Terapii de stimulare cognitivă, nonfarmacologice, în Demența Alzheimer și tulburările de memorie

Pe măsură ce înaintăm în vârstă organismul nostru suferă un declin biologic, atât din punct de vedere somatic cât și din punct de vedere psihic. Din punct de vedere psihic, se constată o alterare progresivă a funcțiilor cognitive cu scăderea performanțelor atenției și memoriei și o diminuare a eficienței proceselor intelectuale. 

Îmbătrânirea normală ne face mai puțin flexibili din punct de vedere mental cu un impact asupra funcționalității de zi cu zi; însă atunci când declinul este atât de sever încât afectează activitățile cotidiene, relațiile sociale și familiale, este posibil sa fie un semn al unei boli ce cauzează demența.

Îngrijirea unei persoane care suferă de demență poate fi o călătorie lungă, consumatoare, stresantă și intens emoționantă. Dar nu sunteți singur. În România există aproximativ 400.000 de persoane care se ocupă de persoanele cu demență (statistici oficiale ale Ministerului Sănătății prezintă un număr de aproximativ 300.000 de pacienți cu demență) și milioane de persoane din întreaga lume. Deoarece nu există în prezent nici un remediu pentru această boală, îngrijirea acordată este cea care poate face diferența în creșterea calității vieții unei persoane dragi.

Pe măsură ce abilitățile cognitive, fizice și funcționale ale persoanei dragi se diminuează în decursul unei perioade de ani, este ușor să deveniți copleșiți și să vă neglijați propria sănătate și bunăstare.

Noi, specialiștii din cadrul Med Anima, redăm speranța, oferim ajutor și ajutăm în vindecare. În această călătorie consumatoare vă suntem alături și, pentru că poate nu vă este ușor să veniți în clinica noastră, am redactat un Ghid pentru aparținători, sub coordonarea Dr. Iuliana

Fecioru – medic primar psihiatru.

Acest website este protejat de reCAPTCHA și de Politica de Confidențialitate a Google; se aplică Termenii și condițiile Google.

Ce este demența?

Demențele reprezintă un grup de afecțiuni de tip neurodegenerativ, caracterizate prin deteriorare progresivă și ireversibilă a funcțiilor cognitive, ce duc la deteriorare globală cu declin față de nivelul anterior de funcționare și evoluție către invaliditate și complicații medicale multiple ce precipită moartea. Principalele funcții cognitive afectate în mod obișnuit în demență sunt memoria, atenția, limbajul, gândirea și judecata, la care se pot adăuga modificări ale personalității, tulburări afective și tulburări comportamentale.

Demențele sunt afecțiuni frecvente, incidența celor degenerative crescând cu vârsta, astfel încât peste 65 de ani circa 10% din populație este afectată

Putem preveni Demența Alzheimer?

Aşa cum nu există nici un tratament, nu există nici o baghetă magică pentru a preveni boala Alzheimer. Pe de altă parte, există dovezi convingătoare că putem face anumite lucruri pentru a amâna debutul bolii şi chiar a încetini progresul acesteia.

Este evident că stilul de viaţă joacă un rol important în apariţia multor boli. Ce mâncăm, unde trăim, ce facem cu timpul liber: toate acestea sunt acum cunoscute a juca un rol foarte important în ceea ce priveşte probabilitatea de a face cancer, boli de inimă, diabet şi unele boli dintre cele mai temute. Acelaşi lucru este valabil şi pentru prevenirea bolii Alzheimer. Genetica noastră poate fi un factor important în ceea ce priveşte apartia tulburărilor cognitive, dar stilul nostru de viaţă şi alţi factori de mediu pe care îi putem controla, sunt de asemenea potenţiali contributori.

Care sunt cauzele demenței?

Demența implică deteriorarea celulelor nervoase din creier. Această deteriorare interferă cu capacitatea celulelor de la nivelul creierului de a comunica între ele. Creierul are mai multe regiuni distincte, fiecare dintre ele fiind responsabile pentru diferite funcții (de exemplu memorie, judecată, comportament). Moartea celulelor creierului poate duce la deficite cognitive ce caracterizează demența.

Unele cauze ale demenței pot fi tratabile, în aceste cazuri demența fiind parțial sau complet reversibilă. Acestea includ:

  • leziuni cranio-cerebrale,
  • tumori cerebrale,
  • hidocefalia normotensivă,
  • hematoame cerebrale,
  • infecții cerebrale (meningite, encefalite, tuberculoză, parazitoze, HIV-SIDA, sifilis),
  • afecțiuni endocrine (hipotiroidia, sdr. Cushing),
  • afecțiuni metabolice (boli ale ficatului, pancreasului sau rinichilor care perturbă echilibrul substanțelor chimice din sânge: insuficiență renală cronică, demența de dializă, insuficiență hepatică, hipoglicemia cronică),
  • hipoxia (oxigenarea insuficientă a creierului),
  • deficiența de vitamine (din grupul B),
  • substanțe toxice (alcoolul, monoxid de carbon, plumb, mercur, mangan, pesticide, trihexifenidil, barbiturice, antidepresive triciclice, litiu, digitala, cocaina, etc.).

Deteriorare cognitivă / Demență

Odată cu înaintarea în vârstă apar bolile neurodegenerative care sunt asociate cu deficienţe de învăţare şi de memorie, eventual conducând la demenţă. Alzheimer este o boală progresivă care afectează multe, dacă nu chiar toate funcţiile creierului.

De aceea în aceste situaţii este foarte important să se găsească strategii de restabilire a abilităţilor de învăţare şi de acces la amintirile pe termen lung. Cercetătorii au ajuns la concluzia că ceea ce determina menţinerea potenţialului psihocognitiv, evitarea deteriorărilor cognitive şi apariţia demenţei este propriul stil de viaţă.

În studiul Einstein Aging Studiu publicat în “The New England Journal of medicine”, participanţii la activităţile de stimulare cognitivă au prezentat un risc de demenţă cu 63% mai scăzut faţă de subiecţii cu cea mai scăzută frecvenţa la activităţile cognitive. Persoanele care au făcut activităţi bazate pe puzzle-uri timp patru zile pe săptămâna, au prezentat un risc de demenţă care a fost cu 47% mai mic decât în rândul persoanelor care au făcut puzzle-uri o dată pe săptămână.

Datorită concluziilor la care au ajuns studiile în domeniu, s-au dezvoltat metode altenative de stimulare a creierului şi de menţinere a calităţii vieţii la vârstă înaintată:

TERAPIA PRIN REALITATEA VIRTUALĂ

Cu ajutorul realității virtuale, persoanele cu demență pot experimenta diferite medii virtuale care să inspire accesarea diferitor amintiri și să încurajeze interacțiunile sociale și emoțiile pozitive, generând o stare de bine crescută.

STIMULARE COGNITIVĂ COMPUTERIZATĂ

Prin rezolvarea sarcinilor din cadrul stimulării cognitive asistate de computer, procesele creierului sunt activate și funcțiile importante sunt îmbunătățite sau restabilite complet, de la caz la caz, ajutând la îmbunătățirea calității vieții de zi cu zi.

Stimularea multisenzorială

Stimularea creierului prin modalităţi senzoriale se referă la stimularea celor cinci simţuri: stimularea receptorilor vizuali, auditivi, gustativi, olfactivi şi tactili. Experţii care studiază efectele stimulării senzoriale asupra persoanelor cu demenţă susţin utilizarea ei în tratarea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Activități de stimulare cognitivă și terapie prin reminiscență.

Această modalitate implică stimularea amintirilor şi respectiv a acelor zone din creier care nu sunt afectate prin discutarea şi împărtăşirea amintirilor, revizuirea şi evaluarea acelor amintiri şi re-captarea emoţiilor şi a sentimentelor care fac parte integrantă din acele amintiri.

Terapia prin muzică

Muzica este o modalitate de a reactiva amintiri, emoţii pozitive, senzaţii de relaxare, de a le retrăi şi – ceea ce este foarte important – a desfăşura o activitate cu sens. Reactivarea experienţei unei melodii activează automat alte două domenii foarte importante în menţinerea calităţii vieţii: mişcarea şi interacţiunea socială.

Terapia prin artă

Arta terapeutică în cazul persoanelor vârstnice constă în realizarea de creaţii proprii (desen, pictură, modelaj etc) sau utilizarea creaţiilor altora (suport concret sau virtual), astfel încât persoana să între în contact cu sine, să se exprime, să-şi reprezinte gândurile, sentimentele pe care nu le pot exprima altfel.
Puteți afla mai multe informații despre demență aici.

Te așteptăm să participi la grupurile de stimulare cognitivă din cadrul clinicii Med Anima. Grupurile de maxim 10 persoane sunt coordonate de un psiholog clinician cu experiență în acest domeniu.

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș

Serviciile Noastre

TERAPIA PRIN STIMULARE MAGNETICĂ TRANSCRANIANĂ

Mai multe informații

Terapia prin stimulare cognitivă asistată de computer

Mai multe informații

Tratamentul Depresiei cu stimulare electrică transcraniană

Mai multe informații

Consultații psihiatrie

Mai multe informații

Consultații Psihiatrie - Online

Mai multe informații

Psihiatrie pediatrică

Mai multe informații

Psihiatrie pediatrică - Online

Mai multe informații

Psihoterapie - Online

Mai multe informații

Neurologie

Mai multe informații

Testul genetic DNA Mind

Mai multe informații

TESTAREA GENETICĂ PENTRU OPTIMIZAREA TRATAMENTULUI BOLILOR PSIHICE

Mai multe informații

Terapia prin realitatea virtuală

Mai multe informații

Demența ALZHEIMER – Terapii Alternative

Mai multe informații

Tulburări de memorie – Diagnostic și tratament

Mai multe informații

Monitorizarea somnului prin dispozitivul Act Trust Actigraphy

Mai multe informații

Psihologie clinică și psihodiagnostic

Mai multe informații

Consiliere și psihoterapie

Mai multe informații