Tulburarea de personalitate borderline

“Trăsătura esențială a tulburării de personalitate borderline este un tipar de instabilitate a relațiilor interpersonale, a imaginii de sine și a sentimentelor și a impulsivității marcante care începe de la vârsta adultă timpurie și este prezentă într-o varietate de situații”.

Conform DSM-5 (Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale)

Se estimează că tulburarea de personalitate borderline este prezentă în populația generală în procent de 1,6 %.

După cum se poate observa, instabilitatea este o caracteristică ce afectează funcționalitatea unei persoane cu borderline. De asemenea, apar probleme legate de furie și exprimarea furiei, simțind foarte intens furia și exprimându-se violent verbal sau fizic la adresa persoanei care a provocat acest sentiment și au dificultăți în a o controla. Tulburările de personalitate, în general, nu pot fi în totalitate tratate, dar, cu ajutor psihoterapiei și medicației se pot ameliora simptomele și se poate îmbunătăți calitatea vieții.

 

Originile din copilărie ale tulburării de personalitate borderline:

1. Mediu familial nesigur

Acest mediu generează suferință de pe urma unui abuz fizic, sexual sau verbal. A existat o amenințare constantă de abuz sau de abandon din partea părinților sau persoanele care îngrijeau copilul. Este posibil să fie lăsat singur foarte mult timp sau părintele manifestă modificări extreme de dispoziție (furios-binevoitor). Atașamentul este instabil și nesigur.

2. Mediu familial deprivant

Părinții nu oferă iubire, sau căldură fizică, sprijin, protecție sau îndrumare.

3. Mediu familial aspru

Părinții îl pedepseau deseori pe copil, atunci când făcea greșeli. Copilul a crescut într-o familie critică și neînțelegătoare

4. Mediu familial subjugant

Copilului nu îi este permis să își exprime nevoile și sentimentele. Există reguli despre ceea ce poate copilul și ce nu are voie să exprime.

Simptome ale tulburării de personalitate borderline:

  • Efort susținut de a evita abandonul din partea celorlalți
  • Frică intensă de a fi abandonați
  • Consideră că sunt „răi” sau „fără valoare”
  • Nu tolerează singurătatea și au nevoie să fie cineva aproape
  • Trecerea rapidă de la idealizarea la devalorizarea partenerului și a persoanelor din jur
  • Sentimentul că partenerul nu le este suficient alături, că nu oferă suficient
  • Au o imagine instabilă și autocritică despre sine
  • Impulsivitate crescută (condus imprudent, cheltuieli excesive etc.)
  • Auto-mutilarea
  • Tristețe, anxietate, iritabilitate – care durează câteva ore, și doar rareori câteva zile
  • Sentimentul de gol interior
tulburarea borderline automutilare

Gestionarea emoțiilor

Persoanele care prezintă trăsături ale personalității borderline nu reușeșc să își gestioneze emoțiile eficient. Au o sensibilitate crescută la emoțiile, gesturile, cuvintele celor din jur, și resimt emoțiile foarte intens. În principal, simt emoții negative și le este greu să le diminueze intensitatea. O persoană cu borderline simte o gamă largă în aceeeași zi, de la fericire, tristețe, furie, rușine, vinovăție. Acest ciclu poate fi epuizant.

De obicei, folosesc strategii de gestionare nepotrivite, cum ar fi să își suprime gândurile, sau să evite emoțiile și gândurile negative prin a nu se gândi sau a-și ocupa timpul excesiv. Pot apela la diferite metode auto-distructive pentru a-și gestiona sentimentele, cum ar fi alcool, fumat, droguri sau comportamente de auto-mutilare.

Strategiile de ajutor în gestionarea emoțională ar putea fi reevaluarea cognitivă, reinterpretând o situație care ne-a provocat furie sau tristețe, și reducând semnificația personală a situației și relevanța emoțională. De asemenea, persoanele cu borderline sunt încurajate să se detașeze de situație și să încerce rezolvarea problemelor sau acceptarea situațiilor pe care nu le pot schimba.  În același timp, e important, mai întâi, să se detașeze de situație și să se gândească la situație dintr-o perspectivă neutră, ca și cum nu sunt implicate direct în situație.

Stimularea Electrică Transcraniană (tDCS) la domiciliu – Oportunități și provocări în tulburările psihice la vârstnici

Stimularea Electrică Transcraniană (tDCS) reprezintă una dintre opțiunile sigure și eficiente de tratament pentru depresie, tulburări cognitive, halucinații auditive la adulții în vârstă. Posibilitatea de a stimula neuroplasticitatea prin tDCS fără efecte adverse semnificative a încurajat evaluarea eficacității tDCS pentru multe indicații clinice la adulții în vârstă cu probleme de sănătate mintală.

Metoda Feuerstein - clinica Med Anima Iași

Metoda Feuerstein – Cine ne învață cum să învățăm?

Indiferent de vârstă, fie că vorbim despre copii care își doresc să își formeze un mod corect de a învăța, fie că vorbim despre adulți care își doresc să asimileze mai ușor informații noi, metoda Feuerstein e menită să ușureze procesul de învățare.
Metoda Feuerstein îsi propune ca printr-o serie de teste și de exerciții să îți dezvolte capacitățile intelectuale pentru a-ți ușura procesul de învățare.

Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranță

Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranțăCancerul este una dintre cele mai răspândite boli, ajungând în zilele noastre a fi considerată o boală cronică. Este important să știm că fiecare pacient răspunde diferit la acest diagnostic, însă să primești un...

Cum să trăim cu schizofrenia

Învățând să trăim cu schizofrenia"Nu există două persoane cu schizofrenie care să fie la fel. Fiecare individ este diferit. Fiecare experiență este diferită. [...] De asemenea, nu există un mod corect sau greșit de a trăi cu schizofrenia, însă, învățând din experiența...

Intervenții în prevenția demenței

În prevenția demenței strategiile de prevenire timpurie includ factori ce țin de stilul de viață, cum ar fi: nutriția, exercițiile fizice, reducerea stresului, ameliorarea factorilor de risc vascular (cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul zaharat), tratamentul tulburării depresive majore și stimularea cognitivă.

stimulare cognitiva computerizata

Campanie Screening Stimulare Cognitiva – Gratuit

10 OCTOMBRIE ZIUA MONDIALĂ ASĂNĂTĂȚII MINTALEScreening gratuit pentru Stimularea Cognitivă Computerizată10 Octombrie marchează în fiecare an la nivel mondial Ziua Sănătății Mintale. Obiectivul general al Zilei Mondiale a Sănătății Mintale este de a crește gradul de...

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihoze

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihozeSchizofrenia este o tulburare psihiatrică cronică, devastatoare și invalidantă care afectează de obicei funcția creierului adolescenților și adulților tineri, și apare la aproximativ 1 din 100 de oameni din întreaga...

7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintale

7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintaleAdesea văzut ca o demonstrație de inteligență, Cubul Rubik uimește oamenii de zeci de ani. Ceea ce a fost cândva cea mai tare jucărie de pe piață (în 1974 când a fost inventată de Ernő Rubik) este acum o...
dependenta de droguri

Dependența de substanțe psihotrope

Consumul scăpat de sub control al substanțelor psihotrope, indiferent că vorbim aici de medicație psihiatrică sau de droguri, duce la dependență. Dependența de substanțe psihotrope reprezintă un întreg sistem de fenomene comportamentale, cognitive și fiziologice.

Tulburarea de personalitate paranoidă

Tulburarea de personalitate paranoidăTulburarea paranoidă face parte din categoria tulburărilor de personalitate. Acestea din urmă, potrivit Mayo Clinic, reprezintă un tip de tulburări mintale care au în componență un model rigid și nesănătos de gândire,...

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș