Ce este depresia? Semne, manifestări și tratament

Mulți oameni folosesc cuvântul „depresie” pentru a explica sentimente de tristețe, plictiseală si lipsă de chef. Starea de tristețe este o emoție sănătoasă, o reacție normală la evenimente nedorite, nefericite care ni se pot întâmpla tuturor în viață. Starea de tristețe ne permite să rămânem funcționali într-o manieră nedistructivă pentru noi și pentru cei din jur.


Ce este și cum se simte depresia?

Depresia este o tulburare de dispoziție care determină un sentiment persistent de tristețe și pierderea interesului. Simptomele depresiei pot face imposibilă desfășurarea în condiții normale a activităților de zi cu zi, pot schimba modul de percepere a propriei persoane, a lucrurilor, a mediului înconjurător, pot face ca totul să pară fără speranță și pot determina chiar sentimentul că viața nu merită trăită.

Mai mult decât „o pasă proastă”, depresia provoacă durere atât pentru persoana deprimată cât și pentru cei din jurul ei și poate necesita tratament pe termen lung.

Persoanele care suferă de depresie experimentează în mod diferit simptomele bolii. Unii oameni descriu depresia ca pe o viață trăită într-o gaură neagră sau ca pe o pedeapsă cumplită. Alții nu se simt triști, ci lipsiți de viață și apatici, iar unii se pot simți furioși, agresivi și agitați.

Factorii determinanți ai depresiei

Depresia are la bază un model complex la care contribuie perturbări biochimice la nivelul creierului, cauze psihologice, cauze sociale precum și factori genetici. Orice situație stresantă de viață poate declanșa un episod depresiv, iar unele episoade depresive pot să apară cu sau fără un factor declanșator evident.

Semnele depresiei

Semnele depresiei se pot manifesta la nivel cognitiv, emoțional, comportamental și fizic.

La nivel cognitiv apar gânduri disfuncționale centrate pe negativ, astfel încât evenimentele pozitive de viață sunt ignorate. Persoanele care suferă de depresie au o viziune negativă despre sine și experiențele curente ce se extinde și asupra viitorului. Exemple de gânduri disfuncționale: „Nu sunt bun de nimic”, „Sunt un ratat”, „E vina mea”, „Nu am nicio valoare”, „Nimic bun nu mi se poate întâmpla”, „Nu am niciun viitor”, „Viața nu merită trăită”.

Aceste gânduri negative preocupă excesiv persoana determinând la nivel emoțional tristețe, disperare, goliciune, deznădejde, iritabilitate, frustrare, anxietate, lipsa speranței, sentimente de indecizie, inutilitate, vinovăție, pierderea încrederii în propria persoană.

Trăirile emoționale negative întrețin gândurile disfuncționale, iar la nivel comportamental apar comportamente inadecvate precum tendința la izolare socială, inactivitate, pierderea plăcerii, restrângerea sferei de interese, diminuarea randamentului personal, lentoare sau agitație psihomotorie, abuz de substanțe.

Pe lângă acestea, persoana deprimată poate prezenta la nivel fizic astenie, fatigabilitate, energie scăzută, epuizare, cefalee, dureri osteo-articulare și musculare, palpitații, dureri în piept, senzație de amețeală, scăderea apetitului alimentar, pierdere în greutate, insomnie, dificultăți de concentrare si tulburări de memorie, uneori chiar în absența dispoziției depresive.

Ce se poate întâmpla în cazul în care depresia nu se tratează

Depresia netratată poate evolua spre agravare cu apariția de idei delirante de inutilitate precum și idei suicidare, persoana găsind moartea ca pe o soluție de rezolvare a problemelor sale. Disperarea și lipsa de speranță ce se întâlnesc în depresie pot face din suicid singura modalitate de a scăpa de durere.

Semnele de avertizare pentru suicid includ: discuții despre suicid sau despre autovătămare, exprimarea sentimentelor puternice de inutilitate și lipsă de speranță, preocupări neobișnuite pentru moarte, comportamente riscante și autodistructive (abuz de substanțe, condusul mașinii cu viteză excesivă), retragere din viața socială și dorința de a rămâne singur, vizite sau telefoane de rămas bun, oferirea lucrurilor personale, obținerea mijloacelor pentru suicid (stocare de medicamente, cumpărarea unui pistol, etc). Când o persoană se simte extrem de deprimată și are idei suicidare problemele par copleșitoare și fără sfârșit, dar apelând la ajutor de specialitate perioada dificilă poate fi depășită.

Depresia nu este doar o problemă de sănătate mintală. Lipsa unui tratament adecvat crește riscul de a dezvolta probleme de sănătate suplimentare: modificări structurale cerebrale, rezistența terapeutică secundară, consecințe somatice (boli cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic acut și accidente vasculare cerebrale, diabet, obezitate, probleme de memorie, inclusiv demență, abuz de substanțe, durere cronică, osteoporoză), consecințe pe plan socio-familial (izolare socială, conflicte familiale și in relațiile personale, probleme la locul de muncă, dificultăți financiare).

Recomandări în cazurile de depresie

Este important să se consulte un medic psihiatru în prezența unor simptome asemănătoare depresiei. Depresia trebuie tratată eficient încă de la primul episod. Cu cât mai repede se stabilește diagnosticul și se inițiază tratamentul, cu atât mai repede persoana cu depresie este pe cale de a se recupera.

Medicamentele antidepresive și psihoterapia sunt foarte eficiente pentru cei mai mulți oameni care suferă de depresie. Formele mai ușoare de depresie se pot ameliora doar cu psihoterapie, fără intervenție medicamentoasă. Persoanele cu depresie moderată până la severă beneficiază de medicamente antidepresive sau de tratament combinat: medicamente pentru a obține ameliorarea simptomelor relativ rapid și psihoterapie pentru a învăța modalități mai eficiente de a face față cu problemele vieții, inclusiv cu depresia.

depresia-solutii-01Între 30 si 50% dintre pacienții cu depresie nu răspund la primul tip de antidepresiv administrat. Recăderea (reaparitia unui nou episode depresiv) este mai frecvent la pacienții la care s-a obținut un răspuns la medicația antidepresivă (ameliorarea simptomatologiei depresive cu mai mult de 50%) decât în rândul celor la care s-a obținut remisiunea simptomatologiei depresive (absenta simptomelor de depresie). Astfel, REMISIUNEA este obiectivul tratamentului antidepresiv. Din pacate, la mai puțin de 40% dintre pacienți se obtine remisiunea completă a simptomatologiei depresive, în ciuda tratamentului îndelungat cu medicamente antidepresive. Testarea genetica ABCB1 reprezintă un pas important in ceea ce privește pesonalizarea tratamentului antidepresiv. Este demonstrat faptul ca variantele genice ABCB influențează răspunsul individual la antidepresive. Astfel, rezultatele testului genetic ABCB orientează medicul psihiatru în alegerea tipului de antidepresiv, a dozei corespunzătoare și a celorlalte metode de tratament  potrivite pentru pacient.

Terapia antidepresivă ghidată de rezultatele testului genetic ABCB ajută la obținerea celui mai bun rezultat clinic posibil și la creșterea șanselor de obținere a remisiunii complete in depresie – afla mai multe despre testul genetic ABCB1 – click aici.

În funcție de severitatea simptomelor, terapeutul poate prescrie medicamente și/sau una dintre mai multe forme de psihoterapie care s-au dovedit eficiente pentru depresie. La unele persoane, depresia este atât de gravă încât este nevoie de spitalizare. Acest lucru poate fi necesar în cazul în care persoana nu se poate îngriji în mod corespunzător sau atunci când este în pericol imediat de autovătămare sau reprezintă un pericol pentru cei din jur. Tratamentul psihiatric într-un spital poate ajuta la menținerea calmului și oferă condiții de siguranță până când starea de dispoziție se îmbunătățește.

In ultimii ani a fost dezvoltata o metoda noua de ameliorare a simptomelor depresive: Stimularea electrica transcraniana. Stimularea electrica transcraniana, este un tratament non-invaziv foarte studiat in ultimii 10 ani si care prezinta numeroase beneficii pentru organismal uman. Se bazeaza pe principiul simplu al polarizarii curentului direct, mai exact aplicarea directa a curentului electric de intensitate mica la nivelul scalpului. Curentul electric traverseaza, fara a produce durere, scalpul si influenteaza activitatea neuronala a unor zone specifice la nivel cerebral, producand modularea descarcarii neuronale spontane (fie stimularea, fie inhibarea activitatii neuronale) la acel nivel.

Stimularea electrica transcraniana

Aceasta noua metoda prezinta o serie de avantaje ce devin beneficii pentru utilizator:

  • este o tehnica non-invaziva, cu efecte adverse nesemnificative si cu o frecventa foarte scazuta
  • este un tratament accesibil, in comparatie cu costurile celorlalte metode de
  • este usor de utilizat, dispozitivul portabil putand fi folosit si acasa intr-o ambianta familiara, in confortul si intimitatea casei tale

Mai multe informatii despre acest tratament poti gasi cu click aici.


Esențial de reținut!

Este important de știut că depresia este o boală tratabilă. Tratamentul depresiei este un tratament de durată. Primele efecte benefice apar după câteva săptămâni, iar după dispariția stărilor neplăcute tratamentul trebuie continuat pentru consolidarea efectelor si prevenirea recăderilor. Persoanele care au avut episoade depresive multiple pot să necesite tratament timp de mai mulți ani. Tratamentul medicamentos se întrerupe treptat, sub supravegherea medicului, pentru că poate să ducă la efecte de discontinuare neplăcute.

Medicamentele antidepresive sunt eficace, cresc mult probabilitatea de a avea o stare mai bună, nu își pierd eficiența cu timpul, nu provoacă dependență și nu prezintă efecte secundare noi atunci când sunt utilizate pe o perioadă mai lungă de timp.