Rolul realității virtuale în intervențiile pentru demență

Un diagnostic de demență poate avea un impact major asupra vieții celui diagnosticat și de cele mai multe ori este însoțit de un spectru larg de emoții, care pot include durere, pierdere, furie, șoc, frică și chiar ușurare. Pe măsură ce se adaptează noului stil de viață, persoanele suferind de demență pot naviga înspre emoții cum ar fi teama cu privire la viitor, de momente de confuzie și uitare, agitație sau chiar agresivitate față de aparținători și furie legată de impactul demenței asupra celor din jur.

Toate aceste emoții pot fi copleșitoare, iar adesea dificil de gestionat pentru o singură persoană.

Ca parte din protocoalele de tratament, ghidurile internaționale includ cel puțin două recomandări în ceea ce privește intervențiile psihosociale menite să contribuie la starea de bine a persoanelor ce suferă de demență:

  • implicarea în activități plăcute menite să genereze emoții pozitive și
  • terapia reminiscenței, care are scopul de a încuraja persoanele vârstnice să împărtăşească amintiri personale, să rememoreze etape importante sau persoane care i-au influenţat sau să asocieze diferite obiecte cu momente din viaţa lor.

Studii medicale

Pentru a facilita aceste intervenții, cercetătorii în domeniu au început să ia în considerare implementarea lor cu ajutorul realității virtuale. Până în prezent, studiile în acest domeniu s-au focalizat pe îmbunătățirea calității vieții prin facilitarea trăirii unor experiențe pe care pacienților le-ar fi greu să le aibă în viața reală. 

Astfel, cu ajutorul realității virtuale, persoanele cu demență pot experimenta diferite medii virtuale care să inspire accesarea diferitor amintiri și să încurajeze interacțiunile sociale și emoțiile pozitive.

Realitatea virtuală îi poate transporta, în confortul și siguranța mediului clinic, în diferite medii virtuale greu accesibile în viața reală, care să reînvie amintiri din trecut, cum ar fi o plajă la mare, o călătorie la munte, peisaje rustice, dar și care pot facilita experiențe inedite cum ar fi plimbarea pe o plajă exotică, înotul cu delfinii, care să genereze emoții pozitive și o stare de bine crescută.

Accesarea amintirilor

Din ce în ce mai multe studii recente din domeniu demonstrează eficiența utilizării realității virtuale în intervențiile aplicate persoanelor cu demență.

Studiile demonstrează faptul că realitatea virtuală ajută pacienții cu demență să acceseze amintiri din trecut prin includerea unor noi stimuli dificil de accesat ca urmare a declinului sănătății și inabilității de a fi accesate în mediul limitat și sigur în care acești pacienți se află în majoritatea timpului. Abilitatea de a stimula și accesa amintiri din trecut contribuie la starea de bine și servește drept sursă pentru stimularea mintală pozitivă. În cadrul ședințelor, se încurajează de asemenea participarea aparținătorilor care au oportunitatea să afle mai multe și să înțeleagă mai bine modul de viață al persoanelor cu demență înainte ca acestea să fi avut nevoie de îngrjire, precum și să stimuleze noi forme de interacțiune socială.

Cercetările medicale în domeniu au concluzionat că, în timp, un procent semnificativ de pacienți suferind de demență ajung să sufere și de depresie și/sau anxietate. Aceste afecțiuni secundare contribuie la rândul lor la declinul cognitiv, precum și la scăderea motivației, retragere și chiar izolare socială. Prin îmbunătățirea calității vieții, putem contribui inclusiv la reducerea depresiei și/sau anxietății asociate și chiar la nivele mai scăzute de agitație și agresivitate.

Autor: Ioana Vatamanu – Psihoterapeut

Programează-te pentru o consultație la Med Anima și află cum îți poate fi de folos terapia prin Realitatea Virtuală:

Metoda Feuerstein - clinica Med Anima Iași

Metoda Feuerstein – Cine ne învață cum să învățăm?

Indiferent de vârstă, fie că vorbim despre copii care își doresc să își formeze un mod corect de a învăța, fie că vorbim despre adulți care își doresc să asimileze mai ușor informații noi, metoda Feuerstein e menită să ușureze procesul de învățare. Metoda Feuerstein îsi propune ca printr-o serie de teste și de exerciții să îți dezvolte capacitățile intelectuale pentru a-ți ușura procesul de învățare.

Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranță

Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranțăCancerul este una dintre cele mai răspândite boli, ajungând în zilele noastre a fi considerată o boală cronică. Este important să știm că fiecare pacient răspunde diferit la acest diagnostic, însă să primești un...

Cum să trăim cu schizofrenia

Învățând să trăim cu schizofrenia"Nu există două persoane cu schizofrenie care să fie la fel. Fiecare individ este diferit. Fiecare experiență este diferită. [...] De asemenea, nu există un mod corect sau greșit de a trăi cu schizofrenia, însă, învățând din experiența...

Intervenții în prevenția demenței

În prevenția demenței strategiile de prevenire timpurie includ factori ce țin de stilul de viață, cum ar fi: nutriția, exercițiile fizice, reducerea stresului, ameliorarea factorilor de risc vascular (cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul zaharat), tratamentul tulburării depresive majore și stimularea cognitivă.

stimulare cognitiva computerizata

Campanie Screening Stimulare Cognitiva – Gratuit

10 OCTOMBRIE ZIUA MONDIALĂ ASĂNĂTĂȚII MINTALEScreening gratuit pentru Stimularea Cognitivă Computerizată10 Octombrie marchează în fiecare an la nivel mondial Ziua Sănătății Mintale. Obiectivul general al Zilei Mondiale a Sănătății Mintale este de a crește gradul de...

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihoze

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihozeSchizofrenia este o tulburare psihiatrică cronică, devastatoare și invalidantă care afectează de obicei funcția creierului adolescenților și adulților tineri, și apare la aproximativ 1 din 100 de oameni din întreaga...

7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintale

7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintaleAdesea văzut ca o demonstrație de inteligență, Cubul Rubik uimește oamenii de zeci de ani. Ceea ce a fost cândva cea mai tare jucărie de pe piață (în 1974 când a fost inventată de Ernő Rubik) este acum o...
dependenta de droguri

Dependența de substanțe psihotrope

Consumul scăpat de sub control al substanțelor psihotrope, indiferent că vorbim aici de medicație psihiatrică sau de droguri, duce la dependență. Dependența de substanțe psihotrope reprezintă un întreg sistem de fenomene comportamentale, cognitive și fiziologice.

Tulburarea de personalitate paranoidă

Tulburarea de personalitate paranoidăTulburarea paranoidă face parte din categoria tulburărilor de personalitate. Acestea din urmă, potrivit Mayo Clinic, reprezintă un tip de tulburări mintale care au în componență un model rigid și nesănătos de gândire,...

Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderline

Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderlineStudiile arată că, în ceea ce privește această tulburare, există o predispoziție genetică și anumiți factori din mediu care conduc la apariția simptomelor. Tulburarea de personalitate borderline vine împreună cu...

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș