Depresia la adolescenți

Depresia la copii nu este un fenomen nou, ci mai degrabă a fost subdiagnosticată și subestimată în trecut. Studiile arată că depresia la copii și adolescenți este tot mai frecventă în ultimele decenii, dar aceasta nu înseamnă că nu exista și înainte. Convingerea eronată că în trecut copiii nu sufereau de depresie poate porni de la faptul că populația nu era informată suficient despre această tulburare.

Depresia la copii putea fi trecută cu vederea sau atribuită altor probleme, cum ar fi comportamentul neascultător sau problemele școlare care „mascau” de fapt trăirile depresive.

Astăzi, există mai multă informație și mai multe resurse disponibile pentru a identifica și trata depresia la copii.

Dragi părinți,

Depresia nu este o alegere, un moft sau o simplă stare de tristețe trecătoare și nu are legătură cu plictiseala, educația sau cu lipsa de responsabilizare a copiilor. Este o tulburare de sănătate mintală persistentă, reală și serioasă care poate afecta persoane de toate vârstele, inclusiv copiii și adolescenții.

Cum știu dacă adolescentul meu suferă de fapt de depresie?

Copiii și adolescenții cu depresie pot simți o lipsă de energie, oboseală și descurajare, ceea ce îi poate face să se retragă din activitățile lor obișnuite și să evite interacțiunile sociale. Această lipsă de energie este un simptom care apare în cadrul depresiei și nu are nicio legătură cu plictiseala sau lenea. Ei pot deveni mai izolați și pot evita să participe la activități sociale, cum ar fi petrecerile, întâlnirile cu prietenii sau alte evenimente sociale. Retragerea socială nu trebuie confundată cu timiditatea care poate fi o caracteristică a personalității, în timp ce retragerea socială este o consecință a depresiei și a sentimentelor negative.

Este deosebit de important sa facem diferența între depresie care este o tulburare persistentă a dispoziției cu durata de săptămâni, luni sau chiar ani deteriorând semnificativ calitatea vieții copiilor afectați, fiind necesar tratament de specialitate pentru recuperare și alte stări de dispoziție negativă temporare cauzate de evenimente obișnuite (cum ar fi o notă proastă sau o ceartă între prieteni) care trec de la sine sau cu ajutorul unor măsuri minime.

Simptomele Depresiei la copii și adolescenți

Este deosebit de important să conștientizăm că descoperirea târzie a depresiei la copii poate avea consecințe deosebit de grave, deoarece depresia netratată are un impact negativ asupra vieții unui copil, incluzând dificultăți sociale, de performanță școlară, probleme de comportament, iar în cele din urmă se poate ajunge chiar la gânduri și comportamente suicidare.

Conform OMS suicidul ocupă unul din locurile fruntașe în clasamentul privind principalele cauze de deces la copii și adolescenți, ceea ce este extrem de îngrijorător. În consecință, datoria noastră de adulți este să fim atenți, informați și deschiși la minte pentru a putea identifica Depresia adolescenților și a copiilor cât mai devreme posibil.

Printre simptomele depresiei în rândul copiilor și adolescenților se numără:

starea persistentă de tristețe

iritabilitatea / agresivitatea

(uneori poate fi principalul simptom!)

retragerea socială

pierderea interesului pentru activitățile anterior plăcute

modificări ale somnului și apetitului

sentimente de inutilitate sau vinovăție

dificultăți de concentrare sau de a lua decizii

gânduri sau comportamente suicidaRe

s

În zilele noastre există mai multă informație și mai multe resurse disponibile pentru a identifica și trata depresia la copii. Cu toate acestea, chiar și în aceste condiții, depresia la copii poate fi dificil de identificat și este posibil ca un copil să trăiască cu această tulburare pentru o perioadă lungă de timp înainte de a fi diagnosticat. Acest lucru se întâmplă din cauză că că simptomele depresiei la copii pot fi diferite de cele ale adulților, iar copiii nu au capacitatea de a exprima ceea ce simt în mod clar.

De asemenea, există și alte motive pentru care depresia la copii poate fi descoperită sau tratată tardiv, cum ar fi stigmatizarea socială asociată cu problemele de sănătate mintală, refuzul de a recunoaște că un copil are o problemă sau lipsa de acces la resursele de sănătate mintală.

De multe ori ,,sub masca” unui copil iritabil sau chiar agresiv se poate afla un copil care suferă de depresie. Acesta folosește furia/agresivitatea ca o modalitate de descărcare emoțională pentru a putea face față tensiunii interioare. Totodată, furia/agresivitatea poate fi o modalitate a copiilor și adolescenților de a atrage atenția asupra nevoilor lor emoționale sau de a se simți în siguranță într-o lume care pentru ei pare instabilă și lipsită de sens.

Așadar, atunci când avem de-a face cu un copil iritabil/agresiv soluția nu este sub nicio formă aplicarea unor măsuri punitive (pedeapsă) pentru a-i corecta comportamentul, acest lucru nu va face decât să înrăutățească situația, ci de a încerca să aflăm ce se află, de fapt, în spatele acestui comportament.

Cum să ma port deci, eu, ca părinte?

În loc să minimalizăm sau să ignorăm depresia la copii, ar trebui să încurajăm o abordare atentă și empatică.

Ar trebui să încurajăm copiii să ne vorbească deschis despre problemele lor și să luăm în serios simptomele pe care le prezintă. Dacă suspectăm că un copil ar putea avea depresie, este important să îl aducem la un medic sau la un specialist în sănătate mintală pentru evaluare și tratament adecvat încă de la apariția primelor simptome.

Din păcate, încă sunt destul de multe cazuri în care primul contact cu serviciile de sănătate mintală al copiilor care suferă de depresie are loc abia după ce aceștia au recurs la un gest extrem – de exemplu o tentativă suicidară. Alții nici nu mai reușesc să ajungă…

Așadar, în loc să blamăm copiii pentru simptomele lor, ar trebui să manifestăm o atitudine empatică și de sprijin. Putem să îi ajutăm să găsească resurse adecvate pentru a face față depresiei și să îi susținem pe parcursul procesului de recuperare.

Depresia NU este un moft și NU trebuie ignorată.

Dr. Simina-Maria Berci – Medic specialist psihiatrie pediatrică

Contactează-ne pentru programare sau pentru a discuta orice alte detalii sau preocupări pe care le ai și cu care te putem ajuta:

Depresia: abordare multidisciplinară și soluții inovative

Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori externi și interni. Înțelegerea acestor influențe și abordarea lor într-un mod integrat reprezintă cheia pentru tratarea depresiei. Un plan de tratament holistic, care include atât terapia psihologică cât și gestionarea factorilor de mediu și medicali, poate aduce alinare și sprijin pentru cei afectați de această afecțiune mintală dificilă dar atât de frecventă.

Afecțiuni neurologice și psihice – comparație, puncte comune

Tulburările psihice se întâlnesc cu o rată foarte înalta în patologiile neurologice și afectează o mare parte întreaga populație de pe globul pământesc. Se cunosc până în prezent 14 tipuri de afecțiuni majore ce au origine neurologică, cu prezența unui tablou clinic asemănător celui întâlnit la afecțiunile și tulburările psihiatrice, ce apar în urma unor leziuni ale creierului uman sau în rezultatul evoluției unor boli neurologice.

terapia cu pisici beneficii sanatatea mintala

Terapia cu pisici – mit sau realitate

Studii din lumea întreagă susțin și la nivel științific ceea ce – intuitiv – am perceput și noi: compania pisicilor este de un real ajutor în viața de zi cu zi, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări sau afecțiuni precum depresie sau anxietate.

Am sintetizat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai importante 10 beneficii pentru sănătatea mintală care vin la pachet cu prietenii blănoși:.

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

terapie de cuplu

Despre dependență și independență în relații – sănătate vs. toxicitate în cuplu

O provocare foarte mare cu care se confruntă multe dintre cuplurile de astăzi este identificarea unui echilibru intre dependență – nevoia de celălalt și independență – susținerea și orientarea spre propriile noastre interese. Unde și cum găsim linia fină ce separă un atașament sănătos și o dependență normală, naturală de tendința de a petrece mult timp departe de partener, având interese și preocupări care nu-l includ?

echilibru intre job si viata personala

Work – life balance – putem găsi echilibrul dintre viața personală și job?

A fost o vreme când granițele dintre serviciu și viața de acasă erau clare. În societatea de astăzi, de cele mai multe ori munca are prioritate față de orice altceva din viața noastră. Dorința noastră de a reuși profesional ne poate împinge să ne lăsăm deoparte propria stare de bine. Avem tendința de a cădea în capcana de a crede că putem fi productivi tot timpul sau că o zi de opt ore la locul de muncă echivalează cu opt ore de a fi productiv. Cu toate acestea, acest lucru este greu de realizat, dacă nu imposibil, pentru mulți dintre noi.

depresia in familie

Depresia și gestionarea ei în familie

Ce să faci când cineva drag se confruntă cu depresia?
Ce să NU faci când vrei să ajuți pe cineva cu depresie?
Când un membru al familiei noastre sau un prieten apropiat suferă de depresie este provocator pentru toată lumea, însă depresia este tratabilă, iar suportul emoțional și social îmbunătățesc considerabil rezultatele tratamentelor.

Tulburări mintale și tulburări de personalitate – definiții, comparație /limite, exemple, abordare terapeutică

Tulburările mintale și tulburările de personalitate sunt două categorii distincte de afecțiuni psihologice care afectează în mod semnificativ starea mintală și comportamentul individului. Deși au caracteristici și simptome diferite, ambele pot cauza dificultăți semnificative în viața de zi cu zi a unei persoane și necesită intervenție terapeutică.

sindromul impostorului

Sindromul impostorului

Sindromul impostorului este un fenomen psihologic care afectează multe persoane, chiar și pe acelea care sunt realizate din punct de vedere profesional și s-ar putea spune că sunt de succes.

abordarea in cuplu a sanatatii mintale a copilulului

Abordarea în cuplu a sănătății mintale a copiilor și adolescenților

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților ar trebui să fie o preocupare majoră în zilele noastre, iar recunoașterea și gestionarea adecvată a problemelor lor devin vitale. Cu toate acestea, situația poate deveni complicată atunci când unul dintre părinți nu recunoaște sau este complet împotrivă.

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș