Dependența de substanțe psihotrope

Sintagma „substanțe psihotrope” este adesea auzită în strânsă legătură cu consumul de droguri și prin urmare – în viziunea publicului larg – reprezintă substanțe interzise și dăunătoare.
Ce sunt ele de fapt?

Substanțele psihotrope sunt acelea care influențează componența substanțelor chimice din creierul nostru, cu efecte asupra comportamentului și a modului în care ne simțim din punct de vedere emoțional. Din categoria acestor substanțe fac parte binecunoscutele droguri, dar și medicamente psihiatrice, prescrise de către medic și eliberate numai cu rețetă. Consumul lor este esențial a fi ținut sub control datorită efectelor pe care le au.

Ce este dependența de droguri / substanțe psihotrope

Consumul scăpat de sub control al substanțelor psihotrope, indiferent că vorbim aici de medicație psihiatrică sau de droguri, duce la dependență. Dependența de substanțe psihotrope reprezintă un întreg sistem de fenomene comportamentale, cognitive și fiziologice. În cadrul acestuia, principala caracteristică este reprezentată de consumul a cel puțin o substanță psihoactivă. Această dependență poate persista în ciuda consecințelor dintre cele mai sumbre, conștientizate sau nu de către consumator.

În altă ordine de idei, dependența de substanțe psihotrope reprezintă o afecțiune cronică a creierului deoarece duce la schimbări deosebit de importante atât în ceea ce privește structura, cât și în ceea ce privește funcționarea creierului. Dacă la primele repetiții ale consumului de droguri hotărârea acțiunii este una voluntară, pe măsură ce repetițiile devin din ce în ce mai frecvente, modificările din creier cauzate de abuzul substanțelor duce la lipsa controlului și, implicit, la reducerea capacității persoanei de a se împotrivi acțiunii de a lua droguri.

Principalele caracteristici

Trebuie să fim conștienți de faptul că drogurile fac parte din categoria substanțelor chimice. Prin natura acestora, ele țintesc sistemul de comunicare a creierului și acționează asupra felului în care neuronii trimit, procesează și primesc în mod uzual informații.

Anumite droguri (mai ales heroina), au o structură chimică asemănătoare cu cea a neurotransmițătorilor creierului. Din cauza acestei asemănări, creierul poate fi “păcălit”: drogurile pot juca feste neurotransmițătorilor și pot activa celulele nervoase.

Cine este cel mai susceptibil de a dezvolta dependență de substanțe psihotrope? Printre caracteristicile deosebit de importante în acest sens se regăsesc:

  • 🟣 Curiozitatea – cele mai multe persoane dependente de substanțe psihoactive au început consumul din simpla dorință de a-și satisface propria curiozitate;
  • 🟣 Mediul disfuncțional – fie că vorbim de familie sau de anturaj, dacă o persoană are în jurul său consumatori de droguri, aceasta poate avea o predispoziție pentru consum;
  • 🟣 Reprimarea trecutului – traumele pot juca un rol cheie în dezvoltarea unei astfel de adicții, în sensul în care persoana dependentă își dorește să reprime diverse aspecte dureroase din propriul istoric (printre sentimentele predominante referitoare la trecut putem regăsi vinovăția sau rușinea).
dependenta de droguri

Clasificare dependențelor / Tipuri de substanțe psihotrope

Clasificările pentru dependența față de substanțele psihotrope sunt dintre cele mai numeroase, însă una dintre cele mai cunoscute împarte substanțele consumate în: sedative – efect de calmare, stimulante – efect de accelerare a funcționării SNC (sistemului nervos central) și narcotice – efect de reducere a durerii și binedispunere. Fiecare dintre acestea are o serie de simptome specifice, după cum urmează:

Sedative

Simptome fizice: somnolență, frisoane, respirație greoaie, lipsa energiei, moarte.

Simptome psihice: capacitate de concentrare redusă sau chiar inexistentă, agresivitate, gândire distorsionată.

Stimulante

Simptome fizice: dureri de cap, psihoze, insomnii, creșterea ritmului cardiac, creșterea tensiunii, moarte.

Simptome psihice: creșterea energiei, intensitate crescută a tuturor sentimentelor, halucinații, anxietate,

Narcotice

Simptome fizice: intensitate diminuată a durerii, somnolență, pierderea capacității de coordonare, diminuare funcțiilor motrice, moarte.

Simptome psihice: euforie, letargie, confuzie.

Simptome ale dependenței de substanțe psihotrope

Un rol deosebit de important în simptomele existente îl joacă, fără nici o îndoială, substanța din care este compus drogul consumat. Însă, printre cele mai întâlnite simptome care pot fi resimțite, pe lângă cele menționate anterior, regăsim: congestia oculară, pierderea sau creșterea în greutate, modificările de personalitate, agitația psiho-motorie, lipsa de motivație, senzația de letargie, paranoia, agresivitatea, pierderea controlului, implusivitatea, halucinațiile etc.

Cauze / Factori de risc

Așa cum am menționat și anterior, una dintre principalele cauze pentru care o persoană începe să consume droguri este simpla curiozitate. Însă, pe lângă curiozitatea propriu-zisă, unele persoane experimentează consumul pentru a se integra într-un anturaj specific sau pentru că și-au format percepția greșită potrivit căreia prin intermediul narcoticelor se pot elibera de anxietate sau depresie.

Astfel, printre cei mai întâlniți factori de risc regăsim:

  • anturajul,
  • istoricul familiei (dacă un membru apropiat a consumat narcotice),
  • abuzul,
  • experiențele traumatice și tulburările de ordin psihic, incluzând în această cateogire și depresia sau anxietatea.

Tratamentul dependenței de droguri / substanțe psihotrope

Tratamentele existente pentru tratarea adicției față de substanțele psihotrope sunt multiple, însă cele mai eficiente sunt cele realizate într-un cadru multidisciplinar. Mai exact, pentru ca o persoanăsă poată fi recuperată, aceasta va avea nevoie în egală măsură de asistenți medicali, psihiatri, psihologi sau psihoterapeuți, în funcție de etapă în care se află și de necesitatea de moment.

Natura și compoziția chimică drogurilor consumate este extrem de diversă și, de aceea, nu există o „rețetă” universal valabilă pentru toate persoanele dependente de substanțe psihotrope. De altfel, tratamentul este de cele mai multe ori unul individualizat și diferă în funcție de tipul substanței consumate și de principalele aspecte definitorii ale fiecărei persoane.

Însă, în drumul spre recuperare, se pot integra:

Dezintoxicarea asistată medicală

Un prim pas în recuperarea persoanei dependente este perioada de dezintoxicare. În mod ideal aceasta ar trebui realizată într-un centru medical specializat. Însă, indiferent cât de importantă este această etapă din întregul proces de recuperare, doar prin intermediul acesteia nu se va produce nici pe departe schimbarea.

Fiecare persoană în parte trecută prin procesul de dezintoxicare va trebui încurajată să își continuie tratamentul individualizat primit și după încheierea aceastei perioade. Tratamentul individualizat poate fi compus din modalitățile enumerate în continuare.

Terapiile comportamentale, de familie sau de grup

În cadrul terapiilor se va aborda, printre altele, tema motivației consumatorului de a se schimba, oferindu-se în același timp și diverse stimulente pentru abstinență. În egală măsură, se vor construi diverse strategii și abilități necesare pentru a face față tentațiilor de a continua consumul, dar și pentru a rezista într-un mod cât mai sănătos consumului de substanțe psihotrope.

În ceea ce privește terapiile de grup, acestea au un rol deosebit de important în recuperarea persoanelor dependende de droguri. Rolul covârșitor în stoparea consumului și, mai apoi, în prevenirea recăderilor, a fost demonstrat de numeroase studii științifice din ultimii zeci de ani.

Medicamentele folosite pe post de substitut

În combinație cu terapia și/sau ședințele de consiliere, medicația folosită pe post de substitut constituie un element deosebit de important în tratament.

În funcție de drogul consumat de către persoana dependentă, medicamentele pot fi, spre exemplu, buprenorfină sau metadonă – ambele utilizate în tratarea persoanelor consumatoare de heroină.

La cine pot apela?

Dependența de substanțe psihotrope poate fi fatală!

Ajutorul specializat este cel ce realmente poate face diferența între viață și moarte. De aceea, este de preferat ca acest ajutor să fie primit de către persoanele adictive în cel mai scurt timp cu putință posibil.

Med Anima îți oferă întreg sprijinul necesar, indiferent dacă ești tu în postura persoanei dependendente sau dacă una dintre cunoștințele tale suferă de pe urma acestei adicții. Noi îți putem oferi cadrul multidisciplinar necesar pentru vindecare. Tot ce trebuie să faci este să începi prin a ne contacta.

Autor: Tudor-Daniel Huțul – Psihoterapeut

alte articole din blog

Tulburarea de personalitate paranoidă

Tulburarea de personalitate paranoidăTulburarea paranoidă face parte din categoria tulburărilor de personalitate. Acestea din urmă, potrivit Mayo Clinic, reprezintă un tip de tulburări mintale care au în componență un model rigid și nesănătos de gândire,...

Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderline

Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderlineStudiile arată că, în ceea ce privește această tulburare, există o predispoziție genetică și anumiți factori din mediu care conduc la apariția simptomelor. Tulburarea de personalitate borderline vine împreună cu...
tulburarea afectiva bipolara 01

Tulburarea afectivă bipolară

Tulburarea afectivă bipolarăTulburarea bipolară reprezintă o afecțiune psihică caracterizată de schimbări extreme ale dispoziției care alternează între manie/hipomanie și episoade de depresie.Presupunând o alternanță continuă între stări emoționale diametral opuse,...
afazia

Bruce Willis, afazia și stimularea cognitivă

Bruce Willis, afazia și stimularea cognitivăFamilia actorului american Bruce Willis a anunţat că starul hollywoodian, în vârstă de 67 de ani, a decis să renunţe la profesia de actor după ce a fost diagnosticat cu afazie.Afazia reprezintă ansamblul tulburărilor de...

Sănătatea mintală în perioada sărbătorilor de iarnă

Sănătatea mintală în perioada sărbătorilor de iarnăSărbătorile de Crăciun se apropie, iar această perioadă a anului este, de obicei, încărcată de bucuria pregătirilor, de celebrare care aduce împreună familii și prieteni într-o atmosferă feerică. În ciuda...
Tulburarea de personalizate borderline

Tulburarea de personalitate borderline

Tulburarea de personalitate borderline“Trăsătura esențială a tulburării de personalitate borderline este un tipar de instabilitate a relațiilor interpersonale, a imaginii de sine și a sentimentelor și a impulsivității marcante care începe de la vârsta adultă timpurie...
taratament dementa prin realitatea virtuala - vr

Realitatea virtuală în intervențiile pentru demență

Din ce în ce mai multe studii recente din domeniu demonstrează eficiența utilizării realității virtuale în intervențiile aplicate persoanelor cu demență. Studiile demonstrează faptul că realitatea virtuală ajută pacienții cu demență prin accesarea amintirilor și încurajarea emoțiilor pozitive.

Cogniția și Deficitul Cognitiv

Cogniția și Deficitul CognitivCogniția denotă un nivel relativ ridicat de procesare a informațiilor și include gândirea, memoria, percepția, motivația și limbajul. Printre funcțiile specifice cunoașterii se numără orientarea, abilitatea de a învăța deprinderi...

Terapia bolilor psihice prin neuroplasticitate

Terapia bolilor psihice prin neuroplasticitateNeuroplasticitatea adulților = un nou „remediu” pentru depresia majoră?Neuroplasticitatea implică reorganizarea sinaptică ca răspuns la factorii de stres din mediu și se crede că stă la baza abilităților noastre de a...

Putem influența neuroplasticitatea?

Putem influența neuroplasticitatea?“Can the mind reshape brain matter?” “Poate mintea să modeleze creierul?”Răspunsul la această întrebare se află undeva în înțelegerea modului în care funcționează neuroplasticitatea (Dacă nu îți este familiară noțiunea, poți citi mai...

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași