Nouă semne care ar putea indica o problemă de sănătate mintală

Cunoși pe cineva care pare să se lupte cu stări negative, dileme, convingeri nepotrivite? Dacă un prieten sau un membru al familiei devine copleșit de provocările vieții, are mai mereu o stare negativă, își pierde interesul pentru activitățile de zi cu zi, este posibil să se confrunte cu probleme de sănătate mintală și ar putea avea nevoie de ajutor.

O persoană care are probleme de sănătate și comportament se poate confrunta cu stresul, depresia, anxietatea, probleme de relație, durere, dependență, ADHD sau dificultăți de învățare, tulburări de dispoziție sau alte probleme psihologice.

La gestionarea problemelor de sănătate pot ajuta consilieri, psihoterapeuți, antrenori de viață, psihologi, practicieni în asistența medicală sau medicii, conform calificărilor și metodelor profesionale specifice.

Ce este sănătatea mintală și de ce este importantă?

În conformitate cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sănătatea mintală include ”starea de bine subiectivă, sentimentul de auto-eficacitate, autonomie, competență, dependența între generații, auto-actualizarea potențialului intelectual și emoțional, printre altele.” OMS prevede că starea de bine a ființelor umane este cuprinsă în manifestarea abilităților lor, în capacitatea de a face față stresului în condiții normale de viață, de muncă productivă și contribuția în comunitatea lor.

Cu toate acestea , diferențele culturale, evaluările subiective și teoriile profesionale concurente pot aduce puncte de vedere diferite a modului de definire și abordare a conceptului de ”sănătate mintală”. O sănătate mintală bună este un sentiment general de bunăstare, încredere și respect de sine.

O sănătate mintală bună este importantă. Și nu doar pentru a putea trece cu bine prin fiecare zi, ci mai ales pentru a avea relații sănătoase cu ceilalți, pentru a ne bucura pe deplin de fiecare moment și a aprecia viața cu tot ce oferă. Sănătatea mintală trebuie întotdeauna luată în serios.

Probleme comune de sănătate mintală

Mulți oameni se confruntă cu probleme de sănătate mintală la un moment dat în viața lor: scăderea respectului de sine, droguri sau alcool, relații defectuoase sau abuz sexual. Cu toate acestea, problemele permanente de sănătate mintală pot fi un semn al unei boli mintale. Unele dintre cele mai frecvente boli mintale sunt: depresia, anxietatea, schizofrenia, tulburarea bipolară, tulburările de personalitate și tulburările de alimentație.

Care sunt simptomele unei boli mintale?

Dacă un prieten sau o persoană iubită nu par a fi ei înșiși, putem oare observa diferența dintre o dispoziție proastă trecătoare și ceva mai serios? Orice comportament dus la extrem, de la a bea prea mult, a căuta distracții permanente, a (se) plânge tot timpul sau orice altă schimbare continuă, semnificativă în comportamentele, gândurile sau sentimentele unei persoane ar putea fi semne ale unei boli mintale.

De multe ori nu este o singură schimbare, ci o combinație. Următoarele 9 semne nu sunt pentru a vă ajuta să diagnosticați o problemă de sănătate mintală, ci pentru a vă asigura că ar putea exista motive întemeiate de a investiga mai aprofundat problema prin care trece o persoană apropiată.

1. Starea de anxietate sau îngrijorare permanentă

Cu toții suntem îngrijorați sau stresați din când în când. Dar anxietatea ar putea fi semnul unei probleme de sănătate mintală dacă este constantă și intervine tot timpul. Alte simptome de anxietate pot include palpitații cardiace, respirație, dureri de cap, neliniște, diaree sau lipsa de concentrare.

2. Starea de depresie și de nefericire

Ați observat că o persoană apropiată și-a pierdut interesul pentru un hobby pe care îl făcea cu plăcere? Sau poate că e tristă și are o stare ușor iritabilă de-a lungul unei perioade mai lungi, de câteva săptămâni? Sau poate nu mai prezintă motivație și e lipsită de energie, obosită tot timpul? Toate acestea pot fi semne că se confruntă cu depresia.

3. Izbucnirile emoționale

Toată lumea are diferite stări de spirit, dar schimbările bruște și dramatice ale stării de spirit, cum ar fi suferința extremă sau furia, pot fi un simptom al bolilor mintale.

4. Problemele cu somnul

În general, avem nevoie de 7-9 ore de somn în fiecare noapte. Modificările la nivel de somn al unei persoane ar putea fi un simptom al unei boli mintale. De exemplu, insomnia ar putea fi un semn de anxietate sau abuz de substanțe. Dormitul prea mult sau prea puțin poate indica depresie sau o tulburare de somn.

5. Modificarea greutății și a apetitului

Mulți dintre noi dorim să pierdem câteva kilograme, dar pentru unii oameni fluctuația în greutate sau pierderea rapidă în greutate ar putea fi unul dintre semnele de avertizare ale unei boli mintale, cum ar fi depresia sau o tulburare alimentară.

6. Starea de izolare

Toți avem nevoie de timp pentru noi ocazional, dar retragerea din viața socială, mai ales dacă aceasta este o schimbare majoră, ar putea indica o problemă de sănătate mintală. Dacă un prieten sau persoana iubită se izolează în mod regulat, poate avea depresie, tulburare bipolară sau o altă problemă de sănătate mintală. Refuzul de a se alătura activităților sociale poate fi un semn că au nevoie de ajutor.

7. Abuzul de substanțe sau alte adicții

Ești îngrijorat că o persoană iubită bea prea mult, își petrece prea mult jucând jocuri video, pierde nopți sau fumează? Folosirea substanțelor, cum ar fi alcoolul sau drogurile, pentru a putea face față în viața de zi cu zi poate fi un semn și contribuie la problemele de sănătate mintală.

8. Sentimentul de a fi vinovat sau fără valoare

Gânduri precum „Eu sunt un eșec”, „E vina mea” sau „Nu am nici o valoare” sunt toate semnele posibile ale unei probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia. Critica frecventă, învinovățirea, lipsa valorii personale sunt semne ce trebuie luate în calcul atunci când apar.

9. Schimbările de comportament sau sentimente

O afecțiune psihică poate începe cu modificări subtile în ceea ce privește sentimentele, gândirea și comportamentul unei persoane. Schimbările continue și semnificative ar putea fi un semn că există sau începe să se dezvolte o problemă de sănătate mintală. Dacă ceva nu pare „în regulă” este important să începi o discuție despre ajutorul de specialitate pe care l-ar putea solicita.

Cum poți ajuta pe cineva care are o afecțiune mintală

Dacă te preocupă faptul că un prieten sau un membru al familiei poate suferi de o afecțiune mintală, un prim pas ar fi să îi vorbești despre asta. Sănătatea mintală nu este neapărat un subiect ușor sau confortabil al conversației, așa că îl/o poți asigura de sprijinul tău și de susținerea în a căuta ajutor de specialitate.

Poți sugera, de asemenea, să discute cu medicul de familie sau să vadă un profesionist în sănătate mintală. Poate ajuta dacă te oferi să mergi cu el/ea. Dacă nu vrea să vorbească cu cineva, este posibil să funcționeze să îi oferi informații scrise, de pe site-uri cu autoritate în sănătatea mintală sau broșuri medicale.

Acest articol are la baza materiale publicate pe https://www.healthdirect.gov.au/

depresia post-partum

Depresia post-partum – ce schimbări se produc în creierul mămicilor după naștere

Nașterea unui copil poate declanșa la femei o varietate de emoții puternice, de la entuziasm și bucurie la frică și anxietate, acestea putând experimenta chiar diverse tipuri de depresie. Aproximativ una din șapte femei poate dezvolta depresie postpartum (PPD). Apare cel mai frecvent în decurs de 6 săptămâni după naștere, dar simptomatologia poate începe mai devreme – în timpul sarcinii – sau mai târziu – până la un an după naștere.

adolescentii si telefonul mobil 01

Conectarea și deconectarea la vârsta adolescenței

Conectarea este o miză importantă la vârsta adolescenței. A face parte dintr-un grup, a avea prieteni, sunt reperele etapei de vârstă, cu impact asupra stării de bine și asupra sănătății mintale.
Atunci când un adolescent are dificultăți în a-și face prieteni și preferă mediul online, părinții pot încuraja modele de conectare sănătoasă, fără telefon.

starea de bine la job, loc de munca toxic

Starea de bine la job: limite sănătoase, comunicare eficientă, când părăsești un loc de muncă toxic

Starea de bine la locul de muncă este mai mult decât o simplă absență a stresului sau a nemulțumirilor. Este un concept complex care implică un echilibru între aspectele fizice, mintale și emoționale ale experienței angajaților în mediul de lucru. O stare de bine adecvată la locul de muncă se caracterizează prin trăsături precum satisfacția, angajamentul, sănătatea mintală și fizică, relațiile pozitive și performanța ridicată. Este în strânsă conexiune cu starea de bine pe plan personal – conceptul work-life balance.

burnout ce este cauze simptome

Burnout-ul sau epuizarea emoțională

Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, fizică și mintală cauzată de stres excesiv și prelungit. Te simți copleșit, epuizat din punct de vedere emoțional și incapabil să faci față cerințelor constante. Pe măsură ce stresul continuă, începi să pierzi interesul și motivația care te-au determinat să preiei un anumit rol.

Psiholog, psihoterapeut și psihiatru, eu ce aleg?

Ți s-a întâmplat vreodată să te întrebi la cine să apelezi când mintea și emoțiile tale par să se afle într-un labirint fără sfârșit? Nu ești singur! Înțelegerea diferențelor dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru este esențială pentru a ști pe cine să alegi în funcție de nevoile tale specifice. Așa că, haide să lămurim acest puzzle împreună!

Șantajul emoțional – cum îl recunoști, cum îl combați?

Șantajul emoțional este o formă de manipulare subtilă prin intermediul căreia manipulatorul încearcă să influențeze sau să controleze persoana țintă prin presiuni psihologice și emoționale cu scopul de a o determina să acționeze într-un anumit fel, în detrimentul propriilor interese și a propriei stări de bine.
De obicei, șantajul emoțional funcționează în relațiile mai apropiate (relația părinte-copil, familie, cuplu, relații de prietenie), pentru că manipulatorul se folosește de semnificația relației și de multe ori încearcă să creeze sentimente de vinovăție (nejustificată), pentru a obține ceea ce își dorește.

Depresia: abordare multidisciplinară și soluții inovative

Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori externi și interni. Înțelegerea acestor influențe și abordarea lor într-un mod integrat reprezintă cheia pentru tratarea depresiei. Un plan de tratament holistic, care include atât terapia psihologică cât și gestionarea factorilor de mediu și medicali, poate aduce alinare și sprijin pentru cei afectați de această afecțiune mintală dificilă dar atât de frecventă.

Afecțiuni neurologice și psihice – comparație, puncte comune

Tulburările psihice se întâlnesc cu o rată foarte înalta în patologiile neurologice și afectează o mare parte întreaga populație de pe globul pământesc. Se cunosc până în prezent 14 tipuri de afecțiuni majore ce au origine neurologică, cu prezența unui tablou clinic asemănător celui întâlnit la afecțiunile și tulburările psihiatrice, ce apar în urma unor leziuni ale creierului uman sau în rezultatul evoluției unor boli neurologice.

terapia cu pisici beneficii sanatatea mintala

Terapia cu pisici – mit sau realitate

Studii din lumea întreagă susțin și la nivel științific ceea ce – intuitiv – am perceput și noi: compania pisicilor este de un real ajutor în viața de zi cu zi, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări sau afecțiuni precum depresie sau anxietate.

Am sintetizat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai importante 10 beneficii pentru sănătatea mintală care vin la pachet cu prietenii blănoși:.

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș