Putem influența neuroplasticitatea?

“Can the mind reshape brain matter?”

“Poate mintea să modeleze creierul?”

Răspunsul la această întrebare se află undeva în înțelegerea modului în care funcționează neuroplasticitatea (Dacă nu îți este familiară noțiunea, poți citi mai întâi articolul nostru introductiv despre neuroplasticitate: „Ce este neuroplasticitatea și de ce este importantă pentru sănătatea mintală”).

O mentalitate a creșterii și neuroplasticitatea
Între mentalitatea “de creștere” și neuroplasticitate există o conexiune importantă: O mentalitate de creștere este o mentalitate prin care abilitățile, talentele și abilitățile înnăscute ale unei persoane pot fi dezvoltate și/sau îmbunătățite cu determinare, în timp ce neuroplasticitatea se referă la capacitatea creierului de a se adapta și dezvolta dincolo de perioada obișnuită de dezvoltare a copilăriei. Aceste două concepte se reflectă reciproc.

Neuroplasticitatea la copii

Creierul copiilor crește constant, se dezvoltă și se schimbă permanent. Fiecare experiență nouă solicită o schimbare în structura si funcțiile creierului.

La naștere, fiecare neuron din creierul unui sugar are aproximativ 7.500 de conexiuni cu alți neuroni; până la vârsta de 2 ani, neuronii au mai mult decât dublul numărului de conexiuni într-un creier adult (Mundkur, 2005). Aceste conexiuni sunt intrerupte încet, pe măsură ce copilul crește și începe să-și formeze propriile modele și conexiuni unice.

Există patru tipuri principale de neuroplasticitate observate la copii:

  1. Adaptiv: schimbări care apar atunci când copiii practică o abilitate specială și permit creierului să se adapteze la modificările funcționale sau structurale ale creierului (cum ar fi leziunile);
  2. Deteriorat: apar modificări din cauza tulburărilor genetice sau dobândite;
  3. Excesiv: reorganizarea căilor noi, neadaptive care pot provoca dizabilități sau tulburări;
  4. Plasticitate care face creierul vulnerabil la leziuni: se formează căi neuronale dăunătoare care fac ca accidentarea să fie mai probabilă sau mai impactantă (Mundkur, 2005).

Aceste procese sunt mai puternice și mai accentuate la copiii mici, permițându-le să se recupereze dupa leziuni mult mai eficient decât majoritatea adulților. La copii, se pot observa cazuri profunde de creștere, recuperare și adaptare neuroplastică.

neuroplasticitatea

Neuroplasticitatea la adulți

Această abilitate a creierului de a se adapta nu este absentă la adulți, dar se observă în general mai puțin decât la copii; cu toate acestea, creierul adult încă este capabil de schimbări extraordinare:

  • Poate restabili conexiuni vechi, pierdute și funcții care nu au fost utilizate în timp
  • Îmbunătățește memoria
  • Îmbunătățește abilitățile cognitive generale.

Potențialul nu este, în general, la fel de mare la adulții mai în vârstă, la fel ca la copii și adulți tineri, dar cu eforturi susținute și un stil de viață sănătos, adulții sunt la fel de capabili să promoveze schimbarea pozitivă și creșterea creierului ca generațiile tinere.

Cercetări și studii privind neuroplasticitatea

1. Mediile îmbogățite (saturate de noutate, atenție concentrată și provocare) sunt esențiale pentru promovarea neuroplasticității și pot provoca creștere și adaptare pozitivă mult după terminarea „perioadei critice de învățare” a copilăriei timpurii și a vârstei adulte (Kempermann et al., 2002);
2. Activitatea fizică și o bună condiție fizică pot preveni sau încetini moartea neuronala legată de înaintarea în vârstă și deteriorarea hipocampului și chiar pot crește volumul hipocampului (Niemann și colab., 2014);
3. Postul intermitent poate promova răspunsuri adaptative la nivelul sinapselor neuronale (Vasconcelos și colab., 2014);
4. Insomnia cronică este asociată cu atrofie (moarte și afectare neuronală) în hipocamp, în timp ce somnul adecvat poate spori neurogeneza (Joo și colab., 2014).

7 BENEFICII ale Neuroplasticității asupra creierului

Există multe moduri în care neuroplasticitatea aduce beneficii creierului:

1. Recuperarea după accidentele vasculare cerebrale;
2. Recuperarea după leziuni cerebrale traumatice;
3. Posibilitatea de a redirecționa funcțiile în creier (de exemplu, dacă o zonă care controlează un sens este deteriorată, este posibil ca alte zone să se dezvolte pentru a înlocui zona lezată);
4. Pierderea funcției într-o zonă poate îmbunătăți funcțiile în alte zone (de exemplu, dacă un sens este pierdut, celelalte pot crește);
5. Abilități de memorie îmbunătățite;
6. O gamă largă de abilități cognitive îmbunătățite;
7. Învățare mai eficientă.

Cum să vă recompensați creierul cu neuroplasticitate

Câteva dintre metodele care s-au dovedit a îmbunătăți sau a stimula neuroplasticitatea includ:

1. Postul intermitent:

Crește capacitatea de conectare dintre neuroni, favorizează creșterea neuronilor, îmbunătățește funcția cognitivă generală și scade riscul de boală neurodegenerativă;

2. Călătoriile:

Călătorind expuneți creierul la stimuli noi și medii noi, deschizând căi și activitati noi la nivelul creierului;

3. Utilizarea formulelor mnemotehnice:

Antrenarea memoriei poate spori conectivitatea în rețeaua neuronală parietală prefrontală și poate preveni pierderea de memorie legată de vârstă;

4. Învățarea unui instrument muzical:

Poate crește conectivitatea între regiunile creierului și poate ajuta la formarea de noi rețele neuronale;

5. Exerciții cu mâna non-dominantă:

Pot forma noi căi neuronale și pot consolida conectivitatea dintre neuroni;

6. Citirea ficțiunii:

Crește și îmbunătățește conectivitatea în creier;

7. Extinderea vocabularului:

Activează procesele vizuale și auditive, precum și procesarea memoriei;

8. Crearea lucrărilor de artă:

Îmbunătățește conectivitatea creierului în repaus care poate stimula introspecția, memoria, empatia, atenția și concentrarea;

9. Dansul:

Reduce riscul de Alzheimer și crește conectivitatea neuronală;

10. Somnul:

Susține păstrarea învățării prin creșterea terminațiilor neuronale dendritice care realizează conexiunea între neuroni și ajută la transferul de informații între celulele neuronale (Nguyen, 2016).

efectele divortului asupra copiilor

Efectele divorțului asupra copiilor

Divorțul reprezintă forma finală de desfacere a vieții conjugale, cu efecte puternice atât asupra partenerilor din cuplul conjugal, cât și a descendenților acestora. Copilul este ființa cel mai mult afectată de evenimentele care au loc în familie. Divorțul părinților duce la scăderea încrederii copilului în propriile puteri, și ajută la dezvoltarea sentimentului de vinovăție și agresivitate.

Dinamica relației de cuplu după apariția copiilor

Dinamica relației de cuplu după apariția copiilor

Trecerea de la două persoane la trei ar trebui văzută și trăită ca o mare bucurie, în realitate însă apariția unui nou membru al familiei aduce multe schimbări generatoare de stres într-o căsnicie.

Anxietatea Părinților și Efectele ei asupra Copiilor

Nu e neobișnuit să te îngrijorezi pentru copilul tău. Dar anxietatea parentală este reală și dificilă, dar există strategii dovedite care te pot ajuta. Fie că vorbești cu un terapeut sau te conectezi cu alți părinți, există modalități de a-ți atenua îngrijorările

despre doliu si desdpartire

Doliul: cum facem pace cu oameni care nu mai sunt în viața noastră (foști, prieteni sau chiar rude)?

De-a lungul vieții am crescut într-o cultură care a transformat despărțirile în ceva sumbru și greu de experimentat. Moartea unei persoane apropiate, divorțul, despărțirile din tinerețe, încheierea unei prieteni, părăsirea casei părintești, etapa cuibului gol trăită de părinți, începerea grădiniței, ieșirea din concediul maternal și chiar înțărcatul pruncului sunt experiențe în care ajungem să cunoaștem senzația și durerea pierderii.

pauza de la social media - digital detox

Detox de la rețelele sociale – de ce și cum ne pot ajuta pauzele de la mediul online 

În epoca digitală actuală, rețelele sociale au devenit o parte de nelipsit a vieții noastre de zi cu zi, influențând profund modul în care comunicăm, ne informăm și ne petrecem timpul liber.

stimulare cognitiva copii 01

Antrenamentul Cognitiv la copii, cheia succesului școlar (și nu numai)

Există o corelație directă între gradul de dezvoltare a funcțiilor executive și performanța academică. Astfel, stimularea dezvoltării funcțiilor executive la copii le crește acestora potențialul în aspecte cheie ale învățării și performanței academice, cum ar fi factorul verbal, raționamentul logic, rezolvarea de probleme, planificarea sau abilitățile legate de citit.

Sănătatea Mintală a Părinților vs. Echilibrul Psihic al Copiilor

Problemele mintale ale părinților sunt strâns legate de sănătatea mintală și fizică precară a copiilor. Dacă părinții tăi au simptome de depresie și anxietate, ești mai vulnerabil la disfuncții psihopatologice, comportamente problematice sau alte tulburări grave.

Anxietatea legata de vacanta

Anxietatea legată de vacanță

Fie că este vorba despre vacanța de vară a copiilor sau despre concediul adulților, acestea ar trebui să fie perioade de relaxare și refacere. Anxietatea legată de plecarea în vacanță este însă o realitate pentru mulți dintre noi.

Adolescentii si problemele lor

Adolescenții și problemele lor, grija noastră ca părinți

Adolescența debutează în jurul vârstei de 13 ani și se încheie până la 20 de ani. Este o perioada de tranziție în care adolescenții și problemele lor sunt o preocupare continuă pentru majoritatea părinților.

depresia post-partum

Depresia post-partum – ce schimbări se produc în creierul mămicilor după naștere

Nașterea unui copil poate declanșa la femei o varietate de emoții puternice, de la entuziasm și bucurie la frică și anxietate, acestea putând experimenta chiar diverse tipuri de depresie. Aproximativ una din șapte femei poate dezvolta depresie postpartum (PPD). Apare cel mai frecvent în decurs de 6 săptămâni după naștere, dar simptomatologia poate începe mai devreme – în timpul sarcinii – sau mai târziu – până la un an după naștere.

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș

(din 1 septembrie) Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș