Renunțarea la fumat:
STOP fumat: TMS în Tratamentul adicției la nicotină
⚠️ tratament cu dispozitiv medical avizat ANMDM (instituție în subordinea Ministerului Sănătății)
Tutunul este singurul produs comercializat legal dovedit a dăuna fiecărei persoane expuse, iar studiile recente arată că acesta poate ucide un procent de până la 50% dintre cei care îl consumă.
Fumatul este una dintre cele mai frecvente forme de abuz de substanțe folosite în scop recreațional, iar fumatul de tutun este cea mai răspândită formă a acestuia.
La nivel mondial, consumul de tutun ucide anual aproximativ 6 milioane de oameni, dintre care 600 de mii sunt nefumători expuși fumatului pasiv.
Consumul de tutun poate duce la apariția a numeroase probleme de sănătate, unele dintre acestea având un impact major și uneori letal asupra vieții pacientului.
Cele mai frecvente afecțiuni asociate cu fumatul sunt: cancerul bronhopulmonar, emfizemul pulmonar, BPOC, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, bolile vasculare periferice, cancerul cavității bucale, cancerul esofagian și laringian, afecțiuni dentare și gingivale, infertilitate, naștere prematură, osteoporoză.
DE CE e atât de greu să te lași de fumat?
Principala substanță eliberată în urma fumatului de tutun este nicotina. Datorită volatilității și caracteristicilor sale de liposolubilitate și hidrosolubilitate, nicotina pătrunde în organism prin mai multe căi, cele mai importante fiind: respiratorie, cutanată și digestivă. Aceasta difuzează și se localizează în toate țesuturile, dar mai ales la nivel pulmonar, hepatic și renal.
La nivelul creierului, nicotina stimulează eliberarea dopaminei. Această substanță, numită și „hormonul fericirii”, are un rol esențial în mecanismul de recompensă și motivație, astfel încât dependența de nicotină poate apărea încă de la primele țigări fumate.
Pacient, 29 de ani, fumător
Pacient în vârstă de 29 de ani, fumător, cu istoric de tulburare depresivă recurentă și tulburare obsesiv-compulsivă, pentru care a urmat diverse tratamente timp de 10 ani, a dorit să renunțe la fumat printr-o metodă terapeutică non-medicamentoasă.
Pacientului i s-au efectuat 20 de ședințe de TMS pe parcursul a două săptămâni. În cea de-a doua săptămână, acesta a prezentat o scădere semnificativă a dorinței de a fuma, cuantificată prin reducerea numărului de țigări fumate comparativ cu perioada dinaintea stimulării. La o lună de la începerea tratamentului cu TMS, pacientul a reușit să întrerupă complet consumul de tutun.
Concomitent cu rezultatele privind adicția de tutun, pacientul a prezentat îmbunătățiri semnificative și în ceea ce privește simptomele depresive de care suferea de 10 ani. Acest progres a fost reflectat de scorul obținut pe scala BDI (Beck Depression Inventory), care a ajuns la 6, indicând o reducere considerabilă a simptomatologiei depresive.
Variante de tratament anti-fumat, avantaje și dezavantaje
De-a lungul anilor, medicina, și nu numai ea, a oferit numeroase variante de a reduce dependența de nicotină.
Tratamentul clasic al dependenței de nicotină presupune abordarea terapeutică prin două modalități: farmacoterapie (terapie medicamentoasă) și psihoterapie. În funcție de particularitățile fiecărui pacient, aceste două metode pot fi folosite atât separat, cât și simultan.
Tratamentul farmacologic se împarte în două modalități de intervenție diferite: tratament substitutiv și tratament non-substitutiv.
👉🏻 Tratamentul substitutiv presupune următoarele opțiuni: gumă cu nicotină, spray nazal cu nicotină, plasturi transdermici cu nicotină. Aceste metode oferă o alternativă mai puțin dăunătoare decât țigaretele, iar după o perioadă de stabilizare se poate începe procesul de reducere treptată a dozelor, urmat de întreruperea totală a acestora.
👉🏻 Tratamentul non-substitutiv constă în administrarea următoarelor substanțe medicamentoase: Bupropiona, Vareniclina, Citizina (Defumoxan), Nortriptilina, Naltrexona.
Atât tratamentul substitutiv, cât și cel non-substitutiv prezintă o serie de dezavantaje care fac ca rata pacienților care reușesc să scape de dependența de nicotină să fie destul de mică. Printre aceste dezavantaje enumerăm:
❌ Efecte adverse: iritația pielii (plasturi), greață, insomnie, anxietate (gumă, spray, substanțe farmacologice);
❌ Dependență de substitut: anumiți pacienți dezvoltă o nouă dependență la produsele de substituție;
❌ Eficiență scăzută: există pacienți care nu au prezentat nicio ameliorare în urma acestui tip de tratament;
❌ Utilizare incorectă: pacienții pot utiliza produsele incorect, de cele mai multe ori făcând exces al dozelor față de recomandările medicilor;
❌ Contraindicații: pacienții cu anumite afecțiuni medicale pot prezenta contraindicații la aceste substanțe medicamentoase.
Ce variante sigure de renunțare la fumat există?
După mult timp în care pacienții au avut acces doar la aceste tratamente clasice, clinica Med Anima vine în ajutorul lor cu un tratament inovativ: Stimularea Magnetică Transcraniană (TMS), aprobată de FDA din 2020 ca metodă de tratament pentru renunțarea la fumat care poate fi folosită atât ca monoterapie, cât și ca terapie complementară la cele existente până acum. În plus, tratamentul se desfășoară cu ajutorul unui dispozitiv medical aprobat și în Romania, de către ANMDM (instituție în subordinea Ministerului Sănătății)

Stimularea Magnetică Transcraniană este o metodă non-invazivă și sigură de tratament al dependenței de nicotină, care utilizează câmpuri magnetice pentru a stimula neuronii din diferite regiuni ale creierului. În cazul dependenței de nicotină, TMS acționează asupra anumitor regiuni ale creierului implicate în procesul de recompensă și în controlul impulsurilor.
Îmbunătățirea controlului impulsurilor:
👉 prin stimularea ariilor cerebrale implicate în autocontrol, TMS poate influența comportamentul pacienților astfel încât aceștia să reziste tentației de a fuma.
Reducerea simptomelor de sevraj:
👉unul dintre cele mai dificile momente în procesul renunțării la fumat este depășirea sevrajului. Acesta apare în primele ore/zile de la sistarea fumatului, manifestările ating intensitatea maximă în primele 7 zile și dispar treptat pe parcursul următoarelor 2-4 săptămâni. De multe ori, sevrajul reprezintă „testul” pe care mulți pacienți nu îl trec, cedând și reluând fumatul din cauza simptomelor. Simptomele de sevraj se manifestă prin: neliniște interioară, iritabilitate, anxietate, dispoziție depresivă, scăderea capacității de concentrare, insomnie, cefalee. TMS ameliorează semnificativ aceste simptome, facilitând astfel menținerea abstinenței în acest moment critic al procesului de renunțare la fumat;
Modificarea activității neuronale:
👉 TMS poate reduce dorința de a fuma prin creșterea sau scăderea activității neuronale în zonele implicate în adicții, cum ar fi cortexul cerebral prefrontal sau nucleul accumbens;
Reglarea neurotransmițătorilor:
👉 TMS poate determina creșterea eliberării de dopamină, substanță care joacă un rol important în mecanismul de plăcere și recompensă, reducând astfel nevoia de consum de nicotină;
Concluzii
Rezultatele studiilor privind eficiența TMS în tratamentul dependenței de nicotină arată beneficii clare ale acestei metode, atât în ceea ce privește rata de succes a pacienților care reușesc să rămână abstinenți, cât și în ceea ce privește efectele secundare și contraindicațiile, care sunt minime.
Stimularea Magnetică Transcraniană (TMS), prin multiplele efecte benefice generate la nivel cerebral, coroborate cu caracterul non-invaziv al procedurii și reacțiile adverse minime, poate fi răspunsul la întrebările: „De ce nu mă pot lăsa de fumat?”, „De ce mă domină acest viciu și nu îi pot rezista?”, „De ce nu am voința necesară?”, „De ce cedez după câteva zile de abstinență?”, „De ce simt nevoia să fumez, deși sunt conștient de posibilele afecțiuni determinate de fumat?”.
Medic specialist psihiatru
Clinica Med Anima Iași
Bibliografie
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2946180/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8607981/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6795520/
- https://www.cmaj.ca/content/196/6/E187
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8429333/
Bibliografie pentru procentul de 50 % a mortalitatii:
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco
- https://insp.gov.ro/download/cnepss/stare-de-sanatate/determinantii_starii_de_sanatate/tutunul/Analiza-de-situatie-ZNT-2019.pdf
Bibliografie cazuri clinice:
alte articole din blog
Contact Iași:
Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL 11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași
Contact Belcești:
com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași
Contact Timișoara:
Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș