Sănătatea mintală în perioada sărbătorilor de iarnă

Sărbătorile de Crăciun se apropie, iar această perioadă a anului este, de obicei, încărcată de bucuria pregătirilor, de celebrare care aduce împreună familii și prieteni într-o atmosferă feerică.

Orașele s-au îmbrăcat de sărbătoare, iar diferitele evenimente specifice acestei perioade (târgurile de Crăciun, concerte de colinde, spectacole de tradiții etc.) sunt organizate pentru a ne aduce mai aproape de bucuria sărbătorilor de iarnă.

Cu toate acestea, Crăciunul nu este o perioadă de împlinire și fericire pentru toți dintre noi.

Crăciunul e diferit pentru fiecare dintre noi.

Această perioadă poate reprezenta pentru unii un factor declanșator al unor simptome specifice (sentimente de melancolie, singurătate, tristețe accentuată, stres). Deși acestea pot fi doar niște simptome de moment, resimțite contextual, ele pot deveni îngrijorătoare dacă se mențin pentru o perioadă mai lungă de 2 săptămâni, deoarece pot conduce la diverse afecțiuni de ordin clinic, cum ar fi depresia sau anxietatea.

Deși creșterea numărului de cazuri de suicid și autovătămare în perioada Crăciunului este un mit, multiple studii de specialitate arată faptul că sărbătorile de iarnă accentuează într-adevăr, în cele mai multe cazuri, simptomatologia persoanelor diagnosticate cu o tulburare mintală.

%

accentuarea simptomelor

%

accentuarea tristeții

%

creează presiune financiară

%

creează așteptări nerealiste

Alianța Națională a Tulburărilor Mintale din Statele Unite ale Americii a realizat în 2004 un studiu care arată faptul că 64% dintre persoanele cu un diagnostic psihiatric raportează faptul că sărbătorile de iarnă contribuie în mod negativ la simptomatologia lor. Dintre aceștia, un procent semnificativ raportează faptul că sărbătorile le accentuează starea de tristețe sau disatisfacție (75%), creează presiune financiară (68%), le induce o stare de singurătate (66%) și le creează așteptări nerealiste (57%).

Pentru aceste persoane, cât și pentru familiile lor, sărbătorile de Crăciun pot fi cu atât mai mult o perioadă de singurătate, încărcată de stres, anxietate și/sau depresie care să contribuie la accentuarea simptomelor: intensificarea stărilor de depresie sau anxietate, creșterea consumului de alcool, declanșarea episoadelor psihotice în schizofrenie sau a celor de manie sau depresie în tulburarea bipolară.

Ce poți face tu

Poți regăsi mai jos o serie de sugestii pentru a reduce nivelul de stres și a menține o stare bună de sănătate mintală în perioada sărbătorilor de Crăciun și nu numai:

1. 🎄 Bucură-te de sărbători în felul tău.

Să ne dorim să fim aproape de cei dragi în această perioadă este absolut normal și natural. Cu toate acestea, ia-ți toate măsurile ca să reduci nivelul de stres resimțit de tine și persoanele dragi.

Dacă te simți rău sau nu poți călători, sau familia și prietenii nu îți pot fi alături fizic, gândește-te la alternative: poți lua cina de Crăciun împreună cu cei dragi prin intermediul platformelor online, iar cunoștințele cu care vrei să păstrezi legătura se vor bucura cu siguranță și de un colind cântat la telefon. Cu toții ne dorim să fim cât mai aproape de familie și prieteni în preajma Crăciunului, iar atunci când e nevoie să ai mai multă grijă de tine, planurile flexibile sunt cea mai bună idee.

2. 🎁 Setează-ți așteptări realiste.

Contextul în care nu putem celebra sărbătorile în modul în care eram obișnuiți poate genera sentimente de dezamăgire, tristețe sau regret care sunt de înțeles. Cu toate acestea, acceptarea realității de moment și evaluarea situației în mod obiectiv poate fi de mare ajutor.

Ia în calcul faptul că imaginea cinei perfecte în familie portretizată în filme și reclame este una fictivă. Reducerea discrepanței dintre așteptările de a avea „sărbătorile perfecte” însoțite de o stare permanentă de fericire și realitatea în care suntem conștienți de ce este în mod obiectiv posibil în contextul dat, ne poate ajuta să păstrăm un echilibru între sărbătoare și binele pentru fiecare dintre noi.

3. ✋ Fii atent la nevoile tale.

În preajma sărbătorilor, este posibil să simțim mai multă presiune înspre a face lucrurile într-un fel anume. Crăciunul este o perioadă care ne încurajează să fim mai buni și atenți la nevoile celorlalți, dar nu trebuie să neglijăm propria stare de bine fizică și mintală. Prioritizează ce este cu adevărat important pentru tine și fii atent la ce anume declanșează stresul în situațiile dificile – ce anume este stresant pentru tine în această perioadă, ce anume îți dă o stare de agitație fizică și psihică?

Odată ce devii conștient de aspectele care îți activează starea de neliniște, vei putea căuta soluții înspre a evita sau a face față situațiilor stresante mai bine. Este ok să spui nu unor planuri care nu corespund nevoilor tale.

4. 💌 Exprimă-ți recunoștința.

Practicarea sentimentului de recunoștință este o metodă eficientă de reducere a stresului și a simptomelor depresive. Prin urmare, putem profita de apropierea finalului de an pentru a reflecta la lucrurile bune care s-au întâmplat în ultimele luni.

Știm că viața e plină de provocări și – mai ales în momente de presiune psihică – e greu să găsești printre ele lucrurile bune din viața ta, dar cu siguranță există ceva și cineva pentru care ești recunoscător. Crăciunul este o ocazie bună de a mulțumi celor care te-au susținut și pe care îi apreciezi. Spune-le la telefon, scrie-le un e-mail sau un mesaj, sau păstrează pentru tine momentele bune într-un jurnal de recunoștință.

5. 🛑 Setează limite.

Dinamicile de familie pot fi complexe. Uneori, până și o întâlnire în apel video împreună cu familia poate fi o cauză de stres și/sau conflict. În unele cazuri, timpul împreună cu familia de sărbători ar putea fi mai stresant și obositor decât a sta singur. Concentrează-te asupra a ceea ce poți controla sau caută metode prin care să îți limitezi expunerea la situații tensionate.

6. 💗 Implică-te în acte de caritate.

Crăciunul este o perioadă propice de a fi mai buni și de a întoarce binele către comunitate. A-i ajuta pe cei mai puțin norocoși decât noi contribuie inclusiv la starea noastră de bine, reduce sentimentul de singurătate și ne ajută să ne simțim mai conectați cu comunitatea din care facem parte.

Caută o asociație unde să fii voluntar, donează pentru o cauză la care ții, identifică o nevoie a comunității pe care consideri că o poți împlini și ia inițiativă.

7. ✨ Ai grijă de tine și de corpul tău.

Grija de sine și prioritizarea activităților care te fac să te simți bine sunt importante în orice circumstanțe. Cu atât mai mult în perioadele stresante, este foarte important să fim atenți la nevoile noastre de bază. Menținerea unui stil de viață sănătos printr-o alimentație echilibrată, practicarea regulată a activității fizice, asigurarea unei odihne suficiente în timpul nopții poate suna clișeic, însă ele constituie baza necesară în absența căreia nu putem vorbi despre sănătate mintală.

Grija de propriul corp înseamnă de asemenea evitarea obiceiurilor care ne impactează în mod negativ. În acest sens, chiar dacă tentația poate fi mare în această perioadă, încearcă să eviți consumul de alcool și droguri. Contrar așteptărilor, alcoolul este un depresiv cerebral, iar consumul excesiv produce schimbări complexe la nivelul creierului, care pot declanșa și menține o serie de simptome îngrijorătoare.

8. 🆘 Cere ajutorul unui specialist.

Când te simți copleșit și pare că nu poți scăpa de emoțiile negative, poate fi un semnal de alarmă că ai nevoie de ajutorul unui specialist în sănătate mintală.

Acesta te poate ajuta să identifici gândurile, comportamentele și evenimentele specifice care declanșează și mențin emoțiile negative și te pot ajuta să concepi un plan de acțiune pentru a le schimba. Dacă ai deja un specialist cu care colaborezi în ceea ce privește sănătatea ta mintală, stabilește o întâlnire și vorbește-i despre ceea ce te deranjează în această perioadă.

Bibliografie:

  1. Dale, R., Budimir, S., Probst, T., Stippl, P., & Pieh, C. (2021). Mental Health during the COVID-19 Lockdown over the Christmas Period in Austria and the Effects of Sociodemographic and Lifestyle Factors. International Journal Of Environmental Research And Public Health, 18(7), 3679. https://doi.org/10.3390/ijerph18073679
  2. Mutz, M. (2015). Christmas and Subjective Well-Being: a Research Note. Applied Research In Quality Of Life, 11(4), 1341-1356. https://doi.org/10.1007/s11482-015-9441-8
  3. Ploderl, M., Fartacek, C., Kunrath, S., Pichler, E., Fartacek, R., Datz, C., & Niederseer, D. (2014). Nothing like Christmas–suicides during Christmas and other holidays in Austria. The European Journal Of Public Health, 25(3), 410-413. https://doi.org/10.1093/eurpub/cku169
  4. Sansone, R., & Sansone, L. (2011). The Christmas Effect on Psychopathology. Innovations in Clinical Neuroscience, 8(12), 1-13.
  5. Mental Health and the Holiday Blues | NAMI: National Alliance on Mental Illness. Nami.org. (2014). Retrieved 7 December 2021, from https://www.nami.org/Press-Media/Press-Releases/2014/Mental-health-and-the-holiday-blues.

Autor: Psih. Ioana Vatamanu – Psiholog clinician, Psihoterapeut

terapie adolescenti cu autism

Autismul la adolescenți: Provocări specifice și cum să le faci față

Tulburarea din spectrul autismului  prezintă provocări unice atunci când trece în anii adolescenței. Adesea, din cauza semnelor omise sau a simptomelor care se suprapun cu alte afecțiuni diagnosticarea timpurie a autismului poate fi o reală provocare.

tms tratament anti fumat

STOP fumat: Tratamentul dependenței de nicotină cu TMS

TMS poate reduce dorința de a fuma prin creșterea sau scăderea activității neuronale în zonele implicate în adicții, ameliorează simptomele de sevraj, îmbunătățește controlul impulsului de a fuma.

tdcs in tratamentul depresiei

tDCS în tratarea problemelor psihice și neurologice – soluție modernă și sigură

În era tehnologiei tratarea afecțiunilor psihice se face prin metode ce complimentează sau chiar înlocuiesc complet tratamentul clasic, medicamentos.

Comparatia cu ceilalti - cum sa ne oprim

Comparația cu ceilalți – normalitate, impact, efecte, soluții

Cu siguranță fiecare dintre noi am fost întrebați de către părinți despre notele obținute de colegii noștri de clasă la anumite teste sau evaluări comparativ cu ale noastre ori ni s-a atras atenția că în anumite momente eram mai puțin ascultători decât frații și surorile noastre.

Și acum, ajunși la vârsta adultă, purtăm în minte aceeași întrebare: “Sunt ceilalți mai buni decât noi?”

Cum să-ți ajuți copilul să gestioneze stresul de la școală și presiunea pe note bune

Orice părinte iubitor dorește reușita școlară a copilului său. Doar că atunci când eforturile sau rezultatele lor nu sunt pe măsura așteptărilor sau doar amenință să nu fie, apar și frământările, de ambele părți.

teama de esec

Teamă de eșec? 15 Strategii mintale pentru calea spre succes personal și profesional 

Frica de eșec este o emoție întâlnită la mulți oameni care poate apărea pentru că ne gândim că nu vom reuși în ceea ce ne-am propus. Frica aceasta poate fi gestionată prin aplicarea a câteva strategii mintale. 

Crizele de furie la copii

Crizele de furie la copii. Cum calmezi nervii copilului tău?

Zi de zi părinții se confruntă cu diverse probleme în relațiile cu copiii. Aceștia caută soluții de rezolvare ale lor, dar nu întotdeauna găsesc soluția potrivită. Printre cele mai frecvente probleme din comportamentul copiilor, părinții menționează: neascultarea, agresivitatea, încăpățânarea, capriciile, caracterul închis, frica, furia, caracterul bătăuș, minciuna etc.
Ce poți face? Cum să gestionezi problemele apărute?

Importanta meselor in familie

Ia loc la masă – Discuții sănătoase la mesele din familie

Momentul mesei este cadrul în care se întâmplă ceva magic: membrii familiei se conectează și se simt ca făcând parte dintr-un grup. Acest moment reprezintă atât o ocazie benefică pentru a le insufla copiilor obiceiuri alimentare sănătoase, cât și un prilej de a aduce la masă evenimentele mai puțin plăcute care au avut loc pe parcursul zilei.

Singurătatea și impactul ei asupra depresiei 

Este o întrebare frecventă, mai ales pentru cei care, în momente de introspecție, ajung să-și analizeze viața și relațiile. Răspunsul nu este simplu, pentru că fiecare dintre noi percepe singurătatea diferit, în funcție de experiențele și personalitatea proprie.

Despre nevoia de validare – Ghid practic

În contextul actual al rețelelor sociale și al conștientizării emoționale tot mai răspândite, tema iubirii de sine și a acceptării personale devine omniprezentă.

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL 11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș