Tristețea de după vacanță
este depresie? ce facem cu acest sentiment?
De multe ori, revenirea din vacanță este însoțită de tristețe, uneori destul de profundă încât pare că merge în direcția unei stări depresive. Această stare ne poate afecta capacitatea de concentrare, productivitatea și putem experimenta motivație scăzută și anxietate.
Cu toții așteptăm cu nerăbdare vacanțele în orice perioadă a anului și pe bună dreptate, pentru că au o funcție foarte importantă pentru recuperare și stare de bine. Studiile arată că vacanțele îmbunătățesc starea de bine, cresc afectivitatea pozitivă, reduc stresul și epuizarea, însă toate aceste efecte par că se pierd în prima săptămână după ce revenim la serviciu și aproape că revenim la starea pe care am avut-o înainte de a pleca în vacanță.
Această stare depresivă nu este recunoscută în manualele de diagnostic ca o tulburare în sine și nu este nici o formă de depresie diagnosticabilă, chiar dacă are elemente comune. Este mai degrabă o dereglare a dispoziției, caracterizată prin dificultatea de a reveni la rutina zilnică după o vacanță plăcută. Principalele simptome pot include iritabilitate, oboseală, tulburări de somn, pierderea interesului pentru activități plăcute și dificultăți de concentrare.
O explicație pentru care ajungem să experimentăm această stare după vacanță ar putea fi trecerea bruscă de la relaxarea și libertatea din vacanță la responsabilități și stres cotidian.
În vacanță, ne rupem de rutina zilnică, iar revenirea la activitățile obișnuite poate aduce sentimente de anxietate și copleșire emoțională. Alți factori care contribuie la dezvoltarea acestei stări sunt:
👉🏼 Schimbarea ritmului zilnic
În vacanță nu ne limitează nimic programul, putem face „ce vrem”, însă revenirea la programul condiționat de un loc de muncă poate fi percepută ca rigidă și stresantă după o perioadă de libertate.
👉🏼 Reluarea responsabilităților
👉🏼 Deconectarea temporară de la realitate
Recomandări pentru gestionarea tristeții post-vacanță
1. Planifică o tranziție graduală
2. Menține-ți, pe cât posibil, obiceiurile sănătoase și în vacanță
3. Stabilește obiective realiste
De multe ori, când există task-uri din urmă pe care trebuie să le recuperăm – cum se întâmplă adesea după vacanțe – avem tendința să ne stresăm foarte tare pentru că vrem să le rezolvăm pe toate odată, ceea ce nu este realist și pune foarte multă presiune pe noi. Este mai sănătoasă o abordare bazată pe prioritizarea task-urilor în funcție de importanța și urgența lor, pentru a evita stresul excesiv și suprasolicitarea.
4. Reconectează-te cu lucrurile bune din viața obișnuită
Concluzii
Bibliografie:
- Gump, B. B., Hruska, B., Pressman, S. D., Park, A., & Bendinskas, K. G. (2021). Vacation’s lingering benefits, but only for those with low stress jobs. Psychology & health, 36(8), 895-912.
- de Bloom, J., Kompier, M., Geurts, S., de Weerth, C., & Sonnentag, S. (2013). Do we recover from vacation?. International Journal of Psychology, 43(4), 722.
- Speth, F., Wendsche, J., & Wegge, J. (2024). We Continue to Recover Through Vacation!. European Psychologist.
- https://www.healthline.com/health/post-vacation-blues
alte articole din blog
Contact Iași:
Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL 11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași
Contact Belcești:
com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași
Contact Timișoara:
Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș