🐈 Terapia cu pisici – mit sau realitate

Când te gândești la companionul tău felin probabil primul lucru care-ți vine în minte e faptul că îți face bine pe plan emoțional. Și deși nu tot timpul au un impact pozitiv în ceea ce privește mobilierul sau hainele noastre, pisicile au un impact pozitiv uriaș asupra sănătății noastre mintale și nu numai: imunitate crescută pentru copii ce cresc lângă o pisică, incidență mai redusă a afecțiunilor cardiace, un nivel mai redus al stresului… lista e lungă.

Studii din lumea întreagă susțin și la nivel științific ceea ce – intuitiv – am perceput și noi: compania pisicilor este de un real ajutor în viața de zi cu zi, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări mintale sau afecțiuni precum depresie sau anxietate.

Am sintetizat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai importante 10 beneficii pentru sănătatea mintală care vin la pachet cu prietenii blănoși:

Terapia cu pisici – beneficii în sănătatea mintală

Terapie prin… purr-purr-purr / tors

Știai că sunetul făcut de pisici – acela pe care îl numim cu toții „torsul pisicii“ – are proprietăți vindecătoare? De mii de ani, culturile din întreaga lume au practicat „terapia cu sunet” ca formă de medicină holistică. Studiile au confirmat că sunetul scos de pisici când acestea torc se încadrează între 25 – 240 Hz, care se întâmplă să fie frecvența cunoscută pentru a accelera procesul de vindecare a rănilor, a oaselor rupte și a leziunilor de tendon și articulații. Unii oameni declară că pisicile lor îi ajută și la ameliorarea migrenelor.

Torsul pisicilor provoacă, de asemenea, eliberarea de endorfine la pisici și ar putea face același lucru pentru noi, oamenii. Eliberarea de endorfine reduce stresul și tensiunea arterială, ceea ce ne poate îmbunătăți nu numai starea de bine, ci și sănătatea fizică.

Sprijină recuperarea după traume psihice și afecțiuni mintale

Nu este o surpriză pentru iubitorii de animale că prietenii blănoși pot avea un impact extrem de pozitiv asupra sănătății noastre mintale. Terapia cu animale de companie s-a dovedit a fi deosebit de utilă atunci când vine vorba de recuperarea după afecțiuni precum sindromul de stres post-traumatic, depresie și anxietate. Pisicile sunt adesea folosite ca animale de terapie în spitale, sesiuni de fizioterapie, facilități de îngrijire pe termen lung și alte instituții medicale pentru a ajuta pacienții să se recupereze fizic, mintal și emoțional. De asemenea, este cunoscut și confirmat faptul că interacțiunile cu pisicile sunt extrem de utile pentru copiii cu tulburări de spectru autist, ADHD și alte afecțiuni cognitive, prin promovarea interacțiunilor sociale pozitive.

Pisicile reduc stresul și îmbunătățesc starea de bine

Numește o senzație care să depășească satisfacția pe care o ai atunci când o pisică ți se așază în brațe și alege să petreacă timp cu tine! Pe lângă nivelul de satisfacție, studiile au arătat că pisicile au un efect de calmare și de reducere a stresului, astfel încât e mai puțin probabil ca proprietarii de pisici să sufere de boli cardiovasculare.

De fapt, metodele lor de reducere a stresului sunt atât de puternice încât simpla vizionare a videoclipurilor cu pisici ne poate îmbunătăți în mod semnificativ starea de spirit. Este greu să te uiți la o pisică fericită și să te simți stresat!

Atitudinile lor lipsite de griji, nederanjate, ajută să punem tot stresul din viața noastră în perspectivă.

Reduc anxietatea și depresia

Anxietatea și depresia sunt două dintre cele mai frecvente afecțiuni de sănătate mintală la nivel mondial, iar accesul la serviciile de asistență pentru sănătatea mintală poate fi dificil din multe motive. Petrecerea timpului cu pisicile noastre poate reduce semnificativ anxietatea, oferind pur și simplu o distragere a atenției de la gândurile noastre negative, oferindu-ne un moment de relaxare departe de gândurile zilnice.

În general, proprietarii de pisici au raportat că se simt mai puțin anxioși, stresați și singuri atunci când sunt în prezența pisicilor lor, spre deosebire de modul în care se simt când sunt departe de ele. Nu numai că pisicile noastre pot oferi confort fizic, cum ar fi torsul, îmbrățișările și ‘frământatul de cozonaci’, dar ne și distrează cu firile lor diferite și amuzante, oferindu-ne un motiv în plus să ne trezim dimineața.

Alungă singurătatea

Pisicile oferă iubire și afecțiune necondiționată. Prezența lor și capacitatea de a oferi confort pot atenua sentimentul de izolare sau singurătate. Pisicile sunt capabile să dezvolte legături emoționale puternice cu stăpânii lor. Această conexiune afectivă poate oferi suport emoțional în momentele dificile și poate întări sentimentul de apropiere și apartenență.

Ajută la construirea obiceiurilor sănătoase / Memento pentru grija de sine:

Îngrijirea altei ființe poate îmbunătăți modurile în care avem grijă de noi înșine. În acele zile în care viața ne doboară și pur și simplu și nu simțim că îi putem face față, pisicile noastre ne oferă un motiv să ne ridicăm din pat. Fie că ne trezim cu ele pe pieptul nostru, cu coada pe la nas sau din cauza unui mieunat puternic, nu trece nicio dimineață în care pisicile să nu ne amintească că este timpul să ne trezim și să le umplem bolul. Pisicile au un mod special de a ne ține pe linia de plutire.

Îngrijirea unei pisici impune o anumită responsabilitate, inclusiv hrănirea, curățarea și oferirea de atenție. Aceasta poate crea o rutină care, în schimb, poate contribui la o mai bună organizare personală și la creșterea încrederii în abilități de gestionare a responsabilităților.

Somn liniștitor, somn odihnitor / Nopți ușoare

Studiile au arătat că pisicile noastre ne ajută să ne odihnim mai bine. Proprietarii care le-au permis animalelor de companie să doarmă în patul lor (sau în aceeași cameră) au spus că le-a fost mai ușor să adoarmă. Proprietarii de pisici au indicat în mod special că se trezesc de mai puține ori pe parcursul nopții și că includerea pisicilor în rutina lor dinaintea somnului au redus sentimentele de neliniște și oboseală.

Știai că atunci când pisica ta te trezește nu o face mereu pentru că îi e foame sau pentru că are nevoie de atenție, ci pentru că vrea să se asigure că ești bine? Pisicile nu au un somn profund, la fel ca noi oamenii, așa că atunci când ele observă că nu ne-am mișcat de ceva vreme, acesta e modul lor de a verifica dacă suntem în regulă.

Îmbunătățesc abilitățile de relaționare

În ciuda argumentelor pro din tabăra câinilor, studiile au arătat că proprietarii de pisici pot avea abilități mai bune în general. În timp ce proprietarii de câini au raportat că sunt mai dominanți la bază, proprietarii de pisici tind să fie mai sensibili, mai deschiși, obținând scoruri mai mari la testele de inteligență și având mai multă încredere în ceilalți.

Aceste trăsături se pot transmite de la relațiile cu prietenii noștri patrupezi la cele cu semenii noștri.

Ajută la stima de sine

Rezultatele participării în cadrul unui studiu au subliniat faptul că proprietarii de pisici tind să fie mai sensibili și mai deschiși comparativ cu cei care nu dețin un animăluț. Ei păreau să aibă, de asemenea, un sentiment mai ridicat al stimei de sine și al valorii de sine.

A avea grijă de altcineva în afară de noi înșine ne poate oferi un sentiment de împlinire și încredere. Cu cât ne simțim mai încrezători în abilitățile noastre, cu atât devenim mai încrezători în noi înșine.

Pisici - bune pentru dezvoltarea celor mici

Pisicile au un efect pozitiv asupra oamenilor, indiferent de vârsta lor. Așadar, ar fi păcat să nu menționăm și o parte dintre beneficiile pe care ele le pot aduce celor mici. Există dovezi care sugerează că pisicile au un efect pozitiv asupra dezvoltării copiilor. Deținerea unui animăluț de companie oferă copiilor multe experiențe pozitive, cum ar fi: un partener de joacă, companie și oportunitatea de a învăța ce înseamnă responsabilitatea (încă de la o vârstă fragedă).

S-a constatat că acei copii care dețin pisici sau câini de companie sunt mai sociabili decât copiii care dețin alte animale de companie. Teoretic, copiii deprind anumite abilități în urma îngrijirii animalelor de companie (de exemplu, hrănirea) și din interacțiunea cu acestea. Acestea includ învățarea gesturilor unui animal de companie (de exemplu, dacă o pisică vrea să se joace sau să fie lăsată în pace) și să interpreteze comportamentul animalului de companie, lucru care e de folos și în interacțiunile cu proprii semeni.

Concluzii

În concluzie, relația dintre pisici și sănătatea mintală este una complexă și benefică. Prezența unei pisici în viața unei persoane poate aduce numeroase avantaje pentru bunăstarea psihică a acesteia. Compania blândă a unei pisici poate reduce nivelul de stres și anxietate, contribuind la o atmosferă relaxată în casă.

Cu toate acestea, este important să înțelegem că fiecare dintre noi are nevoi și preferințe diferite, iar beneficiile pisicilor pentru sănătatea mentală pot varia. În general, însă, legătura specială dintre oameni și pisici poate fi o sursă minunată de bucurie și suport emoțional în viața de zi cu zi.

burnout ce este cauze simptome

Burnout-ul sau epuizarea emoțională

Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, fizică și mintală cauzată de stres excesiv și prelungit. Te simți copleșit, epuizat din punct de vedere emoțional și incapabil să faci față cerințelor constante. Pe măsură ce stresul continuă, începi să pierzi interesul și motivația care te-au determinat să preiei un anumit rol.

Psiholog, psihoterapeut și psihiatru, eu ce aleg?

Ți s-a întâmplat vreodată să te întrebi la cine să apelezi când mintea și emoțiile tale par să se afle într-un labirint fără sfârșit? Nu ești singur! Înțelegerea diferențelor dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru este esențială pentru a ști pe cine să alegi în funcție de nevoile tale specifice. Așa că, haide să lămurim acest puzzle împreună!

Șantajul emoțional – cum îl recunoști, cum îl combați?

Șantajul emoțional este o formă de manipulare subtilă prin intermediul căreia manipulatorul încearcă să influențeze sau să controleze persoana țintă prin presiuni psihologice și emoționale cu scopul de a o determina să acționeze într-un anumit fel, în detrimentul propriilor interese și a propriei stări de bine.
De obicei, șantajul emoțional funcționează în relațiile mai apropiate (relația părinte-copil, familie, cuplu, relații de prietenie), pentru că manipulatorul se folosește de semnificația relației și de multe ori încearcă să creeze sentimente de vinovăție (nejustificată), pentru a obține ceea ce își dorește.

Depresia: abordare multidisciplinară și soluții inovative

Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori externi și interni. Înțelegerea acestor influențe și abordarea lor într-un mod integrat reprezintă cheia pentru tratarea depresiei. Un plan de tratament holistic, care include atât terapia psihologică cât și gestionarea factorilor de mediu și medicali, poate aduce alinare și sprijin pentru cei afectați de această afecțiune mintală dificilă dar atât de frecventă.

Afecțiuni neurologice și psihice – comparație, puncte comune

Tulburările psihice se întâlnesc cu o rată foarte înalta în patologiile neurologice și afectează o mare parte întreaga populație de pe globul pământesc. Se cunosc până în prezent 14 tipuri de afecțiuni majore ce au origine neurologică, cu prezența unui tablou clinic asemănător celui întâlnit la afecțiunile și tulburările psihiatrice, ce apar în urma unor leziuni ale creierului uman sau în rezultatul evoluției unor boli neurologice.

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

terapie de cuplu

Despre dependență și independență în relații – sănătate vs. toxicitate în cuplu

O provocare foarte mare cu care se confruntă multe dintre cuplurile de astăzi este identificarea unui echilibru intre dependență – nevoia de celălalt și independență – susținerea și orientarea spre propriile noastre interese. Unde și cum găsim linia fină ce separă un atașament sănătos și o dependență normală, naturală de tendința de a petrece mult timp departe de partener, având interese și preocupări care nu-l includ?

echilibru intre job si viata personala

Work – life balance – putem găsi echilibrul dintre viața personală și job?

A fost o vreme când granițele dintre serviciu și viața de acasă erau clare. În societatea de astăzi, de cele mai multe ori munca are prioritate față de orice altceva din viața noastră. Dorința noastră de a reuși profesional ne poate împinge să ne lăsăm deoparte propria stare de bine. Avem tendința de a cădea în capcana de a crede că putem fi productivi tot timpul sau că o zi de opt ore la locul de muncă echivalează cu opt ore de a fi productiv. Cu toate acestea, acest lucru este greu de realizat, dacă nu imposibil, pentru mulți dintre noi.

depresia in familie

Depresia și gestionarea ei în familie

Ce să faci când cineva drag se confruntă cu depresia?
Ce să NU faci când vrei să ajuți pe cineva cu depresie?
Când un membru al familiei noastre sau un prieten apropiat suferă de depresie este provocator pentru toată lumea, însă depresia este tratabilă, iar suportul emoțional și social îmbunătățesc considerabil rezultatele tratamentelor.

Tulburări mintale și tulburări de personalitate – definiții, comparație /limite, exemple, abordare terapeutică

Tulburările mintale și tulburările de personalitate sunt două categorii distincte de afecțiuni psihologice care afectează în mod semnificativ starea mintală și comportamentul individului. Deși au caracteristici și simptome diferite, ambele pot cauza dificultăți semnificative în viața de zi cu zi a unei persoane și necesită intervenție terapeutică.

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș