Îmbătrânirea normală vs. deteriorarea cognitivă ușoară

Abilitățile cognitive sunt abilitățile pe care creierul nostru le folosește pentru a gândi, a învăța, a-și aminti, a rezolva probleme și a comunica. Există o serie de abordări (le numim intervenții) pentru a ajuta persoanele cu demență să își îmbunătățească abilitățile de memorie și gândire și să facă față pierderii de memorie; una dintre acestea este terapia prin stimulare cognitivă (CST).

Stimularea cognitivă a fost dezvoltată ca rezultat cumulat al celor mai bune cercetări în domeniu privind soluțiile de îmbunătățirie a abilităților cognitive pentru persoanele cu demență.

Dar care este limita dintre manifestările normale ale îmbătrânirii și cele ale deteriorării cognitive? Cum faci să o recunoști?

Ce este deficitul cognitiv ușor?

Deficitul cognitiv ușor este o afecțiune în care o persoană se confruntă cu o ușoară, dar vizibilă scădere a abilităților mentale. Aceste scădere poate fi exemplificată prin scăderea capacității de memorare, scăderea capacității de concentrare, scăderea mobilității atenției. În același timp, pot avea de suferit și abilitățile de gândire și procesare a informațiilor.

Aceste deficite sunt sesizabile prin comparație cu alte persoane de aproximativ aceeași vârstă. Scăderea ușoară a abilităților este resimțită atât de către persoana care trăiește acest deficit, cât și de către cei care interacționează cu persoana respectivă. Schimbările sunt discrete, fără a fi suficient de severe pentru a împiedica desfășurarea activităților zilnice obișnuite.

Care este diferența dintre deteriorarea cognitivă ușoară și declinul cauzat de îmbătrânirea normală?

Odată cu îmbătrânirea normală este natural să observăm un anumit declin treptat în aria gândirii. De exemplu, capacitatea de a învăța informații noi poate fi redusă, procesarea mentală încetinește, viteza de performanță încetinește și capacitatea de a deveni distras crește. Cu toate acestea, aceste scăderi datorate îmbătrânirii normale nu afectează funcționarea generală globală sau capacitatea de a efectua activitățile zilnice. Îmbătrânirea normală nu afectează procese precum recunoașterea, inteligența sau memoria pe termen lung.

În timpul îmbătrânirii obișnuite, o persoană poate uita ocazional nume și cuvinte și poate pierde lucrurile; prin comparație, persoanele cu deteriorare cognitivă ușoară uită deseori conversații și informații pe care cineva și le-ar aminti în mod obișnuit – de exemplu întâlnirile sau alte evenimente planificate.

A avea o afectare cognitivă ușoară duce întotdeauna la dezvoltarea demenței?

Există unele cazuri în care apariția deteriorării cognitive ușoare se datorează efectelor unei probleme organice. Cu toate acestea, unii cercetători au stabilit faptul că, pentru majoritatea pacienților cu deficit cognitiv ușor, acesta este un pas în calea spre demență.

Deficitul cognitiv ușor este considerat acea etapă aflată la granița dintre modificările mentale specifice îmbătrânirii normale, și cele specifice demenței în stadiu incipient.

Potrivit Academiei Americane de Neurologie, dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani sau peste care au o insuficiență cognitivă ușoară:

 • Aproximativ 7,5% vor dezvolta demență în primul an după diagnosticul de deteriorare cognitivă ușoară
 • Aproximativ 15% vor dezvolta demență în al doilea an
 • Aproximativ 20% vor dezvolta demență în al treilea an

Care sunt simptomele afectării cognitive ușoare?

Exemple de probleme de memorie și gândire care ar putea fi observate la cineva cu deteriorare cognitivă ușoară pot include:

Pierderi de memorie

Persoanele adesea uită evenimentele recente, repetă aceleași întrebări și aceleași povești, uită numele prietenilor apropiați și ai membrilor familiei, uită întâlnirile sau evenimentele planificate, uită conversațiile.

Probleme de limbaj

Persoanele au probleme în găsirea cuvintelor dorite, dificultăți în înțelegerea informațiilor scrise sau verbale (vorbite).

Probleme ale atenției

Persoanele adesea au dificultăți de concentrare, sunt ușor de distras.

Probleme de raționament și judecată

Persoanele se luptă cu planificarea și rezolvarea problemelor, prezentând adevărate dificultăți în luarea unor decizii.

Efectuarea deciziilor complexe

Persoanele au dificultăți în îndeplinirea sarcinilor complexe precum: plata facturilor, responsabilitatea urmării tratamentului medicamentos, realizarea cumpărăturilor, gătitul, realizarea curățeniei, capacitate de autoconducție diminuată.

Deteriorarea cognitivă ușoară – cauze

Deși unii factori care influențează evoluția în aceasta direcție sunt cunoscuți, încă nu au fost descoperite complet toate cauzele care duc la deterioarea cognitivă ușoară. Într-un număr mic de cazuri, o afecțiune existentă poate cauza simptomele specifice deteriorării cognitive ușoare; dintre cestea:

 • depresie, stres, anxietate
 • probleme cu tiroida, rinichii sau ficatul
 • tulburări de somn
 • diverse afecțiuni care afectează fluxul sanguin în creier (tumori, cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, leziuni traumatice ale creierului
 • niveluri scăzute de vitamina B12 sau alți nutrienți
 • probleme cu ochii sau auzul
 • diverse infecții
 • efecte secundare ale unor medicamente (de exemplu, medicamente anticolinergice utilizate pentru tratarea afecțiunilor vezicii urinare, boala Parkinson și depresie) sau medicamente ilegale
 • consum de alcool în antecedente

Printre terapiile deteriorărilor cognitive, alături de tratamentul medicamentos, putem încadra terapia prin stimulare cognitivă.

Ce este stimularea cognitivă?

Stimularea cognitivă poate fi reprezentată de un set de tehnici și strategii care au ca obiectiv îmbunătățirea performanței și a eficacității în funcționalitatea capabilităților cognitive, cum ar fi memoria, atenția și percepția, raționamentul logic, dar și altele. Stimularea cognitivă promovează de asemenea îmbunătățirea și potențializarea prin mecanisme de neuroplasticitate cerebrală.

Care sunt efectele stimulării cognitive?

 • Stimularea cognitivă ajută memoria și abilitățile de gândire (cognitive) ale oamenilor cu demență ușoară până la moderată.
 • Persoanele cu demență care au participat la stimulare cognitivă au spus că a existat o îmbunătățire a calității vieții lor de zi cu zi.
 • Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) și orientarea Institutului de Excelență în Asistență Socială (SCIE) (2006) recomandă ca persoanelor cu deteriorare cognitivă ușoară până la moderată să li se ofere posibilitatea de a participa la un program de stimulare cognitivă.
 • Stimularea cognitivă computerizată, poate fi eficientă în îmbunătățirea performanței cognitive la pacienții cu scleroză multiplă.
 • Pregătirea pentru atenție poate ajuta persoanele cu halucinații auditive să dezvolte capacitatea de a le ignora, ceea ce poate reduce sau elimina în totalitate halucinațiile.
 • Programul de instruire pentru stimularea cognitivă asistată de computer a fost eficient în îmbunătățirea performanței pacienților cu schizofrenie. Remedierea cognitivă asistată de computer nu a avut niciun efect asupra simptomelor pozitive și negative.
 • Stimularea cognitivă la pacienții vârstnici, cu demență, poate fi utilă pentru ameliorarea declinului cognitiv și pentru a spori motivația și stima de sine.

Depresia: abordare multidisciplinară și soluții inovative

Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori externi și interni. Înțelegerea acestor influențe și abordarea lor într-un mod integrat reprezintă cheia pentru tratarea depresiei. Un plan de tratament holistic, care include atât terapia psihologică cât și gestionarea factorilor de mediu și medicali, poate aduce alinare și sprijin pentru cei afectați de această afecțiune mintală dificilă dar atât de frecventă.

Afecțiuni neurologice și psihice – comparație, puncte comune

Tulburările psihice se întâlnesc cu o rată foarte înalta în patologiile neurologice și afectează o mare parte întreaga populație de pe globul pământesc. Se cunosc până în prezent 14 tipuri de afecțiuni majore ce au origine neurologică, cu prezența unui tablou clinic asemănător celui întâlnit la afecțiunile și tulburările psihiatrice, ce apar în urma unor leziuni ale creierului uman sau în rezultatul evoluției unor boli neurologice.

terapia cu pisici beneficii sanatatea mintala

Terapia cu pisici – mit sau realitate

Studii din lumea întreagă susțin și la nivel științific ceea ce – intuitiv – am perceput și noi: compania pisicilor este de un real ajutor în viața de zi cu zi, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări sau afecțiuni precum depresie sau anxietate.

Am sintetizat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai importante 10 beneficii pentru sănătatea mintală care vin la pachet cu prietenii blănoși:.

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

terapie de cuplu

Despre dependență și independență în relații – sănătate vs. toxicitate în cuplu

O provocare foarte mare cu care se confruntă multe dintre cuplurile de astăzi este identificarea unui echilibru intre dependență – nevoia de celălalt și independență – susținerea și orientarea spre propriile noastre interese. Unde și cum găsim linia fină ce separă un atașament sănătos și o dependență normală, naturală de tendința de a petrece mult timp departe de partener, având interese și preocupări care nu-l includ?

echilibru intre job si viata personala

Work – life balance – putem găsi echilibrul dintre viața personală și job?

A fost o vreme când granițele dintre serviciu și viața de acasă erau clare. În societatea de astăzi, de cele mai multe ori munca are prioritate față de orice altceva din viața noastră. Dorința noastră de a reuși profesional ne poate împinge să ne lăsăm deoparte propria stare de bine. Avem tendința de a cădea în capcana de a crede că putem fi productivi tot timpul sau că o zi de opt ore la locul de muncă echivalează cu opt ore de a fi productiv. Cu toate acestea, acest lucru este greu de realizat, dacă nu imposibil, pentru mulți dintre noi.

depresia in familie

Depresia și gestionarea ei în familie

Ce să faci când cineva drag se confruntă cu depresia?
Ce să NU faci când vrei să ajuți pe cineva cu depresie?
Când un membru al familiei noastre sau un prieten apropiat suferă de depresie este provocator pentru toată lumea, însă depresia este tratabilă, iar suportul emoțional și social îmbunătățesc considerabil rezultatele tratamentelor.

Tulburări mintale și tulburări de personalitate – definiții, comparație /limite, exemple, abordare terapeutică

Tulburările mintale și tulburările de personalitate sunt două categorii distincte de afecțiuni psihologice care afectează în mod semnificativ starea mintală și comportamentul individului. Deși au caracteristici și simptome diferite, ambele pot cauza dificultăți semnificative în viața de zi cu zi a unei persoane și necesită intervenție terapeutică.

sindromul impostorului

Sindromul impostorului

Sindromul impostorului este un fenomen psihologic care afectează multe persoane, chiar și pe acelea care sunt realizate din punct de vedere profesional și s-ar putea spune că sunt de succes.

abordarea in cuplu a sanatatii mintale a copilulului

Abordarea în cuplu a sănătății mintale a copiilor și adolescenților

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților ar trebui să fie o preocupare majoră în zilele noastre, iar recunoașterea și gestionarea adecvată a problemelor lor devin vitale. Cu toate acestea, situația poate deveni complicată atunci când unul dintre părinți nu recunoaște sau este complet împotrivă.

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș