Abordarea în cuplu a sănătății mintale a copiilor și adolescenților

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților ar trebui să fie o preocupare majoră în zilele noastre, iar recunoașterea și gestionarea adecvată a problemelor lor devin vitale. Cu toate acestea, situația poate deveni complicată atunci când unul dintre părinți nu recunoaște sau este complet împotrivă în ceea ce privește problemele de sănătate mintală ale copilului.

În situația în care ai un copil sau adolescent cu probleme și suspectezi că are nevoie de ajutor specializat, este important să abordezi situația cu răbdare, compasiune și să fii deschis la colaborarea cu celălalt părinte implicat.

Iată câțiva pași pe care îi poți urma pentru sănătatea mintală a copilului tău:

Recunoaște problema

Primul pas în abordarea problemei este să recunoști că copilul tău are o problemă care necesită intervenție specializată. Ignorarea sau negarea problemei nu va face decât să înrăutățească situația. A fi onest cu tine însuți în privința stării copilului tău te va ajuta să începi să cauți soluții pentru a-l ajuta.

Informează-te

Informează-te despre problemele cu care se confruntă copilul tău. Caută resurse online, cărți sau cel mai sigur contactează profesioniști în domeniul sănătății mintale pentru a înțelege mai bine situația și pentru a te pregăti în consecință. Un psihiatru sau un psiholog te vor ajuta la identificarea problemei și îți vor oferi informații cu privire la ce ar trebui făcut în continuare.

Comunică deschis

Menține linia de comunicare deschisă cu copilul tău. Asigură-te că se simte confortabil să îți împărtășească sentimentele și gândurile. Ascultă-l fără a-l judeca și încurajează-l să se exprime în mod deschis.

Fii înțelegător și empatic

Încearcă să vezi lucrurile și din perspectiva lui. Fiind empatic și înțelegător, vei reuși să menții conexiunea cu copilul și să îl susții pe tot parcursul acestei perioade dificile.

Stabilește limite

Deși este important să fii înțelegător, este esențial și să stabilești limite. Adolescenții au nevoie de structură și reguli pentru a se simți în siguranță. Asigură-te că aceste reguli sunt clare, coerente și aplicate cu consecvență.

Ai grijă și de tine

În timp ce îți susții copilul, este esențial să ai grijă și de tine. De asemenea, este important să îți păstrezi sănătatea mintală pentru a putea fi un părinte prezent și implicat total în viața copilului tău.

Caută suport

Nu ezita să cauți sprijin. Acesta poate fi un grup de sprijin pentru părinți, un terapeut sau prietenii și familia. Nu trebuie să treci prin asta singur.
s

În situația ideală, ambii părinți ar colabora pentru a gestiona problemele de sănătate mintală ale copilului. Însă, atunci când celălalt părinte nu recunoaște sau nu este dispus să se implice, poate fi necesar să îl abordezi direct cu privire la această problemă.

Comunică clar:

Încearcă să ai o conversație sinceră și deschisă cu celălalt părinte. Explică-i motivele pentru care crezi că cel mic are nevoie de ajutor și oferă-i exemple concrete de comportamente sau situații care te-au îngrijorat. Asigură-te că menții discuția pe un ton respectuos și neutru. Oferă-i celuilalt părinte informații despre problema cu care se confruntă copilul. Poate că el/ea nu înțelege în totalitate ce înseamnă aceasta sau nu realizează cât de gravă este situația. Cunoștințele pot schimba percepțiile și pot deschide calea către o mai bună înțelegere a necesității intervenției.

Implicare:

Încurajează-l pe celălalt părinte să se implice în procesul de tratament. Invită-l la ședințe de consiliere sau la întâlnirile cu profesioniștii în sănătatea mintală. Poate că odată ce vede progresele copilului sau înțelege mai bine ce implică tratamentul, va fi mai dispus să ofere sprijin.

Mediere:

Dacă discuțiile directe nu funcționează, poate fi necesar să apelezi la un mediator profesional. Acesta poate facilita comunicarea și poate ajuta la găsirea unor soluții care să mulțumească ambele părți.

Fii răbdător:

Schimbarea atitudinilor și convingerilor poate dură. Fii răbdător și insistent în demersul tău de a convinge celălalt părinte de necesitatea sprijinului său.

Abordarea celuilalt părinte poate fi o sarcină dificilă, dar are un rol esențial pentru a asigura cele mai bune rezultate pentru copilul tău. În cele din urmă, este important să îți amintești că ai dreptul și responsabilitatea de a acționa pentru binele copilului tău, chiar dacă celălalt părinte nu este de acord sau nu se implică. Dacă un părinte refuză tratamentul necesar pentru un copil, aceasta poate fi considerat o formă de neglijare. În situația în care celălalt părinte nu dorește deloc sa colaboreze, iar copilul riscă să rămână fără ajutor adecvat, consultă un avocat pentru a înțelege mai bine drepturile și obligațiile tale în această situație și astfel să îi oferi tot ajutorul de care are nevoie. Cea mai bună abordare este întotdeauna una bazată pe cooperare și înțelegere. Comunică deschis și sincer cu toate părțile implicate pentru a ajunge la cea mai bună soluție pentru copilul tău.

Dr. Simina-Maria Hințiu – Medic specialist psihiatrie pediatrică

Contactează-ne pentru programare sau pentru a discuta orice alte detalii sau preocupări pe care le ai și cu care te putem ajuta:

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,
terapie de cuplu

Despre dependență și independență în relații – sănătate vs. toxicitate în cuplu

O provocare foarte mare cu care se confruntă multe dintre cuplurile de astăzi este identificarea unui echilibru intre dependență – nevoia de celălalt și independență – susținerea și orientarea spre propriile noastre interese. Unde și cum găsim linia fină ce separă un atașament sănătos și o dependență normală, naturală de tendința de a petrece mult timp departe de partener, având interese și preocupări care nu-l includ?

echilibru intre job si viata personala

Work – life balance – putem găsi echilibrul dintre viața personală și job?

A fost o vreme când granițele dintre serviciu și viața de acasă erau clare. În societatea de astăzi, de cele mai multe ori munca are prioritate față de orice altceva din viața noastră. Dorința noastră de a reuși profesional ne poate împinge să ne lăsăm deoparte propria stare de bine. Avem tendința de a cădea în capcana de a crede că putem fi productivi tot timpul sau că o zi de opt ore la locul de muncă echivalează cu opt ore de a fi productiv. Cu toate acestea, acest lucru este greu de realizat, dacă nu imposibil, pentru mulți dintre noi.

depresia in familie

Depresia și gestionarea ei în familie

Ce să faci când cineva drag se confruntă cu depresia?
Ce să NU faci când vrei să ajuți pe cineva cu depresie?
Când un membru al familiei noastre sau un prieten apropiat suferă de depresie este provocator pentru toată lumea, însă depresia este tratabilă, iar suportul emoțional și social îmbunătățesc considerabil rezultatele tratamentelor.

Tulburări mintale și tulburări de personalitate – definiții, comparație /limite, exemple, abordare terapeutică

Tulburările mintale și tulburările de personalitate sunt două categorii distincte de afecțiuni psihologice care afectează în mod semnificativ starea mintală și comportamentul individului. Deși au caracteristici și simptome diferite, ambele pot cauza dificultăți semnificative în viața de zi cu zi a unei persoane și necesită intervenție terapeutică.

sindromul impostorului

Sindromul impostorului

Sindromul impostorului este un fenomen psihologic care afectează multe persoane, chiar și pe acelea care sunt realizate din punct de vedere profesional și s-ar putea spune că sunt de succes.

Fazele Demenței prin ochii aparținătorilor

Demența este o tulburare neurocognitivă caracterizată printr-o deteriorare cognitivă globală, fiind rezultatul unui declin progresiv și ireversibil al funcțiilor cerebrale. În funcție de stadiul bolii, pe lângă afectarea cognitivă, demența implică și alte manifestări patologice din sfera comportamentală și afectivă.

Burnout – Cum ne ajută concediile să evităm suprasolicitarea la job

Burnout-ul este un fenomen ocupațional, definit ca un sindrom conceptualizat rezultat în urma unui dezechilibru cronic la locul de muncă, care nu a fost gestionat cu succes, apărut între cerințele jobului și resursele de muncă ale persoanei implicate.

Tulburarea obsesiv compulsiva - cauze, simptome, tratament

Ce este de fapt tulburarea obsesiv-compulsivă? Simptome, cauze, tratament.

În jurul tulburării obsesiv-compulsive s-au format de-a lungul timpului o serie de stereotipuri și mituri. Este o tulburare mintală care de multe ori este înțeleasă greșit. Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este mai mult decât o obsesie pentru simetrie și curățenie, este o tulburare medicală pervazivă care afectează persoanele atât pe plan personal cât și relațional și profesional.

sfaturi pentru a creste concentrarea

13 Sfaturi utile pentru a-ți îmbunătăți capacitatea de concentrare 

Majoritatea oamenilor uită lucrurile mai ușor pe măsură ce îmbătrânesc, iar concentrarea scăzută poate fi însoțită de pierderea memoriei. Este ușor să devii frustrat atunci când încerci să te concentrezi, dar pur și simplu nu poți.
Dacă îți sună familiar, acest articol este pentru tine și are menirea de a te ajuta să îți îmbunătățești concentrarea.

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș