Abordarea în cuplu a sănătății mintale a copiilor și adolescenților

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților ar trebui să fie o preocupare majoră în zilele noastre, iar recunoașterea și gestionarea adecvată a problemelor lor devin vitale. Cu toate acestea, situația poate deveni complicată atunci când unul dintre părinți nu recunoaște sau este complet împotrivă în ceea ce privește problemele de sănătate mintală ale copilului.

În situația în care ai un copil sau adolescent cu probleme și suspectezi că are nevoie de ajutor specializat, este important să abordezi situația cu răbdare, compasiune și să fii deschis la colaborarea cu celălalt părinte implicat.

Iată câțiva pași pe care îi poți urma pentru sănătatea mintală a copilului tău:

Recunoaște problema

Primul pas în abordarea problemei este să recunoști că copilul tău are o problemă care necesită intervenție specializată. Ignorarea sau negarea problemei nu va face decât să înrăutățească situația. A fi onest cu tine însuți în privința stării copilului tău te va ajuta să începi să cauți soluții pentru a-l ajuta.

Informează-te

Informează-te despre problemele cu care se confruntă copilul tău. Caută resurse online, cărți sau cel mai sigur contactează profesioniști în domeniul sănătății mintale pentru a înțelege mai bine situația și pentru a te pregăti în consecință. Un psihiatru sau un psiholog te vor ajuta la identificarea problemei și îți vor oferi informații cu privire la ce ar trebui făcut în continuare.

Comunică deschis

Menține linia de comunicare deschisă cu copilul tău. Asigură-te că se simte confortabil să îți împărtășească sentimentele și gândurile. Ascultă-l fără a-l judeca și încurajează-l să se exprime în mod deschis.

Fii înțelegător și empatic

Încearcă să vezi lucrurile și din perspectiva lui. Fiind empatic și înțelegător, vei reuși să menții conexiunea cu copilul și să îl susții pe tot parcursul acestei perioade dificile.

Stabilește limite

Deși este important să fii înțelegător, este esențial și să stabilești limite. Adolescenții au nevoie de structură și reguli pentru a se simți în siguranță. Asigură-te că aceste reguli sunt clare, coerente și aplicate cu consecvență.

Ai grijă și de tine

În timp ce îți susții copilul, este esențial să ai grijă și de tine. De asemenea, este important să îți păstrezi sănătatea mintală pentru a putea fi un părinte prezent și implicat total în viața copilului tău.

Caută suport

Nu ezita să cauți sprijin. Acesta poate fi un grup de sprijin pentru părinți, un terapeut sau prietenii și familia. Nu trebuie să treci prin asta singur.

s

În situația ideală, ambii părinți ar colabora pentru a gestiona problemele de sănătate mintală ale copilului. Însă, atunci când celălalt părinte nu recunoaște sau nu este dispus să se implice, poate fi necesar să îl abordezi direct cu privire la această problemă.

Comunică clar:

Încearcă să ai o conversație sinceră și deschisă cu celălalt părinte. Explică-i motivele pentru care crezi că cel mic are nevoie de ajutor și oferă-i exemple concrete de comportamente sau situații care te-au îngrijorat. Asigură-te că menții discuția pe un ton respectuos și neutru. Oferă-i celuilalt părinte informații despre problema cu care se confruntă copilul. Poate că el/ea nu înțelege în totalitate ce înseamnă aceasta sau nu realizează cât de gravă este situația. Cunoștințele pot schimba percepțiile și pot deschide calea către o mai bună înțelegere a necesității intervenției.

Implicare:

Încurajează-l pe celălalt părinte să se implice în procesul de tratament. Invită-l la ședințe de consiliere sau la întâlnirile cu profesioniștii în sănătatea mintală. Poate că odată ce vede progresele copilului sau înțelege mai bine ce implică tratamentul, va fi mai dispus să ofere sprijin.

Mediere:

Dacă discuțiile directe nu funcționează, poate fi necesar să apelezi la un mediator profesional. Acesta poate facilita comunicarea și poate ajuta la găsirea unor soluții care să mulțumească ambele părți.

Fii răbdător:

Schimbarea atitudinilor și convingerilor poate dură. Fii răbdător și insistent în demersul tău de a convinge celălalt părinte de necesitatea sprijinului său.

Abordarea celuilalt părinte poate fi o sarcină dificilă, dar are un rol esențial pentru a asigura cele mai bune rezultate pentru copilul tău. În cele din urmă, este important să îți amintești că ai dreptul și responsabilitatea de a acționa pentru binele copilului tău, chiar dacă celălalt părinte nu este de acord sau nu se implică. Dacă un părinte refuză tratamentul necesar pentru un copil, aceasta poate fi considerat o formă de neglijare. În situația în care celălalt părinte nu dorește deloc sa colaboreze, iar copilul riscă să rămână fără ajutor adecvat, consultă un avocat pentru a înțelege mai bine drepturile și obligațiile tale în această situație și astfel să îi oferi tot ajutorul de care are nevoie. Cea mai bună abordare este întotdeauna una bazată pe cooperare și înțelegere. Comunică deschis și sincer cu toate părțile implicate pentru a ajunge la cea mai bună soluție pentru copilul tău.

Dr. Simina-Maria Berci – Medic specialist psihiatrie pediatrică

Contactează-ne pentru programare sau pentru a discuta orice alte detalii sau preocupări pe care le ai și cu care te putem ajuta:

Importanta meselor in familie

Ia loc la masă – Discuții sănătoase la mesele din familie

Momentul mesei este cadrul în care se întâmplă ceva magic: membrii familiei se conectează și se simt ca făcând parte dintr-un grup. Acest moment reprezintă atât o ocazie benefică pentru a le insufla copiilor obiceiuri alimentare sănătoase, cât și un prilej de a aduce la masă evenimentele mai puțin plăcute care au avut loc pe parcursul zilei.

Singurătatea și impactul ei asupra depresiei 

Este o întrebare frecventă, mai ales pentru cei care, în momente de introspecție, ajung să-și analizeze viața și relațiile. Răspunsul nu este simplu, pentru că fiecare dintre noi percepe singurătatea diferit, în funcție de experiențele și personalitatea proprie.

Despre nevoia de validare – Ghid practic

În contextul actual al rețelelor sociale și al conștientizării emoționale tot mai răspândite, tema iubirii de sine și a acceptării personale devine omniprezentă.

Despre nevoia de validare

Despre nevoia de validare – o normalitate interpretată greșit

De câte ori nu ai auzit chiar tu despre cât de important este să te iubești pe tine înainte de a te iubi ceilalți? Îndemnul sună răsunător pe toate rețelele sociale, pe toate blog-urile recente ale celor cu sau fără aplecare spre domeniul uman; în plus chiar și oamenii pe care îi întâlnim în viața reală de zi cu zi ne opresc brusc emoțiile pe care simțim să le împărtășim dându-ne “soluția salvatoare”: Iubește-te pe tine, dacă vrei să te iubească alții!

depresia

Ce e mai greu: să suferi de depresie sau să îi vezi pe cei dragi suferind? 

Atunci când ne gândim la depresie, ne imaginăm suferința intensă a celor care o trăiesc direct – sentimentul de tristețe profundă, senzația de pierdere a speranței și lipsa de energie pentru a face față provocărilor zilnice. Însă depresia afectează mai mult decât persoana în sine; îi influențează adânc și pe cei din jur. O întrebare devine astfel esențială: este mai greu să suferi de depresie sau să îi vezi pe cei dragi suferind?

despre traumele copilariei in viata de adult

Ce NU știm despre traumele nerezolvate ale copilăriei

Cuvântul „traumă” înseamnă rană, iar în psihologie, se referă la o experiență care depășește capacitatea unei persoane de a îi face față. Specialiștii spun că trauma nu înseamnă evenimentul în sine, ci reacția personală față de acesta. De exemplu, doi oameni pot trăi același eveniment dificil, dar reacționează diferit, în funcție de vârsta, experiențele și resursele lor.

Pierdere și vindecare: înțelegerea Doliului

Modul în care fiecare dintre noi privește moartea are la bază multe elemente, însă dintre acestea cel hotărâtor pare a fi modul in care privim VIAȚA însăși. Contează foarte mult cum ne raportăm la propria noastră viață pentru a determina cum ne raportăm la moarte și cum îi jelim pe cei care nu mai sunt.

despre infidelitate in relatii

Ce facem atunci când 1+1=3? Despre infidelitate în relații

Despre infidelitatea în relații se poate discuta la nesfârșit, fiind un subiect complex și foarte controversat, de cele mai multe ori făcându-se referire la relațiile de cuplu. Însă, infidelitatea relațională nu se rezumă doar la relațiile de cuplu, ci și la cele de prietenie, colegialitate, rudenie etc. unde aduce cel puțin la fel de multă frustrare și durere și un proces de recuperare la fel de dificil ca și infidelitatea în cuplu.

efectele divortului asupra copiilor

Efectele divorțului asupra copiilor

Divorțul reprezintă forma finală de desfacere a vieții conjugale, cu efecte puternice atât asupra partenerilor din cuplul conjugal, cât și a descendenților acestora. Copilul este ființa cel mai mult afectată de evenimentele care au loc în familie. Divorțul părinților duce la scăderea încrederii copilului în propriile puteri, și ajută la dezvoltarea sentimentului de vinovăție și agresivitate.

Dinamica relației de cuplu după apariția copiilor

Dinamica relației de cuplu după apariția copiilor

Trecerea de la două persoane la trei ar trebui văzută și trăită ca o mare bucurie, în realitate însă apariția unui nou membru al familiei aduce multe schimbări generatoare de stres într-o căsnicie.

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL 11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș