Stimularea Electrică Transcraniană (tDCS) la domiciliu

Oportunități și provocări în tulburările psihice la vârstnici

Creșterea constantă a numărului de adulți în vârstă aduce mari provocări pentru serviciile de îngrijire a sănătății mintale geriatrice. În 2016, NMHS a raportat că, în rândul adulților în vârstă, prevalența tulburarilor mintale pe parcursul vieții a fost de 15,11%.

Accesibilitatea la tratament pentru orice tulburare de sănătate mintală în populația generală este raportată a fi de 83%.

Accesibilitatea la un tratament eficient este mult mai scăzută la adulții în vârstă. Chiar și la cei care solicită tratament, există multe provocări în asigurarea unui tratament eficient pentru problemele de sănătate mintală geriatrică.

Provocări

Managementul terapeutic al problemelor de sănătate mintală la adulții în vârstă aduce numeroase provocări. Unii dintre factorii critici care contribuie la aceste provocări sunt:

 • tendința crescută pentru tulburări cognitive,
 • interacțiunile medicamentoase,
 • tulburări electrolitice (hyponatremia),
 • riscul de cădere,
 • bradicardia,
 • rezistența la tratament
 • riscul crescut de mortalitate (1).

Eficacitatea antidepresivelor pentru depresie în demență rămâne încă scăzută (2,3,4).

Implementarea intervențiilor nonfarmacologice pentru simptomele comportamentale și psihologice ale demenței este limitată de:

 • disponibilitatea terapeutului,
 • dorința pacientului și a familiei de a participa, 
 • prezența problemelor cognitive, a deficiențelor senzoriale și problemelor financiare.(5)

Pandemia COVID-19 a complicat și mai mult asistența medicală pentru adulții în vârstă. Adulții în vârstă care suferă de afecțiuni cronice de sănătate sunt probabil cei mai afectați, deoarece par să fie afectati de risc de recidivă a bolii plus riscul de a contracta COVID-19 în timp ce accesează asistența medicală.(7)

Tratamentul afecțiunilor psihice ale adulților în vârstă reprezintă, de asemenea, o provocare, având în vedere multiplele lor comorbidități. Prin urmare, este nevoie de opțiuni de tratament sigur și eficient (5,6).

tratamentul depresiei prin stimulare electrica transcraniana hdcstim

Stimularea Electrică Transcraniană (tDCS) reprezintă una dintre opțiunile sigure și eficiente de tratament pentru depresie, tulburări cognitive, halucinații auditive la adulții în vârstă. Posibilitatea de a stimula neuroplasticitatea prin tDCS fără efecte adverse semnificative a încurajat evaluarea eficacității tDCS pentru multe indicații clinice la adulții în vârstă cu probleme de sănătate mintală.

hdcstim-tdcs-med anima-tratament depresie

Oportunități:

Rolul Stimulării Electrice Transcraniene (tDCS) în sănătatea mintală geriatrică

Depresia și tulburările neurocognitive sunt cele mai frecvente probleme de sănătate mintală la adulții în vârstă (8). Acestea necesită intervenția rapidă si eficientă pentru a preveni impactul negativ asupra calității vieții precum și efectele negative asupra afecțiunilor medicale coexistente.

În ultimele două decenii, stimularea neinvazivă a creierului (tDCs) s-a dovedit eficientă în gestionarea simptomelor tulburărilor psihice. Același lucru a fost evidențiat la adulții în vârstă, Stimularea Electrică Transcraniană fiind utilizată fie pentru a accelera remisiunea simptomelor ca o intervenție independentă (monoterapie) fie ca o strategie de augmentare a eficacității medicamentelor antidepresive existente (9,10 11).

În ultimii ani, tDCS a fost prezentată ca o modalitate potențială de tratament pentru tulburările neurocognitive și depresie. Acționează prin crearea unei modulări subprag a potențialelor membranei neuronale, modificând astfel excitabilitatea și activitatea corticală. În acest sens, tDCS este diferit de TMS prin faptul că nu induce o descărcare neuronală sincronizată masivă; în schimb, schimbă pragul și astfel probabilitatea de descărcare. În afară de aceasta, are și alte efecte biologice, cum ar fi modificări ale neurotransmițătorilor, efecte asupra celulelor gliale și microvaselor și modularea proceselor inflamatorii (12,13).

În Tulburarea cognitivă ușoară (Mild cognitive impairment – MCI) și demența Alzheimer, dovezile preliminare sugerează eficacitatea tDCS în simptomele cognitive, cu eficacitate asupra simptomelor comportamentale și psihologice (14). Intervențiile cognitive concomitente ca stimularea cognitivă computerizată (ex. antrenamentul memoriei și antrenamentul limbajului), au demonstrat un beneficiu suplimentar (15, 16).

Utilizarea tratamentului prin Stimulare Electrică Transcraniană concomitent cu trainingurile de Stimulare Cognitivă Computerizată la adulții în vârstă crește capacitatea de funcționalitate a pacientului și îmbunătățește performanța efectuării activităților zilnice având la bază stimularea neuroplasticității și a secreției de factor de creștere neuronală. Pentru menținerea beneficiilor obținute pe termen lung este important ca aceste tratamente să fie aplicate pe o perioadă de 6 luni.

Deoarece tDCS funcționează în special prin modificarea potențialului de repaus al membrane neuronale, sunt necesare mai multe sesiuni pe o perioadă stabilită de timp. Un studiu recent a indicat eficacitatea tDCS în depresia vasculară rezistentă la tratament medicamentos obișnuit (17).  Există, de asemenea, numeroase dovezi despre tDCS ca un tratament eficient pentru apatie, insomnie, dependență de alcool etc.(18,19,20). Prin urmare, tDCS poate fi o intervenție extrem de utilă pentru adulții în vârstă cu afecțiuni neuropsihice.

Devine din ce în ce mai relevant beneficiul aplicării Stimulării Electrice Transcraniene pentru afecțiunile de sănătate mintală geriatrică, în special în contextul pandemiei COVID-19, deoarece sunt necesare măsuri de precauție pentru a evita expunerea cu risc ridicat în mediile spitalicești. Există dovezi din ce în ce mai mari cu privire la beneficiile în privința modificărilor neurocomportamentale după aplicarea zilnică a Stimulării Electrice Transcraniene (tDCS)

Oportunități:

Avantajele tDCS (Stimularea Electrică Transcraniană) la domiciliu

1. Îmbunătățirea aderenței la tratament

Cu toții știm că o adevarată provocare în tratarea mai multor tulburări psihice este lipsa aderenței. tDCS poate fi livrat la domiciliu de către un îngrijitor din familie, instruit, ce poate fi supravegheat de către personalul medical specializat din clinică pentru a crește aderența la tratament și pentru a avea un impact pozitiv asupra rezultatelor.

2. Acceptabilitate

Tratamentul oferit la domiciliu pentru bolile psihogeriatrice duce la îmbunătățirea comportamentelor prosociale, o calitate mai bună a vieții și mai puține simptome psihice. Avantajul suplimentar unic al tDCS la domiciliu include depășirea barierei de mobilitate a pacientului.

3. Tolerabilitate

tDCS este bine tolerat, lipsit practic de efecte secundare. Profilul de siguranță stabilit pentru tDCS îl face o opțiune de tratament promițătoare la populația psihogeriatrică.

ingrijirea cu tdcs la domiciliu

4. Portabilitate

Natura relativ compactă a dispozitivelor tDCS facilitează transportul dispozitivului tDCS și utilizarea lui acasă.

5. Beneficii pe termen lung

Când vine vorba de tDCS la domiciliu, expresia „cu cât mai mult – cu atât mai bine” poate fi adevărată. Există numeroase dovezi care sugerează o îmbunătățire a eficacității tDCS pe termen lung. tDCS repetat poate, prin urmare, reprezenta cheia tratamentului bolilor neurodegenerative cronice.

Câteva studii au aratat eficacitatea și siguranța tDCS la domiciliu la adulții în vârstă. Indicațiile pentru care s-a recomandat tDCS la domiciliu includ depresia, accidentul cerebrovascular (AVC) și slăbiciunea motorie sau senzorială, tinitus, scleroză laterală amiotrofică, osteoartrita și sindromul vertiginos.

Concluzii:

Este important să rețineți că tDCS la domiciliu poate fi utilizat în siguranță la populația geriatrică, cu condiția ca studiile efectuate în patologiile respective să raporteze eficacitatea pentru indicația clinică.

Pentru a accesa serviciile de Stimulare Electrică Transcraniană la domiciliu pentru persoanele greu deplasabile sau care prezintă dizabilități sunt necesare:

 

 1. Una sau mai multe sesiuni de instruire a persoanei care urmează să efectueze tratamentul pentru pacient pentru a explica procedura administrativă corectă (cu o procedură de evaluare pentru a evalua eficacitatea instruirii).
 2. Identificarea unui accesoriu personalizat corespunzător, cu poziții prefixate sau marcate pentru electrozi, care sunt codificați cu culori.
 3. Efectuarea setărilor aparatului de către personalul instruit din clinica;
 4. Un manual (și o demonstrație video) care urmează să fie predate pacientului și rudelor cu detalii despre dispozitiv
 5. Supravegherea de la distanță de către echipa clinică pentru a asigura administrarea corectă și evaluarea eventualelor efectelor adverse.

In concluzie, în cazul pacienților vârstnici, nedeplasabili sau care se deplasează cu dificultate, al vârstnicilor care au deja în schema terapeutică numeroase medicamente și la care administrarea medicației psihiatrice ar crește riscul de interacțiuni medicamentoase sau de influență asupra morbidității cardiovasculare, tratamentul prin Stimulare Electrică Transcraniană la domiciliu este o opțiune sigură, eficientă și lipsită practic de efecte secundare.

Contactează-ne pentru a ne adresa întrebări sau pentru a realiza o programare:

Bibliografie

 1. Lim RH. and Sharmeen T. Medicines management issues in dementia and coping strategies used by people living with dementia and family carers: A systematic review. Int J Geriatr iPsychiatry 2018. December; 33(12): 1562–1581;
 2. Knöchel C, Alves G, Friedrichs B, et al. Treatment-resistant late-life depression: Challenges and perspectives. Curr Neuropharmacol 2015. September; 13(5): 577–591.
 3. Alexopoulos GS. Mechanisms and treatment of late-life depression. Transl Psychiatry 2019. August 5.
 4. Orgeta V, Tabet N, Nilforooshan R, and Howard R. Efficacy of antidepressants for depression in Alzheimer’s disease: Systematic review and meta-analysis. J Alzheimers Dis 2017; 58(3): 725–733.
 5. Cohen-Mansfield J, Thein K, Marx MS, and Dakheel-Ali M. What are the barriers to performing nonpharmacological interventions for Behavioral symptoms in the nursing home? J Am Med Dir Assoc 2012. May; 13(4): 400–405. [PMC free article]
 6. Varatharaj A, Thomas N, Ellul MA, et al. Neurological and neuropsychiatric complications of COVID-19 in 153 patients: A UK-wide surveillance study. Lancet Psychiatry 2020. October; 7(10): 875–882.
 7. Hebbar PB, Sudha A, Dsouza V, Chilgod L, and Amin A. Healthcare delivery in India amid the Covid-19 pandemic: Challenges and opportunities. Indian J Med Ethics 2020; 05(03): 215–218
 8. Mental health of older adults [Internet]. [cited 2020November2], https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mental-health-of-older-adults
 9. Xu Y, Qiu Z, Zhu J, et al. The modulation effect of non-invasive brain stimulation on cognitive function in patients with mild cognitive impairment: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. BMC Neurosci 2019. January 3; 20(1): 2.
 10. Jorge RE. and Robinson RG. Treatment of late-life depression: A role of non-invasive brain stimulation techniques. Int Rev Psychiatry 2011; 23(5): 437–444. [
 11. Wang X, Mao Z, and Yu X. The role of noninvasive brain stimulation for behavioral and psychological symptoms of dementia: A systematic review and meta-analysis. Neurol Sci 2020. May; 41(5): 1063–1074.
 12. Nitsche MA. and Paulus W. Excitability changes induced in the human motor cortex by weak transcranial direct current stimulation. J Physiol 2000. September 15; 527 Pt 3: 633–639.
 13. Priori A, Berardelli A, Rona S, Accornero N, and Manfredi M. Polarization of the human motor cortex through the scalp. Neuroreport 1998. July 13; 9(10): 2257–2260
 14. Wang X, Mao Z, and Yu X. The role of noninvasive brain stimulation for behavioral and psychological symptoms of dementia: A systematic review and meta-analysis. Neurol Sci 2020. May; 41(5): 1063–1074
 15. Cotelli M, Manenti R, Petesi M, et al. Treatment of primary progressive aphasias by transcranial direct current stimulation combined with language training. J Alzheimers Dis 2014. February 14; 39(4): 799–808.
 16. Roncero C, Kniefel H, Service E, et al. Inferior parietal transcranial direct current stimulation with training improves cognition in anomic Alzheimer’s disease and frontotemporal dementia. Alzheimers Dement Transl Res Clin Interv 2017. June; 3(2): 247–253.
 17. Zanardi R, Poletti S, Prestifilippo D, et al. Transcranial direct current stimulation: A novel approach in the treatment of vascular depression. Brain Stimul Basic Transl Clin Res Neuromodulation November 1; 13(6): 1559–1565.
 18. Agarwal SM, Rajur S, Bose A, et al. Use of transcranial direct current stimulation (tDCS) in a woman with behavioral variant fronto-temporal dementia. Asian J Psychiatry 2016. June; 21: 31–32.
 19. Herrero Babiloni, A, Bellemare A, Beetz G, et al. The effects of non-invasive brain stimulation on sleep disturbances among different neurological and neuropsychiatric conditions: A systematic review. Sleep Med Rev 2020. September 14; 55: 101381.
 20. Boggio PS, Sultani N, Fecteau S, et al. Prefrontal cortex modulation using transcranial DC stimulation reduces alcohol craving: A double-blind, sham-controlled study. Drug Alcohol Depend 2008. January; 92(1–3): 55–60.

Autor: Dr. Irina Săcuiu – Medic primar psihiatru, Doctor în științe medicale

Metoda Feuerstein - clinica Med Anima Iași

Metoda Feuerstein – Cine ne învață cum să învățăm?

Indiferent de vârstă, fie că vorbim despre copii care își doresc să își formeze un mod corect de a învăța, fie că vorbim despre adulți care își doresc să asimileze mai ușor informații noi, metoda Feuerstein e menită să ușureze procesul de învățare. Metoda Feuerstein îsi propune ca printr-o serie de teste și de exerciții să îți dezvolte capacitățile intelectuale pentru a-ți ușura procesul de învățare.

Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranță

Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranțăCancerul este una dintre cele mai răspândite boli, ajungând în zilele noastre a fi considerată o boală cronică. Este important să știm că fiecare pacient răspunde diferit la acest diagnostic, însă să primești un...

Cum să trăim cu schizofrenia

Învățând să trăim cu schizofrenia"Nu există două persoane cu schizofrenie care să fie la fel. Fiecare individ este diferit. Fiecare experiență este diferită. [...] De asemenea, nu există un mod corect sau greșit de a trăi cu schizofrenia, însă, învățând din experiența...

Intervenții în prevenția demenței

În prevenția demenței strategiile de prevenire timpurie includ factori ce țin de stilul de viață, cum ar fi: nutriția, exercițiile fizice, reducerea stresului, ameliorarea factorilor de risc vascular (cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul zaharat), tratamentul tulburării depresive majore și stimularea cognitivă.

stimulare cognitiva computerizata

Campanie Screening Stimulare Cognitiva – Gratuit

10 OCTOMBRIE ZIUA MONDIALĂ ASĂNĂTĂȚII MINTALEScreening gratuit pentru Stimularea Cognitivă Computerizată10 Octombrie marchează în fiecare an la nivel mondial Ziua Sănătății Mintale. Obiectivul general al Zilei Mondiale a Sănătății Mintale este de a crește gradul de...

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihoze

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihozeSchizofrenia este o tulburare psihiatrică cronică, devastatoare și invalidantă care afectează de obicei funcția creierului adolescenților și adulților tineri, și apare la aproximativ 1 din 100 de oameni din întreaga...

7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintale

7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintaleAdesea văzut ca o demonstrație de inteligență, Cubul Rubik uimește oamenii de zeci de ani. Ceea ce a fost cândva cea mai tare jucărie de pe piață (în 1974 când a fost inventată de Ernő Rubik) este acum o...
dependenta de droguri

Dependența de substanțe psihotrope

Consumul scăpat de sub control al substanțelor psihotrope, indiferent că vorbim aici de medicație psihiatrică sau de droguri, duce la dependență. Dependența de substanțe psihotrope reprezintă un întreg sistem de fenomene comportamentale, cognitive și fiziologice.

Tulburarea de personalitate paranoidă

Tulburarea de personalitate paranoidăTulburarea paranoidă face parte din categoria tulburărilor de personalitate. Acestea din urmă, potrivit Mayo Clinic, reprezintă un tip de tulburări mintale care au în componență un model rigid și nesănătos de gândire,...

Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderline

Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderlineStudiile arată că, în ceea ce privește această tulburare, există o predispoziție genetică și anumiți factori din mediu care conduc la apariția simptomelor. Tulburarea de personalitate borderline vine împreună cu...

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș