ABCB1 – Testul genetic utilizat acum la Med Anima pentru optimizarea tratamentului antidepresiv

Conform unui raport al OMS din anul 2017, aproximativ 5% din populatia Romaniei este afectata de depresie. Depresia ramane principala cauza de suicid. Dimensiunea problemei este reflectata de inregistrarea a 1 milion de cazuri de suicid pe an la nivel mondial si de cresterea riscului de boala coronariana, dementa si diabet la pacientii diagnosticati cu depresie.

Avand in vedere impactul pe care il provoaca aceasta afectiune in randul populatiei, devine primordiala alegerea corecta a tratamentului antidepresiv in vederea obtinerii unei rate de remisie cat mai mari si a evitatii recaderilor.

In depresia moderata pana la severa, tratamentul de prima linie consta in administrarea de antidepresive de diferite tipuri, care variaza in functie de tipul de neurotransmitatori cu care interfera la nivel cerebral. In absenta cunoasterii exacte a tipului de dezechilibru al neurotransmitatorilor care a cauzat depresia, singura optiune de fixare a tipului de antidepresiv este sistemul bazat pe incercare, adica administrarea unui antidepresiv si asteptare cateva saptamani pentru evaluarea eficientei. Ca si consecinta a acestui fapt, in jur de 30-50% dintre pacienti nu raspund la prima medicatie antidepresiva incercata. Recaderea intr-un nou episod depresiv este mai frecventa printre cei cu raspuns partial la tratament (pacientii la care s-a obtinut o ameliorare a simptomatologiei depresive cu mai mult de 50%, dar la care persista simptome reziduale) decat la cei la care s-a obtinut remisia (pacienti care dupa administrarea tratamentului antidepresiv sunt fara simptome de depresie). Asadar, obiectivul terapeutic este obtinerea REMISIEI (disparitia completa a simptomatologiei depresive) si nu a raspunsului terapeutic. Din pacate, la mai putin de 40% dintre pacientii tratati se obtine remisiunea completa a simptomatologiei, in ciuda tratametului antidepresiv administrat pe perioade lungi de timp.

abcb1 test genetic tratament depresie med anima


Am pregatit pentru tine un document cu cele mai importante informatii privitoare la testarea genetica ABCB1 (format PDF).testare adn depresie 01Personalizarea tratamentului cu antidepresive

Un antidepresiv poate duce la rezultatul dorit numai dacă se ajunge la o concentrație suficientă a medicamentului la nivelul creierului.

Gasirea medicatiei antidepresive eficiente se face mai rapid si mai sigur prin utilizarea testului ABCB1 (dezvoltat de compania R-Biopharm in colaborare cu HMNC Brain Health Germania). Analiza variantelor genei ABCB1 poate oferi clinicienilor informatii elocvente cu privire la raspunsul pacientilor la terapia cu antidepresive. Pe baza variantelor genetice analizate, medicul obține o recomandare privind personalizarea tratamentului antidepresiv (alegerea antidepresivului și dozarea corespunzatoare a acestuia).

Gena ABCB1 este responsabila pentru codificarea glicoproteinei P (P-gp). Aceasta este o proteina care are functie de transportor la nivelul membranelor vaselor de sange din circulatia periferica cerebrala. P-gp permite penetrarea de catre un medicament a barierei hemato-encefalice. In consecinta, concentratia antidepresivelor la nivel cerebral este determinata de functia glicoproteinei P. Cercetatorii de la Max Planck Institute of Psychiatry au demonstrat o relatie intre variatii specific ale genei ABCB1 si eficacitatea unor antidepresive. Astfel, inainte de inceperea terapiei antidepresive, analiza ABCB1 este esentiala in vederea evaluarii raspunsului la tratament si alegerii dozei adecvate.Programeaza-te pentru o consultatie la Med Anima si afla cum poti accesa testul ABCB1:AVANTAJELE utilizarii testului:

1. Rezultatul testului ABCB1 permite debutul precoce al eficacității clinice, scurtarea evolutiei bolii și mai puține efecte secundare. Pacienții la care recomandările testului ABCB1 au fost implementate, au prezentat rate mai mari de remisiune și, prin urmare, au avut un risc scăzut de recidivă.

2. Medicina personalizata
Rezultatul testului ABCB1 permite alegerea corecta a antidepresivului care se potrivește cu genotipul ABCB1 al fiecărui pacient.

3. Mai rapid
Testul oferă o recomandare individuală privind antidepresivele potrivite înainte de începerea tratamentului antidepresiv sau inainte de schimbarea antidepresivului care s-a dovedit ineficient.

4. Mai eficient
Instrument suplimentar in luarea deciziilor terapeutice: rezultatul ofera recomandari cu privire la dozarea corecta a antidepresivului si sugereaza daca este necesara adaugarea unei interventii terapeutice aditionale.

5. Evitarea spitalizarii
Datorita testarii ABCB1 si aplicării recomandărilor de tratament, rezultatul terapiei este îmbunătățit. Astfel, poate fi evitata spitalizarea.

6. Obtinerea remisiunii complete
Pacienții tratați în funcție de rezultatul testului ABCB1 prezintă rate de remitere semnificativ mai mari decât pacienții care nu au fost testați și tratați corespunzător. Obținerea unei remisiuni complete este cel mai bun predictor al unui risc scăzut de recădere.

7. Mai putine efecte adverse
Selecția specifică a antidepresivelor adecvate protejează pacienții de eventualele efectele secundare nedorite.

8. Monitorizarea terapeutică a medicamentelor
Testul oferă o recomandare dacă pacientul dumneavoastră ar putea beneficia de o monitorizarea terapeutică a medicamentelor suplimentara pentru a optimiza rezultatul terapiei și a preveni efectele secundare. Pentru pacienții vârstnici și cei care iau diferite medicamente, este recomandata o monitorizare terapeutică a medicamentelor.

9. Procedură directă
In laborator se identifică genotipul ABCB1 al pacientului, utilizând o probă de sânge. Într-o perioadă scurtă de timp, rezultatele sunt raportate și se furnizează interpretarea rezultatelor

10. Testarea o singură data
Este necesara testarea doar o singură dată în viață.


abcb1 test genetic tratament depresie med anima

Dacă rezultatul testului ABCB1 este cunoscut de către medic, un răspuns rapid la antidepresive este mai probabil. Utilizand testarea genetica ABCB1, incercarile terapeutice nereușite și efectele secundare nedorite pot fi evitate. Terapia depresiei având la baza genotipul ABCB1 individual al pacienților, are șanse mai mari de a produce o îmbunătățire clinică mai rapidă.

Capacitatea de a anticipa răspunsul la un antidepresiv al unui pacient pe baza rezultatelor testului ABCB1 reprezintă un progres enorm pentru tratamentul medicamentos al pacienților cu tulburare depresivă. Testul ABCB1 este indicat nu doar la initierea tratamentului cu antidepresive dar si în special la pacientii la care raspunsul la antidepresivele utilizate anterior a fost inadecvat sau in cazul non-răspunsului la o terapie antidepresivă, in aceste cazuri testul reprezentand o primă măsură pentru îmbunătățirea răspunsului la tratament.

Datorita beneficiilor enumerate mai sus, Societatea Elvetiana pentru Anxietate si Antidepresie precum si Societatea pentru Psihiatrie si Psihoterapie a insclus genotiparea ABCB1 in recomandarile oficiale de tratament in depresie incepand din anul 2016.

Implementarea de rutina a unui astfel de test pentru testarea pacientilor diagnosticati cu depresie ar putea constitui un avantaj important pentru pacient, pentru clinician dar si pentru reducerea cheltuielilor CNAS, astfel ca sustinerea de catre autoritatile competente prin programe nationale de sanatate ar fi deosebit de utila.

relaxed

  1. Holsboer-Trachsler E, et all., Die Akutbehandlung depressiver Episoden. Swiss Medical Forum. 2016; 16:716-724
  2. Holsboer T – HMNC Holdind GmbH, Germany Special Article – Major Depressive Disorder Clinical Impact of Pharmacogenetic Testing on Antidepressant Therappy, Ann. Depress Anxiety 4 (1): id1085 (2017)
  3. http://www.euro.who.int/en/countries/romania/data-and-statistics/infographic-depression-in-Romania-2017
Doresti sa discuti despre acest test cu specialistii nostri? Intreaba medicul Med Anima despre testul ABCB1:CONTINUĂM ACTIVITATEA ÎN CLINICĂ, TELEFONIC ȘI ONLINE

Echipa @Med Anima rămâne activă în clinică, respectând măsurile de siguranță, la telefon și pe online pentru pacienți și nu numai.


Contact Iasi:

Str. Strapungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iasi, jud. Iasi
Telefon de contact:

0747 202 212 sau

0332 505 114

Contact Belcesti:

com. Belcesti, tronson B, Bl. 4, jud. Iasi

Programari la telefon:

0747 202 212 sau

0332 505 114

Program consultatii:

Luni – Vineri: 09.00 – 18.00


Serviciile noastre

Consultatii-psihiatrie-Med-Anima-Iasi

Consultatii psihiatrie

CONSULTAȚII PSIHIATRIE Sănătatea mintală este definită de Organiz...

Mai mult...
consultatii psihiatrie online Med Anima Iasi

Consultatii Psihiatrie Online

Suntem Online! Rămânem alături de tine pentru că știm că în ace...

Mai mult...
psihoterapie online Med Anima Iasi

Psihoterapie Online

Suntem Online! Rămânem alături de tine pentru că știm că în ace...

Mai mult...
consiliere psihologica telefonica iasi

Program de Consiliere Psihologica Telefonică – GRATUIT

Program de Consiliere Psihologica Telefonică – GRATUIT “Lansăm u...

Mai mult...
Stimulare electrica transcraniana (tDCS) in tratamentul depresiei

Tratamentul depresiei prin stimulare electrica transcraniana (HDCStim)

HDCStim – TEHNOLOGIA CARE REDUCE PERIOADA SI MEDICATIA IN TRATAMENTU...

Mai mult...
ABCB1 testare genetica depresie

ABCB1 – Testul genetic utilizat la Med Anima pentru optimizarea tratamentului antidepresiv

...

Mai mult...
medanima test genetic GENOMIND

Testarea genetica GENECEPT ASSAY

Personalizarea medicatiei in psihiatrie, prin efectuarea de teste gene...

Mai mult...
medanima iasi terapia prin realitate virtuala 07A

Terapia prin realitatea virtuala

1. Teama de sange – Hemofobia Teama de sange sau Hemofobia este ...

Mai mult...
terapii_alternative_in_dementa_alzheimer

Dementa ALZHEIMER – Terapii Alternative

TERAPII DE STIMULARE COGNITIVA, NONFARMACOLOGICE IN DEMENTA ALZHEIMER ...

Mai mult...
Tratament-si-diagnostic-boli-de-memorie-alzheimer-psihiatrie-Med Anima-Iasi

Tulburari de memorie – Diagnostic si tratament

Medicina actuală se confruntă cu o nouă tendinţă având implicaţ...

Mai mult...
Psihoterapeut-bun-Med-Anima-Iasi

Consiliere si psihoterapie

Consilierea psihologică, abordarea multidisciplinara a tulburarii psi...

Mai mult...
Psihologie-clinica-psihoterapie-Med-Anima-Iasi.

Psihologie clinica si psihodiagnostic

Psihologia clinica este o ramura a psihologiei care se aplica atat in ...

Mai mult...