Stigmatul asupra mersului la psiholog sau psihiatru: o prejudecată nocivă

Sunt multe lucruri pentru care nu ne temem să apelăm la un specialist: de la realizarea ITP-ului până la consultarea unui jurist, toate acestea sunt lucruri normale. Probabil că nici nu ne-ar trece prin minte să ne rezolvăm singuri astfel de probleme. Când ajungem, totuși, să punem în discuție situațiile dificile din relațiile noastre, din viața noastră interioară, din capacitatea noastră de a face față anumitor momente, instinctul natural de a apela la un ajutor specializat este ultimul pe lista de soluții, dacă se găsește acolo.

A apela la un terapeut sau la un psihiatru este, deseori și din păcate, considerat un semn de slăbiciune, chiar un semn că am înnebunit.

Perspectiva cea mai răspândită asupra sănătății mintale este cea de stigmatizare. A apela la un terapeut sau la un psihiatru este, deseori și din păcate, considerat un semn de slăbiciune, chiar un semn ca am înnebunit. Și, din nefericire, flexibilizarea unei idei față de generații întregi este o muncă herculeană.

Perspectiva istorică

Pornind de la o perspectivă istorică a domeniului sănătății mintale, este foarte ușor de înțeles de ce am ajuns în acest loc, în care a apela la un specialist în această arie ni se pare a fi o rușine, o denigrare. Psihologia este una dintre științele tinere. Cu toate că există elemente ale psihologiei în filozofie, care sunt prezente chiar din civilizațiile antice, ele sunt forme precursoare ale științei actuale. Primele cărămizi ale cercetării au fost puse la începutul secolului al 19-lea, odată cu valul de experimente comportamentale realizate de Weber, Secenov, Wundt, Pavlov și mulți alții. Ulterior a apărut valul psihanalizei, fundamentat de către Freud, urmând a se creiona tot mai multe perspective și abordări. Motiv pentru care această arie este, de obicei, asociată fie cu discuții despre copilărie și părinți sau cu stereotipica imagine a halatelor de forță, a lobotomiei și a camerelor albe din spitalele de psihiatrie. Iar filmele și miturile reușesc cu succes să alimenteze și să întrețină această imagine. Este perfect normal să ne temem de astfel de imagini, povești sau perspective. Dar e bine să ne amintim că ele sunt departe de realitatea zilei de astăzi.

În prezent psihologia s-a închegat tot mai clar, consolidând noi constructe pe baza dovezilor științifice. Metodele barbare precum lobotomia sunt elemente ale trecutului, în timp ce abordarea din terapie a păstrat doar ceea ce s-a putut demonstra ca fiind cu adevărat eficient. Privind retrospectiv către alte științe, în medicină primele forme de anestezie folosite în operații au apărut abia în secolul al 19-lea. Ținând cont de istoria vastă a medicinei, putem aprecia în acest fel cât de rapid a evoluat știința pe domeniul psihologiei și psihiatriei.

Sănătatea mintală în secolul 21

Ce înseamnă, deci, psihoterapia și psihiatria la ora actuală?
Ce presupune un astfel de tratament?
Și cine apelează la astfel de servicii?

Noi vă propunem să spargem un pic acea bulă a stigmatizării și să ne uităm împreună la cum se desfășoară, de fapt, o vizită la terapeut sau psihiatru.

De obicei, serviciile de consiliere psihologică sunt deschise către orice persoană:

La psiholog

La psiholog apelează, în general, oameni care se confruntă cu situații de viață dificile. Se pot adresa persoane care au o anumită problemă specifică, o circumstanță de viață.

La psihoterapeut

Psihoterapia este varianta la care apelează oamenii care vor să schimbe aspecte de profunzime, persoane care nu înțeleg de unde au apărut anumite blocaje, de ce relațiile lor nu le aduc satisfacție și vor să învețe cum să înțeleagă acele momente.

La terapeut

La terapeut vine orice persoană care vrea să învețe și să încorporeze în viața sa modalități noi de a face față emoțiilor dificile, tehnici noi de a-și gestiona energia și diverse feluri în care se pot re-conecta la propria persoană și la cei din jur.

În funcție de nevoie, desigur, psihoterapia oferă abordări diferite, existând mai multe ramuri și instrumente cu care se lucrează.

În ce constă un act terapeutic?

În primă fază se realizează o programare. 

La prima întâlnire se discută, de obicei, ce anume a determinat persoana să contacteze un terapeut, care sunt obiectivele în terapie, care sunt așteptările, cum funcționează abordarea terapeutică.

Ulterior, de la ședință la ședință, clientul împreună cu terapeutul navighează prin experiențele de viață, înțelegând în profunzime felul în care ele au avut un impact asupra sinelui persoanei. Tot împreună se vor explora noi alternative, noi tipuri de gândire și perspective, se vor introduce comportamente noi și se va pune accent pe acele schimbări fundamentale necesare pentru o viață echilibrată și adaptată nevoilor sănătoase ale clientului.

Terapia se încheie de comun acord, când clientul capătă auto-eficacitate, înțelegând cum și când pot fi luate cele mai bune decizii pentru sine. Practic, când clientul poate deveni propriul său terapeut. Relația terapeutică este una bazată pe sinceritate și lipsă completă de orice atitudine critică. Eficiența terapiei este dată și de măsura în care putem exprima sincer care sunt dificultățile noastre și putem porni în a le înțelege cauza și rezolvarea. Iar terapia implică, prin natura sa, o muncă constantă de echipă, în care terapeutul și clientul vor traversa acest proces împreună.

În prezent, majoritatea psihoterapeuților lucrează în colaborare cu un medic psihiatru. În unele cazuri, momentele dificile își lasă amprenta asupra unei persoane în moduri ce implică mai mult efort de a le gestiona. Iar în acele momente, expertiza unui psihiatru este de neprețuit. În situații în care resursele din cabinetul de psihoterapie nu sunt suficiente pentru a face față, un tratament medicamentos poate salva (la propriu) vieți. Iar procedura nu este cu mult diferită față de orice alt consult medical la care ai fost vreodată.

E important să ne amintim faptul că amânarea apelării la un specialist poate fi mult în detriment personal. Cu cât avansăm în experiențele din viață, cu atât avem tendința de a păstra comportamente despre care poate nici nu știm că ne sunt nesănătoase.

Unele momente grele pot lăsa răni mult mai profunde și adânci, care să necesite mult mai mult timp de vindecare. Ele duc treptat la pierderea unor lucruri importante, a stimei de sine, deteriorează relațiile pe care le avem cu cei din jur, ne afectează viața profesională și dorința de auto-realizare. Ceea ce astăzi amânăm pentru că nu pare să aibă prioritate, poate veni peste o jumătate de an înapoi asemeni unei avalanșe. Iar pentru a fi capabili să fim acolo pentru cei dragi, prima dată avem nevoie să ne ajutăm pe noi înșine. De aceea a apela la terapie este chiar un semn de curaj și putere. Multă lume consideră a primi ajutor un semn de slăbiciune, dar de fapt a fi suficient de vulnerabil încât să te uiți în interior, a avea dorința de a-ți schimba cursul vieții și a depune efort în a te ridica deasupra tuturor tiparelor mentale care îți guvernau viața până atunci implică o maturitate emoțională extraordinară.

În final, ce este important pentru noi?

Știind, astfel, cum funcționează terapia, ce implică și de e atât de importantă, ne putem pune întrebarea: Cât de rațional este să mă tem de acest pas sau să îmi fie rușine să solicit acest suport? 

La orice pas e important să ne amintim că stigmatul pus asupra ceva nu face ca acea prejudecată să fie și adevărată. Iar mai presus de asta, să ne întrebăm ce anume este mai important: a ne ajuta propria persoană, a ne construi viața așa cum ne-o dorim sau a ne conforma unor păreri nefundamentate despre sănătatea mintală? Această conformare duce doar la menținerea stigmatizării. Însă fiecare dintre noi poate schimba asta. Fiecare dintre noi poate deschide o discuție despre asta când auzim zvonuri și mituri false. Mai mult, fiecare dintre noi are responsabilitatea de a o face. Atât pentru noi înșine, cât și pentru cei apropiați. 

Poate prin a confrunta astfel de stigmatizări putem reuși, chiar și fără să știm, să salvăm vieți. Fie ea a unui prieten, a unei rude sau chiar a propriului copil. Doar discutând despre ceva vom ajunge să înțelegem ce merită normalizat și ce nu.

Oricine am fi, indiferent de circumstanțe, la final de zi suntem oameni. Și avem nevoie de suport, de conectare, de a ști că avem pe cineva alături de noi care să ne susțină. Lumea va fi un pic mai luminoasă dacă fiecare dintre noi va încerca să privească cu înțelegere și curiozitate lucrurile pe care în mod normal le-am stigmatiza sau le-am judeca fără a ne da permisiunea de a le cunoaște.

Stimularea Electrică Transcraniană (tDCS) la domiciliu – Oportunități și provocări în tulburările psihice la vârstnici

Stimularea Electrică Transcraniană (tDCS) reprezintă una dintre opțiunile sigure și eficiente de tratament pentru depresie, tulburări cognitive, halucinații auditive la adulții în vârstă. Posibilitatea de a stimula neuroplasticitatea prin tDCS fără efecte adverse semnificative a încurajat evaluarea eficacității tDCS pentru multe indicații clinice la adulții în vârstă cu probleme de sănătate mintală.

Metoda Feuerstein - clinica Med Anima Iași

Metoda Feuerstein – Cine ne învață cum să învățăm?

Indiferent de vârstă, fie că vorbim despre copii care își doresc să își formeze un mod corect de a învăța, fie că vorbim despre adulți care își doresc să asimileze mai ușor informații noi, metoda Feuerstein e menită să ușureze procesul de învățare.
Metoda Feuerstein îsi propune ca printr-o serie de teste și de exerciții să îți dezvolte capacitățile intelectuale pentru a-ți ușura procesul de învățare.

Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranță

Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranțăCancerul este una dintre cele mai răspândite boli, ajungând în zilele noastre a fi considerată o boală cronică. Este important să știm că fiecare pacient răspunde diferit la acest diagnostic, însă să primești un...

Cum să trăim cu schizofrenia

Învățând să trăim cu schizofrenia"Nu există două persoane cu schizofrenie care să fie la fel. Fiecare individ este diferit. Fiecare experiență este diferită. [...] De asemenea, nu există un mod corect sau greșit de a trăi cu schizofrenia, însă, învățând din experiența...

Intervenții în prevenția demenței

În prevenția demenței strategiile de prevenire timpurie includ factori ce țin de stilul de viață, cum ar fi: nutriția, exercițiile fizice, reducerea stresului, ameliorarea factorilor de risc vascular (cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul zaharat), tratamentul tulburării depresive majore și stimularea cognitivă.

stimulare cognitiva computerizata

Campanie Screening Stimulare Cognitiva – Gratuit

10 OCTOMBRIE ZIUA MONDIALĂ ASĂNĂTĂȚII MINTALEScreening gratuit pentru Stimularea Cognitivă Computerizată10 Octombrie marchează în fiecare an la nivel mondial Ziua Sănătății Mintale. Obiectivul general al Zilei Mondiale a Sănătății Mintale este de a crește gradul de...

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihoze

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihozeSchizofrenia este o tulburare psihiatrică cronică, devastatoare și invalidantă care afectează de obicei funcția creierului adolescenților și adulților tineri, și apare la aproximativ 1 din 100 de oameni din întreaga...

7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintale

7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintaleAdesea văzut ca o demonstrație de inteligență, Cubul Rubik uimește oamenii de zeci de ani. Ceea ce a fost cândva cea mai tare jucărie de pe piață (în 1974 când a fost inventată de Ernő Rubik) este acum o...
dependenta de droguri

Dependența de substanțe psihotrope

Consumul scăpat de sub control al substanțelor psihotrope, indiferent că vorbim aici de medicație psihiatrică sau de droguri, duce la dependență. Dependența de substanțe psihotrope reprezintă un întreg sistem de fenomene comportamentale, cognitive și fiziologice.

Tulburarea de personalitate paranoidă

Tulburarea de personalitate paranoidăTulburarea paranoidă face parte din categoria tulburărilor de personalitate. Acestea din urmă, potrivit Mayo Clinic, reprezintă un tip de tulburări mintale care au în componență un model rigid și nesănătos de gândire,...

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș