sunt de 4 ani împreună. El se supără frecvent când ea nu este atentă la nevoile lui și o roagă sa-i cumpere înghețata preferată, iar Maria se întâmplă să uite. În momente de genul, Tudor trăiește experiența reeditată din copilărie când părinții îi neglijau / desconsiderau nevoile și îi reproșează Mariei ca nu se simte suficient de important pentru ea. În contextul dat, Mariei i se reeditează scenariul din copilărie, în care, era mereu criticată și când, foarte rar reușea prin ce făcea, să-și mulțumească părinții. Astfel, copilul interior al celor doi este rănit, întreținând un pattern disfuncțional în relație.
Semnele unui Copil interior rănit
Prin prisma experienței de psihoterapeut pot concluziona că un copil interior rănit se caracterizează prin:
- politețe excesivă
- lipsă de asertivitate
- procrastinare
- toleranță la frustrare redusă
- slab control al impulsului
- nevoia de a face pe plac altora
- neglijarea propriei sănătăți fizice și psihice
- nevoia de împlinire prin ceilalți
- sentimente de respingere și inadecvare
- teama persistentă de “nu pot”
- diferite tipuri de adicții: alcool, droguri, sex, muncă
- incapacitatea de a ieși din relații nesatisfăcătoare
VINDECAREA COPILULUI INTERIOR
Este foarte important să ne vindecăm copilul interior care există în fiecare dintre noi pentru:
- a avea relații interpersonale calitative
- a fi autonomi
- a crește nivelul de satisfacție al vieții
- a avea o stimă de sine adecvată
- a depăși mai ușor evenimente neplăcute, chiar dureroase
- a ne scădea anxietatea în a ne atinge obiectivele dorite
- a avea grijă de sănătatea noastră fizică și psihică
Cum avem grijă de copilul nostru interior?
Un copil interior sănătos are nevoie să aibă dorințe împlinite și să se simtă protejat. Astfel, în a vindeca copilul interior, acționăm din două părți:
1. Protecție (noi ca adulți, alegem să vorbim despre dificultățile noastre, devenind astfel conștienți de ce anume avem nevoie, învățăm să avem grijă de copilul interior care nu a fost protejat de figurile noastre de atașament din copilărie. Prin protecție mă refer la a învăța să ne simțim în siguranță, să învățăm să ne ferim de ce poate să fie periculos, să avem un comportament care ne menține sănătoși).
2. Dorințe împlinite (atenția sporită în a fi în contact cu propriile nevoi, în a avea curaj să le cerem și să le îndeplinim cât de mult se poate. Aici e important să învățam să spunem NU altora și DA nouă).
Atât temerile formate în perioada copilăriei, cât și dorințele nesatisfăcute sunt abordări principale în psihoterapie, care conduc la îmbunătățirea calității vieții și la un copil interior sănătos, în contact cu nevoile lui și care învață să-și dezvăluie capacitățile pentru a se simți în siguranță. Pentru a începe să exersăm dezvoltarea și vindecarea unui copil interior, propun un exercițiu pe care-l folosesc frecvent în practica din cabinet.
Exercițiul constă în a face câte o provocare din următoarele comportamente pe o perioadă de o lună. Sunt vizate patru arii principale de interes pentru a stabili un echilibru în vindecarea copilului interior: corp, job/achiziții, relații, fantezie.
Corp
🌟 savurează un desert sau o mâncarea preferată din copilărie
🌟 dansează
🌟 dă-te în leagăn așa cum o făceai în copilărie
🌟 înscrie-te la sportul pe care doreai să-l fi făcut în copilărie
Job/achiziții
🀄 învață o limbă străină care sună amuzant
🀄 învață să joci un joc nou
🀄 recită o poezie
🀄 învață/ participă la cursuri/activități care nu au neapărat legătură cu profesia ta
Relații
👩👩👧👧 petrece timp cu prietenii pentru a face “nimic” împreună
👩👩👧👧 întâlnește-te cu familia și uitați-vă la albume foto sau înregistrări din propria copilărie (și aici perspectiva trecutului se modifică)
👩👩👧👧 bucură-te de o întâlnire scurtă și neplanificată în agendă, cu membrii familiei (nu-i nevoie să așteptăm Crăciunul pentru asta)
Fantezie
🔮 citește o carte de care n-ai avut timp până acum
🔮 recitește povestea preferată (fii atent ce te-a atras la ea)
🔮 meditează
Este esențial să fim răbdători și blânzi cu noi înșine în acest proces. Vindecarea copilului interior nu este o cursă, ci mai degrabă o călătorie pe termen lung către autocunoaștere și vindecare. Prin această călătorie, putem redescoperi bucuria, inocența și curiozitatea pe care le-am simțit în copilărie, aducându-le în prezent și transformându-le într-o sursă de putere și înțelepciune.
Prin vindecarea copilului interior, ne oferim șansa de a trăi o viață autentică, autodeterminată și plină de fericire. Așadar, hai să ne acordăm timpul și iubirea de care avem nevoie pentru a ne conecta cu această parte a ființei noastre și pentru a aduce echilibrul și armonia în viața noastră.
alte articole din blog
Contact Iași:
Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL 11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași
Contact Belcești:
com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași
Contact Timișoara:
Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș