Rolul realității virtuale în intervențiile pentru demență

Un diagnostic de demență poate avea un impact major asupra vieții celui diagnosticat și de cele mai multe ori este însoțit de un spectru larg de emoții, care pot include durere, pierdere, furie, șoc, frică și chiar ușurare. Pe măsură ce se adaptează noului stil de viață, persoanele suferind de demență pot naviga înspre emoții cum ar fi teama cu privire la viitor, de momente de confuzie și uitare, agitație sau chiar agresivitate față de aparținători și furie legată de impactul demenței asupra celor din jur.

Toate aceste emoții pot fi copleșitoare, iar adesea dificil de gestionat pentru o singură persoană.

Ca parte din protocoalele de tratament, ghidurile internaționale includ cel puțin două recomandări în ceea ce privește intervențiile psihosociale menite să contribuie la starea de bine a persoanelor ce suferă de demență:

  • implicarea în activități plăcute menite să genereze emoții pozitive și
  • terapia reminiscenței, care are scopul de a încuraja persoanele vârstnice să împărtăşească amintiri personale, să rememoreze etape importante sau persoane care i-au influenţat sau să asocieze diferite obiecte cu momente din viaţa lor.

Studii medicale

Pentru a facilita aceste intervenții, cercetătorii în domeniu au început să ia în considerare implementarea lor cu ajutorul realității virtuale. Până în prezent, studiile în acest domeniu s-au focalizat pe îmbunătățirea calității vieții prin facilitarea trăirii unor experiențe pe care pacienților le-ar fi greu să le aibă în viața reală. 

Astfel, cu ajutorul realității virtuale, persoanele cu demență pot experimenta diferite medii virtuale care să inspire accesarea diferitor amintiri și să încurajeze interacțiunile sociale și emoțiile pozitive.

Realitatea virtuală îi poate transporta, în confortul și siguranța mediului clinic, în diferite medii virtuale greu accesibile în viața reală, care să reînvie amintiri din trecut, cum ar fi o plajă la mare, o călătorie la munte, peisaje rustice, dar și care pot facilita experiențe inedite cum ar fi plimbarea pe o plajă exotică, înotul cu delfinii, care să genereze emoții pozitive și o stare de bine crescută.

Accesarea amintirilor

Din ce în ce mai multe studii recente din domeniu demonstrează eficiența utilizării realității virtuale în intervențiile aplicate persoanelor cu demență.

Studiile demonstrează faptul că realitatea virtuală ajută pacienții cu demență să acceseze amintiri din trecut prin includerea unor noi stimuli dificil de accesat ca urmare a declinului sănătății și inabilității de a fi accesate în mediul limitat și sigur în care acești pacienți se află în majoritatea timpului. Abilitatea de a stimula și accesa amintiri din trecut contribuie la starea de bine și servește drept sursă pentru stimularea mintală pozitivă. În cadrul ședințelor, se încurajează de asemenea participarea aparținătorilor care au oportunitatea să afle mai multe și să înțeleagă mai bine modul de viață al persoanelor cu demență înainte ca acestea să fi avut nevoie de îngrjire, precum și să stimuleze noi forme de interacțiune socială.

Cercetările medicale în domeniu au concluzionat că, în timp, un procent semnificativ de pacienți suferind de demență ajung să sufere și de depresie și/sau anxietate. Aceste afecțiuni secundare contribuie la rândul lor la declinul cognitiv, precum și la scăderea motivației, retragere și chiar izolare socială. Prin îmbunătățirea calității vieții, putem contribui inclusiv la reducerea depresiei și/sau anxietății asociate și chiar la nivele mai scăzute de agitație și agresivitate.

Autor: Ioana Vatamanu – Psiholog clinician, Psihoterapeut

Programează-te pentru o consultație la Med Anima și află cum îți poate fi de folos terapia prin Realitatea Virtuală:

depresia post-partum

Depresia post-partum – ce schimbări se produc în creierul mămicilor după naștere

Nașterea unui copil poate declanșa la femei o varietate de emoții puternice, de la entuziasm și bucurie la frică și anxietate, acestea putând experimenta chiar diverse tipuri de depresie. Aproximativ una din șapte femei poate dezvolta depresie postpartum (PPD). Apare cel mai frecvent în decurs de 6 săptămâni după naștere, dar simptomatologia poate începe mai devreme – în timpul sarcinii – sau mai târziu – până la un an după naștere.

adolescentii si telefonul mobil 01

Conectarea și deconectarea la vârsta adolescenței

Conectarea este o miză importantă la vârsta adolescenței. A face parte dintr-un grup, a avea prieteni, sunt reperele etapei de vârstă, cu impact asupra stării de bine și asupra sănătății mintale.
Atunci când un adolescent are dificultăți în a-și face prieteni și preferă mediul online, părinții pot încuraja modele de conectare sănătoasă, fără telefon.

starea de bine la job, loc de munca toxic

Starea de bine la job: limite sănătoase, comunicare eficientă, când părăsești un loc de muncă toxic

Starea de bine la locul de muncă este mai mult decât o simplă absență a stresului sau a nemulțumirilor. Este un concept complex care implică un echilibru între aspectele fizice, mintale și emoționale ale experienței angajaților în mediul de lucru. O stare de bine adecvată la locul de muncă se caracterizează prin trăsături precum satisfacția, angajamentul, sănătatea mintală și fizică, relațiile pozitive și performanța ridicată. Este în strânsă conexiune cu starea de bine pe plan personal – conceptul work-life balance.

burnout ce este cauze simptome

Burnout-ul sau epuizarea emoțională

Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, fizică și mintală cauzată de stres excesiv și prelungit. Te simți copleșit, epuizat din punct de vedere emoțional și incapabil să faci față cerințelor constante. Pe măsură ce stresul continuă, începi să pierzi interesul și motivația care te-au determinat să preiei un anumit rol.

Psiholog, psihoterapeut și psihiatru, eu ce aleg?

Ți s-a întâmplat vreodată să te întrebi la cine să apelezi când mintea și emoțiile tale par să se afle într-un labirint fără sfârșit? Nu ești singur! Înțelegerea diferențelor dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru este esențială pentru a ști pe cine să alegi în funcție de nevoile tale specifice. Așa că, haide să lămurim acest puzzle împreună!

Șantajul emoțional – cum îl recunoști, cum îl combați?

Șantajul emoțional este o formă de manipulare subtilă prin intermediul căreia manipulatorul încearcă să influențeze sau să controleze persoana țintă prin presiuni psihologice și emoționale cu scopul de a o determina să acționeze într-un anumit fel, în detrimentul propriilor interese și a propriei stări de bine.
De obicei, șantajul emoțional funcționează în relațiile mai apropiate (relația părinte-copil, familie, cuplu, relații de prietenie), pentru că manipulatorul se folosește de semnificația relației și de multe ori încearcă să creeze sentimente de vinovăție (nejustificată), pentru a obține ceea ce își dorește.

Depresia: abordare multidisciplinară și soluții inovative

Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori externi și interni. Înțelegerea acestor influențe și abordarea lor într-un mod integrat reprezintă cheia pentru tratarea depresiei. Un plan de tratament holistic, care include atât terapia psihologică cât și gestionarea factorilor de mediu și medicali, poate aduce alinare și sprijin pentru cei afectați de această afecțiune mintală dificilă dar atât de frecventă.

Afecțiuni neurologice și psihice – comparație, puncte comune

Tulburările psihice se întâlnesc cu o rată foarte înalta în patologiile neurologice și afectează o mare parte întreaga populație de pe globul pământesc. Se cunosc până în prezent 14 tipuri de afecțiuni majore ce au origine neurologică, cu prezența unui tablou clinic asemănător celui întâlnit la afecțiunile și tulburările psihiatrice, ce apar în urma unor leziuni ale creierului uman sau în rezultatul evoluției unor boli neurologice.

terapia cu pisici beneficii sanatatea mintala

Terapia cu pisici – mit sau realitate

Studii din lumea întreagă susțin și la nivel științific ceea ce – intuitiv – am perceput și noi: compania pisicilor este de un real ajutor în viața de zi cu zi, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări sau afecțiuni precum depresie sau anxietate.

Am sintetizat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai importante 10 beneficii pentru sănătatea mintală care vin la pachet cu prietenii blănoși:.

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș