0747 202 212 ;   0332 505 114 office@medanima.ro

Îmbătrânirea normală vs. deteriorarea cognitivă ușoară

Abilitățile cognitive sunt abilitățile pe care creierul nostru le folosește pentru a gândi, a învăța, a-și aminti, a rezolva probleme și a comunica. Există o serie de abordări (le numim intervenții) pentru a ajuta persoanele cu demență să își îmbunătățească abilitățile de memorie și gândire și să facă față pierderii de memorie; una dintre acestea este terapia prin stimulare cognitivă (CST).

Stimularea cognitivă a fost dezvoltată ca rezultat cumulat al celor mai bune cercetări în domeniu privind soluțiile de îmbunătățirie a abilităților cognitive pentru persoanele cu demență.

Dar care este limita dintre manifestările normale ale îmbătrânirii și cele ale deteriorării cognitive? Cum faci să o recunoști?

Ce este deficitul cognitiv ușor?

Deficitul cognitiv ușor este o afecțiune în care o persoană se confruntă cu o ușoară, dar vizibilă scădere a abilităților mentale. Aceste scădere poate fi exemplificată prin scăderea capacității de memorare, scăderea capacității de concentrare, scăderea mobilității atenției. În același timp, pot avea de suferit și abilitățile de gândire și procesare a informațiilor.

Aceste deficite sunt sesizabile prin comparație cu alte persoane de aproximativ aceeași vârstă. Scăderea ușoară a abilităților este resimțită atât de către persoana care trăiește acest deficit, cât și de către cei care interacționează cu persoana respectivă. Schimbările sunt discrete, fără a fi suficient de severe pentru a împiedica desfășurarea activităților zilnice obișnuite.

Care este diferența dintre deteriorarea cognitivă ușoară și declinul cauzat de îmbătrânirea normală?

Odată cu îmbătrânirea normală este natural să observăm un anumit declin treptat în aria gândirii. De exemplu, capacitatea de a învăța informații noi poate fi redusă, procesarea mentală încetinește, viteza de performanță încetinește și capacitatea de a deveni distras crește. Cu toate acestea, aceste scăderi datorate îmbătrânirii normale nu afectează funcționarea generală globală sau capacitatea de a efectua activitățile zilnice. Îmbătrânirea normală nu afectează procese precum recunoașterea, inteligența sau memoria pe termen lung.

În timpul îmbătrânirii obișnuite, o persoană poate uita ocazional nume și cuvinte și poate pierde lucrurile; prin comparație, persoanele cu deteriorare cognitivă ușoară uită deseori conversații și informații pe care cineva și le-ar aminti în mod obișnuit – de exemplu întâlnirile sau alte evenimente planificate.

A avea o afectare cognitivă ușoară duce întotdeauna la dezvoltarea demenței?

Există unele cazuri în care apariția deteriorării cognitive ușoare se datorează efectelor unei probleme organice. Cu toate acestea, unii cercetători au stabilit faptul că, pentru majoritatea pacienților cu deficit cognitiv ușor, acesta este un pas în calea spre demență.

Deficitul cognitiv ușor este considerat acea etapă aflată la granița dintre modificările mentale specifice îmbătrânirii normale, și cele specifice demenței în stadiu incipient.

Potrivit Academiei Americane de Neurologie, dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani sau peste care au o insuficiență cognitivă ușoară:

 • Aproximativ 7,5% vor dezvolta demență în primul an după diagnosticul de deteriorare cognitivă ușoară
 • Aproximativ 15% vor dezvolta demență în al doilea an
 • Aproximativ 20% vor dezvolta demență în al treilea an

Care sunt simptomele afectării cognitive ușoare?

Exemple de probleme de memorie și gândire care ar putea fi observate la cineva cu deteriorare cognitivă ușoară pot include:

Pierderi de memorie

Persoanele adesea uită evenimentele recente, repetă aceleași întrebări și aceleași povești, uită numele prietenilor apropiați și ai membrilor familiei, uită întâlnirile sau evenimentele planificate, uită conversațiile.

Probleme de limbaj

Persoanele au probleme în găsirea cuvintelor dorite, dificultăți în înțelegerea informațiilor scrise sau verbale (vorbite).

Probleme ale atenției

Persoanele adesea au dificultăți de concentrare, sunt ușor de distras.

Probleme de raționament și judecată

Persoanele se luptă cu planificarea și rezolvarea problemelor, prezentând adevărate dificultăți în luarea unor decizii.

Efectuarea deciziilor complexe

Persoanele au dificultăți în îndeplinirea sarcinilor complexe precum: plata facturilor, responsabilitatea urmării tratamentului medicamentos, realizarea cumpărăturilor, gătitul, realizarea curățeniei, capacitate de autoconducție diminuată.

Deteriorarea cognitivă ușoară – cauze

Deși unii factori care influențează evoluția în aceasta direcție sunt cunoscuți, încă nu au fost descoperite complet toate cauzele care duc la deterioarea cognitivă ușoară. Într-un număr mic de cazuri, o afecțiune existentă poate cauza simptomele specifice deteriorării cognitive ușoare; dintre cestea:

 • depresie, stres, anxietate
 • probleme cu tiroida, rinichii sau ficatul
 • tulburări de somn
 • diverse afecțiuni care afectează fluxul sanguin în creier (tumori, cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, leziuni traumatice ale creierului
 • niveluri scăzute de vitamina B12 sau alți nutrienți
 • probleme cu ochii sau auzul
 • diverse infecții
 • efecte secundare ale unor medicamente (de exemplu, medicamente anticolinergice utilizate pentru tratarea afecțiunilor vezicii urinare, boala Parkinson și depresie) sau medicamente ilegale
 • consum de alcool în antecedente

Printre terapiile deteriorărilor cognitive, alături de tratamentul medicamentos, putem încadra terapia prin stimulare cognitivă.

Ce este stimularea cognitivă?

Stimularea cognitivă poate fi reprezentată de un set de tehnici și strategii care au ca obiectiv îmbunătățirea performanței și a eficacității în funcționalitatea capabilităților cognitive, cum ar fi memoria, atenția și percepția, raționamentul logic, dar și altele. Stimularea cognitivă promovează de asemenea îmbunătățirea și potențializarea prin mecanisme de neuroplasticitate cerebrală.

Care sunt efectele stimulării cognitive?

 • Stimularea cognitivă ajută memoria și abilitățile de gândire (cognitive) ale oamenilor cu demență ușoară până la moderată.
 • Persoanele cu demență care au participat la stimulare cognitivă au spus că a existat o îmbunătățire a calității vieții lor de zi cu zi.
 • Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) și orientarea Institutului de Excelență în Asistență Socială (SCIE) (2006) recomandă ca persoanelor cu deteriorare cognitivă ușoară până la moderată să li se ofere posibilitatea de a participa la un program de stimulare cognitivă.
 • Stimularea cognitivă computerizată, poate fi eficientă în îmbunătățirea performanței cognitive la pacienții cu scleroză multiplă.
 • Pregătirea pentru atenție poate ajuta persoanele cu halucinații auditive să dezvolte capacitatea de a le ignora, ceea ce poate reduce sau elimina în totalitate halucinațiile.
 • Programul de instruire pentru stimularea cognitivă asistată de computer a fost eficient în îmbunătățirea performanței pacienților cu schizofrenie. Remedierea cognitivă asistată de computer nu a avut niciun efect asupra simptomelor pozitive și negative.
 • Stimularea cognitivă la pacienții vârstnici, cu demență, poate fi utilă pentru ameliorarea declinului cognitiv și pentru a spori motivația și stima de sine.

Cogniția și Deficitul Cognitiv

Cogniția și Deficitul CognitivCogniția denotă un nivel relativ ridicat de procesare a informațiilor și include gândirea, memoria, percepția, motivația și limbajul. Printre funcțiile specifice cunoașterii se numără orientarea, abilitatea de a învăța deprinderi...

Terapia bolilor psihice prin neuroplasticitate

Terapia bolilor psihice prin neuroplasticitateNeuroplasticitatea adulților = un nou „remediu” pentru depresia majoră?Neuroplasticitatea implică reorganizarea sinaptică ca răspuns la factorii de stres din mediu și se crede că stă la baza abilităților noastre de a...

Putem influența neuroplasticitatea?

Putem influența neuroplasticitatea?“Can the mind reshape brain matter?” “Poate mintea să modeleze creierul?”Răspunsul la această întrebare se află undeva în înțelegerea modului în care funcționează neuroplasticitatea (Dacă nu îți este familiară noțiunea, poți citi mai...

Ce este neuroplasticitatea și de ce este importantă pentru sănătatea mintală

Ce este neuroplasticitatea și de ce este importantă pentru sănătatea mintală“Orice om ar putea, dacă ar fi atât de talentat, să fie sculptorul propriului său creier”. Santiago Ramón y CajalCreierul nostru este într-adevăr uimitor, nu-i așa?Ați urmărit vreodată acele...
imbatranirea normala vs dementa

Îmbătrânirea normală versus deteriorarea cognitivă ușoară

În timpul îmbătrânirii obișnuite, o persoană poate uita ocazional un nume sau cuvinte și poate pierde lucrurile; prin comparație, în deteriorare cognitivă ușoară, persoana uită deseori conversațiile și informațiile pe care cineva și le-ar aminti în mod obișnuit, cum ar fi întâlnirile și alte evenimente planificate. A avea o afectare cognitivă ușoară duce întotdeauna la dezvoltarea demenței?

Depresia Doare

Durerea - un alt mod în care creierul tău comunică!Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări mintale la nivel mondial. Depresia te poate face să te simți rău și poate să genereze simptome precum epuizare, dureri de cap sau dureri musculare generalizate....
Anxietatea de performanţă (4)

Anxietatea de performanţă

Anxietatea de performanţă În societatea actuală, dorința de a fi performant în diferite arii de activitate este adesea asociată cu nevoia de validare a identităţii profesionale, cu o stimă de sine înaltă şi o imagine de sine pozitivă şi stabilă. Dorinţa de fi...

Efectele pandemiei asupra sănătății mintale

Efectele pandemiei asupra sănătății mintale Încă de la începutul pandemiei generată de coronavirus, multe persoane au fost și continuă să fie afectate de acest virus respirator în mai multe arii ale vieții. Rutina zilnică a fost afectată puternic și, în unele cazuri...

Stigmatul asupra mersului la psiholog sau psihiatru: o prejudecată nocivă

Stigmatul asupra mersului la psiholog sau psihiatru: o prejudecată nocivă Sunt multe lucruri pentru care nu ne temem să apelăm la un specialist: de la realizarea ITP-ului până la consultarea unui jurist, toate acestea sunt lucruri normale. Probabil că nici nu ne-ar...

Arta de a ne recalibra viața pe timp de carantină

Arta de a ne recalibra viața pe timp de carantinăVoit sau nu, în ultima perioadă am ajuns să petrecem mai mult timp în case decât eram obișnuiți până acum. Pentru mulți dintre noi acest lucru poate deveni un factor de stres greu de gestionat. Alături de gânduri de...

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Social Media: