– TRATAMENTE INOVATIVE în PSIHIATRIE –

NOU la Med Anima:

TMS / Stimularea Magnetică Transcraniană

speranță și ajutor în afecțiunile psihice

Opinia publicului larg privind afecțiunile psihice este că acestea se tratează cu medicamente și eventual psihoterapie. Din fericire, sunt peste 10 ani de când aceasta nu mai este o realitate – medicina și știința au progresat constant, astfel că avem la dispoziție numeroase tratamente alternative demonstrate științific și aprobate de către OMS (Organizația Mondială a Sănătății), folosind dispozitive medicale autorizate. Unul dintre acestea este Stimularea Magnetică Transcraniană.

INFO

1. De ce să apelez la TMS?

Pacienții care suferă de depresie majoră (de exemplu) nu obțin întotdeauna rezultate satisfăcătoare în urma tratamentului cu antidepresive. Acest lucru este valabil și pentru alte afecțiuni psihice. În plus, în multe cazuri, terapiile medicamentoase aduc efecte secundare neplăcute și greu de suportat de către pacienți – oboseala persistentă, senzații de greață, disfuncții sexuale ș.a. Mai mult decât atât, în cazul pacienților cu comorbidități (multiple boli asociate), medicul psihiatru poate fi limitat în prescrierea tratamentului de acele medicamente pe care pacientul le ia deja pentru alte afecțiuni – astfel că, în cazuri extreme, medicația psihiatrică poate fi foarte restrânsă.

În acest caz, dacă tu sau o persoană dragă ați încercat deja fără succes mai multe abordări în tratamentul unei anume afecțiuni psihice, TMS / Stimularea Magnetică Transcraniană poate fi o variantă potrivită pentru reducerea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Poți discuta acest aspect cu medicul tău psihiatru în cadrul consultului / controlului periodic pentru a primi recomandare pentru tratamentul cu TMS.

Care sunt beneficiile tratamentului cu TMS / Stimulare Magnetică Transcraniană?

✅ Tratament sigur și eficient
✅ Procedură neinvazivă și nedureroasă
✅ Nu afectează funcția cognitivă
✅ Nu necesită sedare sau anesteziere
✅ Nu interferează cu activitatea pacientului – acesta își poate relua activitatea obișnuită imediat după fiecare ședință de terapie

✅ Nu provoacă dependență
✅ Nu provoacă efecte secundare comune întâlnite în cazul medicamentelor antidepresive
✅ Efectele terapeutice se pot observa după primele ședințe și persistă cel puțin 12 luni după încheierea tratamentului
✅ Poate fi folosit ca monoterapie sau în combinație cu medicația psihiatrică

Ce mai adesea TMS nu este utilizat ca “tratament din prima linie”, acesta fiind recomandat numai după ce s-au încercat și alte metode de tratament tradiționale recomandate de medici, așa cum sunt antidepresivele, fiind utilizat ca tratament complementar celui clasic, medicamentos, în mod deosebit în depresia rezistentă la tratament.

Totuși este util de menționat faptul că tratametul cu TMS poate fi utilizat ca „tratament de primă linie” în cazul pacienților care – din diverse motive – nu pot lua tratament medicamentos.

INFO

2. Care sunt principalele afecțiuni psihice ce pot fi tratate cu TMS?

🗸 Depresia (tratament aprobat de FDA încă din 2008)
🗸 Anxietatea
🗸 Tulburarea obsesiv compulsivă
🗸 Adicțiile (alcool, nicotină, cocaină, etc.)
🗸 Durerea cronică
🗸 Stresul post traumatic (PTSD)
🗸 Insomniile
🗸 Alzheimer și alte tipuri de demență
🗸 Atacurile de panică
🗸 Tulburările de memorie, atenție și concentrare
🗸 Ușurează recuperarea post AVC (deficit motor, afazie etc.)

Conform numeroaselor studii clinice, TMS reprezintă o metodă foarte bună de tratament în cazul adicțiilor de diverse tipuri, cu atât mai mult cu cât posibilitățile generale de tratament pentru acest tip de afecțiuni sunt relativ reduse.

Contraindicații pentru tratamentul cu TMS: prezența aparatelor medicale care pot fi afectate de câmpul magnetic (stimulator cardiac, implanturi cohleare), implanturile metalice la nivelul capului (clipsuri, plăcuțe, șuruburi), epilepsia.

stimulare magnetica transraniana tms

INFO

3. Ce este Stimularea Magnetică Transcraniană (TMS)?

Stimularea magnetică transcraniană (TMS) este o procedură non-invazivă de neuromodulare și neurostimulare a  creierului, adică de stimulare repetitivă a celulelor nervoase din creier astfel încât acestea să funcționeze normal sau la parametri optimizați.

În mod particular, ca tratament al afecțiunilor psihice, Stimularea Magnetică Transcraniană este de un real ajutor în ameliorarea sensibilă a simptomelor. Efectul terapeutic al TMS se obține prin stimularea repetitivă (rTMS) a unor zone din creier implicate în unele afecțiuni psihiatrice și neurologice, unde se recomandă ca metodă de tratament.

Efectul terapeutic al TMS

Efectul terapeutic al TMS se obţine prin stimularea repetitivă (rTMS) a unor zone din creier implicate în unele afecţiuni psihiatrice şi neurologice, unde se recomandă ca metodă de tratament.

Stimularea magnetică repetitivă (rTMS) este utilizată de obicei atunci când tratamentele convenționale (medicație, psihoterapie) nu au fost eficiente, au produs efecte secundare (interacțiuni medicamentoase) sau nu au putut fi aplicate (de exemplu, în cazul pacienților cu multiple afecțiuni cronice de ordin psihic sau fizic cu medicație complexă).

Stimularea magnetică este folosită încă din 1985 pentru a ameliora tristețea intensă și sentimentele de deznădejde care apar odată cu depresia.

Dacă tu sau o persoană dragă ați încercat deja fără succes mai multe abordări în tratamentul depresiei, TMS poate fi o variantă potrivită. Prescrierea acestui tratament împreună cu realizarea planului de tratament se face de către medicul tău psihiatru în urma unei consultații, de aceea primul pas este să te programezi la consult sau la control.

Formular Programare TMS (Stimulare Magnetică Transcraniană)

Vă rugăm să completați detaliile de mai jos pentru a solicita o programare și/sau informații. Un membru al echipei Med Anima vă va contacta la scurt timp după primirea formularului pentru a discuta împreună toate detaliile.

PROGRAMARE TMS

Datele oferite în acest formular vor fi folosite exclusiv pentru a fi contactat cu privire la mesajul transmis. Pentru mai multe informații despre felul în care prelucrăm datele personale furnizate te rugăm să accesezi pagina Politica de Confidențialitate.

Acest website este protejat de reCAPTCHA și de Politica de Confidențialitate a Google; se aplică Termenii și condițiile Google.

INFO

4. Cum funcționează Stimularea Magnetică Transcraniană (TMS)?

În timpul unei sesiuni de tratament cu TMS, un dispozitiv conținând o bobină electromagnetică este plasat în apropierea capului tău. Electromagnetul eliberează un impuls magnetic care stimulează acele celulele nervoase din regiunea creierului implicată în afecțiunea psihică pe care o tratezi, activează acele regiuni ale creierului care au activitate scăzută și generează astfel efecte și manifestări în plan psihic. Această procedură nu implică durere sau disconfort semnificativ.

Fiecare astfel de ședință de tratament durează de obicei ⏲️ între 3 și 30 de minute și se recomandă repetarea ei de aproximativ 5 ori pe săptămână. Durata unui tratament complet se poate întinde în general pe o perioadă 📅 între 4 și 6 săptămâni, dar poate fi mai lungă sau mai scurtă – medicul tău psihiatru, în cadrul consultației va face recomandările necesare privind durata, frecvența și alte detalii ale tratamentului, în funcție de  afecțiunea ta (patologie și severitatea ei) și alți parametri pe care îi discutați împreună.

stimulare magnetica transraniana tms

🌤️TMS este un dispozitiv medical, avizat de ANMDM (instituție în subordinea Ministerului Sănătății)

Iată la ce te poți aștepta la o sesiune tipică de tratament cu TMS:

Te vei așeza sau te vei întinde confortabil în timp ce medicul îți va plasa în apropierea capului un dispozitiv ce conține o bobină electromagnetică. Poziționarea ei se face cu precizie, conform indicațiilor medicului tău psihiatru, pentru a stimula exact acea zonă din creierul tău responsabilă de existența afecțiunii psihice pe care o tratezi.

Bobina generează impulsuri magnetice direcționate către creier. Ea face parte dintr-un aparat complex, ultraperformant, care știe să direcționeze impulsul magnetic exact acolo unde trebuie și doar acolo.

Senzația nu este dureroasă, dar poți simți impulsuri ușoare (sau o senzație de “bocănit”) în zona unde este amplasată bobina. Aceste impulsuri magnetice generează micro-curenți în celulele tale nervoase, similare celor care există (sau ar trebui să existe) în mod natural acolo.

După finalizarea ședinței de tratament cu TMS îți poți relua imediat activitățile obișnuite.

Care sunt posibilele efecte secundare ale TMS?

Deși durerea nu este de obicei un efect secundar al TMS, unii oameni au raportat disconfort în timpul procedurii. Impulsurile electromagnetice pot provoca contractarea mușchilor feței sau ușoară senzație de furnicături.

Procedura este asociată cu reacții adverse ușoare până la moderate, de scurtă durată, care de obicei dispar după primele ședințe, cum ar fi:

  • amețeală
  • probleme temporare de auz din cauza zgomotului (uneori puternic) de magnet
  • ușoare dureri de cap
  • furnicături la nivelul feței, maxilarului sau scalpului
  • greață

TEHNOLOGIE

5. Cum a apărut TMS. Scurt istoric

TMS a fost inventat în 1985, însă principiile din spatele TMS datează din 1845, când Michael Faraday, un fizician englez, a observat că un curent electric trecut printr-o bobină de sârmă creează un câmp magnetic. Prin modulația curentului electric ce alimentează bobina a putut determina că acest câmp electromagnetic induce un curent secundar într-un alt conductor (în cazul TMS acesta fiind chiar sistemul nervos).

În 1896, a  fost raportată prima utilizare a câmpului magnetic la oameni, iar în 1902, doi medici din Viena utilizează câmpul magnetic, în tratarea “depresiei și nevrozelor.”

În 1985, Anthony Barker construiește alături de colaboratorii săi primul stimulator transcranian al creierului magnetic. Deoarece câmpurile magnetice pot trece prin craniu cu puțină rezistență, oamenii de știință de astăzi pot induce curenți în anumite zone corticale folosind TMS.

În 2008 TMS a fost indicat pentru prima oară în tratamentul depresiei. Ulterior FDA (autoritatea medicala a SUA) a recomandat tratamentul și în OCD (obsesive compulsive disorders) și durerea neuropată. De atunci și până în prezent, TMS a fost în centrul atenției a numeroase studii, iar numărul furnizorilor de TMS a crescut în întreaga lume.

Dezvoltarea în timp a tehnologiei TMS a făcut ca stimularea magnetică transcraniană să devină alături de RMN, unul dintre cele mai importante mijloace de explorare a funcțiilor creierului.

Formular Programare TMS (Stimulare Magnetică Transcraniană)

Vă rugăm să completați detaliile de mai jos pentru a solicita o programare și/sau informații. Un membru al echipei Med Anima vă va contacta la scurt timp după primirea formularului pentru a discuta împreună toate detaliile.

PROGRAMARE TMS

Datele oferite în acest formular vor fi folosite exclusiv pentru a fi contactat cu privire la mesajul transmis. Pentru mai multe informații despre felul în care prelucrăm datele personale furnizate te rugăm să accesezi pagina Politica de Confidențialitate.

Acest website este protejat de reCAPTCHA și de Politica de Confidențialitate a Google; se aplică Termenii și condițiile Google.

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL 11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș

Serviciile Noastre

TERAPIA PRIN STIMULARE MAGNETICĂ TRANSCRANIANĂ

Mai multe informații

Terapia prin stimulare cognitivă asistată de computer

Mai multe informații

Tratamentul Depresiei cu stimulare electrică transcraniană

Mai multe informații

Consultații psihiatrie

Mai multe informații

Consultații Psihiatrie - Online

Mai multe informații

Psihiatrie pediatrică

Mai multe informații

Psihiatrie pediatrică - Online

Mai multe informații

Psihoterapie - Online

Mai multe informații

Neurologie

Mai multe informații

Testul genetic DNA Mind

Mai multe informații

TESTAREA GENETICĂ PENTRU OPTIMIZAREA TRATAMENTULUI BOLILOR PSIHICE

Mai multe informații

Terapia prin realitatea virtuală

Mai multe informații

Demența ALZHEIMER – Terapii Alternative

Mai multe informații

Tulburări de memorie – Diagnostic și tratament

Mai multe informații

Monitorizarea somnului prin dispozitivul Act Trust Actigraphy

Mai multe informații

Psihologie clinică și psihodiagnostic

Mai multe informații

Consiliere și psihoterapie

Mai multe informații