Sănătatea mintală în perioada sărbătorilor de iarnă

Sărbătorile de Crăciun se apropie, iar această perioadă a anului este, de obicei, încărcată de bucuria pregătirilor, de celebrare care aduce împreună familii și prieteni într-o atmosferă feerică.

În ciuda restricțiilor cauzate de pandemie, orașele s-au îmbrăcat de sărbătoare, iar diferitele evenimente specifice acestei perioade (târgurile de Crăciun, concerte de colinde, spectacole de tradiții etc.) se organizează în format fizic, cu scopul de a ne aduce mai aproape de bucuria sărbătorilor de iarnă.

Cu toate acestea, Crăciunul nu este o perioadă de împlinire și fericire pentru toți dintre noi.

Crăciunul e diferit pentru fiecare dintre noi, și asta mai ales în contextul restricțiilor actuale, care impun totuși celebrarea sărbătorilor într-un mod restrictiv și departe de normalitatea cu care eram obișnuiți.

Această perioadă poate reprezenta pentru unii un factor declanșator al unor simptome specifice (sentimente de melancolie, singurătate, tristețe accentuată, stres). Deși acestea pot fi doar niște simptome de moment, resimțite contextual, ele pot deveni îngrijorătoare dacă se mențin pentru o perioadă mai lungă de 2 săptămâni, deoarece pot conduce la diverse afecțiuni de ordin clinic, cum ar fi depresia sau anxietatea.

Deși creșterea numărului de cazuri de suicid și autovătămare în perioada Crăciunului este un mit, multiple studii de specialitate arată faptul că sărbătorile de iarnă accentuează într-adevăr, în cele mai multe cazuri, simptomatologia persoanelor diagnosticate cu o tulburare mintală.

%

accentuarea simptomelor

%

accentuarea tristeții

%

creează presiune financiară

%

creează așteptări nerealiste

Alianța Națională a Tulburărilor Mintale din Statele Unite ale Americii a realizat în 2004 un studiu care arată faptul că 64% dintre persoanele cu un diagnostic psihiatric raportează faptul că sărbătorile de iarnă contribuie în mod negativ la simptomatologia lor. Dintre aceștia, un procent semnificativ raportează faptul că sărbătorile le accentuează starea de tristețe sau disatisfacție (75%), creează presiune financiară (68%), le induce o stare de singurătate (66%) și le creează așteptări nerealiste (57%).

Cu atât mai mult în contextul pandemiei și restricțiilor în vigoare, pentru aceste persoane, cât și pentru familiile lor, sărbătorile de Crăciun pot fi cu atât mai mult o perioadă de singurătate, încărcată de stres, anxietate și/sau depresie care să contribuie la accentuarea simptomelor: intensificarea stărilor de depresie sau anxietate, creșterea consumului de alcool, declanșarea episoadelor psihotice în schizofrenie sau a celor de manie sau depresie în tulburarea bipolară.

Ce poți face tu

Poți regăsi mai jos o serie de sugestii pentru a reduce nivelul de stres și a menține o stare bună de sănătate mintală în perioada sărbătorilor de Crăciun și nu numai:

1. 🎄Bucură-te de sărbători în siguranță.

Să ne dorim să fim aproape de cei dragi în această perioadă este absolut normal și natural. Cu toate acestea, ia-ți toate măsurile de siguranță în așa fel încât să nu te expui unor riscuri neprevăzute și să reduci nivelul de stres resimțit de tine și persoanele dragi.

În cazul în care plănuiești o reuniune cu cei dragi, nu uita de regulile de protecție și igienă – pe cât posibil încearcă să porți mască, să păstrezi distanțarea socială, să păstrezi masca într-un loc sigur cât timp mănânci sau bei și să eviți locurile aglomerate.

Dacă te simți rău sau ești parte dintr-o categorie vulnerabilă, evită întrunirile în spațiul fizic și gândește-te la alternative: poți lua cina de Crăciun împreună cu cei dragi prin intermediul platformelor online, iar cunoștințele cu care vrei să păstrezi legătura se vor bucura cu siguranță și de un colind cântat la telefon. Cu toții ne dorim să fim cât mai aproape de familie și prieteni în preajma Crăciunului, însă în contextul dat planurile flexibile sunt cea mai bună idee.

2. 🎁Setează-ți așteptări realiste.

Contextul în care nu putem celebra sărbătorile în modul în care eram obișnuiți poate genera sentimente de dezamăgire, tristețe sau regret care sunt de înțeles. Cu toate acestea, acceptarea realității de moment și evaluarea situației în mod obiectiv poate fi de mare ajutor.

Ia în calcul faptul că și înainte de pandemie imaginea cinei perfecte în familie portretizată în filme și reclame era una fictivă. Reducerea discrepanței dintre așteptările de a avea „sărbătorile perfecte” însoțite de o stare permanentă de fericire și realitatea în care suntem conștienți de ce este în mod obiectiv posibil în contextul dat ne poate ajuta să păstrăm un echilibru între siguranță și celebrare.

3. ✋Fii atent la nevoile tale.

În preajma sărbătorilor, este posibil să simțim mai multă presiune înspre a face lucrurile într-un fel anume. Crăciunul este o perioadă care ne încurajează să fim mai buni și atenți la nevoile celorlalți, dar nu trebuie să neglijăm propria stare de bine fizică și mintală. Prioritizează ce este cu adevărat important pentru tine și fii atent la ce anume declanșează stresul în situațiile dificile – ce anume este stresant pentru tine în această perioadă, ce anume îți dă o stare de agitație fizică și mintală?

Odată ce devii conștient de aspectele care îți activează starea de neliniște, vei putea căuta soluții înspre a evita sau a face față situațiilor stresante mai bine. Este ok să spui nu unor planuri care nu corespund nevoilor tale.

4. 💌Exprimă-ți recunoștința.

Practicarea sentimentului de recunoștință este o metodă eficientă de reducere a stresului și a simptomelor depresive. Prin urmare, putem profita de apropierea finalului de an pentru a reflecta la lucrurile bune care s-au întâmplat în ultimele luni.

Ultimii doi ani au fost o provocare pentru noi toți, dar cu siguranță există ceva și cineva pentru care suntem recunoscători. Crăciunul este o ocazie bună de a mulțumi celor care ne-au susținut și pe care îi apreciem. Spune-le la telefon, scrie-le un e-mail sau o scrisoare sau păstrează pentru tine momentele bune într-un jurnal de recunoștință.

5. 🛑Setează limite.

Dinamicile de familie pot fi complexe. Uneori, până și o întâlnire pe Zoom împreună cu familia poate fi o cauză de stres și/sau conflict. În unele cazuri, timpul împreună cu familia de sărbători ar putea fi mai stresant și obositor decât a sta singur. Concentrează-te asupra a ceea ce poți controla sau caută metode prin care să îți limitezi expunerea la situații tensionate.

6. 💗Implică-te în acte de caritate.

Crăciunul este o perioadă propice de a fi mai buni și de a întoarce binele către comunitate. A-i ajuta pe cei mai puțin norocoși decât noi contribuie inclusiv la starea noastră de bine, reduce sentimentul de singurătate și ne ajută să ne simțim mai conectați cu comunitatea din care facem parte.

Caută o asociație unde să voluntariezi, donează pentru o cauză la care ții, identifică o nevoie a comunității pe care consideri că o poți împlini și ia inițiativă.

7. ✨Ai grijă de tine și de corpul tău.

Grija de sine și prioritizarea activităților care te fac să te simți bine sunt importante în orice circumstanțe. Cu atât mai mult în perioadele stresante, este foarte important să fim atenți la nevoile noastre de bază. Menținerea unui stil de viață sănătos printr-o alimentație echilibrată, practicarea regulată a activității fizice, asigurarea unei odihne suficiente în timpul nopții poate suna clișeic, însă ele constituie baza necesară în absența căreia nu putem vorbi despre sănătate mintală.

Grija de propriul corp înseamnă de asemenea evitarea obiceiurilor care ne impactează în mod negativ. În acest sens, chiar dacă tentația poate fi mare în această perioadă, încearcă să eviți consumul de alcool și droguri. Contrar așteptărilor, alcoolul este un depresiv cerebral, iar consumul excesiv produce schimbări complexe la nivelul creierului, care pot declanșa și menține o serie de simptome îngrijorătoare.

8. 🆘Cere ajutorul unui specialist.

Când te simți copleșit și pare că nu poți scăpa de emoțiile negative, poate fi un semnal de alarmă că ai nevoie de ajutorul unui specialist în sănătate mintală.

Acesta te poate ajuta să identifici gândurile, comportamentele și evenimentele specifice care declanșează și mențin emoțiile negative și te pot ajuta să concepi un plan de acțiune pentru a le schimba. Dacă ai deja un specialist cu care colaborezi în ceea ce privește sănătatea ta mintală, stabilește o întâlnire și vorbește-i despre ceea ce te deranjează în această perioadă.

Bibliografie:

  1. Dale, R., Budimir, S., Probst, T., Stippl, P., & Pieh, C. (2021). Mental Health during the COVID-19 Lockdown over the Christmas Period in Austria and the Effects of Sociodemographic and Lifestyle Factors. International Journal Of Environmental Research And Public Health, 18(7), 3679. https://doi.org/10.3390/ijerph18073679
  2. Mutz, M. (2015). Christmas and Subjective Well-Being: a Research Note. Applied Research In Quality Of Life, 11(4), 1341-1356. https://doi.org/10.1007/s11482-015-9441-8
  3. Ploderl, M., Fartacek, C., Kunrath, S., Pichler, E., Fartacek, R., Datz, C., & Niederseer, D. (2014). Nothing like Christmas–suicides during Christmas and other holidays in Austria. The European Journal Of Public Health, 25(3), 410-413. https://doi.org/10.1093/eurpub/cku169
  4. Sansone, R., & Sansone, L. (2011). The Christmas Effect on Psychopathology. Innovations in Clinical Neuroscience, 8(12), 1-13.
  5. Mental Health and the Holiday Blues | NAMI: National Alliance on Mental Illness. Nami.org. (2014). Retrieved 7 December 2021, from https://www.nami.org/Press-Media/Press-Releases/2014/Mental-health-and-the-holiday-blues.

Tulburarea de personalitate paranoidă

Tulburarea de personalitate paranoidăTulburarea paranoidă face parte din categoria tulburărilor de personalitate. Acestea din urmă, potrivit Mayo Clinic, reprezintă un tip de tulburări mintale care au în componență un model rigid și nesănătos de gândire,...

Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderline

Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderlineStudiile arată că, în ceea ce privește această tulburare, există o predispoziție genetică și anumiți factori din mediu care conduc la apariția simptomelor. Tulburarea de personalitate borderline vine împreună cu...
tulburarea afectiva bipolara 01

Tulburarea afectivă bipolară

Tulburarea afectivă bipolarăTulburarea bipolară reprezintă o afecțiune psihică caracterizată de schimbări extreme ale dispoziției care alternează între manie/hipomanie și episoade de depresie.Presupunând o alternanță continuă între stări emoționale diametral opuse,...
afazia

Bruce Willis, afazia și stimularea cognitivă

Bruce Willis, afazia și stimularea cognitivăFamilia actorului american Bruce Willis a anunţat că starul hollywoodian, în vârstă de 67 de ani, a decis să renunţe la profesia de actor după ce a fost diagnosticat cu afazie.Afazia reprezintă ansamblul tulburărilor de...
Tulburarea de personalizate borderline

Tulburarea de personalitate borderline

Tulburarea de personalitate borderline“Trăsătura esențială a tulburării de personalitate borderline este un tipar de instabilitate a relațiilor interpersonale, a imaginii de sine și a sentimentelor și a impulsivității marcante care începe de la vârsta adultă timpurie...
taratament dementa prin realitatea virtuala - vr

Realitatea virtuală în intervențiile pentru demență

Din ce în ce mai multe studii recente din domeniu demonstrează eficiența utilizării realității virtuale în intervențiile aplicate persoanelor cu demență. Studiile demonstrează faptul că realitatea virtuală ajută pacienții cu demență prin accesarea amintirilor și încurajarea emoțiilor pozitive.

Cogniția și Deficitul Cognitiv

Cogniția și Deficitul CognitivCogniția denotă un nivel relativ ridicat de procesare a informațiilor și include gândirea, memoria, percepția, motivația și limbajul. Printre funcțiile specifice cunoașterii se numără orientarea, abilitatea de a învăța deprinderi...

Terapia bolilor psihice prin neuroplasticitate

Terapia bolilor psihice prin neuroplasticitateNeuroplasticitatea adulților = un nou „remediu” pentru depresia majoră?Neuroplasticitatea implică reorganizarea sinaptică ca răspuns la factorii de stres din mediu și se crede că stă la baza abilităților noastre de a...

Putem influența neuroplasticitatea?

Putem influența neuroplasticitatea?“Can the mind reshape brain matter?” “Poate mintea să modeleze creierul?”Răspunsul la această întrebare se află undeva în înțelegerea modului în care funcționează neuroplasticitatea (Dacă nu îți este familiară noțiunea, poți citi mai...

Ce este neuroplasticitatea și de ce este importantă pentru sănătatea mintală

Ce este neuroplasticitatea și de ce este importantă pentru sănătatea mintală“Orice om ar putea, dacă ar fi atât de talentat, să fie sculptorul propriului său creier”. Santiago Ramón y CajalCreierul nostru este într-adevăr uimitor, nu-i așa?Ați urmărit vreodată acele...

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași