ABCB1 – Testul genetic utilizat la Med Anima pentru optimizarea tratamentului antidepresiv

Conform unui raport al OMS din anul 2017, aproximativ 5% din populația României este afectată de depresie. Depresia rămâne principala cauză de suicid. Dimensiunea problemei este reflectată de înregistrarea a 1 milion de cazuri de suicid pe an la nivel mondial și de creșterea riscului de boală coronariană, demență și diabet la pacienții diagnosticați cu depresie.

Având în vedere impactul pe care îl provoacă această afecțiune în rândul populației, devine primordială alegerea corectă a tratamentului antidepresiv în vederea obținerii unei rate de remisie cât mai mari și a evitatii recaderilor.

În depresia moderată până la severă, tratamentul de prima linie constă în administrarea de antidepresive de diferite tipuri, care variază în funcție de tipul de neurotransmițători cu care interferă la nivel cerebral. În absența cunoașterii exacte a tipului de dezechilibru al neurotransmițătorilor care a cauzat depresia, singura opțiune de fixare a tipului de antidepresiv este sistemul bazat pe încercare, adică administrarea unui antidepresiv și așteptare câteva săptămâni pentru evaluarea eficienței. Ca și consecință a acestui fapt, în jur de 30-50% dintre pacienți nu răspund la prima medicație antidepresivă încercată. Recăderea într-un nou episod depresiv este mai frecventă printre cei cu răspuns parțial la tratament (pacienții la care s-a obținut o ameliorare a simptomatologiei depresive cu mai mult de 50%, dar la care persistă simptome reziduale) decât la cei la care s-a obținut remisia (pacienți care după administrarea tratamentului antidepresiv sunt fără simptome de depresie). Așadar, obiectivul terapeutic este obținerea REMISIEI (dispariția completă a simptomatologiei depresive) și nu a răspunsului terapeutic. Din păcate, la mai puțin de 40% dintre pacienții tratați se obține remisiunea completă a simptomatologiei, în ciuda tratametului antidepresiv administrat pe perioade lungi de timp.

Am pregătit pentru tine un document cu cele mai importante informații privitoare la testarea genetică ABCB1 (format PDF).

Personalizarea tratamentului cu antidepresive

Un antidepresiv poate duce la rezultatul dorit numai dacă se ajunge la o concentrație suficientă a medicamentului la nivelul creierului.

Găsirea medicației antidepresive eficiente se face mai rapid și mai sigur prin utilizarea testului ABCB1 (dezvoltat de compania R-Biopharm în colaborare cu HMNC Brain Health Germania). Analiza variantelor genei ABCB1 poate oferi clinicienilor informații elocvente cu privire la răspunsul pacienților la terapia cu antidepresive. Pe baza variantelor genetice analizate, medicul obține o recomandare privind personalizarea tratamentului antidepresiv (alegerea antidepresivului și dozarea corespunzătoare a acestuia).

Gena ABCB1 este responsabilă pentru codificarea glicoproteinei P (P-gp). Această este o proteină care are funcție de transportor la nivelul membranelor vaselor de sânge din circulația periferică cerebrală. P-gp permite penetrarea de către un medicament a barierei hemato-encefalice. În consecință, concentrația antidepresivelor la nivel cerebral este determinată de funcția glicoproteinei P. Cercetătorii de la Max Planck Institute of Psychiatry au demonstrat o relație între variații specifice ale genei ABCB1 și eficacitatea unor antidepresive. Astfel, înainte de începerea terapiei antidepresive, analiza ABCB1 este esențială în vederea evaluării răspunsului la tratament și alegerii dozei adecvate.

Programează-te pentru o consultație la Med Anima și află cum poți accesa testul ABCB1

Avantajele utilizării testului:

1. Rezultatul testului ABCB1 permite debutul precoce al eficacității clinice,

scurtarea evoluției bolii și mai puține efecte secundare.

Pacienții la care recomandările testului ABCB1 au fost implementate au prezentat rate mai mari de remisiune și, prin urmare, au avut un risc scăzut de recidivă.

2. Medicină personalizată

Rezultatul testului ABCB1 permite alegerea corectă a antidepresivului care se potrivește cu genotipul ABCB1 al fiecărui pacient.

3. Mai rapid

Testul oferă o recomandare individuală privind antidepresivele potrivite înainte de începerea tratamentului antidepresiv sau înainte de schimbarea antidepresivului care s-a dovedit ineficient.

4. Mai eficient

Instrument suplimentar în luarea deciziilor terapeutice: rezultatul oferă recomandări cu privire la dozarea corectă a antidepresivului și sugerează dacă este necesară adăugarea unei intervenții terapeutice adiționale.

5. Evitarea spitalizării

Datorită testării ABCB1 și aplicării recomandărilor de tratament, rezultatul terapiei este îmbunătățit. Astfel, poate fi evitată spitalizarea.

6. Obținerea remisiunii complete.

Pacienții tratați în funcție de rezultatul testului ABCB1 prezintă rate de remitere semnificativ mai mari decât pacienții care nu au fost testați și tratați corespunzător. Obținerea unei remisiuni complete este cel mai bun predictor al unui risc scăzut de recădere

7. Mai puține efecte adverse

Selecția specifică a antidepresivelor adecvate protejează pacienții de eventualele efectele secundare nedorite.

8. Monitorizarea terapeutică a medicamentelor

Testul oferă o recomandare dacă pacientul ar putea beneficia de monitorizarea terapeutică a medicamentelor pentru a optimiza rezultatul terapiei și a preveni efectele secundare. Pentru pacienții vârstnici și cei care iau diferite medicamente această monitorizare este recomandată.

9. Procedură directă

În laborator se identifică genotipul ABCB1 al pacientului, utilizând o probă de sânge. Într-o perioadă scurtă de timp, rezultatele sunt raportate și se furnizează interpretarea rezultatelor

10. Testarea o singură dată

Este necesară testarea doar o singură dată în viață.

Dacă rezultatul testului ABCB1 este cunoscut de către medic, un răspuns rapid la antidepresive este mai probabil. Utilizând testarea genetică ABCB1, încercările terapeutice nereușite și efectele secundare nedorite pot fi evitate. Terapia depresiei având la bază genotipul ABCB1 individual al pacienților, are șanse mai mari de a produce o îmbunătățire clinică mai rapidă.

Capacitatea de a anticipa răspunsul la un antidepresiv al unui pacient pe baza rezultatelor testului ABCB1 reprezintă un progres enorm pentru tratamentul medicamentos al pacienților cu tulburare depresivă. Testul ABCB1 este indicat nu doar la inițierea tratamentului cu antidepresive dar și în special la pacienții la care răspunsul la antidepresivele utilizate anterior a fost inadecvat sau în cazul non-răspunsului la o terapie antidepresivă, în aceste cazuri testul reprezentând o primă măsură pentru îmbunătățirea răspunsului la tratament.

Datorită beneficiilor enumerate mai sus, Societatea Elvețiană pentru Anxietate și Antidepresie precum și Societatea pentru Psihiatrie și Psihoterapie a insclus genotiparea ABCB1 în recomandările oficiale de tratament în depresie începând din anul 2016.

Implementarea de rutină a unui astfel de test pentru testarea pacienților diagnosticați cu depresie ar putea constitui un avantaj important pentru pacient, pentru clinician dar și pentru reducerea cheltuielilor CNAS, astfel că susținerea de către autoritățile competențe prin programe naționale de sănătate ar fi deosebit de utilă.

1. Holsboer-Trachsler E, et all., Die Akutbehandlung depressiver Episoden. Swiss Medical Forum. 2016; 16:716-724
2. Holsboer T – HMNC Holdind GmbH, Germany Special Article – Major Depressive Disorder Clinical Impact of Pharmacogenetic Testing on Antidepressant Therappy, Ann. Depress Anxiety 4 (1): id1085 (2017)
3. http://www.euro.who.int/en/countries/romania/data-and-statistics/infographic-depression-in-Romania-2017

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Serviciile Noastre

Terapia prin stimulare cognitivă asistată de computer

Mai multe informații

Consultații psihiatrie

Mai multe informații

Consultații Psihiatrie - Online

Mai multe informații

Psihoterapie - Online

Mai multe informații

Tratamentul Depresiei cu stimulare electrică transcraniană

Mai multe informații

TESTAREA GENETICĂ PENTRU OPTIMIZAREA TRATAMENTULUI BOLILOR PSIHICE

Mai multe informații

Testul genetic DNA Mind

Mai multe informații

Tulburări de memorie – Diagnostic și tratament

Mai multe informații

Demența ALZHEIMER – Terapii Alternative

Mai multe informații

Monitorizarea somnului prin dispozitivul Act Trust Actigraphy

Mai multe informații

Terapia prin realitatea virtuală

Mai multe informații

Consiliere și psihoterapie

Mai multe informații

Psihologie clinică și psihodiagnostic

Mai multe informații

Testare genetică pentru optimizarea tratamentului depresiei

Mai multe informații