Ce este depresia? Semne, manifestări și tratament

Mulți oameni folosesc cuvântul „depresie” pentru a explica sentimente de tristețe, plictiseală si lipsă de chef. Starea de tristețe este o emoție sănătoasă, o reacție normală la evenimente nedorite, nefericite care ni se pot întâmpla tuturor în viață. Starea de tristețe ne permite să rămânem funcționali într-o manieră nedistructivă pentru noi și pentru cei din jur.

Ce este și cum se simte depresia?

Depresia este o tulburare de dispoziție care determină un sentiment persistent de tristețe și pierderea interesului. Simptomele depresiei pot face imposibilă desfășurarea în condiții normale a activităților de zi cu zi, pot schimba modul de percepere a propriei persoane, a lucrurilor, a mediului înconjurător, pot face ca totul să pară fără speranță și pot determina chiar sentimentul că viața nu merită trăită.

Mai mult decât „o pasă proastă”, depresia provoacă durere atât pentru persoana deprimată cât și pentru cei din jurul ei și poate necesita tratament pe termen lung.

Persoanele care suferă de depresie experimentează în mod diferit simptomele bolii. Unii oameni descriu depresia ca pe o viață trăită într-o gaură neagră sau ca pe o pedeapsă cumplită. Alții nu se simt triști, ci lipsiți de viață și apatici, iar unii se pot simți furioși, agresivi și agitați.

Factorii determinanți ai depresiei

Depresia are la bază un model complex la care contribuie perturbări biochimice la nivelul creieruluicauze psihologicecauze sociale precum și factori genetici. Orice situație stresantă de viață poate declanșa un episod depresiv, iar unele episoade depresive pot să apară cu sau fără un factor declanșator evident.

Semnele depresiei

Semnele depresiei se pot manifesta la nivel cognitivemoționalcomportamental și fizic.

Simptome cognitive

La nivel cognitiv apar gânduri disfuncționale centrate pe negativ, astfel încât evenimentele pozitive de viață sunt ignorate. Persoanele care suferă de depresie au o viziune negativă despre sine și experiențele curente ce se extinde și asupra viitorului. Exemple de gânduri disfuncționale: „Nu sunt bun de nimic”, „Sunt un ratat”, „E vina mea”, „Nu am nicio valoare”, „Nimic bun nu mi se poate întâmpla”, „Nu am niciun viitor”, „Viața nu merită trăită”.

Simptome emoționale

Aceste gânduri negative preocupă excesiv persoana determinând la nivel emoțional tristețe, disperare, goliciune, deznădejde, iritabilitate, frustrare, anxietate, lipsa speranței, sentimente de indecizie, inutilitate, vinovăție, pierderea încrederii în propria persoană.

Simptome comportamentale

Trăirile emoționale negative întrețin gândurile disfuncționale, iar la nivel comportamental apar comportamente inadecvate precum tendința la izolare socială, inactivitate, pierderea plăcerii, restrângerea sferei de interese, diminuarea randamentului personal, lentoare sau agitație psihomotorie, abuz de substanțe.

Simptome fizice

Pe lângă acestea, persoana deprimată poate prezenta la nivel fizic astenie, fatigabilitate, energie scăzută, epuizare, cefalee, dureri osteo-articulare și musculare, palpitații, dureri în piept, senzație de amețeală, scăderea apetitului alimentar, pierdere în greutate, insomnie, dificultăți de concentrare si tulburări de memorie, uneori chiar în absența dispoziției depresive.

Depresia netratată poate evolua spre agravare cu apariția de idei delirante de inutilitate precum și idei suicidare, persoana găsind moartea ca pe o soluție de rezolvare a problemelor sale.

Ce se poate întâmpla în cazul în care depresia nu se tratează?

Depresia netratată poate evolua spre agravare cu apariția de idei delirante de inutilitate precum și idei suicidare, persoana găsind moartea ca pe o soluție de rezolvare a problemelor sale. Disperarea și lipsa de speranță ce se întâlnesc în depresie pot face din suicid singura modalitate de a scăpa de durere.

Semnele de avertizare pentru suicid includ: discuții despre suicid sau despre autovătămare, exprimarea sentimentelor puternice de inutilitate și lipsă de speranță, preocupări neobișnuite pentru moarte, comportamente riscante și autodistructive (abuz de substanțe, condusul mașinii cu viteză excesivă), retragere din viața socială și dorința de a rămâne singur, vizite sau telefoane de rămas bun, oferirea lucrurilor personale, obținerea mijloacelor pentru suicid (stocare de medicamente, cumpărarea unui pistol, etc). Când o persoană se simte extrem de deprimată și are idei suicidare problemele par copleșitoare și fără sfârșit, dar apelând la ajutor de specialitate perioada dificilă poate fi depășită.

Depresia nu este doar o problemă de sănătate mintală. Lipsa unui tratament adecvat crește riscul de a dezvolta probleme de sănătate suplimentare: modificări structurale cerebrale, rezistența terapeutică secundară, consecințe somatice (boli cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic acut și accidente vasculare cerebrale, diabet, obezitate, probleme de memorie, inclusiv demență, abuz de substanțe, durere cronică, osteoporoză), consecințe pe plan socio-familial (izolare socială, conflicte familiale și in relațiile personale, probleme la locul de muncă, dificultăți financiare).

Recomandări în cazurile de depresie

Este important să se consulte un medic psihiatru în prezența unor simptome asemănătoare depresiei. Depresia trebuie tratată eficient încă de la primul episod. Cu cât mai repede se stabilește diagnosticul și se inițiază tratamentul, cu atât mai repede persoana cu depresie este pe cale de a se recupera. Medicamentele antidepresive și psihoterapia sunt foarte eficiente pentru cei mai mulți oameni care suferă de depresie. Formele mai ușoare de depresie se pot ameliora doar cu psihoterapie, fără intervenție medicamentoasă. Persoanele cu depresie moderată până la severă beneficiază de medicamente antidepresive sau de tratament combinat: medicamente pentru a obține ameliorarea simptomelor relativ rapid și psihoterapie pentru a învăța modalități mai eficiente de a face față cu problemele vieții, inclusiv cu depresia.

Între 30 si 50% dintre pacienții cu depresie nu răspund la primul tip de antidepresiv administrat. Recăderea (reaparitia unui nou episode depresiv) este mai frecvent la pacienții la care s-a obținut un răspuns la medicația antidepresivă (ameliorarea simptomatologiei depresive cu mai mult de 50%) decât în rândul celor la care s-a obținut remisiunea simptomatologiei depresive (absenta simptomelor de depresie). Astfel, REMISIUNEA este obiectivul tratamentului antidepresiv. Din păcate, la mai puțin de 40% dintre pacienți se obtine remisiunea completă a simptomatologiei depresive, în ciuda tratamentului îndelungat cu medicamente antidepresive

În funcție de severitatea simptomelor, terapeutul poate prescrie medicamente și/sau una dintre mai multe forme de psihoterapie care s-au dovedit eficiente pentru depresie. La unele persoane, depresia este atât de gravă încât este nevoie de spitalizare. Acest lucru poate fi necesar în cazul în care persoana nu se poate îngriji în mod corespunzător sau atunci când este în pericol imediat de autovătămare sau reprezintă un pericol pentru cei din jur. Tratamentul psihiatric într-un spital poate ajuta la menținerea calmului și oferă condiții de siguranță până când starea de dispoziție se îmbunătățește.

Personalizarea tratamentului antidepresiv prin testare genetică

Testarea genetică reprezintă un pas important în ceea ce privește personalizarea tratamentului antidepresiv. Este demonstrat faptul că variantele genice influențează răspunsul individual la antidepresive. Astfel, rezultatele unui test genetic orientează medicul psihiatru în alegerea tipului potrivit de medicament antidepresiv, a dozei corespunzătoare și a celorlalte metode de tratament  potrivite pentru pacient.

Terapia antidepresivă ghidată de rezultatele testului genetic ajută la obținerea celui mai bun rezultat clinic posibil și la creșterea șanselor de obținere a remisiunii complete în depresie

Ameliorarea simptomelor depresive cu HDCStim

În ultimii ani a fost dezvoltată o metodă nouă de ameliorare a simptomelor depresive: Stimularea electrică transcraniană. Acesta este un tratament non-invaziv foarte studiat în ultimii 10 ani și care prezintă numeroase beneficii pentru organismul uman. .

Această nouă metodă prezintă o serie de avantaje:

  • este o tehnică non-invazivă, cu efecte adverse nesemnificative și cu o frecvență foarte scăzută
  • este un tratament accesibil, în comparație cu costurile celorlalte metode de tratament
  • este ușor de utilizat, dispozitivul portabil poate fi folosit și acasă într-o ambianță familiară, în confortul și intimitatea casei tale

Esențial de reținut!

Este important de știut că depresia este o boală tratabilă.

Tratamentul depresiei este un tratament de durată. Primele efecte benefice apar după câteva săptămâni, iar după dispariția stărilor neplăcute tratamentul trebuie continuat pentru consolidarea efectelor și prevenirea recăderilor. Persoanele care au avut episoade depresive multiple pot să necesite tratament timp de mai mulți ani. Tratamentul medicamentos se întrerupe treptat, sub supravegherea medicului, pentru că poate să ducă la efecte de discontinuare neplăcute. Medicamentele antidepresive sunt eficace, cresc mult probabilitatea de a avea o stare mai bună, nu își pierd eficiența cu timpul, nu provoacă dependență și nu prezintă efecte secundare noi atunci când sunt utilizate pe o perioadă mai lungă de timp.
Importanta meselor in familie

Ia loc la masă – Discuții sănătoase la mesele din familie

Momentul mesei este cadrul în care se întâmplă ceva magic: membrii familiei se conectează și se simt ca făcând parte dintr-un grup. Acest moment reprezintă atât o ocazie benefică pentru a le insufla copiilor obiceiuri alimentare sănătoase, cât și un prilej de a aduce la masă evenimentele mai puțin plăcute care au avut loc pe parcursul zilei.

Singurătatea și impactul ei asupra depresiei 

Este o întrebare frecventă, mai ales pentru cei care, în momente de introspecție, ajung să-și analizeze viața și relațiile. Răspunsul nu este simplu, pentru că fiecare dintre noi percepe singurătatea diferit, în funcție de experiențele și personalitatea proprie.

Despre nevoia de validare – Ghid practic

În contextul actual al rețelelor sociale și al conștientizării emoționale tot mai răspândite, tema iubirii de sine și a acceptării personale devine omniprezentă.

Despre nevoia de validare

Despre nevoia de validare – o normalitate interpretată greșit

De câte ori nu ai auzit chiar tu despre cât de important este să te iubești pe tine înainte de a te iubi ceilalți? Îndemnul sună răsunător pe toate rețelele sociale, pe toate blog-urile recente ale celor cu sau fără aplecare spre domeniul uman; în plus chiar și oamenii pe care îi întâlnim în viața reală de zi cu zi ne opresc brusc emoțiile pe care simțim să le împărtășim dându-ne “soluția salvatoare”: Iubește-te pe tine, dacă vrei să te iubească alții!

depresia

Ce e mai greu: să suferi de depresie sau să îi vezi pe cei dragi suferind? 

Atunci când ne gândim la depresie, ne imaginăm suferința intensă a celor care o trăiesc direct – sentimentul de tristețe profundă, senzația de pierdere a speranței și lipsa de energie pentru a face față provocărilor zilnice. Însă depresia afectează mai mult decât persoana în sine; îi influențează adânc și pe cei din jur. O întrebare devine astfel esențială: este mai greu să suferi de depresie sau să îi vezi pe cei dragi suferind?

despre traumele copilariei in viata de adult

Ce NU știm despre traumele nerezolvate ale copilăriei

Cuvântul „traumă” înseamnă rană, iar în psihologie, se referă la o experiență care depășește capacitatea unei persoane de a îi face față. Specialiștii spun că trauma nu înseamnă evenimentul în sine, ci reacția personală față de acesta. De exemplu, doi oameni pot trăi același eveniment dificil, dar reacționează diferit, în funcție de vârsta, experiențele și resursele lor.

Pierdere și vindecare: înțelegerea Doliului

Modul în care fiecare dintre noi privește moartea are la bază multe elemente, însă dintre acestea cel hotărâtor pare a fi modul in care privim VIAȚA însăși. Contează foarte mult cum ne raportăm la propria noastră viață pentru a determina cum ne raportăm la moarte și cum îi jelim pe cei care nu mai sunt.

despre infidelitate in relatii

Ce facem atunci când 1+1=3? Despre infidelitate în relații

Despre infidelitatea în relații se poate discuta la nesfârșit, fiind un subiect complex și foarte controversat, de cele mai multe ori făcându-se referire la relațiile de cuplu. Însă, infidelitatea relațională nu se rezumă doar la relațiile de cuplu, ci și la cele de prietenie, colegialitate, rudenie etc. unde aduce cel puțin la fel de multă frustrare și durere și un proces de recuperare la fel de dificil ca și infidelitatea în cuplu.

efectele divortului asupra copiilor

Efectele divorțului asupra copiilor

Divorțul reprezintă forma finală de desfacere a vieții conjugale, cu efecte puternice atât asupra partenerilor din cuplul conjugal, cât și a descendenților acestora. Copilul este ființa cel mai mult afectată de evenimentele care au loc în familie. Divorțul părinților duce la scăderea încrederii copilului în propriile puteri, și ajută la dezvoltarea sentimentului de vinovăție și agresivitate.

Dinamica relației de cuplu după apariția copiilor

Dinamica relației de cuplu după apariția copiilor

Trecerea de la două persoane la trei ar trebui văzută și trăită ca o mare bucurie, în realitate însă apariția unui nou membru al familiei aduce multe schimbări generatoare de stres într-o căsnicie.

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL 11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș