Psih. Nicu-Suflețel Gurguță

Psiholog clinician, psihoterapeut, cu formare in hipnoză clinică, relaxare și terapie ericksoniană

„Psihoterapia caută să repună clientul pe drumul bun, îl pune în situația de a accede la o nouă cunoaștere care poate merge din inconștient spre conștientul individului. Se întâmplă ca și cum noua cunoaștere există în inconștient și prin terapie ea a prins formă la nivel conștient. De multe ori, schimbarea terapeutică poate fi văzută ca pe un proces de depășire a limitelor conștiente, ca pe o extensie a ceea ce pacientul știa deja.

Rolul meu, ca și psihoterapeut, este de a ușura și înlătura suferința emoționala, suferință ce apare deseori sub forma stresului, anxietății, depresiei, problemelor de comportament, conflicte interpersonale, confuzie, disperare. Uneori, această suferință poate avea forma unei „căderi psihice bruște”, cădere pe care oricare persoană echilibrată o poate avea și care poate fi transformată într-o tulburare psihologică temporară.”

Psih. Nicu-Suflețel Gurguță

PSIH. NICU-SUFLEȚEL GURGUȚĂ - Med Anima Iasi

„În psihoterapie este important ca, împreună cu clientul, să descoperim și să clarificăm originile simptomatologiei, și implicit a problemelor cu care acesta se confruntă, punând în legătură prezentul cu trecutul și comportamentul cu motivația. Stările negative precum cele de disconfort, de stres, de neliniște, de tristețe uneori pot fi înțelese ca un produs al efortului conștient de a scoate din minte gândurile și experiențele perturbatoare sau de a controla și inhiba exprimarea impulsurilor și a sentimentelor ce sunt greu de acceptat și al mecanismelor de apărare inconștiente. Situațiile conflictuale generează impulsuri inconștiente care scapă controlului conștiinței și demersul terapeutic vizează controlul acestora. O abordare a unei metode de psihoterapie eficientă are drept scop controlul, ameliorarea sau dispariția simptomelor. Aceasta presupune autocunoașterea interacțiunii dintre forțele inconștiente patogene și situațiile psihostresante, implicit cele centrate pe procesele de schimbare și dezvoltare personală care pun accent pe înțelegerea de sine.”

„Profesia de psiholog presupune să ai capacitatea de a înțelege nevoile pacientului și de a-l accepta necondiționat. În această formă, pacientul se poate deschide în fața psihologului și implicit în fața psihoterapeutului. Aceștia caută să-și ajute și să-și sprijine pacienții în procesul terapeutic de vindecare și de ameliorare a stărilor negative trăite de pacient.
Relația dintre un psiholog și pacientul său este intens bazată pe încredere, optimism și viziune într-un viitor frumos și roditor. Problemele pacientului trebuie abordate în același timp, prin metode și tehnici standardizate, iar prin comunicarea dintre cei doi rezultatele pot fi minunate.
Misiunea mea ca psiholog clinician este aceea de a testa cât mai obiectiv realitatea psihologică a pacienților, utilizând o gamă cât mai largă de instrumente standardizate, iar raportul psihologic pe care îl creez să contureze cât mai bine realitatea psihologică a pacienților mei.”

Psih. Nicu-Suflețel Gurguță este pasionat, în egală măsură, atât de profesia de psiholog clinician, unde evaluează realitatea psihologică a pacienților săi, cât și de partea de consiliere psihologică și psihoterapie.
Începând cu anul 2020 a început colaborarea cu Clinica Med Anima, oferind servicii psihologice pacienților care se adresează clinicii.
A participat la numeroase conferințe și workshop-uri organizate în întreaga țară de către profesioniști, înțelegând faptul că numai printr-o abordare multidisciplinară pacienții pot beneficia de atenția de care au nevoie în evaluarea și depășirea problemelor pe care aceștia le întâmpină.

Educație și specializări:

  • Facultatea de Psihologie și Științe ale educației, 2018
  • Master Psihologie Clinică și Psihoterapie, Facultatea de Psihologie și științe ale Educației, 2018 – 2020
  • Psiholog clinician acreditat de către Colegiul Psihologilor din România
  • Formare în Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană 2018- 2020 – A.R.H.T.E. (Asociaţia Română de Hipnoză Clinică, Relaxare şi Terapie Ericksoniană)
„Profesia de psiholog clinician nu presupune doar evaluare și intervenție la pacienți. O ramură de asemenea foarte importantă în această profesie este reprezentată de ramura cercetării. În acest sens, în anul 2018, am reușit să-mi încep cariera de psiholog clinician cu publicarea unui articol într-o revistă de talie internațională (Lenin-Lenuș Gurguță, Bogdan Pîrvu, Nicu-Suflețel Gurguță (2018). Aspecte ale utilizării hipnoterapiei în disfagia nervoasă și în unele tulburări gastrointestinale, Psihiatru.ro, Psihiatru.ro. 2018;55(4):32-35. ).”
„Decizia de a alege profesia de psiholog am luat-o din perioada liceului. Îmi ascultam cu mult interes și cu o dorință foarte puternică prietenii ce aveau nevoie de un sprijin, iar la scurt timp după ce ofeream anumite sfaturi primeam un feedback pozitiv și mulțumiri din partea acestora. Deseori mi se spunea că văd dintr-o perspectivă diferită lucrurile, iar sfaturile date direcționau felul de a gândi al prietenilor într-o altă manieră, nu doar mai agreabilă de aceștia, cât și mai utilă și eficientă în soluționarea unor probleme. La scurt timp mi-am dat seama că dorința mea de a ajuta lumea și de a fi util oamenilor a crescut, ancorându-mă într-un viitor roditor al profesiei de psiholog. Sprijinit de părinți, ce lucrează tot în acest domeniu, mi-am dat seama că dacă îmi doresc cu adevărat acest lucru, atunci inevitabil voi reuși, ceea ce s-a și întâmplat.”

Psih. Nicu-Suflețel Gurguță

Articole în Blogul Med Anima

Îmbătrânirea normală versus deteriorarea cognitivă ușoară

În timpul îmbătrânirii obișnuite, o persoană poate uita ocazional un nume sau cuvinte și poate pierde lucrurile; prin comparație, în deteriorare cognitivă ușoară, persoana uită deseori conversațiile și informațiile pe care cineva și le-ar aminti în mod obișnuit, cum ar fi întâlnirile și alte evenimente planificate. A avea o afectare cognitivă ușoară duce întotdeauna la dezvoltarea demenței?

citește mai mult...

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș

Specialiștii Noștri

Dr. Irina Săcuiu

Medic primar psihiatru,
Doctor în științe medicale

Dr. Iuliana Fecioru

Medic primar psihiatru

Dr. Oana Popa

Medic primar psihiatru

Dr. Andreea Giurgi

Medic primar psihiatru

Dr. Oana Nantu

Medic specialist psihiatru

Dr. Emanuel voina

Medic specialist psihiatru

Psih. Oana Amaziliței

Psiholog clinician / psihoterapeut

Psih. Nicu-Suflețel Gurguță

Psiholog clinician

Psih. Ioana Maria Balint

Psihoterapeut

Psih. Diana Grădinaru

Psihoterapeut

Psih. Ioana Vatamanu

Psihoterapeut

Psih. Cătălina-Antonia Hausner

Psiholog clinician / psihoterapeut

Psih. Mădălina Savin

Psiholog clinician

Asist. Dorina Drăgan

Asistent medical generalist principal

Asist. Andrei Crețu

Asistent medical generalist principal

Blog – Sănătatea ta – Ultimul articol

Stimularea Electrică Transcraniană (tDCS) la domiciliu – Oportunități și provocări în tulburările psihice la vârstnici

Stimularea Electrică Transcraniană (tDCS) reprezintă una dintre opțiunile sigure și eficiente de tratament pentru depresie, tulburări cognitive, halucinații auditive la adulții în vârstă. Posibilitatea de a stimula neuroplasticitatea prin tDCS fără efecte adverse semnificative a încurajat evaluarea eficacității tDCS pentru multe indicații clinice la adulții în vârstă cu probleme de sănătate mintală.

citește mai mult...