Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranță
Cancerul este una dintre cele mai răspândite boli, ajungând în zilele noastre a fi considerată o boală cronică. Este important să știm că fiecare pacient răspunde diferit la acest diagnostic, însă să primești un astfel de diagnostic este întotdeauna greu, atât pentru bolnav, cât și pentru cei apropiați.
Primirea unui diagnostic oncologic poate fi copleșitoare. Pacienții pot trece prin emoții intense, foarte dificil de gestionat, precum disperare, furie, neajutorare, anxietate și stări de tristețe profundă
Pe parcursul aflării diagnosticului este posibil să apară o serie întreagă de emoții puternice, dar și în timpul tratamentului și al recuperării. Pot apărea stări de șoc, incertitudini, senzația de pierdere a controlului, frică, vinovăție și uneori ele pot duce și la anxietate sau depresie.
Motivul principal al acestor valuri de emoții este schimbarea
Motivul principal al acestor valuri de emoții este schimbarea deoarece ea vine cu o serie de posibile pierderi. Fiecare emoție este de fapt o reacția ce vine ca răspuns natural și este foarte important să identificăm fiecare emoție și frică, să le corelăm și să le acceptăm pentru a putea trece prin fiecare etapă a procesului de diagnosticare.
Durerea emoțională în acest caz este foarte asemănătoare cu cea resimțită în cazul unui deces al cuiva drag, după pierderea cuiva drag prin divorț sau o despărțire, astfel că putem observa cinci etape ale face față pierderii, doliului și durerii. Putem întâlni negare, furie, negociere, depresie și acceptare. Însă aceste etape pot apărea uneori simultan și nu neapărat în această ordine, este posibil ca prin unele dintre le să nu trecem, iar modul în care ele se resimt poate fi foarte diferit de la o persoana la alta.
Negarea
Este posibil să ne dorim să negăm diagnosticul, să simțim că nu îl putem accepta. Este posibil să ai gânduri precum ,,Nu mi se poate înâmpla mie așa ceva’’, ,, Imposibil, trebuie să fie un coșmar’’. Și chiar așa se simte… ca un coșmar din care nu ne putem trezi.
Confuzia și teama sunt primele emoții resimțite în cazul unui diagnostic de cancer, iar în aceste momente este aprope imposibil să fim raționali. Acest șoc este normal și este, de fapt, un mod prin care mintea noastră învață să se protejeze și să facă față în moduri mai ușor de acceptat. Statistic, persoanele care au trecut prin această etapă au răspuns mult mai bine la tratament față de persoanele care au sărit peste ea
Furia
Odată cu acceptarea etapei de negare, poate apărea furia deoarece apar gânduri precum ,,De ce eu?”. Este important să nu ne învinovățim și să aflăm că este perfect normal să fim furioși în cazul unei dureri emoționale.
Furia apare deoarece realizăm că trăim o realitate cu care nu suntem de acord, pe care nu o dorim și pe care vrem să o schimbăm și este posibil să îndreptăm furia spre noi înșine, spre medici, spre boală în sine și poate fi înțeleasă ca lipsă de control.
Negocierea
Etapa de negociere este cea în care începem să ne întrebăm ,,Ce aș fi putut face diferit?”, ,,Ar fi trebuit să fac lucrurile altfel”. Această etapă este de fapt modalitatea de a recâștiga controlul și este foarte important să știm că unii factori pot fi modificați sau controlați, însă alții nu.
Focusarea pe ceea ce putem controla este cheia acestei etape. Putem să ne concentrăm pe ceea ce am făcut bine până în acest punct, pe ceea ce ne dorim să readucem în viața noastră, pe ceea ce ne dorim să păstrăm din prezent și să învățăm că un astfel de diagnostic nu ar fi putut fi prevenit.
Depresia
Depresia este o etapă ce se instalează lent, în funcție de cum procesăm emoțiile și contextual în care ne aflăm. Este posibil să apară sentimente de neputință și pierderea speranței, problem de somn și pierderea apetitului, pierderea energiei și deseori putem simți nevoia de detașare de cei apropiați. Astfel că devine necesar să ne amintim că cei apropiați merită să rămână lângă noi, în loc să ridicăm ziduri de apărare și să ne izolăm de toți cei din jur.
Este important să afli că ești auzit, că ești îndreptățit să simți dezamăgire și frutrare, este normal să fii furios sau deprimat și sper că deși pierzi de multe ori speranța, să știi că nu ești singur.
Acceptarea
Este posibil să apară o frică de acceptare, este perfect normal deoarece această etapă poate fi foarte ușor de confundat cu renunțarea. În niciun caz nu putem pune un egal între cele două, însă. Acceptarea este de fapt liniștea pe care o resimțim atunci când suntem pregătiți să depunem efort în lupta cu boala, pe când renunțarea este lipsa îndârjirii. Atunci când renunțăm vom gândi ,,Nu mai are sens să lupt”, pe când acceptarea apare ca ,,Este normal să simt totul atât de intens și am tot dreptul să merg înainte”.

Cere ajutorul!
Psihoterapia are rolul de a ajuta în clarificarea acestor etape, în identificarea lor și în argumentarea sentimentelor. Fiecare pacient are un mod unic de a simți și interpreta, de a se apăra și de a se confrunta cu pierderile, schimbările și durerea. Ce este de reținut este că nu există un mod corect sau greșit de a face față acestui diagnostic dificil, iar fiecare persoană aduce cu ea un set de resurse unic, care merită, în primul rând, să fie înțeles și ajutat.
Ai o întrebare sau nelămurire?
Te confrunți cu cancerul sau cunoști pe cineva în această situație și vrei să ajuți sau să împărtășești din experiența personală?
Lasă un comentariu mai jos.
alte articole din blog
Contact Iași:
Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași
Contact Belcești:
com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași
Contact Timișoara:
Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș
0 Comentarii