13 Sfaturi utile pentru a-ți îmbunătăți capacitatea de concentrare

Ultimele cercetări în domeniu ne spun că există mai multe modalități prin care ne putem crește capacitatea de concentrare. Și cum oamenii diferiți au nevoie de metode diferite, găsești în lista noastră tehnici diverse care să îți fie de ajutor.

Dacă ți s-a întamplat vreodată să treci cu greu printr-o sarcină dificilă la muncă, dacă ai studiat pentru un examen important sau ți-ai petrecut timpul într-un proiect captivant, s-ar putea să-ți fi dorit să te poți concentra mai bine în acel moment.

Concentrarea se referă la efortul mintal pe care îl direcționezi către orice lucru la care lucrezi sau pe care îl înveți la un moment dat. Uneori este confundat cu durata de atenție, dar durata de atenție se referă la perioada de timp în care te poți concentra asupra unei activități.

Factori care influențează capacitatea de concentrare

Atât atenția cât și concentrarea pot varia din mai multe motive. Unor oameni le este mai greu să renunțe la factorii care distrag atenția. Vârsta și lipsa somnului pot afecta concentrarea.

Majoritatea persoanelor uită lucrurile mai ușor pe măsură ce înaintează în vârstă, iar concentrarea scăzută poate fi însoțită și de pierderea memoriei. Leziunile creierului, cum ar fi comoția cerebrală, precum și anumite afecțiuni de sănătate mintală pot impacta, de asemenea, concentrarea.

Este ușor să devii frustrat atunci când încerci să te concentrezi, dar pur și simplu nu poți. Acest lucru poate duce la stres și iritabilitate, ceea ce poate transforma concentrarea într-un vis îndepărtat.

Dacă îți sună familiar, acest articol este pentru tine și are menirea de a te ajuta  să îți îmbunătățești concentrarea. Vom evidenția, de asemenea, unele condiții care pot afecta concentrarea și pașii de urmat dacă încercarea de a crește concentrarea pe cont propriu, pur și simplu, nu pare să ajute.

1. Antrenează-ți creierul!!!

Anumite tipuri de jocuri te pot ajuta să te concentrezi mai intens. Poți încerca:
✔️ sudoku
✔️ rebus
✔️ şah
✔️ puzzle-uri
✔️ căutări de cuvinte
✔️ jocuri de memorie

Un studiu din 2015, realizat pe 4.715 de adulți, sugerează că petrecerea a 15 minute pe zi, 5 zile pe săptămână, cu activități de antrenament a creierului poate îmbunătăți concentrarea¹.
Jocurile antrenante pentru creier te pot ajuta, de asemenea, să îți dezvolți memoria de lucru precum și abilitățile de procesare și rezolvare a problemelor.

De asemenea, o altă cercetare a evidențiat faptul că antrenamentul cognitiv a redus riscul de accidente rutiere la șoferii vârstnici².

 Copii 

Antrenamentul creierului poate funcționa și pentru copii. Investește într-o carte de puzzle-uri, completează un puzzle împreună cu ei sau joacă un joc de memorie.  Chiar și colorarea poate ajuta la îmbunătățirea concentrării la copii sau adulți. Copiii mai mari se pot bucura de pagini de colorat mai detaliate, precum cele găsite în cărțile de colorat pentru adulți. 

 Vârstnici 

Efectele jocurilor de antrenament cerebral pot fi deosebit de importante pentru adulții în vârstă, deoarece memoria și concentrarea tind adesea să scadă odată cu vârsta. 

O cercetare din 2014³ care a analizat 2.832 de adulți în vârstă, a urmărit participanții după 10 ani. Adulții în vârstă care au finalizat 10 până la 14 sesiuni de antrenament cognitiv au observat îmbunătățirea abilităților de cunoaștere, memorie și procesare.  După 10 ani, cei mai mulți participanți la studiu au raportat că puteau îndeplini activitățile zilnice cel puțin la fel de bine cum puteau la începutul studiului, dacă nu chiar mai bine. 

2. Îmbunătățește-ți somnul

Somnul neodihnitor și/sau insuficient poate perturba cu ușurință concentrarea, ca să nu mai vorbim de alte funcții cognitive, cum ar fi memoria și atenția.  Privarea ocazională de somn nu îți poate cauza prea multe probleme, dar eșecul regulat în a obține un somn odihnitor îți poate afecta starea de spirit și performanța la muncă. 

Oboseala poate chiar să-ți încetinească reflexele și să-ți afecteze capacitatea de a conduce sau de a îndeplini alte sarcini zilnice. 

Un program solicitant, problemele de sănătate sau alți factori pot face uneori dificilă obținerea unui somn suficient. Este important să încerci să te apropii cât mai mult posibil de durata recomandată a somnului în majoritatea nopților. 

Mulți experți recomandă ca adulții să urmărească un program de 7 până la 8 ore de somn în fiecare noapte. 

Iată câteva sfaturi pentru îmbunătățirea calității somnului:
✔️ Oprește televizorul și lăsă ecranele cu o oră înainte de culcare.
✔️ Păstrează-ți camera la o temperatură confortabilă, dar redusă.
✔️ Relaxează-te înainte de culcare cu muzică lentă, o baie caldă sau o carte.
✔️ Mergi la culcare și trezește-te cam la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend.
✔️ Fă exerciții fizice regulate dar încearcă să eviți un antrenament greu chiar înainte de culcare.

3. Fă-ți timp pentru exerciții fizice

Creșterea capacității de concentrare se numără printre numeroasele beneficii ale exercițiilor fizice regulate. Exercițiile sunt benefice pentru toată lumea.

Un studiu din 2018 care a analizat 116 elevi de clasa a cincea a găsit dovezi care sugerează că activitatea fizică zilnică ar putea ajuta la îmbunătățirea concentrării și atenției după doar 4 săptămâni4.

Alte cercetări care analizează adulți în vârstă, sugerează că un an de activitate fizică aerobă moderată poate ajuta la oprirea sau chiar la inversarea pierderii de memorie care apare odată cu atrofia creierului legată de vârstă 5.

Fă ce poți!

Experții recomandă exerciții aerobice, dar este mai bine să faci ceea ce poți decât să nu faci nimic. În funcție de obiectivele personale de fitness și greutate, este posibil să vrei să faci un nivel mai crescut sau mai redus de exerciții.

Uneori, nu este posibil să finalizezi un program recomandat de exerciții fizice, mai ales dacă te confrunți cu probleme de sănătate fizică sau mintală. Dacă este greu să găsești timp pentru a face mișcare sau nu vrei să te înscrii la o sală de sport, încearcă să te gândești la modalități distractive de a lucra pe tot parcursul zilei. Dacă îți crește ritmul cardiac, faci mișcare.

Întreabă-te:

💡 Îmi pot conduce copiii la școală?
💡 Pot să mă trezesc cu 20 de minute mai devreme în fiecare dimineață pentru o alergare rapidă în jurul blocului sau în parcul de lângă casă?
💡 Pot să parcurg drumul de la cumpărături pe jos sau pot să mă deplasez în diferite locuri cu bicicleta?

Dacă poți, încearcă să faci exerciții fizice înainte de a avea nevoie cu adevărat să te concentrezi sau când faci o pauză mintală.

4. Petrece timp în natură

Dacă vrei să îți crești concentrarea în mod natural, încearcă să ieși afară, în natură, în fiecare zi, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp. Este benefic să faci o scurtă plimbare printr-un parc. Să stai în grădină sau în curte te poate ajuta, de asemenea. Orice mediu natural are beneficii.

Potrivit Asociației Americane de Psihologie (APA), petrecerea timpului în natură poate avea un impact pozitiv atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății mintale 6.
Cercetările recente au găsit dovezi care sugerează că includerea plantelor în spațiile de birouri a ajutat la creșterea concentrării și a productivității, precum și la satisfacția la locul de muncă și la calitatea aerului. Încearcă să aduci o plantă sau două în spațiul de lucru sau acasă pentru o serie de efecte pozitive.

Copiii beneficiază și ei de mediile naturale. Cercetări publicate în 2017 au urmărit peste 1.000 de copii de la naștere până la vârsta de 7 ani. Studiul spera să determine modul în care expunerea pe tot parcursul vieții la copaci și verdeață acasă sau în cartier ar putea afecta atenția copiilor. Studiul sugerează că mediile naturale ar putea aduce beneficii dezvoltării creierului și ar putea îmbunătăți atenția copiilor.

Pentru copiii cu ADHD, cercetările 7  sugerează că petrecerea timpului în natură poate să:
✔️ le stimuleze starea de spirit
✔️ îi ajute să gândească mai clar
✔️ crească interacțiunile lor sociale
✔️ reducă simptomele ADHD

5. Încearcă meditația

Practicile de meditație și mindfulness pot oferi multiple beneficii. Concentrarea îmbunătățită este doar una dintre acestea.
O revizuire din 2011 din 23 de studii a găsit dovezi care sugerează că antrenamentul de mindfulness care subliniază concentrarea atenției ar putea ajuta la creșterea atenției și a concentrării. Procesul de mindfulness poate îmbunătăți, de asemenea, memoria și alte abilități cognitive.

Meditația nu înseamnă doar să stai tăcut cu ochii închiși. Yoga, respirația profundă și multe alte activități te pot ajuta să meditezi.

_

6. Ia o pauză

Cum îți poate crește concentrarea luarea unei pauze de la serviciu sau de la teme? Această idee poate părea contraintuitivă, dar experții spun că funcționează cu adevărat.

Ia în considerare acest scenariu: ai petrecut câteva ore pe același proiect și brusc atenția începe să rătăcească. Chiar dacă este greu să-ți ții mintea la sarcină, stai la birou, forțându-te să continui. Dar această luptă de a te concentra te face doar să te simți stresat și îngrijorat că nu vei reuși să finalizezi munca la timp.

Probabil ai trecut și tu prin asta. Data viitoare când se întâmplă acest lucru, când simți pentru prima dată că îți dispare concentrarea, ia o scurtă pauză.  Reîmprospătează-te cu o băutură rece sau o gustare hrănitoare, fă o plimbare rapidă sau ieși afară la soare. Când te întorci la muncă, nu fi surprins dacă te simți mai concentrat, motivat sau chiar mai creativ. Pauzele pot ajuta la stimularea acestor funcții și nu numai.

7. Ascultă muzică

Utilizarea pe fundal a muzicii în timpul lucrului sau studiului poate ajuta la creșterea concentrării, dar acest lucru depinde de fiecare persoană în parte 9.
Chiar dacă nu îți place să asculți muzică în timp ce lucrezi, utilizarea sunetelor naturii sau a zgomotului alb pentru a masca sunetele de fundal ar putea ajuta de asemenea la îmbunătățirea concentrării și a altor funcții ale creierului, potrivit cercetărilor 10.

Nu toată lumea este de acord că muzica este utilă, mai ales atunci când studiezi un subiect provocator.
Dacă alegi să asculți muzică, iată câteva sfaturi:
✔️ alege muzică instrumentală și nu melodii cu versuri
✔️ menține muzica la nivelul zgomotului de fundal
✔️ alege muzica neutră și evită muzica pe care o iubești sau o urăști
În caz contrar, redarea muzicii poate distrage atenția și mai mult.

8. Diversifică-ți dieta

Alimentele pe care le consumi pot afecta funcțiile cognitive precum concentrarea și memoria. Pentru a crește concentrarea, evită alimentele procesate, prea mult zahăr și alimentele foarte grase.

În schimb, încearcă să consumi:
✔️ pește gras (cum este somonul sau păstrăvul)
✔️ ouă (ambele componente, albuș și gălbenuș)
✔️ afine
✔️ spanac

Menținerea hidratării poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra concentrării. Chiar și deshidratarea ușoară poate îngreuna concentrarea sau amintirea informațiilor.
Micul dejun te poate ajuta, sporindu-ți concentrarea la prima oră dimineața. Consumă o masă săracă în zaharuri adăugate și bogată în proteine și fibre. Fulgii de ovăz, iaurtul simplu cu fructe sau pâinea prăjită din cereale integrale cu ouă sunt toate alegeri bune pentru micul dejun.

9. Cofeina

Nu este nevoie să incluzi cofeina în dieta ta dacă preferi să o eviți, dar cercetările sugerează că aceasta poate îmbunătăți atenția și concentrarea.

Dacă simți cum concentrarea începe să scadă, poți consuma o ceașcă de cafea sau ceai verde. O porție de ciocolată neagră – 70% cacao sau mai mult – poate avea beneficii similare atunci când vrei să eviți cofeina.

Un studiu din 2017 a găsit dovezi care sugerează că substanțele fitochimice care se găsesc în mod natural în matcha, un tip de ceai verde, nu numai că îmbunătățesc funcția cognitivă, dar pot ajuta la promovarea relaxării. Deci matcha poate fi o opțiune bună atunci când cafeaua nu îți face bine 11.

10. Încearcă suplimentele 

Unele suplimente alimentare pot ajuta la promovarea concentrării și la îmbunătățirea funcției creierului 12.

Suplimentele utile includ:

✔️  Bacopa monnieri (Brahmi)
✔️  Colina
✔️ Acizii grași omega-3
✔️  Creatina
✔️  Gingko biloba
✔️  Ginseng
✔️ Rhodiola rosea
✔️ Tirozina
✔️ Rădăcina de valeriană

Cu toate acestea, nu există suficiente cercetări pentru a confirma că aceste suplimente sunt eficiente sau sigure pentru toată lumea. De asemenea, Food and Drug Administration (FDA) nu reglementează suplimentele. Asta înseamnă că nu poți fi sigur de ingredientele precise sau de modul în care suplimentele vor interacționa cu alte medicamente.

Consultă întotdeauna un medic înainte de a încerca orice suplimente, mai ales dacă ai orice afecțiuni de sănătate sau alergii. Un medic poate analiza împreună cu tine posibilele beneficii și riscuri ale suplimentelor și îți poate recomanda unul care este cel mai potrivit pentru nevoile tale.

11. Fă un antrenament de concentrare

Antrenamentele de concentrare ajută adesea copiii care au probleme de concentrare. Acest antrenament mintal implică acordarea completă a atenției unei activități pentru o anumită perioadă de timp.

Încearcă aceste activități:
✔️ Desenează timp de 15 minute.
✔️ Petrece câteva minute jucându-te cu un balon sau o minge mică cu o altă persoană.
✔️ Setează un cronometru pentru 3 până la 5 minute. Încearcă să clipești cât mai puțin posibil.

După finalizarea uneia dintre activități, cere-i copilului să scrie un scurt rezumat sau să schițeze cum s-a simțit în timpul experienței. Copiii mici pot folosi pur și simplu cuvinte pentru a-și descrie sentimentele.

Vorbind despre unde și-au pierdut concentrarea și despre cum au reușit să se reorienteze îi poate ajuta să dezvolte aceste abilități pentru a le utiliza în sarcinile zilnice.

Un antrenament de concentrare poate aduce beneficii și adulților, așa că nu ezita să-l încerci.

12. Evită multitaskingul

Multitasking-ul (efectuarea de mai multe activități în același timp) a devenit parte din viața de zi cu zi. Poate că nici nu îți dai seama că o faci, dar dacă iei copiii de la școală în timp ce vorbești la telefon și încerci să afli când să programezi o întâlnire, aceasta este multitasking.

Pare o modalitate bună de a face multe lucruri, dar unii oameni de știință au pus la îndoială acest lucru. Studiile au sugerat că nu suntem atât de buni la multitasking pe cât ne place să credem că suntem. În primul rând, creierul nu este proiectat să facă față a două sau mai multe lucruri simultan. Ceea ce facem de fapt este să trecem de la o sarcină la alta. Drept urmare, nu putem acorda toată atenția noastră nici uneia dintre aceste sarcini.

13. Setează un cronometru

Blocarea timpului pentru anumite sarcini te poate ajuta să te concentrezi pe un singur lucru la un moment dat și să reduci riscul de distragere a atenției. Stabilirea limitelor de timp te poate ajuta, de asemenea, să îți canalizezi energia către sarcina curentă, deoarece știi că timpul pe care îl poți sau trebuie să îl petreci realizând acea sarcină este limitat.

Când a început pandemia de COVID-19, mulți oameni au trecut la munca de acasă.
Pentru unii, acest lucru a dus la:
❗ stres suplimentar
❗ distragerea atenției
❗ productivitate mai scăzută

Cercetătorii care caută modalități de a ajuta oamenii să depășească aceste provocări au sugerat următoarele sfaturi 13:

🟣 Timeboxing
Când îți faci lista de lucruri de făcut, rezervă un loc în calendar pentru fiecare dintre lucruri și apoi respectă-l. Modalități în care timeboxing te poate ajuta:
✔️ te asiguri că finalizezi sarcinile
✔️ semnalezi altora când o oră de întâlnire este convenabilă pentru tine
✔️ separi munca de viața de acasă, dacă aceasta este o problemă

🟣 Folosește un cronometru

Cronometrul Marinara, de exemplu, încurajează o persoană să lucreze timp de 25 de minute, apoi să ia o pauză de 5 minute. După patru blocuri de 25 de minute, persoana va face o pauză de 15 minute. În acest fel, te poți concentra pe deplin pe o sarcină pentru timpul alocat și poți face altceva în pauze.

🟣 Aplicații care te ajută să gestionezi eficient timpul
Acestea îți permit să setezi un obiectiv de a nu folosi telefonul. „Forest”, de exemplu, crește un copac virtual în timpul stabilit, încurajându-te să nu utilizezi dispozitivul până când copacul nu a crescut. Dacă folosești telefonul prea devreme, copacul va muri. Alte aplicații îți permit să setezi obiective pentru anumite site-uri în fiecare zi, cum ar fi știrile sau rețelele sociale.

Condiții care afectează concentrarea

Problemele de concentrare pot fi legate de lucrurile care se întâmplă în jurul tău. Cauzele obișnuite includ întreruperi de la colegii de muncă, distragerea atenției de la colegii de cameră sau membrii familiei sau notificările de pe rețelele sociale.

Dar este, de asemenea, posibil ca dificultățile de concentrare să aibă legătură cu condițiile de sănătate mintale sau fizice subiacente. Unele dintre cele comune includ:

ADHD (tulburare cu deficit de atenție/hiperactivitate)

Poate crea provocări de învățare și memorie atât pentru copii, cât și pentru adulți. Este de obicei caracterizată printr-un model persistent de neatenție, hiperactivitate și impulsivitate. Tratamentul poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor ADHD.

Disfuncția sau afectarea cognitivă

Poate afecta concentrarea, memoria și învățarea. Aceste probleme pot include întârzieri de dezvoltare sau dizabilități, leziuni cerebrale sau afecțiuni neurologice care cauzează probleme cu funcționarea creierului.

Probleme de sănătate mintală netratate, cum ar fi depresia sau anxietatea

Acestea implică în primul rând modificări ale dispoziției și alte simptome emoționale. De asemenea, pot îngreuna concentrarea sau învățarea și amintirea informațiilor noi. S-ar putea să îți fie mai greu să te concentrezi la muncă sau la școală atunci când ești stresat.

Comoțiile și alte leziuni cerebrale

Pot afecta concentrarea și memoria. Acest lucru este de obicei temporar, dar dificultățile de concentrare pot persista în timp ce o comoție se vindecă.

Hipermetropia și alte probleme de vedere

Pot cauza probleme de atenție și concentrare. Dacă ție (sau copilului tău) îți este mai greu decât de obicei să te concentrezi și, de asemenea, dacă ai dureri de cap poate ar fi util sa faci un consult oftalmologic.

deficit de concentrare

Distragerile precum rețelele sociale, apelurile telefonice și un mediu aglomerat pot afecta concentrarea. Dacă dorești să te concentrezi, încearcă să oprești dispozitivele electronice și să găsești un spațiu ordonat, cu zgomot și aglomerație minime.

Somnul insuficient poate face dificilă concentrarea. O bună igienă a somnului este recomandată pentru că poate ajuta la creșterea performanțelor de concentrare. Încearcă să mergi la culcare și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, atunci când este posibil și să lași dispozitivele electronice în afara camerei.

Consumul de alcool îți poate afecta capacitatea de a gândi. Când bei alcool, primul loc în care acesta călătorește este creierul, lucru care îți poate afecta capacitatea de a gândi, de a te concentra, de a lua decizii și de a-ți gestiona vorbirea și comportamentul. 

Unele medicamente pot duce uneori la deficite de concentrare, inclusiv unele medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Solicită consult psihiatric pentru evaluarea tulburărilor de concentrare sau memorare, spune-i medicului ce alte medicamente consumi pentru alte afecțiuni pentru a vedea dacă acestea pot provoca somnolență sau dacă îți pot afecta creierul în alte moduri. 

Alte variante de tratament

Dacă aceste sfaturi nu te ajută, ia în considerare obținerea unei opinii profesionale. Ceva mai semnificativ decât distragerile obișnuite ar putea afecta capacitatea ta de concentrare, chiar dacă nu ești conștient de asta. Poți începe prin a discuta cu un terapeut, mai ales dacă te simți stresat sau ai observat schimbări de dispoziție. Uneori este nevoie de un profesionist calificat pentru a observa aceste simptome.

Mulți adulți care trăiesc cu ADHD netratat au dificultăți de concentrare a atenției pentru perioade lungi de timp. Un profesionist în sănătate mintală te poate ajuta să diagnostichezi această sau orice altă afecțiune și te poate ajuta să începi tratamentul.

Terapia, medicamentele și alte abordări de tratament te pot ajuta să îți îmbunătățești simptomele odată ce ai un diagnostic. Unii oameni folosesc medicamente prescrise sau recreative, cum ar fi nootropele, pentru a-și îmbunătăți concentrarea, dar unele dintre acestea pot avea efecte adverse severe. Nu utiliza niciodată un medicament decât dacă este prescris de un medic și urmează întotdeauna instrucțiunile oferite de acesta.

Dacă unele moduri de a îmbunătăți concentrarea pot funcționa bine, în timp ce altele nu par să facă mare lucru pentru tine, ia în considerare încercarea unei serii diferite de abordări pentru a vedea ce te ajută. Discuția cu un specialist e importantă. Poate există un motiv subiacent și este important să excludem leziunile cerebrale sau alte probleme grave din ecuație.

Stimularea cognitivă computerizată, un instrument utilizat în Clinica Med Anima îmbunătățește performanțele cognitive atât la pacienții care prezintă unele afecțiuni cunoscute care pot afecta funcționarea cognitivă cât și la cei care își doresc o creștere a performanțelor cognitive.

Bibliografie:

 1. Joseph L Hardy  et all., Enhancing Cognitive Abilities with Comprehensive Training: A Large, Online, Randomized, Active-Controlled Trial, PLoS One, 2015 Sep 2;10(9):e0134467.
 2. Ball K, Edwards JD, Ross LA, McGwin G Jr. Cognitive training decreases motor vehicle collision involvement of older drivers. J Am Geriatr Soc. 2020;58(11):2107–13 
 3. George W. Rebok, et all., Ten-Year Effects of the ACTIVE Cognitive Training Trial on Cognition and Everyday Functioning in Older Adults, J Am Geriatr Soc. 2014 Jan; 62(1): 16–24. 
 4. Heidi Buchele Harris, et all., Impact of Coordinated-Bilateral Physical Activities on Attention and Concentration in School-Aged Children, Volume 2018 | Article ID 2539748 | https://doi.org/10.1155/2018/2539748
 5. https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/moderate-exercise-may-improve-memory-older-adults
 6. https://www.apa.org/monitor/2020/04/nurtured-nature
 7. Silvia Collado et all., Contact with Nature and Children’s Restorative Experiences: An Eye to the Future, Front. Psychol., Sec. Environmental Psychology, Volume 7 – 2016
 8. Alberto Chiesa et all., Does mindfulness training improve cognitive abilities? A systematic review of neuropsychological findings, Clin Psychol Rev, 2011 Apr;31(3):449-64 (8).  
 9. https://www.healthline.com/health/adhd-music
 10. Alana G. DeLoach, et all., Tuning the cognitive environment: Sound masking with “natural” sounds in open-plan offices, J Acoust Soc Am 137, 2291 (2015);
 11. Christina Dietz, et al., Effect of Green Tea Phytochemicals on Mood and Cognition, Curr Pharm Des., 2017;23(19):2876-2905;
 12. Cindy Crawford, et all., Dietary Supplement Ingredients for Optimizing Cognitive Performance Among Healthy Adults: A Systematic Review, J Altern Complement Med 2021 Nov;27(11):940-958.  
 13. Halley Sutton, et all., Stay focused and reduce stress while working from home, meeting virtually, Recruiting & Retaining Adult Learners. 2020 Oct; 23(1): 8 Published online 2020 Sep 21. 

Autor: Dr. Irina Săcuiu – Medic primar psihiatru, Doctor în științe medicale

depresia post-partum

Depresia post-partum – ce schimbări se produc în creierul mămicilor după naștere

Nașterea unui copil poate declanșa la femei o varietate de emoții puternice, de la entuziasm și bucurie la frică și anxietate, acestea putând experimenta chiar diverse tipuri de depresie. Aproximativ una din șapte femei poate dezvolta depresie postpartum (PPD). Apare cel mai frecvent în decurs de 6 săptămâni după naștere, dar simptomatologia poate începe mai devreme – în timpul sarcinii – sau mai târziu – până la un an după naștere.

adolescentii si telefonul mobil 01

Conectarea și deconectarea la vârsta adolescenței

Conectarea este o miză importantă la vârsta adolescenței. A face parte dintr-un grup, a avea prieteni, sunt reperele etapei de vârstă, cu impact asupra stării de bine și asupra sănătății mintale.
Atunci când un adolescent are dificultăți în a-și face prieteni și preferă mediul online, părinții pot încuraja modele de conectare sănătoasă, fără telefon.

starea de bine la job, loc de munca toxic

Starea de bine la job: limite sănătoase, comunicare eficientă, când părăsești un loc de muncă toxic

Starea de bine la locul de muncă este mai mult decât o simplă absență a stresului sau a nemulțumirilor. Este un concept complex care implică un echilibru între aspectele fizice, mintale și emoționale ale experienței angajaților în mediul de lucru. O stare de bine adecvată la locul de muncă se caracterizează prin trăsături precum satisfacția, angajamentul, sănătatea mintală și fizică, relațiile pozitive și performanța ridicată. Este în strânsă conexiune cu starea de bine pe plan personal – conceptul work-life balance.

burnout ce este cauze simptome

Burnout-ul sau epuizarea emoțională

Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, fizică și mintală cauzată de stres excesiv și prelungit. Te simți copleșit, epuizat din punct de vedere emoțional și incapabil să faci față cerințelor constante. Pe măsură ce stresul continuă, începi să pierzi interesul și motivația care te-au determinat să preiei un anumit rol.

Psiholog, psihoterapeut și psihiatru, eu ce aleg?

Ți s-a întâmplat vreodată să te întrebi la cine să apelezi când mintea și emoțiile tale par să se afle într-un labirint fără sfârșit? Nu ești singur! Înțelegerea diferențelor dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru este esențială pentru a ști pe cine să alegi în funcție de nevoile tale specifice. Așa că, haide să lămurim acest puzzle împreună!

Șantajul emoțional – cum îl recunoști, cum îl combați?

Șantajul emoțional este o formă de manipulare subtilă prin intermediul căreia manipulatorul încearcă să influențeze sau să controleze persoana țintă prin presiuni psihologice și emoționale cu scopul de a o determina să acționeze într-un anumit fel, în detrimentul propriilor interese și a propriei stări de bine.
De obicei, șantajul emoțional funcționează în relațiile mai apropiate (relația părinte-copil, familie, cuplu, relații de prietenie), pentru că manipulatorul se folosește de semnificația relației și de multe ori încearcă să creeze sentimente de vinovăție (nejustificată), pentru a obține ceea ce își dorește.

Depresia: abordare multidisciplinară și soluții inovative

Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori externi și interni. Înțelegerea acestor influențe și abordarea lor într-un mod integrat reprezintă cheia pentru tratarea depresiei. Un plan de tratament holistic, care include atât terapia psihologică cât și gestionarea factorilor de mediu și medicali, poate aduce alinare și sprijin pentru cei afectați de această afecțiune mintală dificilă dar atât de frecventă.

Afecțiuni neurologice și psihice – comparație, puncte comune

Tulburările psihice se întâlnesc cu o rată foarte înalta în patologiile neurologice și afectează o mare parte întreaga populație de pe globul pământesc. Se cunosc până în prezent 14 tipuri de afecțiuni majore ce au origine neurologică, cu prezența unui tablou clinic asemănător celui întâlnit la afecțiunile și tulburările psihiatrice, ce apar în urma unor leziuni ale creierului uman sau în rezultatul evoluției unor boli neurologice.

terapia cu pisici beneficii sanatatea mintala

Terapia cu pisici – mit sau realitate

Studii din lumea întreagă susțin și la nivel științific ceea ce – intuitiv – am perceput și noi: compania pisicilor este de un real ajutor în viața de zi cu zi, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări sau afecțiuni precum depresie sau anxietate.

Am sintetizat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai importante 10 beneficii pentru sănătatea mintală care vin la pachet cu prietenii blănoși:.

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș