Tristețea de după vacanță

este depresie? ce facem cu acest sentiment?

De multe ori, revenirea din vacanță este însoțită de tristețe, uneori destul de profundă încât pare că merge în direcția unei stări depresive. Această stare ne poate afecta capacitatea de concentrare, productivitatea și putem experimenta motivație scăzută și anxietate.

Cu toții așteptăm cu nerăbdare vacanțele în orice perioadă a anului și pe bună dreptate, pentru că au o funcție foarte importantă pentru recuperare și stare de bine. Studiile arată că vacanțele îmbunătățesc starea de bine, cresc afectivitatea pozitivă, reduc stresul și epuizarea, însă toate aceste efecte par că se pierd în prima săptămână după ce revenim la serviciu și aproape că revenim la starea pe care am avut-o înainte de a pleca în vacanță.

Această stare depresivă nu este recunoscută în manualele de diagnostic ca o tulburare în sine și nu este nici o formă de depresie diagnosticabilă, chiar dacă are elemente comune. Este mai degrabă o dereglare a dispoziției, caracterizată prin dificultatea de a reveni la rutina zilnică după o vacanță plăcută. Principalele simptome pot include iritabilitate, oboseală, tulburări de somn, pierderea interesului pentru activități plăcute și dificultăți de concentrare.

O explicație pentru care ajungem să experimentăm această stare după vacanță ar putea fi trecerea bruscă de la relaxarea și libertatea din vacanță la responsabilități și stres cotidian.

În vacanță, ne rupem de rutina zilnică, iar revenirea la activitățile obișnuite poate aduce sentimente de anxietate și copleșire emoțională. Alți factori care contribuie la dezvoltarea acestei stări sunt:

 

👉🏼 Schimbarea ritmului zilnic

În vacanță nu ne limitează nimic programul, putem face „ce vrem”, însă revenirea la programul condiționat de un loc de muncă poate fi percepută ca rigidă și stresantă după o perioadă de libertate.

👉🏼 Reluarea responsabilităților

Chiar dacă noi luăm o pauză în concediu, se pot acumula sarcini la serviciu de care trebuie să ne ocupăm la întoarcere, aspect ce poate duce la copleșire emoțională, mai ales în prima săptămână după concediu

👉🏼 Deconectarea temporară de la realitate

Adesea în vacanță putem pune multe probleme „pe pauză”, însă ele nu dispar; trebuie să ne confruntăm cu ele în continuare după ce ne întoarcem din concediu. Problema este că vacanța ne oferă senzația că totul va fi bine pentru că ne simțim bine pe moment, iar când ne întoarcem și ne lovim din nou de lucruri mai grele, putem să simțim dezamăgire și frustrare.

Recomandări pentru gestionarea tristeții post-vacanță

1. Planifică o tranziție graduală

Ar fi ideal să îți planifici concediul în așa fel încât să mai ai o zi sau două în care poți lenevi sau să faci activități care să-ți facă plăcere, ca să poți intra mai puțin brusc în rutina ta zilnică.

2. Menține-ți, pe cât posibil, obiceiurile sănătoase și în vacanță

Există tentația ca atunci când suntem în vacanță să ne dăm frâu liber și să nu mai menținem anumite obiceiuri sănătoase de dragul altor activități mai plăcute. Totuși, menținerea unei rutine minimaliste, care să includă cel puțin 8 ore de somn, evitarea mâncatului în exces, consumul de apă suficient și cel puțin 30 de minute de activitate fizică, poate ajuta la revenirea la rutină după vacanță. Dacă ți-ai dezvoltat un obicei sănătos în perioada vacanței (ai făcut în fiecare zi o plimbare sau ai scris în jurnal ori ai pictat), încearcă să menții pe cât posibil acest obicei și după ce revii la muncă. Astfel vei avea sentimentul că faci și ceva pentru tine și va fi o sursă de emoții pozitive și relaxare chiar și în zilele mai stresante.

3. Stabilește obiective realiste

De multe ori, când există task-uri din urmă pe care trebuie le recuperăm – cum se întâmplă adesea după vacanțeavem tendința ne stresăm foarte tare pentru vrem le rezolvăm pe toate odată, ceea ce nu este realist și pune foarte multă presiune pe noi. Este mai sănătoasă o abordare bazată pe prioritizarea task-urilor în funcție de importanța și urgența lor, pentru a evita stresul excesiv și suprasolicitarea.

4. Reconectează-te cu lucrurile bune din viața obișnuită

Ia-ți un moment de reflecție și gândește-te la lucrurile bune pe care le ai în viața ta, care de obicei îți fac plăcere – cum ar fi faptul că te poți întâlni din nou cu prietenii tăi sau că poți lua din nou prânzul cu colegii cu care ai niște relații pozitive, sau pur și simplu că te-ai întors la animalul tău de companie. Poate fi orice îți dă o stare de bine. Concentrarea pe aceste lucruri pozitive poate ajuta la schimbarea perspectivei asupra revenirii la muncă

Concluzii

Este absolut normal să simțim un anumit nivel de tristețe după o vacanță. Este important să ne amintim că nu este o problemă emoțională gravă, însă este deranjantă. Poate fi diminuată semnificativ dacă ne creăm un cadru mental și comportamental bazat pe recomandările de mai sus. Dacă, totuși, simptomele persistă mai mult de două săptămâni sau te împiedică în funcționarea zilnică, ar fi bine să discuți cu un specialist în sănătate mintală pentru a identifica cauzele acestei probleme emoționale și pentru a primi ajutor personalizat pentru tine și contextul tău de viață.

Bibliografie:

  1. Gump, B. B., Hruska, B., Pressman, S. D., Park, A., & Bendinskas, K. G. (2021). Vacation’s lingering benefits, but only for those with low stress jobs. Psychology & health, 36(8), 895-912.
  2. de Bloom, J., Kompier, M., Geurts, S., de Weerth, C., & Sonnentag, S. (2013). Do we recover from vacation?. International Journal of Psychology, 43(4), 722.
  3. Speth, F., Wendsche, J., & Wegge, J. (2024). We Continue to Recover Through Vacation!. European Psychologist.
  4. https://www.healthline.com/health/post-vacation-blues 
limite sănătoase in relatii

Ce înseamnă limite sănătoase în relații și la ce ne folosesc

În orice tip de relație – fie ea de cuplu, prietenie, familie sau profesională – limitele sănătoase sunt fundamentale. Ele definesc spațiul personal, ne protejează emoțional și asigură un echilibru între nevoile proprii și cele ale celorlalți. Fără limite clare, relațiile pot deveni copleșitoare, generând frustrare, resentimente și epuizare.

Memoria+Atenția+Concentrarea=Stimulare Cognitivă Computerizată

Dacă ai început să uiți lucruri simple, îți pierzi șirul gândurilor în conversații sau te simți mai dezorganizat decât înainte, nu ești singur. Tot mai mulți oameni – indiferent de vârstă – se confruntă cu dificultăți de memorie, atenție și concentrare, uneori fără să-și dea seama cât de mult le afectează viața de zi cu zi.

imagine corporala distorsionata

Ghid de combatere a imaginii corporale negative

Imaginea corporală negativă este mai puțin despre felul în care arătăm și mai mult despre felul în care simțim și gândim despre propria persoană. Când sentimentele care predomină sunt vina, rușinea, dezgustul sau respingerea, ajungem să ne vedem corpul ca pe un inamic.

compatibilitatea cu terapeutul

Când Terapia Nu Merge Cu Oricine (Sau Cu Nimeni)

Relațiile umane sunt extrem de complexe, iar terapia este, în esență, tot o relație. Nu e vina nimănui că uneori nu ne putem conecta cu un terapeut. La fel cum nu e vina noastră dacă simțim că nimeni nu ni se potrivește.

divort cu copii

Sprijinind copiii după divorț. Cum răspundem la întrebările lor despre schimbările din familie

Amintiți-vă că un copil nu renunță la părinții săi, însă el trebuie să se adapteze la schimbări copleșitoare ce rezultă din pierderea structurii lui familiale. Dacă unui adult îi este atât de greu să treacă prin acest proces gândiți-vă ce poate simți un copil care poate avea sentimente ambivalente față de părinți iar aceste trăiri îî pot întoarce viața pe dos.

terapie adolescenti cu autism

Autismul la adolescenți: Provocări specifice și cum să le faci față

Tulburarea din spectrul autismului  prezintă provocări unice atunci când trece în anii adolescenței. Adesea, din cauza semnelor omise sau a simptomelor care se suprapun cu alte afecțiuni diagnosticarea timpurie a autismului poate fi o reală provocare.

tms tratament anti fumat

STOP fumat: Tratamentul dependenței de nicotină cu TMS

TMS poate reduce dorința de a fuma prin creșterea sau scăderea activității neuronale în zonele implicate în adicții, ameliorează simptomele de sevraj, îmbunătățește controlul impulsului de a fuma.

tdcs in tratamentul depresiei

tDCS în tratarea problemelor psihice și neurologice – soluție modernă și sigură

În era tehnologiei tratarea afecțiunilor psihice se face prin metode ce complimentează sau chiar înlocuiesc complet tratamentul clasic, medicamentos.

Comparatia cu ceilalti - cum sa ne oprim

Comparația cu ceilalți – normalitate, impact, efecte, soluții

Cu siguranță fiecare dintre noi am fost întrebați de către părinți despre notele obținute de colegii noștri de clasă la anumite teste sau evaluări comparativ cu ale noastre ori ni s-a atras atenția că în anumite momente eram mai puțin ascultători decât frații și surorile noastre.

Și acum, ajunși la vârsta adultă, purtăm în minte aceeași întrebare: “Sunt ceilalți mai buni decât noi?”

Cum să-ți ajuți copilul să gestioneze stresul de la școală și presiunea pe note bune

Orice părinte iubitor dorește reușita școlară a copilului său. Doar că atunci când eforturile sau rezultatele lor nu sunt pe măsura așteptărilor sau doar amenință să nu fie, apar și frământările, de ambele părți.

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL 11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș