Tulburarea afectivă bipolară

Tulburarea afectivă bipolară este o tulburare psihică care afectează în principal dispoziția, emoțiile, gândirea și comportamentul.

Pacienţii cu tulburare bipolară prezintă perioade de euforie sau agitaţie, care alternează cu stări de depresie.

Dintre toate aspectele clinice şi psihosociale asociate tulburării afective bipolare, preocuparea cea mai mare o reprezintă RISCUL SUICIDAR!

Episodul depresiv se caracterizează prin: dispoziţie depresivă sau pierderea interesului şi a plăcerii, durata episodului este de cel puţin 2 săptămâni. Lista simptomelor depresive include: dispoziţie depresivă, pierderea interesului şi a plăcerii pentru toate activitățile, scădere sau creştere ponderală semnificativă, insomnie sau hipersomnie, agitaţie sau inhibiţie psihomotorie, sentimente de tristețe, inutilitate și idei suicidare (gânduri recurente de moarte).

Episodul maniacal se caraterizeaza prin: dispoziţie euforică, expansivă sau iritabilă, durata episodului fiind de cel puţin 7 zile. Simptome maniacale includ: stimă de sine crescută, încredere nerealistă in propria capacitate, euforie, impuls sexual crescut, scăderea nevoii fiziologice de somn și agitaţie psihomotorie.

Tulburarea afectivă bipolară poate fi de două tipuri:
Tulburarea bipolară tip 1 – se manifestă prin unul sau mai multe episoade maniacale. Apariţia unui episod depresiv sau a unuia hipomaniacal (asemănător cu cel maniacal, dar mai puțin sever) nu este necesară pentru diagnostic, dar acestea însoţesc cel mai frecvent perioadele maniacale.
Tulburarea bipolară tip 2 – se caracterizează  prin unul sau mai multe episoade hipomaniacale (asemănătoare cu cele maniacale, dar mai puțin severe) şi unul sau mai multe episoade depresive majore.
Epidemiologie

Pe Glob, aproximativ 1% din populaţie suferă de tulburare bipolară. Prevalenţa bolii este similară la cele două sexe, ca şi în cazul diferitelor culturi şi/sau grupuri etnice. Vârstele de debut ale afecțiunii sunt reprezentate de sfârșitul adolescenței și vârsta de adult tânăr (15-44 de ani).

Factorii de risc

Etiopatogenia tulburării afective bipolare include factori genetici, fiziologici și factori de mediu.

Factorii de risc care intervin în apariția tulburării afective bipolare sunt:

  • istoricul familial pozitiv pentru tulburare afectivă bipolară,
  • abuzul de droguri sau alcool,
  • trăirea unei experiențe de viață traumatizante (de ex., abuz fizic, sexual sau emoțional),
  • evenimente de viață stressante negative (divorțul, decesul unei persoane dragi) sau pozitive (căsătoria),
  • prezența unei alte boli somatice,
  • munca în ture de noapte.

Diagnosticul

se bazează pe descrierea simptomelor pe care le resimte subiectul, dar şi pe comportamentul anormal descris de familie, prieteni sau colegi, urmate de observarea altor semne la evaluarea clinică, de către medicii psihiatri, asistente de specialitate sau psihologi specializaţi. Evaluarea cazurilor se realizează de regulă în ambulator. Spitalizarea este necesară la cazurile cu risc pentru individul respectiv sau pentru anturaj.

Diagnosticul diferenţial cuprinde mai multe afecţiuni psihiatrice care se manifestă prin simptome similare celor din tulburarea bipolară – schizofrenia, ADHD, tulburările de personalitate, inclusiv tulburarea de personalitate de tip borderline. Oricine a prezentat antecedente de manie/hipomanie şi depresie este diagnosticat pentru totdeauna cu tulburare bipolară, indiferent de evoluţia ulterioară şi de lungimea perioadelor de remisie; conform criteriilor oficiale, nici un caz nu este considerat vindecat, ci doar în remisie.

Abuzul de diferite droguri şi substanţe medicamentoase (cocaină, amfetamină, steroizi, propranolol) poate complica de asemenea evoluţia bolii.

Tratamentul

cuprinde un număr de medicamente şi tehnici de psihoterapie (terapia cognitiv-comportamentală, terapia de familie, terapia de grup, intervenția în criză și psihoeducația). Deși tulburarea bipolară este cronică, persistând pe tot parcursul vieții, simptomele acesteia pot fi gestionate. Este necesară îmbinarea psihoterapiei cu tratamentul farmacologic sub atenta supraveghere a unui medic specialist psihiatru, deoarece studiile au arătat faptul că această asociere duce la o scădere semnificativă a recăderilor. Introducerea anumitor schimbări în stilul de viață, precum și sprijinul persoanelor aproapiate contribuie în mod semnificativ la gestionarea simptomatologiei.

De cele mai multe ori tratamentul se face toată viaţa, chiar dacă simptomele au dispărut !

Prognosticul

Prognosticul este bun, în urmă unei terapii corecte. Deşi poate constitui o condiţie medicală care poate duce la probleme grave care afectează diferite aspecte ale vieții, sub tratament, mulţi dintre pacienţii cu tulburare bipolară duc o viaţă normală şi completă (este necesar tratamentul medicamentos).

Remisie și recădere: În cazurile cele mai severe, care au necesitat spitalizare pentru primul episod maniacal/mixt – 50% au intrat în remisie în 6 săptămâni, iar 98% în 2 ani.

Rata de mortalitate prin suicid, în tulburarea bipolară se situează între 18 şi 25%.

Tulburarea afectivă bipolară este o boală care se poate ține sub control

În cadrul clinicii Med Anima tratamentul acestei afecțiuni se realizează utilizând testele genetice.

Direcții viitoare:

  • Identificarea genelor care conferă vulnerabilitate
  • Optimizarea intervenţiilor psihosociale
  • Medicamente noi, cu eficacitate şi tolerabilitate crescută
  • Înţelegerea evoluţiei şi un management superior calitativ
  • Identificare, diagnostic şi tratament precoce
  • Rezolvarea controverselor diagnostice
  • Rezolvarea controverselor asupra relevanţei simptomelor auxiliare
  • Rezolvarea controverselor privind administrarea antidepresivelor
  • Destigmatizarea pacientului cu tulburare afectivă bipolară

Află mai multe informații

Citește mai multe detalii despre  tulburarea afectivă bipolară – click pe butonul de mai jos pentru a accesa documentul.

alte articole din blog

Psiholog, psihoterapeut și psihiatru, eu ce aleg?

Ți s-a întâmplat vreodată să te întrebi la cine să apelezi când mintea și emoțiile tale par să se afle într-un labirint fără sfârșit? Nu ești singur! Înțelegerea diferențelor dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru este esențială pentru a ști pe cine să alegi în funcție de nevoile tale specifice. Așa că, haide să lămurim acest puzzle împreună!

Șantajul emoțional – cum îl recunoști, cum îl combați?

Șantajul emoțional este o formă de manipulare subtilă prin intermediul căreia manipulatorul încearcă să influențeze sau să controleze persoana țintă prin presiuni psihologice și emoționale cu scopul de a o determina să acționeze într-un anumit fel, în detrimentul propriilor interese și a propriei stări de bine.
De obicei, șantajul emoțional funcționează în relațiile mai apropiate (relația părinte-copil, familie, cuplu, relații de prietenie), pentru că manipulatorul se folosește de semnificația relației și de multe ori încearcă să creeze sentimente de vinovăție (nejustificată), pentru a obține ceea ce își dorește.

Depresia: abordare multidisciplinară și soluții inovative

Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori externi și interni. Înțelegerea acestor influențe și abordarea lor într-un mod integrat reprezintă cheia pentru tratarea depresiei. Un plan de tratament holistic, care include atât terapia psihologică cât și gestionarea factorilor de mediu și medicali, poate aduce alinare și sprijin pentru cei afectați de această afecțiune mintală dificilă dar atât de frecventă.

Afecțiuni neurologice și psihice – comparație, puncte comune

Tulburările psihice se întâlnesc cu o rată foarte înalta în patologiile neurologice și afectează o mare parte întreaga populație de pe globul pământesc. Se cunosc până în prezent 14 tipuri de afecțiuni majore ce au origine neurologică, cu prezența unui tablou clinic asemănător celui întâlnit la afecțiunile și tulburările psihiatrice, ce apar în urma unor leziuni ale creierului uman sau în rezultatul evoluției unor boli neurologice.

terapia cu pisici beneficii sanatatea mintala

Terapia cu pisici – mit sau realitate

Studii din lumea întreagă susțin și la nivel științific ceea ce – intuitiv – am perceput și noi: compania pisicilor este de un real ajutor în viața de zi cu zi, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări sau afecțiuni precum depresie sau anxietate.

Am sintetizat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai importante 10 beneficii pentru sănătatea mintală care vin la pachet cu prietenii blănoși:.

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

terapie de cuplu

Despre dependență și independență în relații – sănătate vs. toxicitate în cuplu

O provocare foarte mare cu care se confruntă multe dintre cuplurile de astăzi este identificarea unui echilibru intre dependență – nevoia de celălalt și independență – susținerea și orientarea spre propriile noastre interese. Unde și cum găsim linia fină ce separă un atașament sănătos și o dependență normală, naturală de tendința de a petrece mult timp departe de partener, având interese și preocupări care nu-l includ?

echilibru intre job si viata personala

Work – life balance – putem găsi echilibrul dintre viața personală și job?

A fost o vreme când granițele dintre serviciu și viața de acasă erau clare. În societatea de astăzi, de cele mai multe ori munca are prioritate față de orice altceva din viața noastră. Dorința noastră de a reuși profesional ne poate împinge să ne lăsăm deoparte propria stare de bine. Avem tendința de a cădea în capcana de a crede că putem fi productivi tot timpul sau că o zi de opt ore la locul de muncă echivalează cu opt ore de a fi productiv. Cu toate acestea, acest lucru este greu de realizat, dacă nu imposibil, pentru mulți dintre noi.

depresia in familie

Depresia și gestionarea ei în familie

Ce să faci când cineva drag se confruntă cu depresia?
Ce să NU faci când vrei să ajuți pe cineva cu depresie?
Când un membru al familiei noastre sau un prieten apropiat suferă de depresie este provocator pentru toată lumea, însă depresia este tratabilă, iar suportul emoțional și social îmbunătățesc considerabil rezultatele tratamentelor.

Tulburări mintale și tulburări de personalitate – definiții, comparație /limite, exemple, abordare terapeutică

Tulburările mintale și tulburările de personalitate sunt două categorii distincte de afecțiuni psihologice care afectează în mod semnificativ starea mintală și comportamentul individului. Deși au caracteristici și simptome diferite, ambele pot cauza dificultăți semnificative în viața de zi cu zi a unei persoane și necesită intervenție terapeutică.

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș