Îmbătrânirea normală vs. deteriorarea cognitivă ușoară

Abilitățile cognitive sunt abilitățile pe care creierul nostru le folosește pentru a gândi, a învăța, a-și aminti, a rezolva probleme și a comunica. Există o serie de abordări (le numim intervenții) pentru a ajuta persoanele cu demență să își îmbunătățească abilitățile de memorie și gândire și să facă față pierderii de memorie; una dintre acestea este terapia prin stimulare cognitivă (CST).

Stimularea cognitivă a fost dezvoltată ca rezultat cumulat al celor mai bune cercetări în domeniu privind soluțiile de îmbunătățirie a abilităților cognitive pentru persoanele cu demență.

Dar care este limita dintre manifestările normale ale îmbătrânirii și cele ale deteriorării cognitive? Cum faci să o recunoști?

Ce este deficitul cognitiv ușor?

Deficitul cognitiv ușor este o afecțiune în care o persoană se confruntă cu o ușoară, dar vizibilă scădere a abilităților mentale. Aceste scădere poate fi exemplificată prin scăderea capacității de memorare, scăderea capacității de concentrare, scăderea mobilității atenției. În același timp, pot avea de suferit și abilitățile de gândire și procesare a informațiilor.

Aceste deficite sunt sesizabile prin comparație cu alte persoane de aproximativ aceeași vârstă. Scăderea ușoară a abilităților este resimțită atât de către persoana care trăiește acest deficit, cât și de către cei care interacționează cu persoana respectivă. Schimbările sunt discrete, fără a fi suficient de severe pentru a împiedica desfășurarea activităților zilnice obișnuite.

Care este diferența dintre deteriorarea cognitivă ușoară și declinul cauzat de îmbătrânirea normală?

Odată cu îmbătrânirea normală este natural să observăm un anumit declin treptat în aria gândirii. De exemplu, capacitatea de a învăța informații noi poate fi redusă, procesarea mentală încetinește, viteza de performanță încetinește și capacitatea de a deveni distras crește. Cu toate acestea, aceste scăderi datorate îmbătrânirii normale nu afectează funcționarea generală globală sau capacitatea de a efectua activitățile zilnice. Îmbătrânirea normală nu afectează procese precum recunoașterea, inteligența sau memoria pe termen lung.

În timpul îmbătrânirii obișnuite, o persoană poate uita ocazional nume și cuvinte și poate pierde lucrurile; prin comparație, persoanele cu deteriorare cognitivă ușoară uită deseori conversații și informații pe care cineva și le-ar aminti în mod obișnuit – de exemplu întâlnirile sau alte evenimente planificate.

A avea o afectare cognitivă ușoară duce întotdeauna la dezvoltarea demenței?

Există unele cazuri în care apariția deteriorării cognitive ușoare se datorează efectelor unei probleme organice. Cu toate acestea, unii cercetători au stabilit faptul că, pentru majoritatea pacienților cu deficit cognitiv ușor, acesta este un pas în calea spre demență.

Deficitul cognitiv ușor este considerat acea etapă aflată la granița dintre modificările mentale specifice îmbătrânirii normale, și cele specifice demenței în stadiu incipient.

Potrivit Academiei Americane de Neurologie, dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani sau peste care au o insuficiență cognitivă ușoară:

  • Aproximativ 7,5% vor dezvolta demență în primul an după diagnosticul de deteriorare cognitivă ușoară
  • Aproximativ 15% vor dezvolta demență în al doilea an
  • Aproximativ 20% vor dezvolta demență în al treilea an

Care sunt simptomele afectării cognitive ușoare?

Exemple de probleme de memorie și gândire care ar putea fi observate la cineva cu deteriorare cognitivă ușoară pot include:

Pierderi de memorie

Persoanele adesea uită evenimentele recente, repetă aceleași întrebări și aceleași povești, uită numele prietenilor apropiați și ai membrilor familiei, uită întâlnirile sau evenimentele planificate, uită conversațiile.

Probleme de limbaj

Persoanele au probleme în găsirea cuvintelor dorite, dificultăți în înțelegerea informațiilor scrise sau verbale (vorbite).

Probleme ale atenției

Persoanele adesea au dificultăți de concentrare, sunt ușor de distras.

Probleme de raționament și judecată

Persoanele se luptă cu planificarea și rezolvarea problemelor, prezentând adevărate dificultăți în luarea unor decizii.

Efectuarea deciziilor complexe

Persoanele au dificultăți în îndeplinirea sarcinilor complexe precum: plata facturilor, responsabilitatea urmării tratamentului medicamentos, realizarea cumpărăturilor, gătitul, realizarea curățeniei, capacitate de autoconducție diminuată.

Deteriorarea cognitivă ușoară – cauze

Deși unii factori care influențează evoluția în aceasta direcție sunt cunoscuți, încă nu au fost descoperite complet toate cauzele care duc la deterioarea cognitivă ușoară. Într-un număr mic de cazuri, o afecțiune existentă poate cauza simptomele specifice deteriorării cognitive ușoare; dintre cestea:

  • depresie, stres, anxietate
  • probleme cu tiroida, rinichii sau ficatul
  • tulburări de somn
  • diverse afecțiuni care afectează fluxul sanguin în creier (tumori, cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, leziuni traumatice ale creierului
  • niveluri scăzute de vitamina B12 sau alți nutrienți
  • probleme cu ochii sau auzul
  • diverse infecții
  • efecte secundare ale unor medicamente (de exemplu, medicamente anticolinergice utilizate pentru tratarea afecțiunilor vezicii urinare, boala Parkinson și depresie) sau medicamente ilegale
  • consum de alcool în antecedente

Printre terapiile deteriorărilor cognitive, alături de tratamentul medicamentos, putem încadra terapia prin stimulare cognitivă.

Ce este stimularea cognitivă?

Stimularea cognitivă poate fi reprezentată de un set de tehnici și strategii care au ca obiectiv îmbunătățirea performanței și a eficacității în funcționalitatea capabilităților cognitive, cum ar fi memoria, atenția și percepția, raționamentul logic, dar și altele. Stimularea cognitivă promovează de asemenea îmbunătățirea și potențializarea prin mecanisme de neuroplasticitate cerebrală.

Care sunt efectele stimulării cognitive?

  • Stimularea cognitivă ajută memoria și abilitățile de gândire (cognitive) ale oamenilor cu demență ușoară până la moderată.
  • Persoanele cu demență care au participat la stimulare cognitivă au spus că a existat o îmbunătățire a calității vieții lor de zi cu zi.
  • Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) și orientarea Institutului de Excelență în Asistență Socială (SCIE) (2006) recomandă ca persoanelor cu deteriorare cognitivă ușoară până la moderată să li se ofere posibilitatea de a participa la un program de stimulare cognitivă.
  • Stimularea cognitivă computerizată, poate fi eficientă în îmbunătățirea performanței cognitive la pacienții cu scleroză multiplă.
  • Pregătirea pentru atenție poate ajuta persoanele cu halucinații auditive să dezvolte capacitatea de a le ignora, ceea ce poate reduce sau elimina în totalitate halucinațiile.
  • Programul de instruire pentru stimularea cognitivă asistată de computer a fost eficient în îmbunătățirea performanței pacienților cu schizofrenie. Remedierea cognitivă asistată de computer nu a avut niciun efect asupra simptomelor pozitive și negative.
  • Stimularea cognitivă la pacienții vârstnici, cu demență, poate fi utilă pentru ameliorarea declinului cognitiv și pentru a spori motivația și stima de sine.
terapie adolescenti cu autism

Autismul la adolescenți: Provocări specifice și cum să le faci față

Tulburarea din spectrul autismului  prezintă provocări unice atunci când trece în anii adolescenței. Adesea, din cauza semnelor omise sau a simptomelor care se suprapun cu alte afecțiuni diagnosticarea timpurie a autismului poate fi o reală provocare.

tms tratament anti fumat

STOP fumat: Tratamentul dependenței de nicotină cu TMS

TMS poate reduce dorința de a fuma prin creșterea sau scăderea activității neuronale în zonele implicate în adicții, ameliorează simptomele de sevraj, îmbunătățește controlul impulsului de a fuma.

tdcs in tratamentul depresiei

tDCS în tratarea problemelor psihice și neurologice – soluție modernă și sigură

În era tehnologiei tratarea afecțiunilor psihice se face prin metode ce complimentează sau chiar înlocuiesc complet tratamentul clasic, medicamentos.

Comparatia cu ceilalti - cum sa ne oprim

Comparația cu ceilalți – normalitate, impact, efecte, soluții

Cu siguranță fiecare dintre noi am fost întrebați de către părinți despre notele obținute de colegii noștri de clasă la anumite teste sau evaluări comparativ cu ale noastre ori ni s-a atras atenția că în anumite momente eram mai puțin ascultători decât frații și surorile noastre.

Și acum, ajunși la vârsta adultă, purtăm în minte aceeași întrebare: “Sunt ceilalți mai buni decât noi?”

Cum să-ți ajuți copilul să gestioneze stresul de la școală și presiunea pe note bune

Orice părinte iubitor dorește reușita școlară a copilului său. Doar că atunci când eforturile sau rezultatele lor nu sunt pe măsura așteptărilor sau doar amenință să nu fie, apar și frământările, de ambele părți.

teama de esec

Teamă de eșec? 15 Strategii mintale pentru calea spre succes personal și profesional 

Frica de eșec este o emoție întâlnită la mulți oameni care poate apărea pentru că ne gândim că nu vom reuși în ceea ce ne-am propus. Frica aceasta poate fi gestionată prin aplicarea a câteva strategii mintale. 

Crizele de furie la copii

Crizele de furie la copii. Cum calmezi nervii copilului tău?

Zi de zi părinții se confruntă cu diverse probleme în relațiile cu copiii. Aceștia caută soluții de rezolvare ale lor, dar nu întotdeauna găsesc soluția potrivită. Printre cele mai frecvente probleme din comportamentul copiilor, părinții menționează: neascultarea, agresivitatea, încăpățânarea, capriciile, caracterul închis, frica, furia, caracterul bătăuș, minciuna etc.
Ce poți face? Cum să gestionezi problemele apărute?

Importanta meselor in familie

Ia loc la masă – Discuții sănătoase la mesele din familie

Momentul mesei este cadrul în care se întâmplă ceva magic: membrii familiei se conectează și se simt ca făcând parte dintr-un grup. Acest moment reprezintă atât o ocazie benefică pentru a le insufla copiilor obiceiuri alimentare sănătoase, cât și un prilej de a aduce la masă evenimentele mai puțin plăcute care au avut loc pe parcursul zilei.

Singurătatea și impactul ei asupra depresiei 

Este o întrebare frecventă, mai ales pentru cei care, în momente de introspecție, ajung să-și analizeze viața și relațiile. Răspunsul nu este simplu, pentru că fiecare dintre noi percepe singurătatea diferit, în funcție de experiențele și personalitatea proprie.

Despre nevoia de validare – Ghid practic

În contextul actual al rețelelor sociale și al conștientizării emoționale tot mai răspândite, tema iubirii de sine și a acceptării personale devine omniprezentă.

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL 11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș