Stadiile dezvoltării umane

Sarcini și nevoi

Erick Erikson descrie dezvoltarea eului în relație cu mediul social al copilului, susținând o evoluție stadială, în care nivelul dezvoltării fiecărui stadiu depinde de modul de rezolvare a sarcinilor specifice stadiului anterior.

Se dezvoltă sentimentul de încredere sau neîncredere al copilului în persoana care-l îngrijește și-l ajută să se obișnuiască cu noul mediu, să-și regleze propria stare și să aibă încredere în lume și în ceilalți. Această achiziție sau lipsă va fi prezentă în adultul de mai târziu.
Pentru a trece cu bine peste această etapă, copilul are nevoie de prezența, disponibilitatea și rezonanța emoțională a părintelui/părinților, de rutină și mediu sigur astfel încât să nu trăiască sentimente de pierdere și abandon.

În această perioadă copilul achiziționează autonomia, prin explorare, experimentare și testarea propriilor limite, fiind susținut și încurajat de către părinte/părinți într-un mod cald și suplu. Dacă nu i se permite acest lucru, copilul va rămâne dependent de susținerea/ prezența părintelui în rezolvarea sarcinilor viitoare. Copilul are nevoie să știe că poate să facă anumite lucruri singur.

Perioadă în care se dezvoltă inițiativa, capacitatea de a lua decizii și dorința de a acționa. Copilul începe să devină conștient de sine. Dacă părintele îi oferă opțiuni, stabilește limite și-i dă libertate să decidă singur, copilul și adultul de mai târziu va avea o viziune pozitivă despre capacitatea sa de a urmări și a duce la sfârșit un proiect. Altfel, va dezvolta sentimente de vinovăție / rușine și incapacitate de a decide singur.

Se dezvoltă hărnicia sau sentimentul de inferioritate în relație cu sarcinile școlare și grupul de colegi. Copilul are nevoie de susținere în organizarea sarcinilor și activităților, astfel încât să se simtă sigur, capabil și valoros.

Trecerea de la copilărie spre vârsta adultă, când adolescentul își reconsolidează achizițiile anterioare, își precizează propria identitate sau o restructurează după valorile personale și idealul său de viață. El are nevoie să se simtă liber și în același timp susținut.

Se manifestă capacitatea de a dezvolta relații și comportamente bazate pe intimitate. Dacă tânărul nu are o viziune pozitivă despre sine, poate dezvolta sentimente de izolare, alienare socio-emoțională. Obiectivele acestei perioade sau sarcinile principale sunt definirea și rezolvarea conflictelor identității, capacitatea de a empatiza, stabilirea relațiilor, capacitatea de a iubi.

Se manifestă capacitatea de a crea, de a se implica productiv în proiecte, cu sentimentul eficienței și al reușitei. Dacă acest obiectiv nu este îndeplinit apare stagnarea. Sarcinile specifice sunt: manifestarea capacităților generative și regenerative, asumarea responsabilității și a independenței decizionale în plan existențial.

Reevaluându-și propria viață, adultul își regăsește propria valoare, propriul sens. Altfel, apar sentimente de disperare și lipsă de sens. Obiectivele sau sarcinile specifice acestei perioade se referă la dobândirea înțelepciunii, împăcarea cu sine, cu viața, cu ceilalți, conservarea integrității psiho–socio– spirituale.

Autor: Psih. Luminița Sârbu

Importanta meselor in familie

Ia loc la masă – Discuții sănătoase la mesele din familie

Momentul mesei este cadrul în care se întâmplă ceva magic: membrii familiei se conectează și se simt ca făcând parte dintr-un grup. Acest moment reprezintă atât o ocazie benefică pentru a le insufla copiilor obiceiuri alimentare sănătoase, cât și un prilej de a aduce la masă evenimentele mai puțin plăcute care au avut loc pe parcursul zilei.

Singurătatea și impactul ei asupra depresiei 

Este o întrebare frecventă, mai ales pentru cei care, în momente de introspecție, ajung să-și analizeze viața și relațiile. Răspunsul nu este simplu, pentru că fiecare dintre noi percepe singurătatea diferit, în funcție de experiențele și personalitatea proprie.

Despre nevoia de validare – Ghid practic

În contextul actual al rețelelor sociale și al conștientizării emoționale tot mai răspândite, tema iubirii de sine și a acceptării personale devine omniprezentă.

Despre nevoia de validare

Despre nevoia de validare – o normalitate interpretată greșit

De câte ori nu ai auzit chiar tu despre cât de important este să te iubești pe tine înainte de a te iubi ceilalți? Îndemnul sună răsunător pe toate rețelele sociale, pe toate blog-urile recente ale celor cu sau fără aplecare spre domeniul uman; în plus chiar și oamenii pe care îi întâlnim în viața reală de zi cu zi ne opresc brusc emoțiile pe care simțim să le împărtășim dându-ne “soluția salvatoare”: Iubește-te pe tine, dacă vrei să te iubească alții!

depresia

Ce e mai greu: să suferi de depresie sau să îi vezi pe cei dragi suferind? 

Atunci când ne gândim la depresie, ne imaginăm suferința intensă a celor care o trăiesc direct – sentimentul de tristețe profundă, senzația de pierdere a speranței și lipsa de energie pentru a face față provocărilor zilnice. Însă depresia afectează mai mult decât persoana în sine; îi influențează adânc și pe cei din jur. O întrebare devine astfel esențială: este mai greu să suferi de depresie sau să îi vezi pe cei dragi suferind?

despre traumele copilariei in viata de adult

Ce NU știm despre traumele nerezolvate ale copilăriei

Cuvântul „traumă” înseamnă rană, iar în psihologie, se referă la o experiență care depășește capacitatea unei persoane de a îi face față. Specialiștii spun că trauma nu înseamnă evenimentul în sine, ci reacția personală față de acesta. De exemplu, doi oameni pot trăi același eveniment dificil, dar reacționează diferit, în funcție de vârsta, experiențele și resursele lor.

Pierdere și vindecare: înțelegerea Doliului

Modul în care fiecare dintre noi privește moartea are la bază multe elemente, însă dintre acestea cel hotărâtor pare a fi modul in care privim VIAȚA însăși. Contează foarte mult cum ne raportăm la propria noastră viață pentru a determina cum ne raportăm la moarte și cum îi jelim pe cei care nu mai sunt.

despre infidelitate in relatii

Ce facem atunci când 1+1=3? Despre infidelitate în relații

Despre infidelitatea în relații se poate discuta la nesfârșit, fiind un subiect complex și foarte controversat, de cele mai multe ori făcându-se referire la relațiile de cuplu. Însă, infidelitatea relațională nu se rezumă doar la relațiile de cuplu, ci și la cele de prietenie, colegialitate, rudenie etc. unde aduce cel puțin la fel de multă frustrare și durere și un proces de recuperare la fel de dificil ca și infidelitatea în cuplu.

efectele divortului asupra copiilor

Efectele divorțului asupra copiilor

Divorțul reprezintă forma finală de desfacere a vieții conjugale, cu efecte puternice atât asupra partenerilor din cuplul conjugal, cât și a descendenților acestora. Copilul este ființa cel mai mult afectată de evenimentele care au loc în familie. Divorțul părinților duce la scăderea încrederii copilului în propriile puteri, și ajută la dezvoltarea sentimentului de vinovăție și agresivitate.

Dinamica relației de cuplu după apariția copiilor

Dinamica relației de cuplu după apariția copiilor

Trecerea de la două persoane la trei ar trebui văzută și trăită ca o mare bucurie, în realitate însă apariția unui nou membru al familiei aduce multe schimbări generatoare de stres într-o căsnicie.

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL 11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș