Tulburarea de personalitate borderline

“Trăsătura esențială a tulburării de personalitate borderline este un tipar de instabilitate a relațiilor interpersonale, a imaginii de sine și a sentimentelor și a impulsivității marcante care începe de la vârsta adultă timpurie și este prezentă într-o varietate de situații”.

Conform DSM-5 (Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale)

Se estimează că tulburarea de personalitate borderline este prezentă în populația generală în procent de 1,6 %.

După cum se poate observa, instabilitatea este o caracteristică ce afectează funcționalitatea unei persoane cu borderline. De asemenea, apar probleme legate de furie și exprimarea furiei, simțind foarte intens furia și exprimându-se violent verbal sau fizic la adresa persoanei care a provocat acest sentiment și au dificultăți în a o controla. Tulburările de personalitate, în general, nu pot fi în totalitate tratate, dar, cu ajutor psihoterapiei și medicației se pot ameliora simptomele și se poate îmbunătăți calitatea vieții.

 

Originile din copilărie ale tulburării de personalitate borderline:

1. Mediu familial nesigur

Acest mediu generează suferință de pe urma unui abuz fizic, sexual sau verbal. A existat o amenințare constantă de abuz sau de abandon din partea părinților sau persoanele care îngrijeau copilul. Este posibil să fie lăsat singur foarte mult timp sau părintele manifestă modificări extreme de dispoziție (furios-binevoitor). Atașamentul este instabil și nesigur.

2. Mediu familial deprivant

Părinții nu oferă iubire, sau căldură fizică, sprijin, protecție sau îndrumare.

3. Mediu familial aspru

Părinții îl pedepseau deseori pe copil, atunci când făcea greșeli. Copilul a crescut într-o familie critică și neînțelegătoare

4. Mediu familial subjugant

Copilului nu îi este permis să își exprime nevoile și sentimentele. Există reguli despre ceea ce poate copilul și ce nu are voie să exprime.

Simptome ale tulburării de personalitate borderline:

  • Efort susținut de a evita abandonul din partea celorlalți
  • Frică intensă de a fi abandonați
  • Consideră că sunt „răi” sau „fără valoare”
  • Nu tolerează singurătatea și au nevoie să fie cineva aproape
  • Trecerea rapidă de la idealizarea la devalorizarea partenerului și a persoanelor din jur
  • Sentimentul că partenerul nu le este suficient alături, că nu oferă suficient
  • Au o imagine instabilă și autocritică despre sine
  • Impulsivitate crescută (condus imprudent, cheltuieli excesive etc.)
  • Auto-mutilarea
  • Tristețe, anxietate, iritabilitate – care durează câteva ore, și doar rareori câteva zile
  • Sentimentul de gol interior
tulburarea borderline automutilare

Gestionarea emoțiilor

Persoanele care prezintă trăsături ale personalității borderline nu reușeșc să își gestioneze emoțiile eficient. Au o sensibilitate crescută la emoțiile, gesturile, cuvintele celor din jur, și resimt emoțiile foarte intens. În principal, simt emoții negative și le este greu să le diminueze intensitatea. O persoană cu borderline simte o gamă largă în aceeeași zi, de la fericire, tristețe, furie, rușine, vinovăție. Acest ciclu poate fi epuizant.

De obicei, folosesc strategii de gestionare nepotrivite, cum ar fi să își suprime gândurile, sau să evite emoțiile și gândurile negative prin a nu se gândi sau a-și ocupa timpul excesiv. Pot apela la diferite metode auto-distructive pentru a-și gestiona sentimentele, cum ar fi alcool, fumat, droguri sau comportamente de auto-mutilare.

Strategiile de ajutor în gestionarea emoțională ar putea fi reevaluarea cognitivă, reinterpretând o situație care ne-a provocat furie sau tristețe, și reducând semnificația personală a situației și relevanța emoțională. De asemenea, persoanele cu borderline sunt încurajate să se detașeze de situație și să încerce rezolvarea problemelor sau acceptarea situațiilor pe care nu le pot schimba.  În același timp, e important, mai întâi, să se detașeze de situație și să se gândească la situație dintr-o perspectivă neutră, ca și cum nu sunt implicate direct în situație.

limite sănătoase in relatii

Ce înseamnă limite sănătoase în relații și la ce ne folosesc

În orice tip de relație – fie ea de cuplu, prietenie, familie sau profesională – limitele sănătoase sunt fundamentale. Ele definesc spațiul personal, ne protejează emoțional și asigură un echilibru între nevoile proprii și cele ale celorlalți. Fără limite clare, relațiile pot deveni copleșitoare, generând frustrare, resentimente și epuizare.

Memoria+Atenția+Concentrarea=Stimulare Cognitivă Computerizată

Dacă ai început să uiți lucruri simple, îți pierzi șirul gândurilor în conversații sau te simți mai dezorganizat decât înainte, nu ești singur. Tot mai mulți oameni – indiferent de vârstă – se confruntă cu dificultăți de memorie, atenție și concentrare, uneori fără să-și dea seama cât de mult le afectează viața de zi cu zi.

imagine corporala distorsionata

Ghid de combatere a imaginii corporale negative

Imaginea corporală negativă este mai puțin despre felul în care arătăm și mai mult despre felul în care simțim și gândim despre propria persoană. Când sentimentele care predomină sunt vina, rușinea, dezgustul sau respingerea, ajungem să ne vedem corpul ca pe un inamic.

tristetea post vacanta

Tristețea de după vacanță – este depresie? ce facem cu acest sentiment?

Studiile arată că vacanțele îmbunătățesc starea de bine, cresc afectivitatea pozitivă, reduc stresul și epuizarea, însă toate aceste efecte par că se pierd în prima săptămână după ce revenim la serviciu și aproape că revenim la starea pe care am avut-o înainte de a pleca în vacanță.

compatibilitatea cu terapeutul

Când Terapia Nu Merge Cu Oricine (Sau Cu Nimeni)

Relațiile umane sunt extrem de complexe, iar terapia este, în esență, tot o relație. Nu e vina nimănui că uneori nu ne putem conecta cu un terapeut. La fel cum nu e vina noastră dacă simțim că nimeni nu ni se potrivește.

divort cu copii

Sprijinind copiii după divorț. Cum răspundem la întrebările lor despre schimbările din familie

Amintiți-vă că un copil nu renunță la părinții săi, însă el trebuie să se adapteze la schimbări copleșitoare ce rezultă din pierderea structurii lui familiale. Dacă unui adult îi este atât de greu să treacă prin acest proces gândiți-vă ce poate simți un copil care poate avea sentimente ambivalente față de părinți iar aceste trăiri îî pot întoarce viața pe dos.

terapie adolescenti cu autism

Autismul la adolescenți: Provocări specifice și cum să le faci față

Tulburarea din spectrul autismului  prezintă provocări unice atunci când trece în anii adolescenței. Adesea, din cauza semnelor omise sau a simptomelor care se suprapun cu alte afecțiuni diagnosticarea timpurie a autismului poate fi o reală provocare.

tms tratament anti fumat

STOP fumat: Tratamentul dependenței de nicotină cu TMS

TMS poate reduce dorința de a fuma prin creșterea sau scăderea activității neuronale în zonele implicate în adicții, ameliorează simptomele de sevraj, îmbunătățește controlul impulsului de a fuma.

tdcs in tratamentul depresiei

tDCS în tratarea problemelor psihice și neurologice – soluție modernă și sigură

În era tehnologiei tratarea afecțiunilor psihice se face prin metode ce complimentează sau chiar înlocuiesc complet tratamentul clasic, medicamentos.

Comparatia cu ceilalti - cum sa ne oprim

Comparația cu ceilalți – normalitate, impact, efecte, soluții

Cu siguranță fiecare dintre noi am fost întrebați de către părinți despre notele obținute de colegii noștri de clasă la anumite teste sau evaluări comparativ cu ale noastre ori ni s-a atras atenția că în anumite momente eram mai puțin ascultători decât frații și surorile noastre.

Și acum, ajunși la vârsta adultă, purtăm în minte aceeași întrebare: “Sunt ceilalți mai buni decât noi?”

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL 11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș