Rolul realității virtuale în intervențiile pentru demență
Un diagnostic de demență poate avea un impact major asupra vieții celui diagnosticat și de cele mai multe ori este însoțit de un spectru larg de emoții, care pot include durere, pierdere, furie, șoc, frică și chiar ușurare. Pe măsură ce se adaptează noului stil de viață, persoanele suferind de demență pot naviga înspre emoții cum ar fi teama cu privire la viitor, de momente de confuzie și uitare, agitație sau chiar agresivitate față de aparținători și furie legată de impactul demenței asupra celor din jur.
Toate aceste emoții pot fi copleșitoare, iar adesea dificil de gestionat pentru o singură persoană.
Ca parte din protocoalele de tratament, ghidurile internaționale includ cel puțin două recomandări în ceea ce privește intervențiile psihosociale menite să contribuie la starea de bine a persoanelor ce suferă de demență:
- implicarea în activități plăcute menite să genereze emoții pozitive și
- terapia reminiscenței, care are scopul de a încuraja persoanele vârstnice să împărtăşească amintiri personale, să rememoreze etape importante sau persoane care i-au influenţat sau să asocieze diferite obiecte cu momente din viaţa lor.
Studii medicale
Pentru a facilita aceste intervenții, cercetătorii în domeniu au început să ia în considerare implementarea lor cu ajutorul realității virtuale. Până în prezent, studiile în acest domeniu s-au focalizat pe îmbunătățirea calității vieții prin facilitarea trăirii unor experiențe pe care pacienților le-ar fi greu să le aibă în viața reală.
Astfel, cu ajutorul realității virtuale, persoanele cu demență pot experimenta diferite medii virtuale care să inspire accesarea diferitor amintiri și să încurajeze interacțiunile sociale și emoțiile pozitive.

Realitatea virtuală îi poate transporta, în confortul și siguranța mediului clinic, în diferite medii virtuale greu accesibile în viața reală, care să reînvie amintiri din trecut, cum ar fi o plajă la mare, o călătorie la munte, peisaje rustice, dar și care pot facilita experiențe inedite cum ar fi plimbarea pe o plajă exotică, înotul cu delfinii, care să genereze emoții pozitive și o stare de bine crescută.

Accesarea amintirilor
Din ce în ce mai multe studii recente din domeniu demonstrează eficiența utilizării realității virtuale în intervențiile aplicate persoanelor cu demență.
Studiile demonstrează faptul că realitatea virtuală ajută pacienții cu demență să acceseze amintiri din trecut prin includerea unor noi stimuli dificil de accesat ca urmare a declinului sănătății și inabilității de a fi accesate în mediul limitat și sigur în care acești pacienți se află în majoritatea timpului. Abilitatea de a stimula și accesa amintiri din trecut contribuie la starea de bine și servește drept sursă pentru stimularea mintală pozitivă. În cadrul ședințelor, se încurajează de asemenea participarea aparținătorilor care au oportunitatea să afle mai multe și să înțeleagă mai bine modul de viață al persoanelor cu demență înainte ca acestea să fi avut nevoie de îngrjire, precum și să stimuleze noi forme de interacțiune socială.
Cercetările medicale în domeniu au concluzionat că, în timp, un procent semnificativ de pacienți suferind de demență ajung să sufere și de depresie și/sau anxietate. Aceste afecțiuni secundare contribuie la rândul lor la declinul cognitiv, precum și la scăderea motivației, retragere și chiar izolare socială. Prin îmbunătățirea calității vieții, putem contribui inclusiv la reducerea depresiei și/sau anxietății asociate și chiar la nivele mai scăzute de agitație și agresivitate.
Autor: Ioana Vatamanu – Psihoterapeut
Programează-te pentru o consultație la Med Anima și află cum îți poate fi de folos terapia prin Realitatea Virtuală:
alte articole din blog
Contact Iași:
Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași
Contact Belcești:
com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași
Contact Timișoara:
Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș