Dependența de substanțe psihotrope

Sintagma „substanțe psihotrope” este adesea auzită în strânsă legătură cu consumul de droguri și prin urmare – în viziunea publicului larg – reprezintă substanțe interzise și dăunătoare.
Ce sunt ele de fapt?

Substanțele psihotrope sunt acelea care influențează componența substanțelor chimice din creierul nostru, cu efecte asupra comportamentului și a modului în care ne simțim din punct de vedere emoțional. Din categoria acestor substanțe fac parte binecunoscutele droguri, dar și medicamente psihiatrice, prescrise de către medic și eliberate numai cu rețetă. Consumul lor este esențial a fi ținut sub control datorită efectelor pe care le au.

Ce este dependența de droguri / substanțe psihotrope

Consumul scăpat de sub control al substanțelor psihotrope, indiferent că vorbim aici de medicație psihiatrică sau de droguri, duce la dependență. Dependența de substanțe psihotrope reprezintă un întreg sistem de fenomene comportamentale, cognitive și fiziologice. În cadrul acestuia, principala caracteristică este reprezentată de consumul a cel puțin o substanță psihoactivă. Această dependență poate persista în ciuda consecințelor dintre cele mai sumbre, conștientizate sau nu de către consumator.

În altă ordine de idei, dependența de substanțe psihotrope reprezintă o afecțiune cronică a creierului deoarece duce la schimbări deosebit de importante atât în ceea ce privește structura, cât și în ceea ce privește funcționarea creierului. Dacă la primele repetiții ale consumului de droguri hotărârea acțiunii este una voluntară, pe măsură ce repetițiile devin din ce în ce mai frecvente, modificările din creier cauzate de abuzul substanțelor duce la lipsa controlului și, implicit, la reducerea capacității persoanei de a se împotrivi acțiunii de a lua droguri.

Principalele caracteristici

Trebuie să fim conștienți de faptul că drogurile fac parte din categoria substanțelor chimice. Prin natura acestora, ele țintesc sistemul de comunicare a creierului și acționează asupra felului în care neuronii trimit, procesează și primesc în mod uzual informații.

Anumite droguri (mai ales heroina), au o structură chimică asemănătoare cu cea a neurotransmițătorilor creierului. Din cauza acestei asemănări, creierul poate fi “păcălit”: drogurile pot juca feste neurotransmițătorilor și pot activa celulele nervoase.

Cine este cel mai susceptibil de a dezvolta dependență de substanțe psihotrope? Printre caracteristicile deosebit de importante în acest sens se regăsesc:

  • 🟣 Curiozitatea – cele mai multe persoane dependente de substanțe psihoactive au început consumul din simpla dorință de a-și satisface propria curiozitate;
  • 🟣 Mediul disfuncțional – fie că vorbim de familie sau de anturaj, dacă o persoană are în jurul său consumatori de droguri, aceasta poate avea o predispoziție pentru consum;
  • 🟣 Reprimarea trecutului – traumele pot juca un rol cheie în dezvoltarea unei astfel de adicții, în sensul în care persoana dependentă își dorește să reprime diverse aspecte dureroase din propriul istoric (printre sentimentele predominante referitoare la trecut putem regăsi vinovăția sau rușinea).
dependenta de droguri

Clasificare dependențelor / Tipuri de substanțe psihotrope

Clasificările pentru dependența față de substanțele psihotrope sunt dintre cele mai numeroase, însă una dintre cele mai cunoscute împarte substanțele consumate în: sedative – efect de calmare, stimulante – efect de accelerare a funcționării SNC (sistemului nervos central) și narcotice – efect de reducere a durerii și binedispunere. Fiecare dintre acestea are o serie de simptome specifice, după cum urmează:

Sedative

Simptome fizice: somnolență, frisoane, respirație greoaie, lipsa energiei, moarte.

Simptome psihice: capacitate de concentrare redusă sau chiar inexistentă, agresivitate, gândire distorsionată.

Stimulante

Simptome fizice: dureri de cap, psihoze, insomnii, creșterea ritmului cardiac, creșterea tensiunii, moarte.

Simptome psihice: creșterea energiei, intensitate crescută a tuturor sentimentelor, halucinații, anxietate,

Narcotice

Simptome fizice: intensitate diminuată a durerii, somnolență, pierderea capacității de coordonare, diminuare funcțiilor motrice, moarte.

Simptome psihice: euforie, letargie, confuzie.

Simptome ale dependenței de substanțe psihotrope

Un rol deosebit de important în simptomele existente îl joacă, fără nici o îndoială, substanța din care este compus drogul consumat. Însă, printre cele mai întâlnite simptome care pot fi resimțite, pe lângă cele menționate anterior, regăsim: congestia oculară, pierderea sau creșterea în greutate, modificările de personalitate, agitația psiho-motorie, lipsa de motivație, senzația de letargie, paranoia, agresivitatea, pierderea controlului, implusivitatea, halucinațiile etc.

Cauze / Factori de risc

Așa cum am menționat și anterior, una dintre principalele cauze pentru care o persoană începe să consume droguri este simpla curiozitate. Însă, pe lângă curiozitatea propriu-zisă, unele persoane experimentează consumul pentru a se integra într-un anturaj specific sau pentru că și-au format percepția greșită potrivit căreia prin intermediul narcoticelor se pot elibera de anxietate sau depresie.

Astfel, printre cei mai întâlniți factori de risc regăsim:

  • anturajul,
  • istoricul familiei (dacă un membru apropiat a consumat narcotice),
  • abuzul,
  • experiențele traumatice și tulburările de ordin psihic, incluzând în această cateogire și depresia sau anxietatea.

Tratamentul dependenței de droguri / substanțe psihotrope

Tratamentele existente pentru tratarea adicției față de substanțele psihotrope sunt multiple, însă cele mai eficiente sunt cele realizate într-un cadru multidisciplinar. Mai exact, pentru ca o persoanăsă poată fi recuperată, aceasta va avea nevoie în egală măsură de asistenți medicali, psihiatri, psihologi sau psihoterapeuți, în funcție de etapă în care se află și de necesitatea de moment.

Natura și compoziția chimică drogurilor consumate este extrem de diversă și, de aceea, nu există o „rețetă” universal valabilă pentru toate persoanele dependente de substanțe psihotrope. De altfel, tratamentul este de cele mai multe ori unul individualizat și diferă în funcție de tipul substanței consumate și de principalele aspecte definitorii ale fiecărei persoane.

Însă, în drumul spre recuperare, se pot integra:

Dezintoxicarea asistată medicală

Un prim pas în recuperarea persoanei dependente este perioada de dezintoxicare. În mod ideal aceasta ar trebui realizată într-un centru medical specializat. Însă, indiferent cât de importantă este această etapă din întregul proces de recuperare, doar prin intermediul acesteia nu se va produce nici pe departe schimbarea.

Fiecare persoană în parte trecută prin procesul de dezintoxicare va trebui încurajată să își continuie tratamentul individualizat primit și după încheierea aceastei perioade. Tratamentul individualizat poate fi compus din modalitățile enumerate în continuare.

Terapiile comportamentale, de familie sau de grup

În cadrul terapiilor se va aborda, printre altele, tema motivației consumatorului de a se schimba, oferindu-se în același timp și diverse stimulente pentru abstinență. În egală măsură, se vor construi diverse strategii și abilități necesare pentru a face față tentațiilor de a continua consumul, dar și pentru a rezista într-un mod cât mai sănătos consumului de substanțe psihotrope.

În ceea ce privește terapiile de grup, acestea au un rol deosebit de important în recuperarea persoanelor dependende de droguri. Rolul covârșitor în stoparea consumului și, mai apoi, în prevenirea recăderilor, a fost demonstrat de numeroase studii științifice din ultimii zeci de ani.

Medicamentele folosite pe post de substitut

În combinație cu terapia și/sau ședințele de consiliere, medicația folosită pe post de substitut constituie un element deosebit de important în tratament.

În funcție de drogul consumat de către persoana dependentă, medicamentele pot fi, spre exemplu, buprenorfină sau metadonă – ambele utilizate în tratarea persoanelor consumatoare de heroină.

La cine pot apela?

Dependența de substanțe psihotrope poate fi fatală!

Ajutorul specializat este cel ce realmente poate face diferența între viață și moarte. De aceea, este de preferat ca acest ajutor să fie primit de către persoanele adictive în cel mai scurt timp cu putință posibil.

Med Anima îți oferă întreg sprijinul necesar, indiferent dacă ești tu în postura persoanei dependendente sau dacă una dintre cunoștințele tale suferă de pe urma acestei adicții. Noi îți putem oferi cadrul multidisciplinar necesar pentru vindecare. Tot ce trebuie să faci este să începi prin a ne contacta.

Autor: Tudor-Daniel Huțul – Psihoterapeut

Stimularea Electrică Transcraniană (tDCS) la domiciliu – Oportunități și provocări în tulburările psihice la vârstnici

Stimularea Electrică Transcraniană (tDCS) reprezintă una dintre opțiunile sigure și eficiente de tratament pentru depresie, tulburări cognitive, halucinații auditive la adulții în vârstă. Posibilitatea de a stimula neuroplasticitatea prin tDCS fără efecte adverse semnificative a încurajat evaluarea eficacității tDCS pentru multe indicații clinice la adulții în vârstă cu probleme de sănătate mintală.
Metoda Feuerstein - clinica Med Anima Iași

Metoda Feuerstein – Cine ne învață cum să învățăm?

Indiferent de vârstă, fie că vorbim despre copii care își doresc să își formeze un mod corect de a învăța, fie că vorbim despre adulți care își doresc să asimileze mai ușor informații noi, metoda Feuerstein e menită să ușureze procesul de învățare.
Metoda Feuerstein îsi propune ca printr-o serie de teste și de exerciții să îți dezvolte capacitățile intelectuale pentru a-ți ușura procesul de învățare.

Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranță

Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranțăCancerul este una dintre cele mai răspândite boli, ajungând în zilele noastre a fi considerată o boală cronică. Este important să știm că fiecare pacient răspunde diferit la acest diagnostic, însă să primești un...

Cum să trăim cu schizofrenia

Învățând să trăim cu schizofrenia"Nu există două persoane cu schizofrenie care să fie la fel. Fiecare individ este diferit. Fiecare experiență este diferită. [...] De asemenea, nu există un mod corect sau greșit de a trăi cu schizofrenia, însă, învățând din experiența...

Intervenții în prevenția demenței

În prevenția demenței strategiile de prevenire timpurie includ factori ce țin de stilul de viață, cum ar fi: nutriția, exercițiile fizice, reducerea stresului, ameliorarea factorilor de risc vascular (cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul zaharat), tratamentul tulburării depresive majore și stimularea cognitivă.

stimulare cognitiva computerizata

Campanie Screening Stimulare Cognitiva – Gratuit

10 OCTOMBRIE ZIUA MONDIALĂ ASĂNĂTĂȚII MINTALEScreening gratuit pentru Stimularea Cognitivă Computerizată10 Octombrie marchează în fiecare an la nivel mondial Ziua Sănătății Mintale. Obiectivul general al Zilei Mondiale a Sănătății Mintale este de a crește gradul de...

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihoze

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihozeSchizofrenia este o tulburare psihiatrică cronică, devastatoare și invalidantă care afectează de obicei funcția creierului adolescenților și adulților tineri, și apare la aproximativ 1 din 100 de oameni din întreaga...

7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintale

7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintaleAdesea văzut ca o demonstrație de inteligență, Cubul Rubik uimește oamenii de zeci de ani. Ceea ce a fost cândva cea mai tare jucărie de pe piață (în 1974 când a fost inventată de Ernő Rubik) este acum o...

Tulburarea de personalitate paranoidă

Tulburarea de personalitate paranoidăTulburarea paranoidă face parte din categoria tulburărilor de personalitate. Acestea din urmă, potrivit Mayo Clinic, reprezintă un tip de tulburări mintale care au în componență un model rigid și nesănătos de gândire,...

Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderline

Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderlineStudiile arată că, în ceea ce privește această tulburare, există o predispoziție genetică și anumiți factori din mediu care conduc la apariția simptomelor. Tulburarea de personalitate borderline vine împreună cu...

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș