0747 202 212 ;   0332 505 114 office@medanima.ro

Ce este depresia? Semne, manifestări și tratament

Mulți oameni folosesc cuvântul „depresie” pentru a explica sentimente de tristețe, plictiseală si lipsă de chef. Starea de tristețe este o emoție sănătoasă, o reacție normală la evenimente nedorite, nefericite care ni se pot întâmpla tuturor în viață. Starea de tristețe ne permite să rămânem funcționali într-o manieră nedistructivă pentru noi și pentru cei din jur.

Ce este și cum se simte depresia?

Depresia este o tulburare de dispoziție care determină un sentiment persistent de tristețe și pierderea interesului. Simptomele depresiei pot face imposibilă desfășurarea în condiții normale a activităților de zi cu zi, pot schimba modul de percepere a propriei persoane, a lucrurilor, a mediului înconjurător, pot face ca totul să pară fără speranță și pot determina chiar sentimentul că viața nu merită trăită.

Mai mult decât „o pasă proastă”, depresia provoacă durere atât pentru persoana deprimată cât și pentru cei din jurul ei și poate necesita tratament pe termen lung.

Persoanele care suferă de depresie experimentează în mod diferit simptomele bolii. Unii oameni descriu depresia ca pe o viață trăită într-o gaură neagră sau ca pe o pedeapsă cumplită. Alții nu se simt triști, ci lipsiți de viață și apatici, iar unii se pot simți furioși, agresivi și agitați.

Factorii determinanți ai depresiei

Depresia are la bază un model complex la care contribuie perturbări biochimice la nivelul creieruluicauze psihologicecauze sociale precum și factori genetici. Orice situație stresantă de viață poate declanșa un episod depresiv, iar unele episoade depresive pot să apară cu sau fără un factor declanșator evident.

Semnele depresiei

Semnele depresiei se pot manifesta la nivel cognitivemoționalcomportamental și fizic.

Simptome cognitive

La nivel cognitiv apar gânduri disfuncționale centrate pe negativ, astfel încât evenimentele pozitive de viață sunt ignorate. Persoanele care suferă de depresie au o viziune negativă despre sine și experiențele curente ce se extinde și asupra viitorului. Exemple de gânduri disfuncționale: „Nu sunt bun de nimic”, „Sunt un ratat”, „E vina mea”, „Nu am nicio valoare”, „Nimic bun nu mi se poate întâmpla”, „Nu am niciun viitor”, „Viața nu merită trăită”.

Simptome emoționale

Aceste gânduri negative preocupă excesiv persoana determinând la nivel emoțional tristețe, disperare, goliciune, deznădejde, iritabilitate, frustrare, anxietate, lipsa speranței, sentimente de indecizie, inutilitate, vinovăție, pierderea încrederii în propria persoană.

Simptome comportamentale

Trăirile emoționale negative întrețin gândurile disfuncționale, iar la nivel comportamental apar comportamente inadecvate precum tendința la izolare socială, inactivitate, pierderea plăcerii, restrângerea sferei de interese, diminuarea randamentului personal, lentoare sau agitație psihomotorie, abuz de substanțe.

Simptome fizice

Pe lângă acestea, persoana deprimată poate prezenta la nivel fizic astenie, fatigabilitate, energie scăzută, epuizare, cefalee, dureri osteo-articulare și musculare, palpitații, dureri în piept, senzație de amețeală, scăderea apetitului alimentar, pierdere în greutate, insomnie, dificultăți de concentrare si tulburări de memorie, uneori chiar în absența dispoziției depresive.

Depresia netratată poate evolua spre agravare cu apariția de idei delirante de inutilitate precum și idei suicidare, persoana găsind moartea ca pe o soluție de rezolvare a problemelor sale.

Ce se poate întâmpla în cazul în care depresia nu se tratează?

Depresia netratată poate evolua spre agravare cu apariția de idei delirante de inutilitate precum și idei suicidare, persoana găsind moartea ca pe o soluție de rezolvare a problemelor sale. Disperarea și lipsa de speranță ce se întâlnesc în depresie pot face din suicid singura modalitate de a scăpa de durere.

Semnele de avertizare pentru suicid includ: discuții despre suicid sau despre autovătămare, exprimarea sentimentelor puternice de inutilitate și lipsă de speranță, preocupări neobișnuite pentru moarte, comportamente riscante și autodistructive (abuz de substanțe, condusul mașinii cu viteză excesivă), retragere din viața socială și dorința de a rămâne singur, vizite sau telefoane de rămas bun, oferirea lucrurilor personale, obținerea mijloacelor pentru suicid (stocare de medicamente, cumpărarea unui pistol, etc). Când o persoană se simte extrem de deprimată și are idei suicidare problemele par copleșitoare și fără sfârșit, dar apelând la ajutor de specialitate perioada dificilă poate fi depășită.

Depresia nu este doar o problemă de sănătate mintală. Lipsa unui tratament adecvat crește riscul de a dezvolta probleme de sănătate suplimentare: modificări structurale cerebrale, rezistența terapeutică secundară, consecințe somatice (boli cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic acut și accidente vasculare cerebrale, diabet, obezitate, probleme de memorie, inclusiv demență, abuz de substanțe, durere cronică, osteoporoză), consecințe pe plan socio-familial (izolare socială, conflicte familiale și in relațiile personale, probleme la locul de muncă, dificultăți financiare).

Recomandări în cazurile de depresie

Este important să se consulte un medic psihiatru în prezența unor simptome asemănătoare depresiei. Depresia trebuie tratată eficient încă de la primul episod. Cu cât mai repede se stabilește diagnosticul și se inițiază tratamentul, cu atât mai repede persoana cu depresie este pe cale de a se recupera.

Medicamentele antidepresive și psihoterapia sunt foarte eficiente pentru cei mai mulți oameni care suferă de depresie. Formele mai ușoare de depresie se pot ameliora doar cu psihoterapie, fără intervenție medicamentoasă. Persoanele cu depresie moderată până la severă beneficiază de medicamente antidepresive sau de tratament combinat: medicamente pentru a obține ameliorarea simptomelor relativ rapid și psihoterapie pentru a învăța modalități mai eficiente de a face față cu problemele vieții, inclusiv cu depresia.

Între 30 si 50% dintre pacienții cu depresie nu răspund la primul tip de antidepresiv administrat. Recăderea (reaparitia unui nou episode depresiv) este mai frecvent la pacienții la care s-a obținut un răspuns la medicația antidepresivă (ameliorarea simptomatologiei depresive cu mai mult de 50%) decât în rândul celor la care s-a obținut remisiunea simptomatologiei depresive (absenta simptomelor de depresie). Astfel, REMISIUNEA este obiectivul tratamentului antidepresiv. Din păcate, la mai puțin de 40% dintre pacienți se obtine remisiunea completă a simptomatologiei depresive, în ciuda tratamentului îndelungat cu medicamente antidepresive

În funcție de severitatea simptomelor, terapeutul poate prescrie medicamente și/sau una dintre mai multe forme de psihoterapie care s-au dovedit eficiente pentru depresie. La unele persoane, depresia este atât de gravă încât este nevoie de spitalizare. Acest lucru poate fi necesar în cazul în care persoana nu se poate îngriji în mod corespunzător sau atunci când este în pericol imediat de autovătămare sau reprezintă un pericol pentru cei din jur. Tratamentul psihiatric într-un spital poate ajuta la menținerea calmului și oferă condiții de siguranță până când starea de dispoziție se îmbunătățește.

Personalizarea tratamentului antidepresiv prin testare genetică

Testarea genetică ABCB1 reprezintă un pas important în ceea ce privește personalizarea tratamentului antidepresiv. Este demonstrat faptul că variantele genice ABCB influențează răspunsul individual la antidepresive. Astfel, rezultatele testului genetic ABCB orientează medicul psihiatru în alegerea tipului de antidepresiv, a dozei corespunzătoare și a celorlalte metode de tratament  potrivite pentru pacient.

Terapia antidepresivă ghidată de rezultatele testului genetic ABCB ajută la obținerea celui mai bun rezultat clinic posibil și la creșterea șanselor de obținere a remisiunii complete în depresie – află mai multe despre testul genetic ABCB1 – click aici.

Ameliorarea simptomelor depresive cu HDCStim

În ultimii ani a fost dezvoltată o metodă nouă de ameliorare a simptomelor depresive: Stimularea electrică transcraniană. Acesta este un tratament non-invaziv foarte studiat în ultimii 10 ani și care prezintă numeroase beneficii pentru organismul uman. Se bazează pe principiul simplu al polarizării curentului direct, mai exact aplicarea directă a curentului electric de intensitate mică la nivelul scalpului. Curentul electric traversează scalpul fără a produce durere și influențează activitatea neuronală a unor zone specifice la nivel cerebral, producând modularea descărcării neuronale spontane (fie stimularea, fie inhibarea activității neuronale) la acel nivel.

Această nouă metodă prezintă o serie de avantaje ce devin beneficii pentru utilizator:

  • este o tehnică non-invazivă, cu efecte adverse nesemnificative și cu o frecvență foarte scăzută
  • este un tratament accesibil, în comparație cu costurile celorlalte metode de tratament
  • este ușor de utilizat, dispozitivul portabil putând fi folosit și acasă într-o ambianță familiară, în confortul și intimitatea casei tale

Mai multe informații despre acest tratament poți găsi cu click aici.

Esențial de reținut!

Este important de știut că depresia este o boală tratabilă.

Tratamentul depresiei este un tratament de durată. Primele efecte benefice apar după câteva săptămâni, iar după dispariția stărilor neplăcute tratamentul trebuie continuat pentru consolidarea efectelor și prevenirea recăderilor. Persoanele care au avut episoade depresive multiple pot să necesite tratament timp de mai mulți ani. Tratamentul medicamentos se întrerupe treptat, sub supravegherea medicului, pentru că poate să ducă la efecte de discontinuare neplăcute.

Medicamentele antidepresive sunt eficace, cresc mult probabilitatea de a avea o stare mai bună, nu își pierd eficiența cu timpul, nu provoacă dependență și nu prezintă efecte secundare noi atunci când sunt utilizate pe o perioadă mai lungă de timp.

taratament dementa prin realitatea virtuala - vr

Realitatea virtuală în intervențiile pentru demență

Din ce în ce mai multe studii recente din domeniu demonstrează eficiența utilizării realității virtuale în intervențiile aplicate persoanelor cu demență. Studiile demonstrează faptul că realitatea virtuală ajută pacienții cu demență prin accesarea amintirilor și încurajarea emoțiilor pozitive.

Cogniția și Deficitul Cognitiv

Cogniția și Deficitul CognitivCogniția denotă un nivel relativ ridicat de procesare a informațiilor și include gândirea, memoria, percepția, motivația și limbajul. Printre funcțiile specifice cunoașterii se numără orientarea, abilitatea de a învăța deprinderi...

Terapia bolilor psihice prin neuroplasticitate

Terapia bolilor psihice prin neuroplasticitateNeuroplasticitatea adulților = un nou „remediu” pentru depresia majoră?Neuroplasticitatea implică reorganizarea sinaptică ca răspuns la factorii de stres din mediu și se crede că stă la baza abilităților noastre de a...

Putem influența neuroplasticitatea?

Putem influența neuroplasticitatea?“Can the mind reshape brain matter?” “Poate mintea să modeleze creierul?”Răspunsul la această întrebare se află undeva în înțelegerea modului în care funcționează neuroplasticitatea (Dacă nu îți este familiară noțiunea, poți citi mai...

Ce este neuroplasticitatea și de ce este importantă pentru sănătatea mintală

Ce este neuroplasticitatea și de ce este importantă pentru sănătatea mintală“Orice om ar putea, dacă ar fi atât de talentat, să fie sculptorul propriului său creier”. Santiago Ramón y CajalCreierul nostru este într-adevăr uimitor, nu-i așa?Ați urmărit vreodată acele...
imbatranirea normala vs dementa

Îmbătrânirea normală versus deteriorarea cognitivă ușoară

În timpul îmbătrânirii obișnuite, o persoană poate uita ocazional un nume sau cuvinte și poate pierde lucrurile; prin comparație, în deteriorare cognitivă ușoară, persoana uită deseori conversațiile și informațiile pe care cineva și le-ar aminti în mod obișnuit, cum ar fi întâlnirile și alte evenimente planificate. A avea o afectare cognitivă ușoară duce întotdeauna la dezvoltarea demenței?

Depresia Doare

Durerea - un alt mod în care creierul tău comunică!Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări mintale la nivel mondial. Depresia te poate face să te simți rău și poate să genereze simptome precum epuizare, dureri de cap sau dureri musculare generalizate....
Anxietatea de performanţă (4)

Anxietatea de performanţă

Anxietatea de performanţă În societatea actuală, dorința de a fi performant în diferite arii de activitate este adesea asociată cu nevoia de validare a identităţii profesionale, cu o stimă de sine înaltă şi o imagine de sine pozitivă şi stabilă. Dorinţa de fi...

Efectele pandemiei asupra sănătății mintale

Efectele pandemiei asupra sănătății mintale Încă de la începutul pandemiei generată de coronavirus, multe persoane au fost și continuă să fie afectate de acest virus respirator în mai multe arii ale vieții. Rutina zilnică a fost afectată puternic și, în unele cazuri...

Stigmatul asupra mersului la psiholog sau psihiatru: o prejudecată nocivă

Stigmatul asupra mersului la psiholog sau psihiatru: o prejudecată nocivă Sunt multe lucruri pentru care nu ne temem să apelăm la un specialist: de la realizarea ITP-ului până la consultarea unui jurist, toate acestea sunt lucruri normale. Probabil că nici nu ne-ar...

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Social Media: