Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranță

Cancerul este una dintre cele mai răspândite boli, ajungând în zilele noastre a fi considerată o boală cronică. Este important să știm că fiecare pacient răspunde diferit la acest diagnostic, însă să primești un astfel de diagnostic este întotdeauna greu, atât pentru bolnav, cât și pentru cei apropiați.

Primirea unui diagnostic oncologic poate fi copleșitoare. Pacienții pot trece prin emoții intense, foarte dificil de gestionat, precum disperare, furie, neajutorare, anxietate și stări de tristețe profundă

Deseori poate părea că aceste emoții sunt mai puternice decât au fost vreodată, că nu mai există un scop al vieții și că orice a fost pozitiv vreodată dispare. Cel mai surprizător aspect pentru astfel de persoane este, însă, să afle că toate aceste emoții sunt normale.

Pe parcursul aflării diagnosticului este posibil să apară o serie întreagă de emoții puternice, dar și în timpul tratamentului și al recuperării. Pot apărea stări de șoc, incertitudini, senzația de pierdere a controlului, frică, vinovăție și uneori ele pot duce și la anxietate sau depresie.

Motivul principal al acestor valuri de emoții este schimbarea

Motivul principal al acestor valuri de emoții este schimbarea deoarece ea vine cu o serie de posibile pierderi. Fiecare emoție este de fapt o reacția ce vine ca răspuns natural și este foarte important să identificăm fiecare emoție și frică, să le corelăm și să le acceptăm pentru a putea trece prin fiecare etapă a procesului de diagnosticare.

Durerea emoțională în acest caz este foarte asemănătoare cu cea resimțită în cazul unui deces al cuiva drag, după pierderea cuiva drag prin divorț sau o despărțire, astfel că putem observa cinci etape ale face față pierderii, doliului și durerii. Putem întâlni negare, furie, negociere, depresie și acceptare. Însă aceste etape pot apărea uneori simultan și nu neapărat în această ordine, este posibil ca prin unele dintre le să nu trecem, iar modul în care ele se resimt poate fi foarte diferit de la o persoana la alta.

Negarea

Este posibil să ne dorim să negăm diagnosticul, să simțim că nu îl putem accepta. Este posibil să ai gânduri precum ,,Nu mi se poate înâmpla mie așa ceva’’, ,, Imposibil, trebuie să fie un coșmar’’. Și chiar așa se simte… ca un coșmar din care nu ne putem trezi.

Confuzia și teama sunt primele emoții resimțite în cazul unui diagnostic de cancer, iar în aceste momente este aprope imposibil să fim raționali. Acest șoc este normal și este, de fapt, un mod prin care mintea noastră învață să se protejeze și să facă față în moduri mai ușor de acceptat. Statistic, persoanele care au trecut prin această etapă au răspuns mult mai bine la tratament față de persoanele care au sărit peste ea

Furia

Odată cu acceptarea etapei de negare, poate apărea furia deoarece apar gânduri precum ,,De ce eu?”. Este important să nu ne învinovățim și să aflăm că este perfect normal să fim furioși în cazul unei dureri emoționale.

Furia apare deoarece realizăm că trăim o realitate cu care nu suntem de acord, pe care nu o dorim și pe care vrem să o schimbăm și este posibil să îndreptăm furia spre noi înșine, spre medici, spre boală în sine și poate fi înțeleasă ca lipsă de control.

Negocierea

Etapa de negociere este cea în care începem să ne întrebăm ,,Ce aș fi putut face diferit?”, ,,Ar fi trebuit să fac lucrurile altfel”. Această etapă este de fapt modalitatea de a recâștiga controlul și este foarte important să știm că unii factori pot fi modificați sau controlați, însă alții nu.

Focusarea pe ceea ce putem controla este cheia acestei etape. Putem să ne concentrăm pe ceea ce am făcut bine până în acest punct, pe ceea ce ne dorim să readucem în viața noastră, pe ceea ce ne dorim să păstrăm din prezent și să învățăm că un astfel de diagnostic nu ar fi putut fi prevenit.

Depresia

Depresia este o etapă ce se instalează lent, în funcție de cum procesăm emoțiile și contextual în care ne aflăm. Este posibil să apară sentimente de neputință și pierderea speranței, problem de somn și pierderea apetitului, pierderea energiei și deseori putem simți nevoia de detașare de cei apropiați. Astfel că devine necesar să ne amintim că cei apropiați merită să rămână lângă noi, în loc să ridicăm ziduri de apărare și să ne izolăm de toți cei din jur.

Este important să afli că ești auzit, că ești îndreptățit să simți dezamăgire și frutrare, este normal să fii furios sau deprimat și sper că deși pierzi de multe ori speranța, să știi că nu ești singur.

Acceptarea

Este posibil să apară o frică de acceptare, este perfect normal deoarece această etapă poate fi foarte ușor de confundat cu renunțarea. În niciun caz nu putem pune un egal între cele două, însă. Acceptarea este de fapt liniștea pe care o resimțim atunci când suntem pregătiți să depunem efort în lupta cu boala, pe când renunțarea este lipsa îndârjirii. Atunci când renunțăm vom gândi ,,Nu mai are sens să lupt”, pe când acceptarea apare ca ,,Este normal să simt totul atât de intens și am tot dreptul să merg înainte”.

Cere ajutorul!

Psihoterapia are rolul de a ajuta în clarificarea acestor etape, în identificarea lor și în argumentarea sentimentelor. Fiecare pacient are un mod unic de a simți și interpreta, de a se apăra și de a se confrunta cu pierderile, schimbările și durerea. Ce este de reținut este că nu există un mod corect sau greșit de a face față acestui diagnostic dificil, iar fiecare persoană aduce cu ea un set de resurse unic, care merită, în primul rând, să fie înțeles și ajutat.

Autor: Psih. Cătălina-Antonia Hausner – Psiholog Clinician, Psihoterapeut

Ai o întrebare sau nelămurire?

Te confrunți cu cancerul sau cunoști pe cineva în această situație și vrei să ajuți sau să împărtășești din experiența personală?

Lasă un comentariu mai jos.

0 Comentarii

depresia post-partum

Depresia post-partum – ce schimbări se produc în creierul mămicilor după naștere

Nașterea unui copil poate declanșa la femei o varietate de emoții puternice, de la entuziasm și bucurie la frică și anxietate, acestea putând experimenta chiar diverse tipuri de depresie. Aproximativ una din șapte femei poate dezvolta depresie postpartum (PPD). Apare cel mai frecvent în decurs de 6 săptămâni după naștere, dar simptomatologia poate începe mai devreme – în timpul sarcinii – sau mai târziu – până la un an după naștere.

adolescentii si telefonul mobil 01

Conectarea și deconectarea la vârsta adolescenței

Conectarea este o miză importantă la vârsta adolescenței. A face parte dintr-un grup, a avea prieteni, sunt reperele etapei de vârstă, cu impact asupra stării de bine și asupra sănătății mintale.
Atunci când un adolescent are dificultăți în a-și face prieteni și preferă mediul online, părinții pot încuraja modele de conectare sănătoasă, fără telefon.

starea de bine la job, loc de munca toxic

Starea de bine la job: limite sănătoase, comunicare eficientă, când părăsești un loc de muncă toxic

Starea de bine la locul de muncă este mai mult decât o simplă absență a stresului sau a nemulțumirilor. Este un concept complex care implică un echilibru între aspectele fizice, mintale și emoționale ale experienței angajaților în mediul de lucru. O stare de bine adecvată la locul de muncă se caracterizează prin trăsături precum satisfacția, angajamentul, sănătatea mintală și fizică, relațiile pozitive și performanța ridicată. Este în strânsă conexiune cu starea de bine pe plan personal – conceptul work-life balance.

burnout ce este cauze simptome

Burnout-ul sau epuizarea emoțională

Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, fizică și mintală cauzată de stres excesiv și prelungit. Te simți copleșit, epuizat din punct de vedere emoțional și incapabil să faci față cerințelor constante. Pe măsură ce stresul continuă, începi să pierzi interesul și motivația care te-au determinat să preiei un anumit rol.

Psiholog, psihoterapeut și psihiatru, eu ce aleg?

Ți s-a întâmplat vreodată să te întrebi la cine să apelezi când mintea și emoțiile tale par să se afle într-un labirint fără sfârșit? Nu ești singur! Înțelegerea diferențelor dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru este esențială pentru a ști pe cine să alegi în funcție de nevoile tale specifice. Așa că, haide să lămurim acest puzzle împreună!

Șantajul emoțional – cum îl recunoști, cum îl combați?

Șantajul emoțional este o formă de manipulare subtilă prin intermediul căreia manipulatorul încearcă să influențeze sau să controleze persoana țintă prin presiuni psihologice și emoționale cu scopul de a o determina să acționeze într-un anumit fel, în detrimentul propriilor interese și a propriei stări de bine.
De obicei, șantajul emoțional funcționează în relațiile mai apropiate (relația părinte-copil, familie, cuplu, relații de prietenie), pentru că manipulatorul se folosește de semnificația relației și de multe ori încearcă să creeze sentimente de vinovăție (nejustificată), pentru a obține ceea ce își dorește.

Depresia: abordare multidisciplinară și soluții inovative

Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori externi și interni. Înțelegerea acestor influențe și abordarea lor într-un mod integrat reprezintă cheia pentru tratarea depresiei. Un plan de tratament holistic, care include atât terapia psihologică cât și gestionarea factorilor de mediu și medicali, poate aduce alinare și sprijin pentru cei afectați de această afecțiune mintală dificilă dar atât de frecventă.

Afecțiuni neurologice și psihice – comparație, puncte comune

Tulburările psihice se întâlnesc cu o rată foarte înalta în patologiile neurologice și afectează o mare parte întreaga populație de pe globul pământesc. Se cunosc până în prezent 14 tipuri de afecțiuni majore ce au origine neurologică, cu prezența unui tablou clinic asemănător celui întâlnit la afecțiunile și tulburările psihiatrice, ce apar în urma unor leziuni ale creierului uman sau în rezultatul evoluției unor boli neurologice.

terapia cu pisici beneficii sanatatea mintala

Terapia cu pisici – mit sau realitate

Studii din lumea întreagă susțin și la nivel științific ceea ce – intuitiv – am perceput și noi: compania pisicilor este de un real ajutor în viața de zi cu zi, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări sau afecțiuni precum depresie sau anxietate.

Am sintetizat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai importante 10 beneficii pentru sănătatea mintală care vin la pachet cu prietenii blănoși:.

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș