Abordarea în cuplu a sănătății mintale a copiilor și adolescenților

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților ar trebui să fie o preocupare majoră în zilele noastre, iar recunoașterea și gestionarea adecvată a problemelor lor devin vitale. Cu toate acestea, situația poate deveni complicată atunci când unul dintre părinți nu recunoaște sau este complet împotrivă în ceea ce privește problemele de sănătate mintală ale copilului.

În situația în care ai un copil sau adolescent cu probleme și suspectezi că are nevoie de ajutor specializat, este important să abordezi situația cu răbdare, compasiune și să fii deschis la colaborarea cu celălalt părinte implicat.

Iată câțiva pași pe care îi poți urma pentru sănătatea mintală a copilului tău:

Recunoaște problema

Primul pas în abordarea problemei este să recunoști că copilul tău are o problemă care necesită intervenție specializată. Ignorarea sau negarea problemei nu va face decât să înrăutățească situația. A fi onest cu tine însuți în privința stării copilului tău te va ajuta să începi să cauți soluții pentru a-l ajuta.

Informează-te

Informează-te despre problemele cu care se confruntă copilul tău. Caută resurse online, cărți sau cel mai sigur contactează profesioniști în domeniul sănătății mintale pentru a înțelege mai bine situația și pentru a te pregăti în consecință. Un psihiatru sau un psiholog te vor ajuta la identificarea problemei și îți vor oferi informații cu privire la ce ar trebui făcut în continuare.

Comunică deschis

Menține linia de comunicare deschisă cu copilul tău. Asigură-te că se simte confortabil să îți împărtășească sentimentele și gândurile. Ascultă-l fără a-l judeca și încurajează-l să se exprime în mod deschis.

Fii înțelegător și empatic

Încearcă să vezi lucrurile și din perspectiva lui. Fiind empatic și înțelegător, vei reuși să menții conexiunea cu copilul și să îl susții pe tot parcursul acestei perioade dificile.

Stabilește limite

Deși este important să fii înțelegător, este esențial și să stabilești limite. Adolescenții au nevoie de structură și reguli pentru a se simți în siguranță. Asigură-te că aceste reguli sunt clare, coerente și aplicate cu consecvență.

Ai grijă și de tine

În timp ce îți susții copilul, este esențial să ai grijă și de tine. De asemenea, este important să îți păstrezi sănătatea mintală pentru a putea fi un părinte prezent și implicat total în viața copilului tău.

Caută suport

Nu ezita să cauți sprijin. Acesta poate fi un grup de sprijin pentru părinți, un terapeut sau prietenii și familia. Nu trebuie să treci prin asta singur.

s

În situația ideală, ambii părinți ar colabora pentru a gestiona problemele de sănătate mintală ale copilului. Însă, atunci când celălalt părinte nu recunoaște sau nu este dispus să se implice, poate fi necesar să îl abordezi direct cu privire la această problemă.

Comunică clar:

Încearcă să ai o conversație sinceră și deschisă cu celălalt părinte. Explică-i motivele pentru care crezi că cel mic are nevoie de ajutor și oferă-i exemple concrete de comportamente sau situații care te-au îngrijorat. Asigură-te că menții discuția pe un ton respectuos și neutru. Oferă-i celuilalt părinte informații despre problema cu care se confruntă copilul. Poate că el/ea nu înțelege în totalitate ce înseamnă aceasta sau nu realizează cât de gravă este situația. Cunoștințele pot schimba percepțiile și pot deschide calea către o mai bună înțelegere a necesității intervenției.

Implicare:

Încurajează-l pe celălalt părinte să se implice în procesul de tratament. Invită-l la ședințe de consiliere sau la întâlnirile cu profesioniștii în sănătatea mintală. Poate că odată ce vede progresele copilului sau înțelege mai bine ce implică tratamentul, va fi mai dispus să ofere sprijin.

Mediere:

Dacă discuțiile directe nu funcționează, poate fi necesar să apelezi la un mediator profesional. Acesta poate facilita comunicarea și poate ajuta la găsirea unor soluții care să mulțumească ambele părți.

Fii răbdător:

Schimbarea atitudinilor și convingerilor poate dură. Fii răbdător și insistent în demersul tău de a convinge celălalt părinte de necesitatea sprijinului său.

Abordarea celuilalt părinte poate fi o sarcină dificilă, dar are un rol esențial pentru a asigura cele mai bune rezultate pentru copilul tău. În cele din urmă, este important să îți amintești că ai dreptul și responsabilitatea de a acționa pentru binele copilului tău, chiar dacă celălalt părinte nu este de acord sau nu se implică. Dacă un părinte refuză tratamentul necesar pentru un copil, aceasta poate fi considerat o formă de neglijare. În situația în care celălalt părinte nu dorește deloc sa colaboreze, iar copilul riscă să rămână fără ajutor adecvat, consultă un avocat pentru a înțelege mai bine drepturile și obligațiile tale în această situație și astfel să îi oferi tot ajutorul de care are nevoie. Cea mai bună abordare este întotdeauna una bazată pe cooperare și înțelegere. Comunică deschis și sincer cu toate părțile implicate pentru a ajunge la cea mai bună soluție pentru copilul tău.

Dr. Simina-Maria Berci – Medic specialist psihiatrie pediatrică

Contactează-ne pentru programare sau pentru a discuta orice alte detalii sau preocupări pe care le ai și cu care te putem ajuta:

depresia post-partum

Depresia post-partum – ce schimbări se produc în creierul mămicilor după naștere

Nașterea unui copil poate declanșa la femei o varietate de emoții puternice, de la entuziasm și bucurie la frică și anxietate, acestea putând experimenta chiar diverse tipuri de depresie. Aproximativ una din șapte femei poate dezvolta depresie postpartum (PPD). Apare cel mai frecvent în decurs de 6 săptămâni după naștere, dar simptomatologia poate începe mai devreme – în timpul sarcinii – sau mai târziu – până la un an după naștere.

adolescentii si telefonul mobil 01

Conectarea și deconectarea la vârsta adolescenței

Conectarea este o miză importantă la vârsta adolescenței. A face parte dintr-un grup, a avea prieteni, sunt reperele etapei de vârstă, cu impact asupra stării de bine și asupra sănătății mintale.
Atunci când un adolescent are dificultăți în a-și face prieteni și preferă mediul online, părinții pot încuraja modele de conectare sănătoasă, fără telefon.

starea de bine la job, loc de munca toxic

Starea de bine la job: limite sănătoase, comunicare eficientă, când părăsești un loc de muncă toxic

Starea de bine la locul de muncă este mai mult decât o simplă absență a stresului sau a nemulțumirilor. Este un concept complex care implică un echilibru între aspectele fizice, mintale și emoționale ale experienței angajaților în mediul de lucru. O stare de bine adecvată la locul de muncă se caracterizează prin trăsături precum satisfacția, angajamentul, sănătatea mintală și fizică, relațiile pozitive și performanța ridicată. Este în strânsă conexiune cu starea de bine pe plan personal – conceptul work-life balance.

burnout ce este cauze simptome

Burnout-ul sau epuizarea emoțională

Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, fizică și mintală cauzată de stres excesiv și prelungit. Te simți copleșit, epuizat din punct de vedere emoțional și incapabil să faci față cerințelor constante. Pe măsură ce stresul continuă, începi să pierzi interesul și motivația care te-au determinat să preiei un anumit rol.

Psiholog, psihoterapeut și psihiatru, eu ce aleg?

Ți s-a întâmplat vreodată să te întrebi la cine să apelezi când mintea și emoțiile tale par să se afle într-un labirint fără sfârșit? Nu ești singur! Înțelegerea diferențelor dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru este esențială pentru a ști pe cine să alegi în funcție de nevoile tale specifice. Așa că, haide să lămurim acest puzzle împreună!

Șantajul emoțional – cum îl recunoști, cum îl combați?

Șantajul emoțional este o formă de manipulare subtilă prin intermediul căreia manipulatorul încearcă să influențeze sau să controleze persoana țintă prin presiuni psihologice și emoționale cu scopul de a o determina să acționeze într-un anumit fel, în detrimentul propriilor interese și a propriei stări de bine.
De obicei, șantajul emoțional funcționează în relațiile mai apropiate (relația părinte-copil, familie, cuplu, relații de prietenie), pentru că manipulatorul se folosește de semnificația relației și de multe ori încearcă să creeze sentimente de vinovăție (nejustificată), pentru a obține ceea ce își dorește.

Depresia: abordare multidisciplinară și soluții inovative

Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori externi și interni. Înțelegerea acestor influențe și abordarea lor într-un mod integrat reprezintă cheia pentru tratarea depresiei. Un plan de tratament holistic, care include atât terapia psihologică cât și gestionarea factorilor de mediu și medicali, poate aduce alinare și sprijin pentru cei afectați de această afecțiune mintală dificilă dar atât de frecventă.

Afecțiuni neurologice și psihice – comparație, puncte comune

Tulburările psihice se întâlnesc cu o rată foarte înalta în patologiile neurologice și afectează o mare parte întreaga populație de pe globul pământesc. Se cunosc până în prezent 14 tipuri de afecțiuni majore ce au origine neurologică, cu prezența unui tablou clinic asemănător celui întâlnit la afecțiunile și tulburările psihiatrice, ce apar în urma unor leziuni ale creierului uman sau în rezultatul evoluției unor boli neurologice.

terapia cu pisici beneficii sanatatea mintala

Terapia cu pisici – mit sau realitate

Studii din lumea întreagă susțin și la nivel științific ceea ce – intuitiv – am perceput și noi: compania pisicilor este de un real ajutor în viața de zi cu zi, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări sau afecțiuni precum depresie sau anxietate.

Am sintetizat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai importante 10 beneficii pentru sănătatea mintală care vin la pachet cu prietenii blănoși:.

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș