Terapii de stimulare cognitivă, nonfarmacologice, în Demența Alzheimer și tulburările de memorie
Pe măsură ce înaintăm în vârstă organismul nostru suferă un declin biologic, atât din punct de vedere somatic cât și din punct de vedere psihic. Din punct de vedere psihic, se constată o alterare progresivă a funcțiilor cognitive cu scăderea performanțelor atenției și memoriei și o diminuare a eficienței proceselor intelectuale.
Îmbătrânirea normală ne face mai puțin flexibili din punct de vedere mental cu un impact asupra funcționalității de zi cu zi; însă atunci când declinul este atât de sever încât afectează activitățile cotidiene, relațiile sociale și familiale, este posibil sa fie un semn al unei boli ce cauzează demența.
Îngrijirea unei persoane care suferă de demență poate fi o călătorie lungă, consumatoare, stresantă și intens emoționantă. Dar nu sunteți singur. În România există aproximativ 400.000 de persoane care se ocupă de persoanele cu demență (statistici oficiale ale Ministerului Sănătății prezintă un număr de aproximativ 300.000 de pacienți cu demență) și milioane de persoane din întreaga lume. Deoarece nu există în prezent nici un remediu pentru această boală, îngrijirea acordată este cea care poate face diferența în creșterea calității vieții unei persoane dragi.
Pe măsură ce abilitățile cognitive, fizice și funcționale ale persoanei dragi se diminuează în decursul unei perioade de ani, este ușor să deveniți copleșiți și să vă neglijați propria sănătate și bunăstare.
Noi, specialiștii din cadrul Med Anima, redăm speranța, oferim ajutor și ajutăm în vindecare. În această călătorie consumatoare vă suntem alături și, pentru că poate nu vă este ușor să veniți în clinica noastră, am redactat un Ghid pentru aparținători, sub coordonarea Dr. Iuliana
Fecioru – medic primar psihiatru.
Acest website este protejat de reCAPTCHA și de Politica de Confidențialitate a Google; se aplică Termenii și condițiile Google.
Ce este demența?
Demențele reprezintă un grup de afecțiuni de tip neurodegenerativ, caracterizate prin deteriorare progresivă și ireversibilă a funcțiilor cognitive, ce duc la deteriorare globală cu declin față de nivelul anterior de funcționare și evoluție către invaliditate și complicații medicale multiple ce precipită moartea. Principalele funcții cognitive afectate în mod obișnuit în demență sunt memoria, atenția, limbajul, gândirea și judecata, la care se pot adăuga modificări ale personalității, tulburări afective și tulburări comportamentale.
Demențele sunt afecțiuni frecvente, incidența celor degenerative crescând cu vârsta, astfel încât peste 65 de ani circa 10% din populație este afectată
Putem preveni Demența Alzheimer?
Aşa cum nu există nici un tratament, nu există nici o baghetă magică pentru a preveni boala Alzheimer. Pe de altă parte, există dovezi convingătoare că putem face anumite lucruri pentru a amâna debutul bolii şi chiar a încetini progresul acesteia.
Este evident că stilul de viaţă joacă un rol important în apariţia multor boli. Ce mâncăm, unde trăim, ce facem cu timpul liber: toate acestea sunt acum cunoscute a juca un rol foarte important în ceea ce priveşte probabilitatea de a face cancer, boli de inimă, diabet şi unele boli dintre cele mai temute. Acelaşi lucru este valabil şi pentru prevenirea bolii Alzheimer. Genetica noastră poate fi un factor important în ceea ce priveşte apartia tulburărilor cognitive, dar stilul nostru de viaţă şi alţi factori de mediu pe care îi putem controla, sunt de asemenea potenţiali contributori.
Care sunt cauzele demenței?
Demența implică deteriorarea celulelor nervoase din creier. Această deteriorare interferă cu capacitatea celulelor de la nivelul creierului de a comunica între ele. Creierul are mai multe regiuni distincte, fiecare dintre ele fiind responsabile pentru diferite funcții (de exemplu memorie, judecată, comportament). Moartea celulelor creierului poate duce la deficite cognitive ce caracterizează demența.
Unele cauze ale demenței pot fi tratabile, în aceste cazuri demența fiind parțial sau complet reversibilă. Acestea includ:
- leziuni cranio-cerebrale,
- tumori cerebrale,
- hidocefalia normotensivă,
- hematoame cerebrale,
- infecții cerebrale (meningite, encefalite, tuberculoză, parazitoze, HIV-SIDA, sifilis),
- afecțiuni endocrine (hipotiroidia, sdr. Cushing),
- afecțiuni metabolice (boli ale ficatului, pancreasului sau rinichilor care perturbă echilibrul substanțelor chimice din sânge: insuficiență renală cronică, demența de dializă, insuficiență hepatică, hipoglicemia cronică),
- hipoxia (oxigenarea insuficientă a creierului),
- deficiența de vitamine (din grupul B),
- substanțe toxice (alcoolul, monoxid de carbon, plumb, mercur, mangan, pesticide, trihexifenidil, barbiturice, antidepresive triciclice, litiu, digitala, cocaina, etc.).
Deteriorare cognitivă / Demență
Odată cu înaintarea în vârstă apar bolile neurodegenerative care sunt asociate cu deficienţe de învăţare şi de memorie, eventual conducând la demenţă. Alzheimer este o boală progresivă care afectează multe, dacă nu chiar toate funcţiile creierului.
De aceea în aceste situaţii este foarte important să se găsească strategii de restabilire a abilităţilor de învăţare şi de acces la amintirile pe termen lung. Cercetătorii au ajuns la concluzia că ceea ce determina menţinerea potenţialului psihocognitiv, evitarea deteriorărilor cognitive şi apariţia demenţei este propriul stil de viaţă.
În studiul Einstein Aging Studiu publicat în “The New England Journal of medicine”, participanţii la activităţile de stimulare cognitivă au prezentat un risc de demenţă cu 63% mai scăzut faţă de subiecţii cu cea mai scăzută frecvenţa la activităţile cognitive. Persoanele care au făcut activităţi bazate pe puzzle-uri timp patru zile pe săptămâna, au prezentat un risc de demenţă care a fost cu 47% mai mic decât în rândul persoanelor care au făcut puzzle-uri o dată pe săptămână.
Datorită concluziilor la care au ajuns studiile în domeniu, s-au dezvoltat metode altenative de stimulare a creierului şi de menţinere a calităţii vieţii la vârstă înaintată:
TERAPIA PRIN REALITATEA VIRTUALĂ
Cu ajutorul realității virtuale, persoanele cu demență pot experimenta diferite medii virtuale care să inspire accesarea diferitor amintiri și să încurajeze interacțiunile sociale și emoțiile pozitive, generând o stare de bine crescută.
STIMULARE COGNITIVĂ COMPUTERIZATĂ
Prin rezolvarea sarcinilor din cadrul stimulării cognitive asistate de computer, procesele creierului sunt activate și funcțiile importante sunt îmbunătățite sau restabilite complet, de la caz la caz, ajutând la îmbunătățirea calității vieții de zi cu zi.
Stimularea multisenzorială
Activități de stimulare cognitivă și terapie prin reminiscență.
Terapia prin muzică
Terapia prin artă
Te așteptăm să participi la grupurile de stimulare cognitivă din cadrul clinicii Med Anima. Grupurile de maxim 10 persoane sunt coordonate de un psiholog clinician cu experiență în acest domeniu.
Contact Iași:
Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași
Contact Belcești:
com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași
Contact Timișoara:
Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș
Email:
Social Media:
Serviciile Noastre
TERAPIA PRIN STIMULARE MAGNETICĂ TRANSCRANIANĂ
Mai multe informații
Terapia prin stimulare cognitivă asistată de computer
Mai multe informații
Tratamentul Depresiei cu stimulare electrică transcraniană
Mai multe informații
Consultații psihiatrie
Mai multe informații
Consultații Psihiatrie - Online
Mai multe informații
Psihiatrie pediatrică
Mai multe informații
Psihiatrie pediatrică - Online
Mai multe informații
Psihoterapie - Online
Mai multe informații
Neurologie
Mai multe informații
Testul genetic DNA Mind
Mai multe informații
TESTAREA GENETICĂ PENTRU OPTIMIZAREA TRATAMENTULUI BOLILOR PSIHICE
Mai multe informații
Terapia prin realitatea virtuală
Mai multe informații
Demența ALZHEIMER – Terapii Alternative
Mai multe informații
Tulburări de memorie – Diagnostic și tratament
Mai multe informații
Monitorizarea somnului prin dispozitivul Act Trust Actigraphy
Mai multe informații
Psihologie clinică și psihodiagnostic
Mai multe informații
Consiliere și psihoterapie
Mai multe informații