Depresia la adolescenți

Depresia la copii nu este un fenomen nou, ci mai degrabă a fost subdiagnosticată și subestimată în trecut. Studiile arată că depresia la copii și adolescenți este tot mai frecventă în ultimele decenii, dar aceasta nu înseamnă că nu exista și înainte. Convingerea eronată că în trecut copiii nu sufereau de depresie poate porni de la faptul că populația nu era informată suficient despre această tulburare.

Depresia la copii putea fi trecută cu vederea sau atribuită altor probleme, cum ar fi comportamentul neascultător sau problemele școlare care „mascau” de fapt trăirile depresive.

Astăzi, există mai multă informație și mai multe resurse disponibile pentru a identifica și trata depresia la copii.

Dragi părinți,

Depresia nu este o alegere, un moft sau o simplă stare de tristețe trecătoare și nu are legătură cu plictiseala, educația sau cu lipsa de responsabilizare a copiilor. Este o tulburare de sănătate mintală persistentă, reală și serioasă care poate afecta persoane de toate vârstele, inclusiv copiii și adolescenții.

Cum știu dacă adolescentul meu suferă de fapt de depresie?

Copiii și adolescenții cu depresie pot simți o lipsă de energie, oboseală și descurajare, ceea ce îi poate face să se retragă din activitățile lor obișnuite și să evite interacțiunile sociale. Această lipsă de energie este un simptom care apare în cadrul depresiei și nu are nicio legătură cu plictiseala sau lenea. Ei pot deveni mai izolați și pot evita să participe la activități sociale, cum ar fi petrecerile, întâlnirile cu prietenii sau alte evenimente sociale. Retragerea socială nu trebuie confundată cu timiditatea care poate fi o caracteristică a personalității, în timp ce retragerea socială este o consecință a depresiei și a sentimentelor negative.

Este deosebit de important sa facem diferența între depresie care este o tulburare persistentă a dispoziției cu durata de săptămâni, luni sau chiar ani deteriorând semnificativ calitatea vieții copiilor afectați, fiind necesar tratament de specialitate pentru recuperare și alte stări de dispoziție negativă temporare cauzate de evenimente obișnuite (cum ar fi o notă proastă sau o ceartă între prieteni) care trec de la sine sau cu ajutorul unor măsuri minime.

Simptomele Depresiei la copii și adolescenți

Este deosebit de important să conștientizăm că descoperirea târzie a depresiei la copii poate avea consecințe deosebit de grave, deoarece depresia netratată are un impact negativ asupra vieții unui copil, incluzând dificultăți sociale, de performanță școlară, probleme de comportament, iar în cele din urmă se poate ajunge chiar la gânduri și comportamente suicidare.

Conform OMS suicidul ocupă unul din locurile fruntașe în clasamentul privind principalele cauze de deces la copii și adolescenți, ceea ce este extrem de îngrijorător. În consecință, datoria noastră de adulți este să fim atenți, informați și deschiși la minte pentru a putea identifica Depresia adolescenților și a copiilor cât mai devreme posibil.

Printre simptomele depresiei în rândul copiilor și adolescenților se numără:

starea persistentă de tristețe

iritabilitatea / agresivitatea

(uneori poate fi principalul simptom!)

retragerea socială

pierderea interesului pentru activitățile anterior plăcute

modificări ale somnului și apetitului

sentimente de inutilitate sau vinovăție

dificultăți de concentrare sau de a lua decizii

gânduri sau comportamente suicidaRe

s

În zilele noastre există mai multă informație și mai multe resurse disponibile pentru a identifica și trata depresia la copii. Cu toate acestea, chiar și în aceste condiții, depresia la copii poate fi dificil de identificat și este posibil ca un copil să trăiască cu această tulburare pentru o perioadă lungă de timp înainte de a fi diagnosticat. Acest lucru se întâmplă din cauză că că simptomele depresiei la copii pot fi diferite de cele ale adulților, iar copiii nu au capacitatea de a exprima ceea ce simt în mod clar.

De asemenea, există și alte motive pentru care depresia la copii poate fi descoperită sau tratată tardiv, cum ar fi stigmatizarea socială asociată cu problemele de sănătate mintală, refuzul de a recunoaște că un copil are o problemă sau lipsa de acces la resursele de sănătate mintală.

De multe ori ,,sub masca” unui copil iritabil sau chiar agresiv se poate afla un copil care suferă de depresie. Acesta folosește furia/agresivitatea ca o modalitate de descărcare emoțională pentru a putea face față tensiunii interioare. Totodată, furia/agresivitatea poate fi o modalitate a copiilor și adolescenților de a atrage atenția asupra nevoilor lor emoționale sau de a se simți în siguranță într-o lume care pentru ei pare instabilă și lipsită de sens.

Așadar, atunci când avem de-a face cu un copil iritabil/agresiv soluția nu este sub nicio formă aplicarea unor măsuri punitive (pedeapsă) pentru a-i corecta comportamentul, acest lucru nu va face decât să înrăutățească situația, ci de a încerca să aflăm ce se află, de fapt, în spatele acestui comportament.

Cum să ma port deci, eu, ca părinte?

În loc să minimalizăm sau să ignorăm depresia la copii, ar trebui să încurajăm o abordare atentă și empatică.

Ar trebui să încurajăm copiii să ne vorbească deschis despre problemele lor și să luăm în serios simptomele pe care le prezintă. Dacă suspectăm că un copil ar putea avea depresie, este important să îl aducem la un medic sau la un specialist în sănătate mintală pentru evaluare și tratament adecvat încă de la apariția primelor simptome.

Din păcate, încă sunt destul de multe cazuri în care primul contact cu serviciile de sănătate mintală al copiilor care suferă de depresie are loc abia după ce aceștia au recurs la un gest extrem – de exemplu o tentativă suicidară. Alții nici nu mai reușesc să ajungă…

Așadar, în loc să blamăm copiii pentru simptomele lor, ar trebui să manifestăm o atitudine empatică și de sprijin. Putem să îi ajutăm să găsească resurse adecvate pentru a face față depresiei și să îi susținem pe parcursul procesului de recuperare.

Depresia NU este un moft și NU trebuie ignorată.

Dr. Simina-Maria Berci – Medic specialist psihiatrie pediatrică

Contactează-ne pentru programare sau pentru a discuta orice alte detalii sau preocupări pe care le ai și cu care te putem ajuta:

depresia

Ce e mai greu: să suferi de depresie sau să îi vezi pe cei dragi suferind? 

Atunci când ne gândim la depresie, ne imaginăm suferința intensă a celor care o trăiesc direct – sentimentul de tristețe profundă, senzația de pierdere a speranței și lipsa de energie pentru a face față provocărilor zilnice. Însă depresia afectează mai mult decât persoana în sine; îi influențează adânc și pe cei din jur. O întrebare devine astfel esențială: este mai greu să suferi de depresie sau să îi vezi pe cei dragi suferind?

despre traumele copilariei in viata de adult

Ce NU știm despre traumele nerezolvate ale copilăriei

Cuvântul „traumă” înseamnă rană, iar în psihologie, se referă la o experiență care depășește capacitatea unei persoane de a îi face față. Specialiștii spun că trauma nu înseamnă evenimentul în sine, ci reacția personală față de acesta. De exemplu, doi oameni pot trăi același eveniment dificil, dar reacționează diferit, în funcție de vârsta, experiențele și resursele lor.

Pierdere și vindecare: înțelegerea Doliului

Modul în care fiecare dintre noi privește moartea are la bază multe elemente, însă dintre acestea cel hotărâtor pare a fi modul in care privim VIAȚA însăși. Contează foarte mult cum ne raportăm la propria noastră viață pentru a determina cum ne raportăm la moarte și cum îi jelim pe cei care nu mai sunt.

despre infidelitate in relatii

Ce facem atunci când 1+1=3? Despre infidelitate în relații

Despre infidelitatea în relații se poate discuta la nesfârșit, fiind un subiect complex și foarte controversat, de cele mai multe ori făcându-se referire la relațiile de cuplu. Însă, infidelitatea relațională nu se rezumă doar la relațiile de cuplu, ci și la cele de prietenie, colegialitate, rudenie etc. unde aduce cel puțin la fel de multă frustrare și durere și un proces de recuperare la fel de dificil ca și infidelitatea în cuplu.

efectele divortului asupra copiilor

Efectele divorțului asupra copiilor

Divorțul reprezintă forma finală de desfacere a vieții conjugale, cu efecte puternice atât asupra partenerilor din cuplul conjugal, cât și a descendenților acestora. Copilul este ființa cel mai mult afectată de evenimentele care au loc în familie. Divorțul părinților duce la scăderea încrederii copilului în propriile puteri, și ajută la dezvoltarea sentimentului de vinovăție și agresivitate.

Dinamica relației de cuplu după apariția copiilor

Dinamica relației de cuplu după apariția copiilor

Trecerea de la două persoane la trei ar trebui văzută și trăită ca o mare bucurie, în realitate însă apariția unui nou membru al familiei aduce multe schimbări generatoare de stres într-o căsnicie.

Anxietatea Părinților și Efectele ei asupra Copiilor

Nu e neobișnuit să te îngrijorezi pentru copilul tău. Dar anxietatea parentală este reală și dificilă, dar există strategii dovedite care te pot ajuta. Fie că vorbești cu un terapeut sau te conectezi cu alți părinți, există modalități de a-ți atenua îngrijorările

despre doliu si desdpartire

Doliul: cum facem pace cu oameni care nu mai sunt în viața noastră (foști, prieteni sau chiar rude)?

De-a lungul vieții am crescut într-o cultură care a transformat despărțirile în ceva sumbru și greu de experimentat. Moartea unei persoane apropiate, divorțul, despărțirile din tinerețe, încheierea unei prieteni, părăsirea casei părintești, etapa cuibului gol trăită de părinți, începerea grădiniței, ieșirea din concediul maternal și chiar înțărcatul pruncului sunt experiențe în care ajungem să cunoaștem senzația și durerea pierderii.

pauza de la social media - digital detox

Detox de la rețelele sociale – de ce și cum ne pot ajuta pauzele de la mediul online 

În epoca digitală actuală, rețelele sociale au devenit o parte de nelipsit a vieții noastre de zi cu zi, influențând profund modul în care comunicăm, ne informăm și ne petrecem timpul liber.

stimulare cognitiva copii 01

Antrenamentul Cognitiv la copii, cheia succesului școlar (și nu numai)

Există o corelație directă între gradul de dezvoltare a funcțiilor executive și performanța academică. Astfel, stimularea dezvoltării funcțiilor executive la copii le crește acestora potențialul în aspecte cheie ale învățării și performanței academice, cum ar fi factorul verbal, raționamentul logic, rezolvarea de probleme, planificarea sau abilitățile legate de citit.

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș