• medanima iasi terapia prin realitate virtuala 07A

Redescopera terapia prin realitate virtuala pentru frica, fobii si alte tulburari anxioase

Terapia prin realitatea virtuala este un serviciu inovator, care imbunatateste terapiile destinate tratarii tulburarilor anxioase si fobice.

Realitatea virtuala (VR), in termeni tehnici, este un mediu tridimensional generat de un computer, unde oamenii pot simula diverse experiente. In aceasta lume imaginara poti interactiona cu alti oameni si manipula variate obiecte.

VR este un instrument care eficientizeaza rezultatele psihoterapiei pentru anxietate si alte afectiuni psihice. Expunerea intr-un mediu sigur la ceea ce ne produce teama este una din caile prin care se trateaza majoritatea fobiilor.

medanima iasi terapia prin realitate virtuala

In cadrul terapiei comportamentale, expunerea pacientului se face in plan imaginar, terapeutul dirijand pacientul sa-si construiasca mental situatiile care ii genereaza frica.


medanima iasi terapia prin realitate virtuala

Prin VR (realitate virtuala) pacientul traieste mult mai autentic situatiile stresante, iar prin expunerea graduala se realizeaza o desensibilizare la obiectul sau situatia fobica.

Prin realitatea virtuala – VR pacientul experimenteaza sentimentul unic si complex de a fi in contact cu ceea ce ii produce frica si de a se simti in acelasi timp in siguranta, prin constientizarea situatiei create in cabinetul de psihoterapie. In mod gradual, repetarea acestei experiente deosebite conduce la diminuarea pana la disparitia problemei.

Spre deosebire de expunerea in vivo, realitatea virtuala permite terapeutului sa aiba un control total asupra parametrilor de expunere.


Realitatea virtuala este validata de peste 20 ani de cercetarea psihologica si experienta clinica (Daset, Lilian R., Cracco, Cecilia 2013), facilitand atingerea obiectivelor terapiei traditionale.


Cum functioneaza

In mod concret, terapeutul, in timpul expunerii pacientului la stimulul fobic, de exemplu la zborul cu avionul, inregistreaza pulsul si respiratia acestuia. Pe masura ce pacientul, sub indrumarea terapeutului, se acomodeaza si se relaxeaza, ritmul lui cardiac si respiratia se modifica, aspect care este cuantificat prin inregistrarea exacta a acestora. Vizualizarea directa de catre pacient a modificarilor fiziologice care au loc in corpul sau contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor terapeutice.

Pentru a avea eficienta, expunerea la factorul fobic trebuie sa fie gradata si repetata.

In mediile virtuale, terapeutul poate utiliza mult mai eficient tehnicile de expunere, desensibilizare sistematica, restructurare cognitiva, respiratia diafragmatica, relaxare musculara, vizualizare etc. Un alt aspect unic si deosebit de care dispune terapeutul ce foloseste realitatea virtuala – VR este posibilitatea de a inregistra si controla nivelul de activare fiziologica si emotionala prin intermediul instrumentului de Biofeedback.

In ultimii ani, Realitatea Virtuala (VR) si Realitatea Augmentata (AR) au demonstrat o eficienta clinica mare in tratamentul fobiilor si a tulburarilor de anxietate, tulburari ce afecteaza aproximativ 20% din populatie si tind sa se agraveze daca nu sunt tratate corespunzator.

 


Vom prezenta in continuare, succint, cateva dintre afectiunile in care realitatea virtuala – VR este extrem de eficienta, avand rezultate deosebite.

medanima iasi terapia prin realitate virtuala 05A1. Teama de sange – Hemofobia

Teama de sange sau Hemofobia este frica extrema si irationala fata de sange. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceasta afectiune se afla pe locul trei intre fobiile cele mai raspanditeClick pentru mai multe informatii

Teama de sange sau Hemofobia este frica extrema si irationala fata de sange. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceasta afectiune se afla pe locul trei intre fobiile cele mai raspandite, dupa cele referitoare la animale si la vid. Astfel, aproximativ 2-3% din populatia lumii sufera de aceasta afectiune.
Hemofobia poate influenta negativ calitatea vietii celor care sufera de ea. Aceste persoane tind sa evite interventiile medicale care sunt esentiale pentru sanatate, controalele medicale periodice (necesare de exemplu in sarcini sau boli cronice), vizitele la persoanele bolnave sau renunta la controale medicale.

medanima iasi realitate virtuala tratament frica de sange
 

Simptome ale Hemofobiei

In timp ce simptomele variaza de la individ la individ, cele mai comune cuprind lesinul, greata, palpitatiile, atacuri de panica si transpiratii excesive.

Sentimente asociate Hemofobiei

Sentimentele cele mai des traite de un hemofob sunt teama de pierdere a controlului si de a trai un atac de panica, frica de ridicol, emotii de dezgust si repulsie.


Tratamentul Hemofobiei

Cercetarile din ultimii ani au demonstrat eficienta clinica deosebita a realitatii virtuale in tratamentul acestei fobii.
Acesta tehnologie ofera contextul ideal pentru a reda situatiile temute de catre pacient, intr-un mod sigur, controlat, in cadrul cabinetului. Astfel, pacientul traieste gradual, de exemplu, experienta de a i se recolta sange, psihoterapeutul avand posibilitatea de a introduce in cadrul unei sesiuni de realitate virtuala – VR diferite evenimente sau stimuli anxiogeni.


2. Frica de avion sau zbor

Frica de avion/de zbor este unul dintre obstacolele pe care le intampina una din cinci persoane care sunt nevoite sa calatoreasca pe distante mari. Aceasta fobie se caracterizeaza printr-o frica intensa si persistentaClick pentru mai multe informatii

Frica de avion/de zbor este unul dintre obstacolele pe care le intampina una din cinci persoane care sunt nevoite sa calatoreasca pe distante mari. Aceasta fobie se caracterizeaza printr-o frica intensa si persistenta, legata de gandurile referitoare la o potentiala calatorie cu avionul sau de experienta reala de zbor.

Oamenii pot experimenta emotii variate, de la disconfort in momentul de zbor, la teroare reala atunci cand doar se gandesc la imbarcare, deseori aceasta teroare conducand la evitarea acestui mijloc de transport. Posibilitatea de a avea un accident, inclusiv teama de a muri in urma accidentului aviatic, ideea de a fi inchis intr-un spatiu foarte mic, teama de inaltime, neincrederea in ceilalti (in capacitatile pilotului de exemplu), frica de pierdere a controlului (de exemplu trairea unui atac de panica in timpul zborului) sunt printre cele mai comune temeri.

medanima iasi terapia prin realitate virtuala 06A
 

Tratamentul fobiei de avion

Tratamentului cel mai eficient pentru fobia de avion il reprezinta tehnicile de expunere combinate cu tehnici de relaxare si restructurare cognitiva. In acest context, realitatea virtuala este un instrument deosebit de adecvat, scazand semnificativ costurile si eforturile necesare expunerii in-vivo (in plan real).

Pentru a avea eficienta, expunerea la factorul fobic trebuie sa fie gradata si repetata.

Terapia clasica de tratare a fobiei de zbor

Costurile foarte mari si complexitatea experientei (practic pacientul trebuie sa zboare de mai multe ori cu avionul, insotit si indrumat de psihoterapeut) conduce la abandonarea unei astfel de expuneri.

Alternativa este sa traiasca aceste experiente in plan imaginar, tehnica care poate fi ineficienta, data fiind capacitatea de imaginatie diferita a pacientilor

Terapia ajutata de realitatea virtuala

Un plus deoseobit pe care il aduce expunerea prin realitate virtuala – VR in fobia de zbor este data de posibilitatea pe care o are terapeutul de a controla si de a introduce diferiti parametri de zbor, cum ar fi lungimea zborului, conditiile climatice, momentul calatoriei, turbulentele, etc.


3. Frica de inaltimi – Acrofobia

Frica de inaltimi sau Acrofobia este o boala care afecteaza 3-5% din populatia generala. Nu este neaparat patologica si implica doar o problema in cazul in care raspunsul anxiogen este de necontrolat…Click pentru mai multe informatii

Frica de inaltimi sau Acrofobia este o boala care afecteaza 3-5% din populatia generala. Nu este neaparat patologica si implica doar o problema in cazul in care raspunsul anxiogen este de necontrolat, in cazul in care acesta poate conduce pacientul la un atac de panica sau la senzatii de sufocare, etc…

medanima iasi realitate virtuala tratament acrofobia

Aceasta fobie face parte din categoria de „fobii specifice“, care pot provoca un raspuns intens si anxietate la un stimul specific – in acest caz, atunci cand oamenii sunt expusi la inaltimi.

Frica de inaltimi este considerata naturala, chiar si adaptativa, deoarece raspunsul de evitare ar putea fi pozitiv, atunci cand oamenii simt ca sunt intr-un mediu de risc. Interventia psihologica este recomandata in situatiile in care acrofobia influenteaza considerabil viata pacientului, acesta evitand locurile care nu sunt situate la nivelul solului, de teama unui atac de panica sau a unei anxietati foarte mari.


Realitatea virtuala este o alternativa buna in comparatie cu tehnicile traditionale de expunere in tratamentul acrofobie din mai multe motive. Mai mult, studiile au demonstrat ca utilizarea expunerii VR ca tehnica este cel putin la fel de eficienta ca tehnica expunerii in vivo (Emmelkamp, & cols; 2002).

Realitatea virtuala versus tehnicile traditionale in tratarea acrofobiei – teama de inaltimi

Realitatea virtuala

» Terapeutul are mai multe variabile de expunere.

» Este mai putin costisitoare din punct de vedere logistic – expunerea se face in cabinet, in mediu virtual.

» Exista mai putine probabilitati ca pacientului sa nu doreasca sa fie expus la acest tratament.

Tehnica traditionala

» Dificultatea de a obtine un mediu optim in plan real pentru a trata aceasta fobie.

» Este nevoie ca terapeutul si pacientul sa se deplaseze in vivo – in plan real si sa se expuna factorului declansator.

» Pacientul poate refuza expunerea la factorul declansator real, poate suferi atacuri de panica.


4. Claustrofobia – frica de spatii inchise

Claustrofobia este definita de Asociatia Americana de Psihiatrie ca frica si evitarea spatiilor inchise. Pacientul traieste o teama persistenta si irationala declansata de situatia…Click pentru mai multe informatii

Claustrofobia este definita de Asociatia Americana de Psihiatrie ca frica si evitarea spatiilor inchise. Pacientul traieste o teama persistenta si irationala declansata de situatia cand este intr-un spatiu inchis sau anticiparea de a fi in astfel de locuri.

medanima iasi realitate virtuala tratament claustrofobia

Cel mai adesea este asociata de pacienti cu frica de a merge cu liftul sau de a accepta investigatiile medicale prin utilizarea RMN-ul sau CT-ul. Simptomele asociate cu aceasta tulburare sunt asemanatoare cu cele ale unui atac de panica: ameteli, senzatie de sufocare, varsaturi, disconfort cardiac etc. Ca urmare, pacientul evita situatiile mentionate mai sus, diminunand in acest fel calitatea sau siguranta vietii lor.

Cercetarile de specialitate indica faptul ca realitatea virtuala este o buna alternativa la tehnicile de expunere traditionale pentru tratamentul claustrofobiei. Spre deosebire de expunerea in vivo, realitatea virtuala permite terapeutului sa aiba un control total asupra parametrilor de expunere. Aceasta tehnologie poate elimina riscul de a consolida teama existenta prin prevenirea atacurilor de panica, si, in plus, expunerea poate fi repetata ori de cate ori este necesar, fapt care ajuta la obtinerea de rezultate eficiente.


5. Agorafobia – teama de locuri publice

Agorafobia termen care deriva din cuvintele grecesti agora – piata si phobia – frica, utilizat initial pentru a desemna o teama patologica de spatii deschise, se defineste prin frica de a fi singur in situatii si, mai ales, in locuri publice…Click pentru mai multe informatii

Agorafobia termen care deriva din cuvintele grecesti agora – piata si phobia – frica, utilizat initial pentru a desemna o teama patologica de spatii deschise, se defineste prin frica de a fi singur in situatii si, mai ales, in locuri publice, din care crezi ca nu poti scapa usor sau in care nu se intrevede vreun ajutor disponibil in eventualitatea ca ar aparea un atac de panica.
Atacurile de panica si agorafobia sunt cele mai frecvente afectiuni intalnite in practica clinica. Aproximativ 50-60% dintre pacientii care apeleaza la serviciile unui psiholog sau psihiatru se confrunta cu anxietate, atacuri de panica sau agorafobie (Bados, 2009).

medanima iasi realitate virtuala tratament agorafobia

Cum se manifesta

Cand urmeaza sa ajunga intr-un spatiu deschis, persoanele agorafobe tind sa anticipeze producerea unui atac de panica. Starea de frica ia amploare pe masura ce se apropie de locul respectiv si incep sa aiba senzatii de sufocare, ameteala, intunecarea vederii, palpitatii si anxietate. Atacul de panica ajunge sa se declanseze cu adevarat doar imaginand pericolul ce poate aparea in spatiile respective. Anticiparea acestor atacuri de panica creaza o dorinta puternica pentru agarofobi de a se intoarce acasa, acolo unde se simt in siguranta.


Realitatea virtuala versus tehnicile traditionale in tratarea agorafobiei – teama de locuri publice

Realitatea virtuala

» Realitatea virtuala permite standardizarea si controlul asupra parametrilor sesiunilor de expunere.

» Expunerea se poate repeta de cate ori este necesar. (Botella et al, 2004)

» Se evita aparitia atacurilor de panica si se elimina riscul de a consolida frica existenta.

Tehnica traditionala

» Tehnicile traditionale nu permit standardizarea si controlul asupra parametrilor sesiunilor de expunere..

» Expunerea presupune logistica si deplasarea in mediul care declanseaza fobia..

» Pot aparea atacuri de panica si senzatii de sufocare, ameteala, intunecarea vederii, palpitatii si anxietate.


Prin realitate virtuala – VR terapeutul are posibilitatea de a introduce expunerea la diferite semnale interoceptive (ale corpului nostru) care simuleaza un raspuns de mare anxietate: batai rapide ale inimii, respiratie scurta, vedere dubla, stare de ameteala. Acesti parametri sunt foarte utili pentru tratarea pacientilor agorafobi, care se tem de eventualitatea producerii unui atac de panica.

O alta tehnica eficienta in tratarea anxietatii este utilizarea relaxarii. Pacientul prin VR are posibilitatea de a practica exercitii de relaxare: relaxarea progresiva musculara si respiratia diafragmatica.


6. Glosofobia – Teama de a vorbi in public

Teama de a vorbi in public este clasificata ca o fobie sociala. Cercetarile recente indica faptul ca 34% din populatie poate avea probleme de anxietate, atunci cand se confrunta cu publicul…Click pentru mai multe informatii

Teama de a vorbi in public este clasificata ca o fobie sociala. Cercetarile recente indica faptul ca 34% din populatie poate avea probleme de anxietate, atunci cand se confrunta cu publicul, aspect care poate avea repercusiuni negative asupra parcursului educational sau profesional al persoanei.

Astfel, aproximativ 3 din 4 persoane (74%) experimenteaza stari de anxietate atunci cand vorbesc in public sau se gandesc la asta, iar femeile sunt mai emotive decat barbatii atunci cand trebuie sa sustina un discurs public, conform Statistic Brain Research Institute.

medanima iasi realitate virtuala tratament glosofobia

In realitate, potrivit psihologului Lenke Iuhos, glosofobia nu este neaparat teama propriu-zisa de a vorbi in public, ci este un conglomerat de alte temeri, precum:
• teama de a face gafe
• teama de a fi criticat
• teama de a fi huiduit
• teama de a avea parte de persoane dificile in public
• teama de a nu fi suficient de interesant
• teama de a avea un blocaj si a uita tot ceea ce urma sa spunem.

Tratamentul pentru acest tip de fobie se bazeaza de obicei pe tehnici de expunere, combinate cu tehnici de relaxare, restructurare cognitiva si, in anumite cazuri, formarea de abilitatile de vorbire in public. Cu toate acestea, deoarece poate fi dificil de a oferi un spatiu adecvat si un anumit public, este complicat sa se realizeze astfel de expuneri. De asemenea, anumiti parametri cum ar fi controlul asupra reactiilor publicului si altele care depind, in general, de factori in afara controlului terapeutului, cresc dificulatea de a expune pacientul la o experienta in vivo, in cazul fobiei sociale.

Cercetarile efectuate pe o lunga perioada de timp au evidentiat eficienta realitatii virtuale – VR pentru teama de a vorbi in public, aceasta fiind un instrument special, adecvat pentru desfasurarea sesiunilor de expunere si/sau de formare a abilitatilor de a vorbi in public intr-un context sigur si prescris.


7.Frica de a conduce

Frica de a conduce este caracterizata printr-o frica intensa si persistenta, care creste odata cu anticiparea sau expunerea la stimulii de conducere. Studii recente au aratat ca…Click pentru mai multe informatii

Frica de a conduce este caracterizata printr-o frica intensa si persistenta, care creste odata cu anticiparea sau expunerea la stimulii de conducere. Studii recente au aratat ca prevalenta acestei fobii este de 4% din populatie, desi procentul de persoane cu un anumit tip teama legata de conducere s-ar putea ridica pana la 22%.

medanima iasi realitate virtuala tratament frica de a conduce

Simptomele fobiei de a conduce pot provoca un disconfort semnificativ si afecteaza intr-o masura foarte mare viata de zi cu zi a pacientilor. Anumiti factori influenteaza intensitatea reactiei emotionale a pacientului in timp ce conduce. Cei mai obisnuiti si mai importanti factori sunt:
• viteza
• vremea
• aglomeratia din trafic
• distanta care urmeaza sa fie parcursa
• momentul cand se conduce: ziua sau noaptea
• caracteristicile drumului
• tipul de masina, etc.

Realitatea virtuala s-a dovedit a fi o buna alternativa la tehnicile traditionale de expunere in tratamentul fobiei de conducere.
• Permite standardizarea si controlul asupra parametrilor din cadrul sesiunelor de expunere.
• Este utila mai ales in repetarea expunerii ori de cate ori este necesar pentru acele situatii din trafic, care sunt imprevizibile sau dureaza o perioada limitata de timp.
• Reduce sansele de a suferi un accident si diminueaza sentimentele de jena pe care le-ar putea dezvolta pacientul.


8. Frica de animale

Frica de animale, insectophobia sau entomophobia este clasificata ca o fobie specifica de anumite animale. In zilele noastre, fobia de animale a devenit o problema foarte frecventa…Click pentru mai multe informatii

Frica de animale, insectophobia sau entomophobia este clasificata ca o fobie specifica de anumite animale. In zilele noastre, fobia de animale a devenit o problema foarte frecventa. Studii recente arata ca 7,9% din populatie a prezentat la un moment dat acest tip de problema. Frica de gandaci si de paianjeni sunt printre cele mai frecvente tipuri de temeri.

Persoanele care sufera de fobii legate de paianjeni si/sau gandaci, de obicei,  incearca sa evite toate acele situatii in care cred ca pot intalni animalul temut, ceea ce poate duce la consecinte grave in familie, viata sociala si de munca. In cazul in care nu este in masura sa evite situatia, acesti oameni se confrunta cu niveluri ridicate si foarte intense de anxietate. Chiar si odata ce animalul a disparut, ei raman intr-o stare de alerta.

medanima iasi realitate virtuala tratament frica de animale

Printre principalele temeri cu care se confrunta persoanele cu fobii de animale se numara:
• miscarea brusca a animalului
• aspectul sau fizic
• sunetele pe care le emit
• rasa
• marimea
• posibilitatea animalului de a se misca liber
• distanta fata de animal sau faptul de a fi insotit de alte persoane.

Este important de subliniat faptul ca exista nu numai o reactie intensa de frica fata de posibilitatea ca animalului sa se apropie si sa atace, dar, de asemenea, entomophobia este caracterizata printr-un puternic sentiment de dezgust si repulsie.

In astfel de cazuri, tratamentul preferat se bazeaza pe utilizarea tehnicilor de expunere, cu o rata de succes de aproximativ 90%. In ciuda acestui fapt, este foarte complicat de a efectua sesiuni de expunere in direct in mod corespunzator ajustate din cauza dificultatii de a controla reactiile insectelor, dificultatea de a crea situatii specifice (de exemplu: uciderea unui gandac), gasirea de anumite specii, etc. Lasand deoparte dificultatea de a implica direct animale in cadrul expunerii in vivo, terapeutul se confrunta cu refuzul pacientilor de a face astfel de exercitii de expunere directa.

O alternativa eficienta, care a aparut in ultimii ani este utilizarea strategiilor de expunere sustinute de Augmented Reality (AR). Aceasta este o tehnologie care permite combinarea lumii reale cu obiecte digitale. In cazul fobiei animale, realitatea augmentata – AR permite introducerea, intr-un mod controlat si in conditii de siguranta, a diferitelor specii de animale la mediul familiar al pacientului (de exemplu: la cabinetul terapeutului, la domiciliul pacientului, etc.). Astfel se construiesc sesiuni de expunere, care sunt sistematice si personalizate la nevoile fiecarui pacient. Toate aceste aspecte fac VR o resursa valoroasa pentru tratamentul insectophobiei.


9. Anxietatea sociala

Anxietatea sociala sau fobia sociala este o afectiune mentala cronica manifestata prin anxietate, frica, rusine, jena in interactiunile cotidiene cu ceilalti, ca urmare a temerii…Click pentru mai multe informatii

Anxietatea sociala sau fobia sociala este o afectiune mentala cronica manifestata prin anxietate, frica, rusine, jena in interactiunile cotidiene cu ceilalti, ca urmare a temerii de a nu fi judecat de acestia.

medanima iasi realitate virtuala tratament anxietatea sociala

Realitatea virtuala – VR este un instrument benefic pentru tratamentul fobiei sociale, deoarece expune pacientul la interactiuni sociale, restructurare cognitiva, formarea abilitatilor sociale si permite terapeutului sa invete pacientul cum sa se relaxeze. Mai mult, expunerea virtuala poate fi aplicata intr-o situatie anxiogena sau nefavorabila (in mediu zgomotos, in mijlocul unii conversatii, inconjurat de diverse persoane etc.), si poate fi proiectata astfel la nevoile de expunere a pacientului.


10. TOC (tulburarea obsesiv-compulsiva)

TOC (tulburarea obsesiv-compulsiva) este o afectiune comuna, cronica si de lunga durata, in care o persoana are ganduri incontrolabile, persistente (obsesii) si comportamente pe care…Click pentru mai multe informatii

TOC (tulburarea obsesiv-compulsiva) este o afectiune comuna, cronica si de lunga durata, in care o persoana are ganduri incontrolabile, persistente (obsesii) si comportamente pe care simte nevoia de a le repeta (compulsii).

Persoanele cu aceasta tulburare pot avea obsesii, compulsii sau ambele. Aceste simptome pot interfera cu toate aspectele vietii, cum ar fi munca, scoala si relatiile personale. Obsesiile sunt ganduri repetate sau imagini mentale care provoaca anxietate.

medanima iasi realitate virtuala tratament sindrom obsesiv compulsiv

Cele mai frecvente obsesii sunt:
• gandurile repetate in legatura cu contaminarea (exemplu: a se contamina prin strangerea mainilor altor persoane)
indoielile repetate (exemplu: a se intreba daca a efectuat un act oarecare – daca a incuiat usa, daca a lovit pe cineva intr-un accident de circulatie)
necesitatea de a pune lucrurile intr-o anumita ordine (exemplu: neliniste si anxietate intensa cand obiectele sunt puse in dezordine sau asimetric)
impulsuri agresive sau oribile (exemplu: a-si vatama propriul copil sau a striga o obscenitate in biserica); aceste ganduri, impulsuri, imagini nu sunt simple temeri legate de dificultatile curente ale vietii.

Realitatea virtuala este o alternativa foarte eficienta la tehnicile traditionale folosite in tratamententul tulburarile obsesiv-compulsive. Realitatea virtuala permite standardizarea si controlul asupra parametrilor sesiunilor de expunere. De asemenea, se dovedeste a fi foarte utila pentru a se repeta expunerea la teama sau situatiile anxiogene ori de cate ori este necesar, ceea ce contribuie semnificativ la succesul procesului terapeutic.


11. Alcoolismul

Alcoolismul sau dependenta de alcool este consumul de bautura alcoolica, ocazional sau periodic, cu scopul schimbarii starii de dispozitie sau acela de a evita …Click pentru mai multe informatii

Alcoolismul sau dependenta de alcool este consumul de bautura alcoolica, ocazional sau periodic, cu scopul schimbarii starii de dispozitie sau acela de a evita starile neplacute fizice sau psihice cauzate de sevraj.

medanima iasi realitate virtuala tratament alcoolism

Consumul este continuat indiferent de situatii sau consecintele consumului asupra persoanei sau familiei. Psihoterapia persoanelor dependente de alcool cu ajutorul realitatii virtuale – VR este mult mai eficienta. Astfel pacientul este expus la acele medii si situatii de viata care faciliteaza si conduc practic la consum. Sub indrumarea terapeutului pacientul invata sa-si dezvolte mecanisme de a face fata tentatiilor si presiunii grupului, aspecte frecvent intalnite in cazul adictiilor.
Programeaza-te pentru o consultatie la Med Anima si afla cum iti poate fi de folos terapia prin Realitatea Virtuala:
Relaxarea in terapia cu realitate virtuala – VR

Relaxarea este o tehnica ce poate fi utilizata pentru a controla si echilibra trairile fiziologice atunci cand pacientul invata sa gestioneze calitatea vietii. Tehnica relaxarii este utilizata si pentru a trata anumite tulburari pentru ca vizeaza diminuarea starii generale de anxietate si cresterea nivelului de auto-control.


Exista mai multe tehnici de relaxare, dar in realitatea virtuala – VR se folosesc tehnicile cele mai eficiente, dovedite prin ani de cercetari si studii: respiratia diafragmatica si relaxarea progresiva musculara.


Respiratia diafragmatica este legata de nivelurile de activitate fiziologica. De fapt, s-a observat ca un nivel ridicat de anxietate poate fi redus ca urmare a practicarii unor exercitii de respiratie. Mai mult, este demn de mentionat faptul ca respiratia intr-un mod nepotrivit ar putea declansa hiperventilatie si chiar atacuri de panica. In respiratia diafragmatica, numita si respiratie abdominala, aerul care patrunde prin nas umple si partea superioara si pe cea inferioara a plamanilor mai degraba decat doar portiunea superioara. In comparatie cu respiratia superficiala, rapida pe care o are pacientul atunci cand intra in panica, respiratia profunda diafragmatica este resimitita ca fiind foarte calmanta.

O respiratie eficienta aduce foarte multe beneficii corpului nostru, cum ar fi:

» cresterea volumului pulmonar
» reglarea presiunii arteriale
» diminuarea tonusului muscular
» ameliorarea tulburarilor gastro-intestinale
» gestionarea durerii
» reducerea anxietatii
» imbunatatirea atentiei, memoriei si capacitatii de invatare.

Simtindu-se mai bine in propriul corp, pacientul va fi mai deschis sa se confrunte cu situatii nefavorabile, vor invata sa identifice diferitele tipuri de respiratie si sa-si reduca astfel senzatie de anxietate.

relax 03Relaxarea tensiunii musculare este una dintre cele mai importante componente ale gestonarii anxietatii. In ciuda faptului ca aceasta este produsa in mod automat si in mod neintentionat, poate fi intr-un fel controlata. In acelasi mod ca si respiratia, putem gestiona, de asemenea, proprii nostri muschi dupa invatarea si practicarea unor exercitii speciale.

Prin invatarea relaxarii progresive musculare a lui Jacobson, pacientii pot monitoriza tensiunea musculara, in scopul de a obtine relaxarea. In timpul relaxarii musculare pacientul trebuie sa fie constient de starea muschilor lui, asa ca se acorda o atentie deosebita la ciclul de tensiune-relaxare.

Relaxarea musculara progresiva poate contribui la:

• ameliorarea tensiunii si contractiei musculare, determinand vasodilatatie si imbunatatirea circulatiei
• reducerea nivelului tensiunii arteriale, imbunatatirea respiratiei si a digestiei
• diminuarea cheltuielilor inutile de energie, stres si anxietate.

Mindfulness

Mindfulness este o modalitate deosebita de conectare la sine. Conceptul este preluat din tehnicile antice de meditatie budista, dar astazi reprezinta o tehnica de concentrare intentionata a atentiei asupra momentului prezent si a acceptarii, fara judecata, a gandurilor, emotiilor si senzatiilor ce ne definesc.


Mindfulness este o tehnica eficienta in tratarea depresiei, dar poate fi deasemeni folosita in deficitul de atentie si hiperactivitate (ADHD).


Tehnicile de meditatie, in combinatie cu componente ale terapiei cognitiv comportamentale, ajuta pacientii sa devina mai constienti de tiparele lor de gandire, sentimente si actiunile pe care le fac. In plus, ii ajuta sa-si accepte experientele nedorite interioare (Morgan, Danitz, Roemer y Orsillo, 2016).

Persoanele cu tulburari mintale dezvolta diverse procese comportamentale si cognitive specifice care contribuie la dezvoltarea si mentinerea unor tulburari (Barlow si colab., 2004 y Mansell si colab ., 2009, citat in Boettcher et al, 2014):

» atentia selectiva (atat externa cat si interna)
» evitarea atentionala
» interpretarea
» ganduri negative recurente si de evitare
» asigurari comportamentale (Harvey, Watkins, Mansell, & Shafran, 2004; Citado en Boettcher et al, 2014).

Practica mindfulness se adreseaza in special acestor procese specifice.

EMDR este o tehnica de simulare bilaterala in cazul in care, pe de o parte, miscarile oculare sunt efectuate, iar pe de alta parte, gandul deranjant este pastrat in minte. (Marín, C., Guillen, AI, Vergara, S., 2016). Aceasta tehnica a fost gandita pentru pacientii cu tulburare de stres post-traumatic (PTSD), care au trait experiente traumatice, cum ar fi dezastre naturale, atacuri, abuz sexual, etc. Potrivit Saphiro (2001), aproape toate tulburarile pot avea o origine traumatica, astfel incat utilizarea EMDR este justificata in diverse probleme, cum ar fi: fobii, dependente, tulburari depresive, anxietate generalizata, TOC, imaginea corpului in tulburarile de alimentatie, tulburari de personalitate si probleme de comportament, etc. Mediul Virtual Reality EMDR va favoriza efectul de relaxare prin proiectarea pacientului in spatii naturale deosebite si placute.

medanima iasi terapia prin realitate virtuala 03


Concluzionand, utilizarea realitatii virtuale este deosebit de eficienta si ofera beneficii concrete:

1. Ofera un grad mai mare de confidentialitate in comparatie cu expunerea in realitate.

2. Reduce semnificativ costurile terapiei, deoarece nu este necesar, de exemplu, pentru terapeuti sa schimbe locatiile sau sa angajeze co-terapeuti.

3. Permite efectuarea de tratamente in configuratii situationale dificil de accesat (decolari, furtuni, expunerea la diverse tipuri de animale sau insecte, audiente extinse in cazul vorbitului in public) si faciliteaza procesul terapeutic la pacientii cu dificultati imaginative.

4. Ofera un control mai mare asupra stimulilor si conditiilor de stimulare. Terapeutul poate decide daca este zi sau noapte, daca este o zi ploioasa sau insorita.

5. Permite crearea de situatii care depasesc ceea ce se poate gasi chiar in realitate. De exemplu, pentru a recrea 10 decolari consecutive sau pentru a urca pe un ascensor fara oprire la orice etaj timp de 5 minute.

6. Faciliteaza auto-pregatirea si supra-invatarea, deoarece pacientul nu trebuie sa astepte ca evenimentele sa aiba loc in viata reala, ci le poate produce si reproduce ori de cate ori doreste.

7. Permite terapeutului sa controleze si sa observe ceea ce experimenteaza pacientii, ceea ce il ajuta sa detecteze mai usor stimulii cu o relevanta clinica mai mare.

8. Permite sa se proiecteze ierarhiile de expunere la situatia de temut intr-un mod personalizat, absolvind fiecare dintre pasii intr-un mod foarte detaliat.

9. Este o activitate in care pacientul adopta un rol activ si participativ (Bruner, Vygotsky, Piaget). In acest fel, pacientul poate promova re-invatarea si modificarea comportamentului.


Exista si cateva efecte secundare, limitari si contraindicatii in utilizarea VR:

• unii pacienti pot avea ameteli usoare, vedere incetosata, dureri de cap sau alte efecte vizuale (efecte traite si atunci cand vizionam un film 3D intr-un cinematograf);
• un procent scazut de persoane (aproximativ 0,025%) pot prezenta convulsii, greata, dezorientare; crizele sunt mai frecvente la persoanele cu epilepsie;
• expunerea la anumite medii virtuale sunt contraindicate anumitor pacienti cu boli cardiace sau psihice fara recomandarile medicului curant.

 Doresti sa discuti despre terapia prin Realitate Virtuala cu specialistii nostri? Intreaba medicul Med Anima:CONTINUĂM ACTIVITATEA ÎN CLINICĂ, TELEFONIC ȘI ONLINE

Echipa @Med Anima rămâne activă în clinică, respectând măsurile de siguranță, la telefon și pe online pentru pacienți și nu numai.


Contact Iasi:

Str. Strapungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iasi, jud. Iasi
Telefon de contact:

0747 202 212 sau

0332 505 114

Contact Belcesti:

com. Belcesti, tronson B, Bl. 4, jud. Iasi

Programari la telefon:

0747 202 212 sau

0332 505 114

Program consultatii:

Luni – Vineri: 09.00 – 18.00


Serviciile noastre

Consultatii-psihiatrie-Med-Anima-Iasi

Consultatii psihiatrie

CONSULTAȚII PSIHIATRIE Sănătatea mintală este definită de Organiz...

Mai mult...
consultatii psihiatrie online Med Anima Iasi

Consultatii Psihiatrie Online

Suntem Online! Rămânem alături de tine pentru că știm că în ace...

Mai mult...
psihoterapie online Med Anima Iasi

Psihoterapie Online

Suntem Online! Rămânem alături de tine pentru că știm că în ace...

Mai mult...
consiliere psihologica telefonica iasi

Program de Consiliere Psihologica Telefonică – GRATUIT

Program de Consiliere Psihologica Telefonică – GRATUIT “Lansăm u...

Mai mult...
Stimulare electrica transcraniana (tDCS) in tratamentul depresiei

Tratamentul depresiei prin stimulare electrica transcraniana (HDCStim)

HDCStim – TEHNOLOGIA CARE REDUCE PERIOADA SI MEDICATIA IN TRATAMENTU...

Mai mult...
ABCB1 testare genetica depresie

ABCB1 – Testul genetic utilizat la Med Anima pentru optimizarea tratamentului antidepresiv

...

Mai mult...
medanima test genetic GENOMIND

Testarea genetica GENECEPT ASSAY

Personalizarea medicatiei in psihiatrie, prin efectuarea de teste gene...

Mai mult...
medanima iasi terapia prin realitate virtuala 07A

Terapia prin realitatea virtuala

1. Teama de sange – Hemofobia Teama de sange sau Hemofobia este ...

Mai mult...
terapii_alternative_in_dementa_alzheimer

Dementa ALZHEIMER – Terapii Alternative

TERAPII DE STIMULARE COGNITIVA, NONFARMACOLOGICE IN DEMENTA ALZHEIMER ...

Mai mult...
Tratament-si-diagnostic-boli-de-memorie-alzheimer-psihiatrie-Med Anima-Iasi

Tulburari de memorie – Diagnostic si tratament

Medicina actuală se confruntă cu o nouă tendinţă având implicaţ...

Mai mult...
Psihoterapeut-bun-Med-Anima-Iasi

Consiliere si psihoterapie

Consilierea psihologică, abordarea multidisciplinara a tulburarii psi...

Mai mult...
Psihologie-clinica-psihoterapie-Med-Anima-Iasi.

Psihologie clinica si psihodiagnostic

Psihologia clinica este o ramura a psihologiei care se aplica atat in ...

Mai mult...