Rolul realității virtuale în intervențiile pentru demență

Un diagnostic de demență poate avea un impact major asupra vieții celui diagnosticat și de cele mai multe ori este însoțit de un spectru larg de emoții, care pot include durere, pierdere, furie, șoc, frică și chiar ușurare. Pe măsură ce se adaptează noului stil de viață, persoanele suferind de demență pot naviga înspre emoții cum ar fi teama cu privire la viitor, de momente de confuzie și uitare, agitație sau chiar agresivitate față de aparținători și furie legată de impactul demenței asupra celor din jur.

Toate aceste emoții pot fi copleșitoare, iar adesea dificil de gestionat pentru o singură persoană.

Ca parte din protocoalele de tratament, ghidurile internaționale includ cel puțin două recomandări în ceea ce privește intervențiile psihosociale menite să contribuie la starea de bine a persoanelor ce suferă de demență:

  • implicarea în activități plăcute menite să genereze emoții pozitive și
  • terapia reminiscenței, care are scopul de a încuraja persoanele vârstnice să împărtăşească amintiri personale, să rememoreze etape importante sau persoane care i-au influenţat sau să asocieze diferite obiecte cu momente din viaţa lor.

Studii medicale

Pentru a facilita aceste intervenții, cercetătorii în domeniu au început să ia în considerare implementarea lor cu ajutorul realității virtuale. Până în prezent, studiile în acest domeniu s-au focalizat pe îmbunătățirea calității vieții prin facilitarea trăirii unor experiențe pe care pacienților le-ar fi greu să le aibă în viața reală. 

Astfel, cu ajutorul realității virtuale, persoanele cu demență pot experimenta diferite medii virtuale care să inspire accesarea diferitor amintiri și să încurajeze interacțiunile sociale și emoțiile pozitive.

Realitatea virtuală îi poate transporta, în confortul și siguranța mediului clinic, în diferite medii virtuale greu accesibile în viața reală, care să reînvie amintiri din trecut, cum ar fi o plajă la mare, o călătorie la munte, peisaje rustice, dar și care pot facilita experiențe inedite cum ar fi plimbarea pe o plajă exotică, înotul cu delfinii, care să genereze emoții pozitive și o stare de bine crescută.

Accesarea amintirilor

Din ce în ce mai multe studii recente din domeniu demonstrează eficiența utilizării realității virtuale în intervențiile aplicate persoanelor cu demență.

Studiile demonstrează faptul că realitatea virtuală ajută pacienții cu demență să acceseze amintiri din trecut prin includerea unor noi stimuli dificil de accesat ca urmare a declinului sănătății și inabilității de a fi accesate în mediul limitat și sigur în care acești pacienți se află în majoritatea timpului. Abilitatea de a stimula și accesa amintiri din trecut contribuie la starea de bine și servește drept sursă pentru stimularea mintală pozitivă. În cadrul ședințelor, se încurajează de asemenea participarea aparținătorilor care au oportunitatea să afle mai multe și să înțeleagă mai bine modul de viață al persoanelor cu demență înainte ca acestea să fi avut nevoie de îngrjire, precum și să stimuleze noi forme de interacțiune socială.

Cercetările medicale în domeniu au concluzionat că, în timp, un procent semnificativ de pacienți suferind de demență ajung să sufere și de depresie și/sau anxietate. Aceste afecțiuni secundare contribuie la rândul lor la declinul cognitiv, precum și la scăderea motivației, retragere și chiar izolare socială. Prin îmbunătățirea calității vieții, putem contribui inclusiv la reducerea depresiei și/sau anxietății asociate și chiar la nivele mai scăzute de agitație și agresivitate.

Autor: Ioana Vatamanu – Psiholog clinician, Psihoterapeut

Programează-te pentru o consultație la Med Anima și află cum îți poate fi de folos terapia prin Realitatea Virtuală:

Depresia: abordare multidisciplinară și soluții inovative

Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori externi și interni. Înțelegerea acestor influențe și abordarea lor într-un mod integrat reprezintă cheia pentru tratarea depresiei. Un plan de tratament holistic, care include atât terapia psihologică cât și gestionarea factorilor de mediu și medicali, poate aduce alinare și sprijin pentru cei afectați de această afecțiune mintală dificilă dar atât de frecventă.

Afecțiuni neurologice și psihice – comparație, puncte comune

Tulburările psihice se întâlnesc cu o rată foarte înalta în patologiile neurologice și afectează o mare parte întreaga populație de pe globul pământesc. Se cunosc până în prezent 14 tipuri de afecțiuni majore ce au origine neurologică, cu prezența unui tablou clinic asemănător celui întâlnit la afecțiunile și tulburările psihiatrice, ce apar în urma unor leziuni ale creierului uman sau în rezultatul evoluției unor boli neurologice.

terapia cu pisici beneficii sanatatea mintala

Terapia cu pisici – mit sau realitate

Studii din lumea întreagă susțin și la nivel științific ceea ce – intuitiv – am perceput și noi: compania pisicilor este de un real ajutor în viața de zi cu zi, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări sau afecțiuni precum depresie sau anxietate.

Am sintetizat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai importante 10 beneficii pentru sănătatea mintală care vin la pachet cu prietenii blănoși:.

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

terapie de cuplu

Despre dependență și independență în relații – sănătate vs. toxicitate în cuplu

O provocare foarte mare cu care se confruntă multe dintre cuplurile de astăzi este identificarea unui echilibru intre dependență – nevoia de celălalt și independență – susținerea și orientarea spre propriile noastre interese. Unde și cum găsim linia fină ce separă un atașament sănătos și o dependență normală, naturală de tendința de a petrece mult timp departe de partener, având interese și preocupări care nu-l includ?

echilibru intre job si viata personala

Work – life balance – putem găsi echilibrul dintre viața personală și job?

A fost o vreme când granițele dintre serviciu și viața de acasă erau clare. În societatea de astăzi, de cele mai multe ori munca are prioritate față de orice altceva din viața noastră. Dorința noastră de a reuși profesional ne poate împinge să ne lăsăm deoparte propria stare de bine. Avem tendința de a cădea în capcana de a crede că putem fi productivi tot timpul sau că o zi de opt ore la locul de muncă echivalează cu opt ore de a fi productiv. Cu toate acestea, acest lucru este greu de realizat, dacă nu imposibil, pentru mulți dintre noi.

depresia in familie

Depresia și gestionarea ei în familie

Ce să faci când cineva drag se confruntă cu depresia?
Ce să NU faci când vrei să ajuți pe cineva cu depresie?
Când un membru al familiei noastre sau un prieten apropiat suferă de depresie este provocator pentru toată lumea, însă depresia este tratabilă, iar suportul emoțional și social îmbunătățesc considerabil rezultatele tratamentelor.

Tulburări mintale și tulburări de personalitate – definiții, comparație /limite, exemple, abordare terapeutică

Tulburările mintale și tulburările de personalitate sunt două categorii distincte de afecțiuni psihologice care afectează în mod semnificativ starea mintală și comportamentul individului. Deși au caracteristici și simptome diferite, ambele pot cauza dificultăți semnificative în viața de zi cu zi a unei persoane și necesită intervenție terapeutică.

sindromul impostorului

Sindromul impostorului

Sindromul impostorului este un fenomen psihologic care afectează multe persoane, chiar și pe acelea care sunt realizate din punct de vedere profesional și s-ar putea spune că sunt de succes.

abordarea in cuplu a sanatatii mintale a copilulului

Abordarea în cuplu a sănătății mintale a copiilor și adolescenților

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților ar trebui să fie o preocupare majoră în zilele noastre, iar recunoașterea și gestionarea adecvată a problemelor lor devin vitale. Cu toate acestea, situația poate deveni complicată atunci când unul dintre părinți nu recunoaște sau este complet împotrivă.

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș