HDCstim – TEHNOLOGIA CARE REDUCE PERIOADA ȘI MEDICAȚIA ÎN TRATAMENTUL DEPRESIEI
Ce părere ai avea dacă într-o zi prescripția medicală pentru depresia severă ar putea suna cam așa:
“În confortul casei tale, aplică la nivelul scalpului dispozitivul HDCStim (dispozitivul pentru stimulare electrică transcraniană) de câteva ori pe săptămână. Pentru 20 de minute se va transmite un curent electric de intensitate slabă la nivelul creierului tău”
Tratamentul ar putea fi oferit de un dispozitiv prietenos de stimulare electrică, numit HDCStim, care a devenit recent un subiect fierbinte în cadrul cercetării neuroștiințifice. Acum începe să se facă trecerea de la laborator la cabinetele medicale.
HDCstim este dispozitivul special conceput pentru a trata depresia, durerea cronică, sechelele post accident vascular cerebral (AVC) și craving-ul, este produsul care aduce stimularea electrică transcraniană în mediul clinic, în cabinetul medical.
Stimularea electrică transcraniană este văzută ca un nou tip de tratament deosebit, deoarece este accesibil, administrat cu un dispozitiv ce poate fi portabil și este ușor de utilizat. Tratamentul este EFICIENT, SIGUR, NON-INVAZIV, FĂRĂ DURERE clasificat ca dispozitiv medical conform normelor UE și internaționale.
Depresia și Stimularea Electrică Transcraniană
Depresia, chiar și în cele mai severe cazuri, poate fi tratată cu succes. Cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât este mai eficient.
Depresia este tratată de obicei cu medicamente antidepresive, psihoterapie sau combinația celor două. Tratamentul depresiei este unul de lungă durată și poate dura de la câteva luni la câțiva ani. Antidepresivele intră greu în acțiune, în circa 2-3 săptămâni și trebuie administrate continuu, pentru o perioadă mai lungă de timp. Desigur, pe lângă efectele benefice, antidepresivele, ca orice alte medicamente, produc și efecte secundare, nedorite.
Tratamentul prin stimulare electrică transcraniană HDC Stim este în mod deosebit o alegere bună atunci când există comorbidități (boli asociate), iar administrarea antidepresivelor poate interacționa cu medicația existentă. Astfel, HDC Stim este o opțiune de tratament foarte bună sub aspectul evitării interacțiunilor medicamentoase.
În clinicile Med Anima, tratarea depresiei cu stimulare electrică transcraniană este realizată de peste 5 ani (din 2019), permițând astfel acumularea unei vaste experiențe în cabinet a echipei noastre medicale, în urma înteracțiunilor cu diverși pacienți diagnosticați cu depresie și rezultatelor pozitive obținute din tratarea cu succes a sute de cazuri în toți acești ani.
CE ESTE HDCstim ȘI CE BENEFICII ARE ÎN TRATAMENTUL DEPRESIEI
Stimularea electrică transcraniană este un tratament non-invaziv foarte studiat în ultimii 15 ani și care prezintă numeroase beneficii pentru organismul uman. Se bazează pe principiul simplu al polarizării curentului direct, mai exact aplicarea directă a curentului electric de intensitate mică la nivelul scalpului. Curentul electric traversează scalpul fără a produce durere și influențează activitatea neuronală a unor zone specifice la nivel cerebral, producând modularea descărcării neuronale spontane (fie stimularea, fie inhibarea activității neuronale) la acel nivel.
În ultimii ani a fost dezvoltată o metodă nouă de ameliorare a simptomelor depresive: Stimularea electrică transcraniană (tDCS).
Această nouă metodă prezintă o serie de avantaje ce devin beneficii pentru utilizator:
NON-INVAZIVĂ
ACCESIBILĂ
UȘOARĂ
Este ușor de utilizat, dispozitivul portabil putând fi folosit și acasă* într-o ambianță familiară, în confortul și intimitatea casei tale
*doar la recomandarea medicului
Dr. Irina Săcuiu, interviu 2019 – Beneficiile HDC Stim ÎN TRATAMENTUL DEPRESIEI
Ce aduce HDCstim ÎN PLUS în tratamentul depresiei
Stimularea electrică transcraniană (tDCS) poate fi utilizată ca monoterapie în depresie sau în combinație cu terapia medicamentoasă cu antidepresive.
CE FACE EFECTIV HDCstim:
✔️ scurtează durata de tratament antidepresiv
✔️ scade dozele de antidepresive utilizate
✔️ aduce un răspuns antidepresiv mai rapid
✔️ ameliorează simptomele depresiei
✔️ scade anxietatea, agitația, simptomele somatice
✔️ îmbunătățește cogniția (memoria, atenția) care este afectată în depresie
Afecțiuni pentru care este utilizat HDCstim
În funcție de aria cerebrală tratată, stimularea electrică poate fi utilizată pentru tratamentul diferitelor afecțiuni psihice sau neurologice. Cercetările asupra utilizării stimulării electrice transcraniene au fost extinse în ultima perioadă în sensul tratării în siguranță și cu eficientă dovedită a următoarelor afecțiuni:
- depresie
- durere cronică: fibromyalgia cronică rezistență la tratament, afecțiuni ale coloanei vertebrale, migrenă, nevralgie de trigemen, sindrom dureros post AVC, durere neuropatica, durere centrală după traumatisme ale coloanei vertebrale
- recuperarea post accident vascular cerebral (AVC): afazia acută, subacută, cronică; disfagia subacută post AVC, alte sechele post AVC
- craving: dependent de nicotină, mâncatul compulsiv, dependent de alcool
Etape în utilizarea HDCstim
Pentru a putea beneficia de tratamentul prin stimulare electrică transcraniană a depresiei este necesară o consultație psihiatrică inițială pentru stabilirea severității afecțiunii și a modalităților de tratament adaptat fiecărui pacient (medicamentos și/sau psihoterapie și/sau tDCS) și consulturi psihiatrice ulterioare pentru urmărirea tratamentului.
Ședințele de stimulare electrică transcraniană au o durată de 20 de minute/zi, timp de 2-3 săptămâni.
Ulterior este necesar un tratament de stimulare electrică transcraniană de întreținere, conform indicațiilor medicului și răspunsului la tratament.
Detalii medicale
Există diferite mecanisme de acțiune care stau la baza efectelor stimulării electrice transcraniene:
- Efecte induse de modificări ale conductanței transmembranare și de modificarea concentrațiilor ionice și ale calciului intracelular;
- Modificarea sinaptică a receptorilor pentru dopamină și glutamat;
- Efecte care sunt rezultate ale modulării non-sinaptice a potențialului membranar (presinaptic, postsinaptic și fibrele axonale).
Newronika – producătorul HDCstim
HDCstim este dezvoltat de către Newronika, o companie spin-off a unuia dintre cele mai mari spitale naționale de cercetare din Italia, Fondazione IRCCS Ospedale Maggiore Cà Granda Policlinico din Milano și a uneia dintre cele mai mari universități din Italia, Universitatea di Studi din Milano, care sunt parte din shareholders.
Prof. Alberto Priori (profesor și doctor în medicină, cu specializare în neurologie), unul dintre fondatorii companiei, a descris pentru prima dată în 1998 metoda de stimulare transcraniană cu curent continuu, tratament cunoscut astăzi sub denumirea de tDCS (cu un număr foarte mare de publicații științifice), iar cu grupul său a dezvoltat metode inovatoare de neurostimulare a sistemului nervos central care fac obiectul brevetelor internaționale.
HDCstim este clasificat ca dispozitiv medical conform normelor UE ca făcând parte din categoria dispozitivelor medicale Class IIa, CMDCAS Class II, GMP class III, fiind de asemenea aprobat ca dispozitiv medical pentru folosință acasă conform normelor IEC 60601-1-11, doar cu recomandarea medicului specialist.
Parteneri
Formular Programare la Stimulare Electrică Transcraniană – HDCstim
Vă rugăm să completați detaliile de mai jos pentru a solicita o programare la consultație. Un membru al echipei Med Anima vă va contacta la scurt timp după primirea formularului pentru a stabili împreună toate detaliile programării.
PROGRAMARE HDCStim
Acest website este protejat de reCAPTCHA și de Politica de Confidențialitate a Google; se aplică Termenii și condițiile Google.
Contact Iași:
Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași
Contact Belcești:
com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași
Contact Timișoara:
Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș
Email:
Social Media:
Serviciile Noastre
TERAPIA PRIN STIMULARE MAGNETICĂ TRANSCRANIANĂ
Mai multe informații
Terapia prin stimulare cognitivă asistată de computer
Mai multe informații
Tratamentul Depresiei cu stimulare electrică transcraniană
Mai multe informații
Consultații psihiatrie
Mai multe informații
Consultații Psihiatrie - Online
Mai multe informații
Psihiatrie pediatrică
Mai multe informații
Psihiatrie pediatrică - Online
Mai multe informații
Psihoterapie - Online
Mai multe informații
Neurologie
Mai multe informații
Testul genetic DNA Mind
Mai multe informații
TESTAREA GENETICĂ PENTRU OPTIMIZAREA TRATAMENTULUI BOLILOR PSIHICE
Mai multe informații
Terapia prin realitatea virtuală
Mai multe informații
Demența ALZHEIMER – Terapii Alternative
Mai multe informații
Tulburări de memorie – Diagnostic și tratament
Mai multe informații
Monitorizarea somnului prin dispozitivul Act Trust Actigraphy
Mai multe informații
Psihologie clinică și psihodiagnostic
Mai multe informații
Consiliere și psihoterapie
Mai multe informații