terapie stimulare cognitiva computer (1)

Med Anima – INOVAȚIE ȘI TEHNOLOGIE:

Terapia prin stimulare cognitivă asistată de computer

✔️ Dovedit CLINIC

Ca răspuns la nevoia pacienților de îmbunătățire a calității vieții prin atenuarea sau îndepărtarea simptomelor unor afecțiuni, clinica Med Anima își continuă dezvoltarea liniei de servicii de înaltă tehnologie, inovative, prin aducerea pentru prima dată în Romania a serviciilor de stimulare cognitivă asistată de computer, ca suport optim în recuperarea diverselor deficite cognitive.

La Med Anima, tratamentul tulburărilor cognitive este abordat într-un mod facil, plăcut, non-invaziv, folosind CEA MAI NOUĂ TEHNOLOGIE, noutate absolută în țara noastră. Utilizăm cel mai important și performant instrument european de reabilitare cognitivă pe computer, regăsit în tratamentul zilnic a peste 95% dintre clinicile germane de reabilitare. Acesta a fost dezvoltat de terapeuţi într-o perioadă de 25 de ani, iar eficiența acestui tip de  terapie a fost documentată şi evidenţiată în peste 60 de studii.

S-a ajuns astfel la un consens  privind rezultatele acestui tip de terapie, dar și asupra faptului că frecvența și intensitatea antrenamentelor sunt factori esențiali în obținerea unor îmbunătățiri notabile. Pe baza numeroaselor studii efectuate, sistemul utilizat astăzi în clinica Med Anima este recomandat de Societatea Germană de Neuropsihologie (PNB) și de Asociația Germană a Terapeuților Ocupaționali (DVE), fiind în prezent utilizat în exclusivitate în România în clinica Med Anima.

Ce este cogniția și ce este deficitul cognitiv

Cogniția

Este un termen ce acoperă ca înțeles gândirea, memoria, percepția, motivația și limbajul; printre funcțiile sale specifice se numără orientarea, abilitatea de a învăța deprinderi necesare, de a rezolva probleme, de a gândi abstract, de a raționa și de a face judecăți, abilitatea de a reține și de a-și aminti evenimente, abilitatea matematică,  manipularea simbolurilor, controlul asupra reacțiilor și comportamentului, utilizarea și înțelegerea limbajului, atenția și percepția.

Deficitul cognitiv

Este un termen  folosit pentru a descrie afectarea diferitelor domenii ale cunoașterii. Poate fi o condiție temporară sau una permanent și progresivă. Deficitul cognitiv nu este o afecțiune în sine, ci o manifestare a unei afecțiuni de bază. Pacientul poate observa singur aceste schimbări sau – de cele mai multe ori – sunt observate de către familie și prieteni. Persoanele care prezintă deficit cognitiv se confruntă cu o serie largă de manifestări de ordin comportamental.

Tratamentul deficitului cognitiv la Med Anima

SISTEMUL – ADUS ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA LA MED ANIMA – este unul complex și sofisticat, vizând reabilitarea cognitivă asistată de computer. Acest instrument practic vine în ajutorul terapeutului în procesul de reabilitare a tulburărilor cognitive care afectează anumite aspecte ale atenției, concentrării, memoriei, percepției, activităților vieții de zi cu zi și multe altele.

Prin rezolvarea sarcinilor din cadrul stimulării cognitive asistate de computer, procesele creierului sunt activate și funcțiile importante ale creierului sunt îmbunătățite sau restabilite complet, de la caz la caz. Succesul acestui tratament înseamnă că utilizatorul va putea face față mai bine provocărilor din viața de zi cu zi. Sistemul poate fi utilizat în toate etapele de recuperare.

terapie stimulare cognitiva computer (2)

Acest sistem este destinat atât pentru analiza, cât și pentru tratarea diferitelor deficite cognitive ale pacienților:

 • Deficite de atenție: vigilență, atenție selectivă, atenție spațială, atenție divizată, focalizarea a atenţiei;
 • Deficite de memorie: memorie de lucru, memorie pe termen scurt, memorie pe termen lung, memorie pentru conținut figural, memorie sau conținut verbal, memoria fețelor;
 • Deficite de funcție executivă: planificare, raționament logic, activități din viața de zi cu zi;
 • Deficite de câmp vizual: anopsii și scotoame (anopsia- pierderea vederii pe o perioadă de timp, fără afectarea aparatului receptor, scotoame- alterarea a vederii prin apariţia petelor oarbe în câmpul vizual al persoanei).

Tehnologia utilizată face ca tratamentul prin stimulare cognitivă să fie centrat pe pacient şi particularizat în funcție de deficitele individuale. Ani de cercetare, testare și adaptare au făcut ca software-ul utilizat să fie optim pentru folosirea sa în tratarea deficitelor cognitive, în toate stadiile de recuperare și la orice vârstă. Terapia de stimulare cognitivă asistată de computer este disponibilă pentru a ajuta pacienții să-și îmbunătățească funcțiile cognitive precum: atenția, memoria, funcțiile executive și câmpul vizual. Acest tip de terapie poate fi aplicat inclusiv copiilor și adolescenților.

Indicații terapeutice

1. Tulburări de atenție

Sunt foarte frecvente atât la pacienții cu afectiuni neurologice, cât și la cei cu afecțiuni psihiatrice și afectează toate domeniile vieții. Dacă în viaţa cotidiană vorbim în general de “atenţie”, știința defineşte acest concept într-o manieră mai complexă, făcând distincția între diferitele subfuncții ale acesteia, cum ar fi: vigilența, atenția susținută și atenția selectivă. În funcție de tulburare sau de localizarea leziunilor din creier, pot fi afectate diferite tipuri de atenție şi calităţile acesteia, necesitând astfel un antrenament specific.

Indicații:

 • Simptome de tulburare de deficit de atenție, sindrom de oboseală cronică, depresie;
 • Viteză de reacție redusă pentru pacienţii cu / după demență, TBI (traumatisme craniene), ischemie;
 • Afectarea sensibilității după leziuni cerebrale;
 • Tulburări ale atenției selective;
 • Tulburări ale percepției vizuale și spațiale;
 • Apraxie (tulburarea neurologică, de vorbire, care afectează capacitatea de exprimare coerentă şi consecventă), amnezie, tulburări de concentrare.

2. Tulburări de memorie

Pot apărea atât după leziuni cerebrale, cât și după boli psihiatrice. Se face distincție între diferite forme de memorie (de exemplu memoria de lucru, memoria pe termen scurt, memoria pe termen lung). În majoritatea cazurilor este afectată înregistrarea și stocarea permanentă a informațiilor noi, în timp ce recuperarea informațiilor stocate anterior este menținută. Astfel de deficite de memorie au adesea consecințe grave pentru pacienții afectați. Acestea pot fi diminuate prin antrenamentele de stimulare cognitivă și prin furnizarea de strategii de compensare.

Indicații:

 • tulburări ale memoriei de lucru, ușoare până la moderate, cauzate de patologii neurologice și psihiatrice;
 • tulburări ale procesului de formare a atenției complexe și a funcțiilor executive;
 • tulburări ușoare, moderate sau severe ale capacității de învățare;
 • deficiența vocabularului și performanța redusă de recunoaștere, în special pentru cei aflați în stadiul incipient al sindromului amnezic;
 • prosapagnozie vizuală – afectarea sau pierderea capacităţii de a recunoaște fețele și de a conecta asociații semnificative;

3. Tulburări ale funcțiilor executive

Afectarea diverselor procese mintale cu funcții superioare ce țin de planificarea acțiunii sau comportamentul orientat spre obiective. Pacienții cu deficite în funcțiile executive care prezintă dificultăți în planificarea și respectarea regulilor, au adesea o capacitate subdezvoltată de a adera la normele sociale și de a suprima comportamentul nedorit. Funcțiile executive sunt strâns legate de creierul frontal. Bolile neurologice sau leziunile creierului frontal, precum și tulburările psihiatrice (de exemplu, schizofrenia) determină pacienții să prezinte anomalii.

Indicații:

 • deficite de raționament – provenite cel mai adesea din abuz cronic de alcool, demență, schizofrenie;
 • deficite în memoria de lucru și dificultăți în planificarea acțiunilor, ca rezultat al TBI, AVC, chirurgie tumorală cerebrală sau hemoragie cerebral;
 • deficite ale abilităților cognitive aritmetice.

4. Tulburări de câmp vizual

Pierderea câmpului vizual este un efect secundar, comun în accidentului vascular cerebral sau al leziunilor cerebrale hipoxice. Informațiile vizuale sunt transmise din ochi prin nervul optic și radiația optică către lobul occipital pentru procesare. Dacă aceste tracturi nervoase sunt deteriorate, informațiile vizuale necesare nu mai ajung în lob și nu pot fi procesate, rezultând o pierdere a câmpului vizual. Cei afectați au dificultăți la citit și orientare vizuală. Antrenamentul de stimulare cognitivă țintit pe această problemă poate reduce semnificativ impactul negativ asupra calităţii vieții.

Indicații:

 • tulburări care apar în infarctele cerebrale extinse, alte tulburări organice ale creierului;
 • tulburări omonime ale câmpului vizual;
 • tulburări de explorare vizuală sau neglijare vizuală;
 • tulburări de vedere neurologice precum hemianopia și percepția rezultată;
 • tulburări de procesare, probleme de citire și atenție și neglijare vizuală, coordonare;
 • tulburări ale mișcărilor mâinilor și degetelor.

5. Tulburări de coordonare mână-ochi

Mișcările umane se bazează pe coordonarea sistemelor motorii, vizuale și proprioceptive. În numeroase activități cotidiene de finețe – precum utilizarea tacâmurilor sau diverselor instrumente – coordonarea precisă a ochilor, capului și mâinilor sunt esențiale. Pe parcursul acțiunilor motorii, controlul vizual joacă un rol important – mai ales în etapa de învățare a mișcării. Deteriorarea zonei motoare sau senzoriale a creierului, dar și a sistemelor spațial sau vizual, poate genera probleme de coordonare mână-ochi.

Indicații:

 • deteriorarea cortexului motor (lobul frontal) ce provoacă deficite în controlul motric de finețe – ce au drept cauză boli cerebro-organice, leziuni cerebrale, hemoragii, tumori, traume.

O utilitate deosebită și-a demonstrat această procedură în TRATAMENTUL SCHIZOFRENIEI

Oferirea unui program de terapie prin stimulare cognitivă asistată de computer pacienților cu schizofrenie îmbunătățește funcționarea cognitivă și poate influența și simptomele psihotice. Mai multe studii au arătat o îmbunătățire cognitivă semnificativă după aplicarea acestui program de terapie. Stimularea cognitivă computerizată amplifică capacitatea și eficiența funcției cognitive și este utilă în îmbunătățirea tulburărilor cognitive la pacienții cu schizofrenie. Acestă terapie  prezintă rezultate pozitive în îmbunătățirea funcțiilor cognitive, în capacitatea de rezolvare a problemelor interpersonale precum şi în obținerea autonomiei şi ameliorarea simptomatologiei.

Poți afla mai multe din acest articol: Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihoze | Med Anima

Solicită o Programare

Vă rugăm să completați detaliile de mai jos pentru a solicita o programare la serviciile de Stimulare Cognitivă Asistată de Computer. Un membru al echipei Med Anima vă va contacta la scurt timp după primirea formularului pentru a stabili împreună toate detaliile programării.

Datele oferite în acest formular vor fi folosite exclusiv pentru a fi contactat cu privire la mesajul transmis. Pentru mai multe informații despre felul în care prelucrăm datele personale furnizate te rugăm să accesezi pagina Politica de Confidențialitate.

Acest website este protejat de reCAPTCHA și de Politica de Confidențialitate a Google; se aplică Termenii și condițiile Google.

Beneficiile stimulării cognitive asistate de computer

1. Îmbunătățirea funcției cognitive

Prin utilizare consecventă, pacientul simte o îmbunătățire semnificativă a problemelor sale de deficit cognitiv. Sarcinile îndeplinite în cadrul antrenamentului cognitiv sunt corelate cu strategia terapeutică și grăbesc recuperarea.

2. Individualizarea

Software-ul de stimulare cognitivă folosit în cadrul antrenamentelor este adaptabil pacientului – poate fi utilizat chiar și în cazul deficitelor vizuale și pot fi folosiți stimuli familiari (de ex. imagini din familie) în cadrul antrenamentului.

3. Lucrul de acasă

Sistemul poate fi utilizat și în siguranța propriei case, sub supravegherea prin internet a terapeutului. Acest lucru permite continuarea constantă a lucrului cu modulele de stimulare, consolidând strategiile de terapie în afara sesiunilor regulate, îmbunătățindu-se recuperarea prin creșterea frecvenței de lucru.

4. Adaptarea automată la pacient

Modulele de stimulare generează exerciții mai grele sau mai ușoare în funcție de performanțele anterioare. De exemplu, când apare o sarcină dificilă, nivelul de dificultate va fi redus până când pacientul va face față. În sens invers, software-ul va adăuga mai multe provocări pentru a preveni plictiseala şi a creşte eficienţa tratamentului.

Cum funcționează terapia de stimulare cognitivă

Atât la începutul, cît și la finalul ședinței de stimulare cognitivă, clientul și terapeutul determină împreună obiectivul terapiei și discută, față în față, rezultatele. Softul utilizat este auto-adaptiv – ceea ce înseamnă că ajustează automat complexitatea fiecărei sarcini la performanțele reale ale pacientului. Programul oferă fiecărei persoane gradul corect de provocare, astfel încât cerințele să nu fie nici prea mari, nici prea mici. Acest lucru face ca terapia de stimulare cognitivă asistată de computer să fie foarte motivantă și facilă.

tastatura stimulare cognitiva computer

În plus, întrucât pentru unii pacienți o tastatură convențională de computer poate fi inadecvată, avem în dotare o tastatură specială care permite pacienților cu deficite motorii severe să utilizeze computerul fără probleme deosebite.

Pași în terapia de stimulare cognitivă:

1. Evaluarea inițială:

istoricul medical, identificarea problemelor de rezolvat, testarea computerizată inițială (screening) prin care sistemul identifică automat modulele de antrenament ce trebuie urmate.

2. Alegerea modulelor de antrenament:

dintre cele 27 de module disponibile, terapeutul, asistat de programul de stimulare cognitivă, le va alege pe cele mai potrivite, în funcție de problemele de rezolvat și rezultatele urmărite.

3. Personalizarea terapiei:

programul măsoară performanța curentă a pacientului în timpul terapiei și selectează automat nivelul adecvat de dificultate. Acest lucru garantează cele mai bune rezultate pentru fiecare pacient.

4. Instructajul pacientului:

înainte de începerea terapiei, terapeutul prezintă sarcina de realizat. Modulul de antrenament monitorizează comportamentul pacientului, timpii de reacție, greșelile etc., oferind apoi feedback și adaptând automat nivelul de dificultate.

5. Efectuarea ședinței de terapie:

în sesiuni de lucru de 15-60 minute, de 3-5 ori pe săptămână.

6. Analiza datelor:

toate rezultatele evaluării inițiale (screeningului) și terapiei sunt stocate automat în fișa electronică a pacientului. Terapeutul poate evalua și imprima rezultatele, urmărind cu ușurință progresul terapiei, datorită înregistrării detaliate a rezultatelor obținute în fiecare sesiune.

terapie stimulare cognitiva computer (1)
terapie stimulare cognitiva computer (2)

Studii clinice

Au fost desfășurate peste 60 de studii clinice pe o perioadă de 21 de ani (1998 – 2019), atât în domenii medicale unde recuperarea deficitului cognitiv este imperativă (neurologie, psihiatrie, geriatrie și tulburări cognitive la copii și adulți), dar și studii asupra persoanelor sănătoase, pentru a observa efectele antrenamentelor de stimulare cognitivă asupra memoriei și atenției. Exemple:

 • Cicerone, KD et al 2011 – Evidence based cognitive rehabilitation: updated review of the literature from 2003 through 2008. Arch Physmed Rehabil 2011: 92: 519-30
 • AimolaL, Lane AR, Smith DT, Kerkhoff G, Ford GA, SchenkT. – Efficacy and feasibility of home-based training for individuals with homonymous visual field defects. Neurorehabil Neural Repair. 2014; 28: 207-218.
 • García-Molina A, Rajo… PR. – Clinical program of cognitive tele-rehabilitation for traumatic brain injury. eChallenges. 20101-10.
 • HelmstaedterC, LoerB, WohlfahrtR et al.- The effects of cognitive rehabilitation on memory outcome after temporal lobe epilepsy surgery. Epilepsy& Behavior. 2008; 12: 402-409.
 • Lee YM, JangC, BakIH, YoonJS. – Effects of Computer-assisted Cognitive Rehabilitation Training on the Cognition and Static Balance of the Elderly. JnlPhysTherSci. 2013; 25: 1475-1477.
 • Fernandez, E et al 2012 – Clinical Impact of RehaCom software for cognitive rehabilitation of patients with acquired brain injury MEDICC Review; October2012, Vol14, No 4, p 32-35

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș

Serviciile Noastre

TERAPIA PRIN STIMULARE MAGNETICĂ TRANSCRANIANĂ

Mai multe informații

Terapia prin stimulare cognitivă asistată de computer

Mai multe informații

Tratamentul Depresiei cu stimulare electrică transcraniană

Mai multe informații

Consultații psihiatrie

Mai multe informații

Consultații Psihiatrie - Online

Mai multe informații

Psihiatrie pediatrică

Mai multe informații

Psihiatrie pediatrică - Online

Mai multe informații

Psihoterapie - Online

Mai multe informații

Neurologie

Mai multe informații

Testul genetic DNA Mind

Mai multe informații

TESTAREA GENETICĂ PENTRU OPTIMIZAREA TRATAMENTULUI BOLILOR PSIHICE

Mai multe informații

Terapia prin realitatea virtuală

Mai multe informații

Demența ALZHEIMER – Terapii Alternative

Mai multe informații

Tulburări de memorie – Diagnostic și tratament

Mai multe informații

Monitorizarea somnului prin dispozitivul Act Trust Actigraphy

Mai multe informații

Psihologie clinică și psihodiagnostic

Mai multe informații

Consiliere și psihoterapie

Mai multe informații