Tulburarea afectivă bipolară

Tulburarea afectivă bipolară  este o tulburare psihică care afecteaza in principal dispozitia, emoțiile, gândirea și comportamentul. Pacienţii cu tulburare bipolară prezintă perioade de euforie sau agitaţie, care alternează cu stări de depresie.

Episodul depresiv se caracterizeaza prin: dispoziţie depresivă sau pierderea interesului şi a plăcerii, durata episodului este de cel puţin 2 săptămâni. Episodul maniacal se caraterizeaza prin: dispoziţie euforică, expansivă sau iritabilă, durata episodului fiind de cel puţin 7 zile. Lista simptomelor depresive include: dispoziţie depresivă, pierderea interesului şi a plăcerii pentru toate activitatile, scădere sau creştere ponderală semnificativă, insomnie sau hipersomnie, agitaţie sau inhibiţie psihomotorie, sentimente de tristete, inutilitate si idei suicidare (ganduri recurente de moarte). Simptome maniacale includ: stima de sine crescută, incredere nerealista in propria capacitate, euforie, impuls sexual crescut, scăderea nevoii fiziologice de somn si agitaţie psihomotorie.

Tulburarea afectiva bipolara poate fi de doua tipuri:

Tulburarea bipolară tip 1: se manifestă prin unul sau mai multe episoade maniacale. Apariţia unui episod depresiv sau a unuia hipomaniacal nu este necesară pentru diagnostic, dar acestea însoţesc cel mai frecvent perioadele maniacale.

Tulburarea bipolară tip 2 se caracterizează prin unul sau mai multe episoade hipomaniacale şi unul sau mai multe episoade depresive majore.

Epidemiologie: Pe Glob, aproximativ 4% din populaţie suferă de tulburare bipolară. Prevalenţa bolii este similară la cele două sexe, ca şi în cazul diferitelor culturi şi/sau grupuri etnice. Vârstele de debut ale afecțiunii sunt reprezentate de sfârșitul adolescenței și vârsta de adult tânăr (15-44 de ani).

Etiopatogenia tulburarii afective bipolare include factori genetici, fiziologici si factori de mediu.

Med Anima - tulburarea bipolara

Factorii de risc care intervin în apariția tulburării afective bipolare sunt: istoricul familial pozitiv pentru tulburare afectivă bipolara, abuzul de droguri sau alcool, evenimente de viață stressante negative (divortul, decesul unei persoane dragi) sau pozitive (căsătoria), prezența unei alte boli somatice, precum si munca în ture de noapte.

Dintre toate aspectele clinice şi psihosociale asociate tulburarii afective bipolare, preocuparea cea mai mare o reprezintă RISCUL SUICIDAR!

Diagnosticul se bazează pe descrierea simptomelor pe care le resimte subiectul, dar şi pe comportamentul anormal descris de familie, prieteni sau colegi, urmate de observarea altor semne la evaluarea  clinica, de către medicii psihiatri, asistente de specialitate sau psihologi specializaţi. Evaluarea cazurilor se realizează de regulă în ambulator. Spitalizarea este necesară la cazurile cu risc pentru individul respectiv sau pentru anturaj.

Diagnosticul diferenţial

Diagnosticul diferenţial cuprinde mai multe afecţiuni psihiatrice care se manifestă prin simptome similare celor din tulburarea bipolară – schizofrenia, ADHD, tulburările de personalitate, inclusiv tulburarea de personalitate de tip borderline. Oricine a prezentat antecedente de manie/hipomanie şi depresie este diagnosticat pentru totdeauna cu tulburare bipolară, indiferent de evoluţia ulterioară şi de lungimea perioadelor de remisie; conform criteriilor oficiale, nici un caz nu este considerat vindecat, ci doar în remisie.

Abuzul de diferite droguri şi substanţe medicamentoase (cocaină, amfetamină, steroizi, propranolol) poate complica de asemenea evoluţia bolii.

Tratamentul cuprinde un număr de medicamente şi tehnici de psihoterapie (terapia cognitiv-comportamentala, terapia de familie, terapia de grup, interventia in criza si psihoeducatia). Este necesară îmbinarea psihoterapiei cu tratamentul farmacologic sub atenta supraveghere a unui medic specialist psihiatru, deoarece studiile au arătat faptul că această asociere duce la o scădere semnificativă a recăderilor.

De cele mai multe ori tratamentul se face toată viaţa, chiar dacă simptomele au dispărut !

Prognosticul este bun, in urma unei terapii corecte. Deşi poate constitui o condiţie medicală dizabilitantă, mulţi dintre pacienţii cu tulburare bipolară duc o viaţă normală şi completă (este necesar tratamentul medicamentos).

Remisie si recadere: În cazurile cele mai severe, care au necesitat spitalizare pentru primul episod maniacal/mixt – 50% au intrat în remisie în 6 săptămâni, iar 98% în 2 ani.

Rata de mortalitate prin suicid, în tulburarea bipolară se situează între 18 şi 25%.

Direcții viitoare:

  • Identificarea genelor care conferă vulnerabilitate
  • Optimizarea intervenţiilor psihosociale
  • Medicamente noi, cu eficacitate şi tolerabilitate crescută
  • Înţelegerea evoluţiei şi un management superior calitativ
  • Identificare, diagnostic şi tratament precoce
  • Rezolvarea controverselor diagnostice
  • Rezolvarea controverselor asupra relevanţei simptomelor auxiliare
  • Rezolvarea controverselor privind administrarea antidepresivelor
  • Destigmatizarea pacientului cu tulburare afectiva bipolara

 

Afla mai multe informatii

Citeste mai multe detalii despre tulburarea afectiva bipolara  – click pe butonul de mai jos pentru a accesa documentul.