Tulburarea de personalitate borderline
“Trăsătura esențială a tulburării de personalitate borderline este un tipar de instabilitate a relațiilor interpersonale, a imaginii de sine și a sentimentelor și a impulsivității marcante care începe de la vârsta adultă timpurie și este prezentă într-o varietate de situații”.
Conform DSM-5 (Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale)
După cum se poate observa, instabilitatea este o caracteristică ce afectează funcționalitatea unei persoane cu borderline. De asemenea, apar probleme legate de furie și exprimarea furiei, simțind foarte intens furia și exprimându-se violent verbal sau fizic la adresa persoanei care a provocat acest sentiment și au dificultăți în a o controla. Tulburările de personalitate, în general, nu pot fi în totalitate tratate, dar, cu ajutor psihoterapiei și medicației se pot ameliora simptomele și se poate îmbunătăți calitatea vieții.
Originile din copilărie ale tulburării de personalitate borderline:
1. Mediu familial nesigur
Acest mediu generează suferință de pe urma unui abuz fizic, sexual sau verbal. A existat o amenințare constantă de abuz sau de abandon din partea părinților sau persoanele care îngrijeau copilul. Este posibil să fie lăsat singur foarte mult timp sau părintele manifestă modificări extreme de dispoziție (furios-binevoitor). Atașamentul este instabil și nesigur.
2. Mediu familial deprivant
3. Mediu familial aspru
4. Mediu familial subjugant
Copilului nu îi este permis să își exprime nevoile și sentimentele. Există reguli despre ceea ce poate copilul și ce nu are voie să exprime.
Simptome ale tulburării de personalitate borderline:
- Efort susținut de a evita abandonul din partea celorlalți
- Frică intensă de a fi abandonați
- Consideră că sunt „răi” sau „fără valoare”
- Nu tolerează singurătatea și au nevoie să fie cineva aproape
- Trecerea rapidă de la idealizarea la devalorizarea partenerului și a persoanelor din jur
- Sentimentul că partenerul nu le este suficient alături, că nu oferă suficient
- Au o imagine instabilă și autocritică despre sine
- Impulsivitate crescută (condus imprudent, cheltuieli excesive etc.)
- Auto-mutilarea
- Tristețe, anxietate, iritabilitate – care durează câteva ore, și doar rareori câteva zile
- Sentimentul de gol interior

Gestionarea emoțiilor
Persoanele care prezintă trăsături ale personalității borderline nu reușeșc să își gestioneze emoțiile eficient. Au o sensibilitate crescută la emoțiile, gesturile, cuvintele celor din jur, și resimt emoțiile foarte intens. În principal, simt emoții negative și le este greu să le diminueze intensitatea. O persoană cu borderline simte o gamă largă în aceeeași zi, de la fericire, tristețe, furie, rușine, vinovăție. Acest ciclu poate fi epuizant.
De obicei, folosesc strategii de gestionare nepotrivite, cum ar fi să își suprime gândurile, sau să evite emoțiile și gândurile negative prin a nu se gândi sau a-și ocupa timpul excesiv. Pot apela la diferite metode auto-distructive pentru a-și gestiona sentimentele, cum ar fi alcool, fumat, droguri sau comportamente de auto-mutilare.
Strategiile de ajutor în gestionarea emoțională ar putea fi reevaluarea cognitivă, reinterpretând o situație care ne-a provocat furie sau tristețe, și reducând semnificația personală a situației și relevanța emoțională. De asemenea, persoanele cu borderline sunt încurajate să se detașeze de situație și să încerce rezolvarea problemelor sau acceptarea situațiilor pe care nu le pot schimba. În același timp, e important, mai întâi, să se detașeze de situație și să se gândească la situație dintr-o perspectivă neutră, ca și cum nu sunt implicate direct în situație.
alte articole din blog
Contact Iași:
Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași
Contact Belcești:
com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași
Contact Timișoara:
Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș