Tulburarea de personalitate borderline

“Trăsătura esențială a tulburării de personalitate borderline este un tipar de instabilitate a relațiilor interpersonale, a imaginii de sine și a sentimentelor și a impulsivității marcante care începe de la vârsta adultă timpurie și este prezentă într-o varietate de situații”.

Conform DSM-5 (Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale)

Se estimează că tulburarea de personalitate borderline este prezentă în populația generală în procent de 1,6 %.

După cum se poate observa, instabilitatea este o caracteristică ce afectează funcționalitatea unei persoane cu borderline. De asemenea, apar probleme legate de furie și exprimarea furiei, simțind foarte intens furia și exprimându-se violent verbal sau fizic la adresa persoanei care a provocat acest sentiment și au dificultăți în a o controla. Tulburările de personalitate, în general, nu pot fi în totalitate tratate, dar, cu ajutor psihoterapiei și medicației se pot ameliora simptomele și se poate îmbunătăți calitatea vieții.

 

Originile din copilărie ale tulburării de personalitate borderline:

1. Mediu familial nesigur

Acest mediu generează suferință de pe urma unui abuz fizic, sexual sau verbal. A existat o amenințare constantă de abuz sau de abandon din partea părinților sau persoanele care îngrijeau copilul. Este posibil să fie lăsat singur foarte mult timp sau părintele manifestă modificări extreme de dispoziție (furios-binevoitor). Atașamentul este instabil și nesigur.

2. Mediu familial deprivant

Părinții nu oferă iubire, sau căldură fizică, sprijin, protecție sau îndrumare.

3. Mediu familial aspru

Părinții îl pedepseau deseori pe copil, atunci când făcea greșeli. Copilul a crescut într-o familie critică și neînțelegătoare

4. Mediu familial subjugant

Copilului nu îi este permis să își exprime nevoile și sentimentele. Există reguli despre ceea ce poate copilul și ce nu are voie să exprime.

Simptome ale tulburării de personalitate borderline:

 • Efort susținut de a evita abandonul din partea celorlalți
 • Frică intensă de a fi abandonați
 • Consideră că sunt „răi” sau „fără valoare”
 • Nu tolerează singurătatea și au nevoie să fie cineva aproape
 • Trecerea rapidă de la idealizarea la devalorizarea partenerului și a persoanelor din jur
 • Sentimentul că partenerul nu le este suficient alături, că nu oferă suficient
 • Au o imagine instabilă și autocritică despre sine
 • Impulsivitate crescută (condus imprudent, cheltuieli excesive etc.)
 • Auto-mutilarea
 • Tristețe, anxietate, iritabilitate – care durează câteva ore, și doar rareori câteva zile
 • Sentimentul de gol interior
tulburarea borderline automutilare

Gestionarea emoțiilor

Persoanele care prezintă trăsături ale personalității borderline nu reușeșc să își gestioneze emoțiile eficient. Au o sensibilitate crescută la emoțiile, gesturile, cuvintele celor din jur, și resimt emoțiile foarte intens. În principal, simt emoții negative și le este greu să le diminueze intensitatea. O persoană cu borderline simte o gamă largă în aceeeași zi, de la fericire, tristețe, furie, rușine, vinovăție. Acest ciclu poate fi epuizant.

De obicei, folosesc strategii de gestionare nepotrivite, cum ar fi să își suprime gândurile, sau să evite emoțiile și gândurile negative prin a nu se gândi sau a-și ocupa timpul excesiv. Pot apela la diferite metode auto-distructive pentru a-și gestiona sentimentele, cum ar fi alcool, fumat, droguri sau comportamente de auto-mutilare.

Strategiile de ajutor în gestionarea emoțională ar putea fi reevaluarea cognitivă, reinterpretând o situație care ne-a provocat furie sau tristețe, și reducând semnificația personală a situației și relevanța emoțională. De asemenea, persoanele cu borderline sunt încurajate să se detașeze de situație și să încerce rezolvarea problemelor sau acceptarea situațiilor pe care nu le pot schimba.  În același timp, e important, mai întâi, să se detașeze de situație și să se gândească la situație dintr-o perspectivă neutră, ca și cum nu sunt implicate direct în situație.

Depresia: abordare multidisciplinară și soluții inovative

Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori externi și interni. Înțelegerea acestor influențe și abordarea lor într-un mod integrat reprezintă cheia pentru tratarea depresiei. Un plan de tratament holistic, care include atât terapia psihologică cât și gestionarea factorilor de mediu și medicali, poate aduce alinare și sprijin pentru cei afectați de această afecțiune mintală dificilă dar atât de frecventă.

Afecțiuni neurologice și psihice – comparație, puncte comune

Tulburările psihice se întâlnesc cu o rată foarte înalta în patologiile neurologice și afectează o mare parte întreaga populație de pe globul pământesc. Se cunosc până în prezent 14 tipuri de afecțiuni majore ce au origine neurologică, cu prezența unui tablou clinic asemănător celui întâlnit la afecțiunile și tulburările psihiatrice, ce apar în urma unor leziuni ale creierului uman sau în rezultatul evoluției unor boli neurologice.

terapia cu pisici beneficii sanatatea mintala

Terapia cu pisici – mit sau realitate

Studii din lumea întreagă susțin și la nivel științific ceea ce – intuitiv – am perceput și noi: compania pisicilor este de un real ajutor în viața de zi cu zi, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări sau afecțiuni precum depresie sau anxietate.

Am sintetizat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai importante 10 beneficii pentru sănătatea mintală care vin la pachet cu prietenii blănoși:.

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

terapie de cuplu

Despre dependență și independență în relații – sănătate vs. toxicitate în cuplu

O provocare foarte mare cu care se confruntă multe dintre cuplurile de astăzi este identificarea unui echilibru intre dependență – nevoia de celălalt și independență – susținerea și orientarea spre propriile noastre interese. Unde și cum găsim linia fină ce separă un atașament sănătos și o dependență normală, naturală de tendința de a petrece mult timp departe de partener, având interese și preocupări care nu-l includ?

echilibru intre job si viata personala

Work – life balance – putem găsi echilibrul dintre viața personală și job?

A fost o vreme când granițele dintre serviciu și viața de acasă erau clare. În societatea de astăzi, de cele mai multe ori munca are prioritate față de orice altceva din viața noastră. Dorința noastră de a reuși profesional ne poate împinge să ne lăsăm deoparte propria stare de bine. Avem tendința de a cădea în capcana de a crede că putem fi productivi tot timpul sau că o zi de opt ore la locul de muncă echivalează cu opt ore de a fi productiv. Cu toate acestea, acest lucru este greu de realizat, dacă nu imposibil, pentru mulți dintre noi.

depresia in familie

Depresia și gestionarea ei în familie

Ce să faci când cineva drag se confruntă cu depresia?
Ce să NU faci când vrei să ajuți pe cineva cu depresie?
Când un membru al familiei noastre sau un prieten apropiat suferă de depresie este provocator pentru toată lumea, însă depresia este tratabilă, iar suportul emoțional și social îmbunătățesc considerabil rezultatele tratamentelor.

Tulburări mintale și tulburări de personalitate – definiții, comparație /limite, exemple, abordare terapeutică

Tulburările mintale și tulburările de personalitate sunt două categorii distincte de afecțiuni psihologice care afectează în mod semnificativ starea mintală și comportamentul individului. Deși au caracteristici și simptome diferite, ambele pot cauza dificultăți semnificative în viața de zi cu zi a unei persoane și necesită intervenție terapeutică.

sindromul impostorului

Sindromul impostorului

Sindromul impostorului este un fenomen psihologic care afectează multe persoane, chiar și pe acelea care sunt realizate din punct de vedere profesional și s-ar putea spune că sunt de succes.

abordarea in cuplu a sanatatii mintale a copilulului

Abordarea în cuplu a sănătății mintale a copiilor și adolescenților

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților ar trebui să fie o preocupare majoră în zilele noastre, iar recunoașterea și gestionarea adecvată a problemelor lor devin vitale. Cu toate acestea, situația poate deveni complicată atunci când unul dintre părinți nu recunoaște sau este complet împotrivă.

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș