NOUĂ SEMNE CARE AR PUTEA INDICA O PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE MINTALĂ

Cunoașteți pe cineva care pare să se lupte cu stări negative, dileme, convingeri nepotrivite? Dacă un prieten sau un membru al familiei devine copleșit de provocările vieții, are mai mereu o stare negativă, își pierde interesul pentru activitățile de zi cu zi, este posibil să se confrunte cu probleme de sănătate mintală și ar putea avea nevoie de ajutor.

O persoană care are probleme de sănătate și comportament se poate confrunta cu stresul, depresia, anxietatea, probleme de relație, durere, dependență, ADHD sau dificultăți de învățare, tulburări de dispoziție sau alte probleme psihologice. La gestionarea problemelor de sănătate pot ajuta consilieri, psihoterapeuți, antrenori de viață, psihologi, practicieni în asistența medicală sau medicii, conform calificărilor și metodelor profesionale specifice.

Ce este sănătatea mintală și de ce este importantă?

În conformitate cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sănătatea mintală include ”starea de bine subiectivă, sentimentul de auto-eficacitate, autonomie, competență, dependența între generații, auto-actualizarea potențialului intelectual și emoțional, printre altele.” OMS prevede că starea de bine a ființelor umane este cuprinsă în manifestarea abilităților lor, în capacitatea de a face față stresului în condiții normale de viață, de muncă productivă și contribuția în comunitatea lor.

Cu toate acestea, diferențele culturale, evaluările subiective și teoriile profesionale concurente pot aduce puncte de vedere diferite a modului de definire și abordare a conceptului de ”sănătate mintală”. O sănătate mintală bună este un sentiment general de bunăstare, încredere și respect de sine.

probleme sanatate mintala

O sănătate mintală bună este importantă. Și nu doar pentru a putea trece cu bine prin fiecare zi, ci mai ales pentru a avea relații sănătoase cu ceilalți, pentru a ne bucura pe deplin de fiecare moment și a aprecia viața cu tot ce oferă. Sănătatea mintală trebuie întotdeauna luată în serios.

Probleme comune de sănătate mintală

Mulți oameni se confruntă cu probleme de sănătate mintală la un moment dat în viața lor: scăderea respectului de sine, droguri sau alcool, relații defectuoase sau abuz sexual. Cu toate acestea, problemele permanente de sănătate mintală pot fi un semn al unei boli mintale. Unele dintre cele mai frecvente boli mintale sunt: depresia, anxietatea, schizofrenia, tulburarea bipolară, tulburările de personalitate și tulburările de alimentație.


Care sunt simptomele unei boli mintale?

Dacă un prieten sau o persoană iubită nu par a fi ei înșiși, putem oare observa diferența dintre o dispoziție proastă trecătoare și ceva mai serios? Orice comportament dus la extrem, de la a bea prea mult, a căuta distracții permanente, a (se) plânge tot timpul sau orice altă schimbare continuă, semnificativă în comportamentele, gândurile sau sentimentele unei persoane ar putea fi semne ale unei boli mintale.

De multe ori nu este o singură schimbare, ci o combinație. Următoarele 9 semne nu sunt pentru a vă ajuta să diagnosticați o problemă de sănătate mintală, ci pentru a vă asigura că ar putea exista motive întemeiate de a investiga mai aprofundat problema prin care trece o persoană apropiată.

Nouă semne care ar putea indica o problemă de sănătate mintală

1. Starea de anxietate sau îngrijorare permanentă

Cu toții suntem îngrijorați sau stresați din când în când. Dar anxietatea ar putea fi semnul unei probleme de sănătate mintală dacă este constantă și intervine tot timpul. Alte simptome de anxietate pot include palpitații cardiace, respirație, dureri de cap, neliniște, diaree sau lipsa de concentrare.

2. Starea de depresie și de nefericire

Ați observat că o persoană apropiată și-a pierdut interesul pentru un hobby pe care îl făcea cu plăcere? Sau poate că e tristă și are o stare ușor iritabilă de-a lungul unei perioade mai lungi, de câteva săptămâni? Sau poate nu mai prezintă motivație și e lipsită de energie, obosită tot timpul? Toate acestea pot fi semne că se confruntă cu depresia.

3. Izbucnirile emoționale

Toată lumea are diferite stări de spirit, dar schimbările bruște și dramatice ale stării de spirit, cum ar fi suferința extremă sau furia, pot fi un simptom al bolilor mintale.

4. Problemele cu somnul

În general, avem nevoie de 7-9 ore de somn în fiecare noapte. Modificările la nivel de somn al unei persoane ar putea fi un simptom al unei boli mintale. De exemplu, insomnia ar putea fi un semn de anxietate sau abuz de substanțe. Dormitul prea mult sau prea puțin poate indica depresie sau o tulburare de somn.

5. Modificarea greutății și a apetitului

Mulți dintre noi dorim să pierdem câteva kilograme, dar pentru unii oameni fluctuația în greutate sau pierderea rapidă în greutate ar putea fi unul dintre semnele de avertizare ale unei boli mintale, cum ar fi depresia sau o tulburare alimentară.

6. Starea de izolare

Toți avem nevoie de timp pentru noi ocazional, dar retragerea din viața socială, mai ales dacă aceasta este o schimbare majoră, ar putea indica o problemă de sănătate mintală. Dacă un prieten sau persoana iubită se izolează în mod regulat, poate avea depresie, tulburare bipolară sau o altă problemă de sănătate mintală. Refuzul de a se alătura activităților sociale poate fi un semn că au nevoie de ajutor.

7. Abuzul de substanțe sau alte adicții

Ești îngrijorat că o persoană iubită bea prea mult, își petrece prea mult jucând jocuri video, pierde nopți sau fumează? Folosirea substanțelor, cum ar fi alcoolul sau drogurile, pentru a putea face față în viața de zi cu zi poate fi un semn și contribuie la problemele de sănătate mintală.

8. Sentimentul de a fi vinovat sau fără valoare

Gânduri precum „Eu sunt un eșec”, „E vina mea” sau „Nu am nici o valoare” sunt toate semnele posibile ale unei probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia. Critica frecventă, învinovățirea, lipsa valorii personale sunt semne ce trebuie luate în calcul atunci când apar.

9. Schimbările de comportament sau sentimente

O boală psihică poate începe ca modificări subtile în ceea ce privește sentimentele, gândirea și comportamentul unei persoane. Schimbările continue și semnificative ar putea fi un semn că există sau începe să se dezvolte o problemă de sănătate mintală. Dacă ceva nu pare „în regulă” este important să începeți o discuție despre ajutorul de specialitate pe care l-ar putea solicita.


Cum puteți ajuta pe cineva cu o boală mintală

Dacă vă preocupă faptul că un prieten sau un membru al familiei poate suferi de o boală mintală, un prim pas ar fi să le vorbiți despre asta. Sănătatea mintală nu este neapărat un subiect ușor sau confortabil al conversației, așa că îl puteți asigura de sprijinul vostru și de susținerea în a căuta ajutor de specialitate.

Puteți sugera, de asemenea, să discute cu medicul de familie sau să vadă un profesionist în sănătate mintală. Poate ajuta dacă vă oferiți să mergeți cu ei. Dacă nu vor să vorbească cu cineva, este posibil să funcționeze să le dați informații scrise, de pe site-uri cu autoritate în sănătatea mintală sau broșuri medicale.

Acest articol are la baza materiale publicate pe https://www.healthdirect.gov.au/

CONTINUĂM ACTIVITATEA ÎN CLINICĂ, TELEFONIC ȘI ONLINE

Echipa @Med Anima rămâne activă în clinică, respectând măsurile de siguranță, la telefon și pe online pentru pacienți și nu numai.