Abordarea în cuplu a sănătății mintale a copiilor și adolescenților
În situația în care ai un copil sau adolescent cu probleme și suspectezi că are nevoie de ajutor specializat, este important să abordezi situația cu răbdare, compasiune și să fii deschis la colaborarea cu celălalt părinte implicat.
Iată câțiva pași pe care îi poți urma pentru sănătatea mintală a copilului tău:
Recunoaște problema
Primul pas în abordarea problemei este să recunoști că copilul tău are o problemă care necesită intervenție specializată. Ignorarea sau negarea problemei nu va face decât să înrăutățească situația. A fi onest cu tine însuți în privința stării copilului tău te va ajuta să începi să cauți soluții pentru a-l ajuta.
Informează-te
Informează-te despre problemele cu care se confruntă copilul tău. Caută resurse online, cărți sau cel mai sigur contactează profesioniști în domeniul sănătății mintale pentru a înțelege mai bine situația și pentru a te pregăti în consecință. Un psihiatru sau un psiholog te vor ajuta la identificarea problemei și îți vor oferi informații cu privire la ce ar trebui făcut în continuare.
Comunică deschis
Menține linia de comunicare deschisă cu copilul tău. Asigură-te că se simte confortabil să îți împărtășească sentimentele și gândurile. Ascultă-l fără a-l judeca și încurajează-l să se exprime în mod deschis.
Fii înțelegător și empatic
Încearcă să vezi lucrurile și din perspectiva lui. Fiind empatic și înțelegător, vei reuși să menții conexiunea cu copilul și să îl susții pe tot parcursul acestei perioade dificile.
Stabilește limite
Deși este important să fii înțelegător, este esențial și să stabilești limite. Adolescenții au nevoie de structură și reguli pentru a se simți în siguranță. Asigură-te că aceste reguli sunt clare, coerente și aplicate cu consecvență.
Ai grijă și de tine
În timp ce îți susții copilul, este esențial să ai grijă și de tine. De asemenea, este important să îți păstrezi sănătatea mintală pentru a putea fi un părinte prezent și implicat total în viața copilului tău.
Caută suport
Nu ezita să cauți sprijin. Acesta poate fi un grup de sprijin pentru părinți, un terapeut sau prietenii și familia. Nu trebuie să treci prin asta singur.
În situația ideală, ambii părinți ar colabora pentru a gestiona problemele de sănătate mintală ale copilului. Însă, atunci când celălalt părinte nu recunoaște sau nu este dispus să se implice, poate fi necesar să îl abordezi direct cu privire la această problemă.
Comunică clar:
Încearcă să ai o conversație sinceră și deschisă cu celălalt părinte. Explică-i motivele pentru care crezi că cel mic are nevoie de ajutor și oferă-i exemple concrete de comportamente sau situații care te-au îngrijorat. Asigură-te că menții discuția pe un ton respectuos și neutru. Oferă-i celuilalt părinte informații despre problema cu care se confruntă copilul. Poate că el/ea nu înțelege în totalitate ce înseamnă aceasta sau nu realizează cât de gravă este situația. Cunoștințele pot schimba percepțiile și pot deschide calea către o mai bună înțelegere a necesității intervenției.
Implicare:
Încurajează-l pe celălalt părinte să se implice în procesul de tratament. Invită-l la ședințe de consiliere sau la întâlnirile cu profesioniștii în sănătatea mintală. Poate că odată ce vede progresele copilului sau înțelege mai bine ce implică tratamentul, va fi mai dispus să ofere sprijin.
Mediere:
Dacă discuțiile directe nu funcționează, poate fi necesar să apelezi la un mediator profesional. Acesta poate facilita comunicarea și poate ajuta la găsirea unor soluții care să mulțumească ambele părți.
Fii răbdător:
Schimbarea atitudinilor și convingerilor poate dură. Fii răbdător și insistent în demersul tău de a convinge celălalt părinte de necesitatea sprijinului său.
Abordarea celuilalt părinte poate fi o sarcină dificilă, dar are un rol esențial pentru a asigura cele mai bune rezultate pentru copilul tău. În cele din urmă, este important să îți amintești că ai dreptul și responsabilitatea de a acționa pentru binele copilului tău, chiar dacă celălalt părinte nu este de acord sau nu se implică. Dacă un părinte refuză tratamentul necesar pentru un copil, aceasta poate fi considerat o formă de neglijare. În situația în care celălalt părinte nu dorește deloc sa colaboreze, iar copilul riscă să rămână fără ajutor adecvat, consultă un avocat pentru a înțelege mai bine drepturile și obligațiile tale în această situație și astfel să îi oferi tot ajutorul de care are nevoie. Cea mai bună abordare este întotdeauna una bazată pe cooperare și înțelegere. Comunică deschis și sincer cu toate părțile implicate pentru a ajunge la cea mai bună soluție pentru copilul tău.
Dr. Simina-Maria Berci – Medic specialist psihiatrie pediatrică
Contactează-ne pentru programare sau pentru a discuta orice alte detalii sau preocupări pe care le ai și cu care te putem ajuta:
alte articole din blog
Contact Iași:
Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL 11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași
Contact Belcești:
com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași
Contact Timișoara:
Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș