Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranță

Cancerul este una dintre cele mai răspândite boli, ajungând în zilele noastre a fi considerată o boală cronică. Este important să știm că fiecare pacient răspunde diferit la acest diagnostic, însă să primești un astfel de diagnostic este întotdeauna greu, atât pentru bolnav, cât și pentru cei apropiați.

Primirea unui diagnostic oncologic poate fi copleșitoare. Pacienții pot trece prin emoții intense, foarte dificil de gestionat, precum disperare, furie, neajutorare, anxietate și stări de tristețe profundă

Deseori poate părea că aceste emoții sunt mai puternice decât au fost vreodată, că nu mai există un scop al vieții și că orice a fost pozitiv vreodată dispare. Cel mai surprizător aspect pentru astfel de persoane este, însă, să afle că toate aceste emoții sunt normale.

Pe parcursul aflării diagnosticului este posibil să apară o serie întreagă de emoții puternice, dar și în timpul tratamentului și al recuperării. Pot apărea stări de șoc, incertitudini, senzația de pierdere a controlului, frică, vinovăție și uneori ele pot duce și la anxietate sau depresie.

Motivul principal al acestor valuri de emoții este schimbarea

Motivul principal al acestor valuri de emoții este schimbarea deoarece ea vine cu o serie de posibile pierderi. Fiecare emoție este de fapt o reacția ce vine ca răspuns natural și este foarte important să identificăm fiecare emoție și frică, să le corelăm și să le acceptăm pentru a putea trece prin fiecare etapă a procesului de diagnosticare.

Durerea emoțională în acest caz este foarte asemănătoare cu cea resimțită în cazul unui deces al cuiva drag, după pierderea cuiva drag prin divorț sau o despărțire, astfel că putem observa cinci etape ale face față pierderii, doliului și durerii. Putem întâlni negare, furie, negociere, depresie și acceptare. Însă aceste etape pot apărea uneori simultan și nu neapărat în această ordine, este posibil ca prin unele dintre le să nu trecem, iar modul în care ele se resimt poate fi foarte diferit de la o persoana la alta.

Negarea

Este posibil să ne dorim să negăm diagnosticul, să simțim că nu îl putem accepta. Este posibil să ai gânduri precum ,,Nu mi se poate înâmpla mie așa ceva’’, ,, Imposibil, trebuie să fie un coșmar’’. Și chiar așa se simte… ca un coșmar din care nu ne putem trezi.

Confuzia și teama sunt primele emoții resimțite în cazul unui diagnostic de cancer, iar în aceste momente este aprope imposibil să fim raționali. Acest șoc este normal și este, de fapt, un mod prin care mintea noastră învață să se protejeze și să facă față în moduri mai ușor de acceptat. Statistic, persoanele care au trecut prin această etapă au răspuns mult mai bine la tratament față de persoanele care au sărit peste ea

Furia

Odată cu acceptarea etapei de negare, poate apărea furia deoarece apar gânduri precum ,,De ce eu?”. Este important să nu ne învinovățim și să aflăm că este perfect normal să fim furioși în cazul unei dureri emoționale.

Furia apare deoarece realizăm că trăim o realitate cu care nu suntem de acord, pe care nu o dorim și pe care vrem să o schimbăm și este posibil să îndreptăm furia spre noi înșine, spre medici, spre boală în sine și poate fi înțeleasă ca lipsă de control.

Negocierea

Etapa de negociere este cea în care începem să ne întrebăm ,,Ce aș fi putut face diferit?”, ,,Ar fi trebuit să fac lucrurile altfel”. Această etapă este de fapt modalitatea de a recâștiga controlul și este foarte important să știm că unii factori pot fi modificați sau controlați, însă alții nu.

Focusarea pe ceea ce putem controla este cheia acestei etape. Putem să ne concentrăm pe ceea ce am făcut bine până în acest punct, pe ceea ce ne dorim să readucem în viața noastră, pe ceea ce ne dorim să păstrăm din prezent și să învățăm că un astfel de diagnostic nu ar fi putut fi prevenit.

Depresia

Depresia este o etapă ce se instalează lent, în funcție de cum procesăm emoțiile și contextual în care ne aflăm. Este posibil să apară sentimente de neputință și pierderea speranței, problem de somn și pierderea apetitului, pierderea energiei și deseori putem simți nevoia de detașare de cei apropiați. Astfel că devine necesar să ne amintim că cei apropiați merită să rămână lângă noi, în loc să ridicăm ziduri de apărare și să ne izolăm de toți cei din jur.

Este important să afli că ești auzit, că ești îndreptățit să simți dezamăgire și frutrare, este normal să fii furios sau deprimat și sper că deși pierzi de multe ori speranța, să știi că nu ești singur.

Acceptarea

Este posibil să apară o frică de acceptare, este perfect normal deoarece această etapă poate fi foarte ușor de confundat cu renunțarea. În niciun caz nu putem pune un egal între cele două, însă. Acceptarea este de fapt liniștea pe care o resimțim atunci când suntem pregătiți să depunem efort în lupta cu boala, pe când renunțarea este lipsa îndârjirii. Atunci când renunțăm vom gândi ,,Nu mai are sens să lupt”, pe când acceptarea apare ca ,,Este normal să simt totul atât de intens și am tot dreptul să merg înainte”.

Cere ajutorul!

Psihoterapia are rolul de a ajuta în clarificarea acestor etape, în identificarea lor și în argumentarea sentimentelor. Fiecare pacient are un mod unic de a simți și interpreta, de a se apăra și de a se confrunta cu pierderile, schimbările și durerea. Ce este de reținut este că nu există un mod corect sau greșit de a face față acestui diagnostic dificil, iar fiecare persoană aduce cu ea un set de resurse unic, care merită, în primul rând, să fie înțeles și ajutat.

Autor: Psih. Cătălina-Antonia Hausner – Psiholog Clinician, Psihoterapeut

Ai o întrebare sau nelămurire?

Te confrunți cu cancerul sau cunoști pe cineva în această situație și vrei să ajuți sau să împărtășești din experiența personală?

Lasă un comentariu mai jos.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Metoda Feuerstein - clinica Med Anima Iași

Metoda Feuerstein – Cine ne învață cum să învățăm?

Indiferent de vârstă, fie că vorbim despre copii care își doresc să își formeze un mod corect de a învăța, fie că vorbim despre adulți care își doresc să asimileze mai ușor informații noi, metoda Feuerstein e menită să ușureze procesul de învățare.
Metoda Feuerstein îsi propune ca printr-o serie de teste și de exerciții să îți dezvolte capacitățile intelectuale pentru a-ți ușura procesul de învățare.

Cum să trăim cu schizofrenia

Învățând să trăim cu schizofrenia"Nu există două persoane cu schizofrenie care să fie la fel. Fiecare individ este diferit. Fiecare experiență este diferită. [...] De asemenea, nu există un mod corect sau greșit de a trăi cu schizofrenia, însă, învățând din experiența...

Intervenții în prevenția demenței

În prevenția demenței strategiile de prevenire timpurie includ factori ce țin de stilul de viață, cum ar fi: nutriția, exercițiile fizice, reducerea stresului, ameliorarea factorilor de risc vascular (cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul zaharat), tratamentul tulburării depresive majore și stimularea cognitivă.

stimulare cognitiva computerizata

Campanie Screening Stimulare Cognitiva – Gratuit

10 OCTOMBRIE ZIUA MONDIALĂ ASĂNĂTĂȚII MINTALEScreening gratuit pentru Stimularea Cognitivă Computerizată10 Octombrie marchează în fiecare an la nivel mondial Ziua Sănătății Mintale. Obiectivul general al Zilei Mondiale a Sănătății Mintale este de a crește gradul de...

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihoze

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihozeSchizofrenia este o tulburare psihiatrică cronică, devastatoare și invalidantă care afectează de obicei funcția creierului adolescenților și adulților tineri, și apare la aproximativ 1 din 100 de oameni din întreaga...

7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintale

7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintaleAdesea văzut ca o demonstrație de inteligență, Cubul Rubik uimește oamenii de zeci de ani. Ceea ce a fost cândva cea mai tare jucărie de pe piață (în 1974 când a fost inventată de Ernő Rubik) este acum o...
dependenta de droguri

Dependența de substanțe psihotrope

Consumul scăpat de sub control al substanțelor psihotrope, indiferent că vorbim aici de medicație psihiatrică sau de droguri, duce la dependență. Dependența de substanțe psihotrope reprezintă un întreg sistem de fenomene comportamentale, cognitive și fiziologice.

Tulburarea de personalitate paranoidă

Tulburarea de personalitate paranoidăTulburarea paranoidă face parte din categoria tulburărilor de personalitate. Acestea din urmă, potrivit Mayo Clinic, reprezintă un tip de tulburări mintale care au în componență un model rigid și nesănătos de gândire,...

Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderline

Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderlineStudiile arată că, în ceea ce privește această tulburare, există o predispoziție genetică și anumiți factori din mediu care conduc la apariția simptomelor. Tulburarea de personalitate borderline vine împreună cu...
tulburarea afectiva bipolara 01

Tulburarea afectivă bipolară

Tulburarea afectivă bipolarăTulburarea bipolară reprezintă o afecțiune psihică caracterizată de schimbări extreme ale dispoziției care alternează între manie/hipomanie și episoade de depresie.Presupunând o alternanță continuă între stări emoționale diametral opuse,...

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș