Dependența de substanțe psihotrope

Sintagma „substanțe psihotrope” este adesea auzită în strânsă legătură cu consumul de droguri și prin urmare – în viziunea publicului larg – reprezintă substanțe interzise și dăunătoare.
Ce sunt ele de fapt?

Substanțele psihotrope sunt acelea care influențează componența substanțelor chimice din creierul nostru, cu efecte asupra comportamentului și a modului în care ne simțim din punct de vedere emoțional. Din categoria acestor substanțe fac parte binecunoscutele droguri, dar și medicamente psihiatrice, prescrise de către medic și eliberate numai cu rețetă. Consumul lor este esențial a fi ținut sub control datorită efectelor pe care le au.

Ce este dependența de droguri / substanțe psihotrope

Consumul scăpat de sub control al substanțelor psihotrope, indiferent că vorbim aici de medicație psihiatrică sau de droguri, duce la dependență. Dependența de substanțe psihotrope reprezintă un întreg sistem de fenomene comportamentale, cognitive și fiziologice. În cadrul acestuia, principala caracteristică este reprezentată de consumul a cel puțin o substanță psihoactivă. Această dependență poate persista în ciuda consecințelor dintre cele mai sumbre, conștientizate sau nu de către consumator.

În altă ordine de idei, dependența de substanțe psihotrope reprezintă o afecțiune cronică a creierului deoarece duce la schimbări deosebit de importante atât în ceea ce privește structura, cât și în ceea ce privește funcționarea creierului. Dacă la primele repetiții ale consumului de droguri hotărârea acțiunii este una voluntară, pe măsură ce repetițiile devin din ce în ce mai frecvente, modificările din creier cauzate de abuzul substanțelor duce la lipsa controlului și, implicit, la reducerea capacității persoanei de a se împotrivi acțiunii de a lua droguri.

Principalele caracteristici

Trebuie să fim conștienți de faptul că drogurile fac parte din categoria substanțelor chimice. Prin natura acestora, ele țintesc sistemul de comunicare a creierului și acționează asupra felului în care neuronii trimit, procesează și primesc în mod uzual informații.

Anumite droguri (mai ales heroina), au o structură chimică asemănătoare cu cea a neurotransmițătorilor creierului. Din cauza acestei asemănări, creierul poate fi “păcălit”: drogurile pot juca feste neurotransmițătorilor și pot activa celulele nervoase.

Cine este cel mai susceptibil de a dezvolta dependență de substanțe psihotrope? Printre caracteristicile deosebit de importante în acest sens se regăsesc:

  • 🟣 Curiozitatea – cele mai multe persoane dependente de substanțe psihoactive au început consumul din simpla dorință de a-și satisface propria curiozitate;
  • 🟣 Mediul disfuncțional – fie că vorbim de familie sau de anturaj, dacă o persoană are în jurul său consumatori de droguri, aceasta poate avea o predispoziție pentru consum;
  • 🟣 Reprimarea trecutului – traumele pot juca un rol cheie în dezvoltarea unei astfel de adicții, în sensul în care persoana dependentă își dorește să reprime diverse aspecte dureroase din propriul istoric (printre sentimentele predominante referitoare la trecut putem regăsi vinovăția sau rușinea).
dependenta de droguri

Clasificare dependențelor / Tipuri de substanțe psihotrope

Clasificările pentru dependența față de substanțele psihotrope sunt dintre cele mai numeroase, însă una dintre cele mai cunoscute împarte substanțele consumate în: sedative – efect de calmare, stimulante – efect de accelerare a funcționării SNC (sistemului nervos central) și narcotice – efect de reducere a durerii și binedispunere. Fiecare dintre acestea are o serie de simptome specifice, după cum urmează:

Sedative

Simptome fizice: somnolență, frisoane, respirație greoaie, lipsa energiei, moarte.

Simptome psihice: capacitate de concentrare redusă sau chiar inexistentă, agresivitate, gândire distorsionată.

Stimulante

Simptome fizice: dureri de cap, psihoze, insomnii, creșterea ritmului cardiac, creșterea tensiunii, moarte.

Simptome psihice: creșterea energiei, intensitate crescută a tuturor sentimentelor, halucinații, anxietate,

Narcotice

Simptome fizice: intensitate diminuată a durerii, somnolență, pierderea capacității de coordonare, diminuare funcțiilor motrice, moarte.

Simptome psihice: euforie, letargie, confuzie.

Simptome ale dependenței de substanțe psihotrope

Un rol deosebit de important în simptomele existente îl joacă, fără nici o îndoială, substanța din care este compus drogul consumat. Însă, printre cele mai întâlnite simptome care pot fi resimțite, pe lângă cele menționate anterior, regăsim: congestia oculară, pierderea sau creșterea în greutate, modificările de personalitate, agitația psiho-motorie, lipsa de motivație, senzația de letargie, paranoia, agresivitatea, pierderea controlului, implusivitatea, halucinațiile etc.

Cauze / Factori de risc

Așa cum am menționat și anterior, una dintre principalele cauze pentru care o persoană începe să consume droguri este simpla curiozitate. Însă, pe lângă curiozitatea propriu-zisă, unele persoane experimentează consumul pentru a se integra într-un anturaj specific sau pentru că și-au format percepția greșită potrivit căreia prin intermediul narcoticelor se pot elibera de anxietate sau depresie.

Astfel, printre cei mai întâlniți factori de risc regăsim:

  • anturajul,
  • istoricul familiei (dacă un membru apropiat a consumat narcotice),
  • abuzul,
  • experiențele traumatice și tulburările de ordin psihic, incluzând în această cateogire și depresia sau anxietatea.

Tratamentul dependenței de droguri / substanțe psihotrope

Tratamentele existente pentru tratarea adicției față de substanțele psihotrope sunt multiple, însă cele mai eficiente sunt cele realizate într-un cadru multidisciplinar. Mai exact, pentru ca o persoanăsă poată fi recuperată, aceasta va avea nevoie în egală măsură de asistenți medicali, psihiatri, psihologi sau psihoterapeuți, în funcție de etapă în care se află și de necesitatea de moment.

Natura și compoziția chimică drogurilor consumate este extrem de diversă și, de aceea, nu există o „rețetă” universal valabilă pentru toate persoanele dependente de substanțe psihotrope. De altfel, tratamentul este de cele mai multe ori unul individualizat și diferă în funcție de tipul substanței consumate și de principalele aspecte definitorii ale fiecărei persoane.

Însă, în drumul spre recuperare, se pot integra:

Dezintoxicarea asistată medicală

Un prim pas în recuperarea persoanei dependente este perioada de dezintoxicare. În mod ideal aceasta ar trebui realizată într-un centru medical specializat. Însă, indiferent cât de importantă este această etapă din întregul proces de recuperare, doar prin intermediul acesteia nu se va produce nici pe departe schimbarea.

Fiecare persoană în parte trecută prin procesul de dezintoxicare va trebui încurajată să își continuie tratamentul individualizat primit și după încheierea aceastei perioade. Tratamentul individualizat poate fi compus din modalitățile enumerate în continuare.

Terapiile comportamentale, de familie sau de grup

În cadrul terapiilor se va aborda, printre altele, tema motivației consumatorului de a se schimba, oferindu-se în același timp și diverse stimulente pentru abstinență. În egală măsură, se vor construi diverse strategii și abilități necesare pentru a face față tentațiilor de a continua consumul, dar și pentru a rezista într-un mod cât mai sănătos consumului de substanțe psihotrope.

În ceea ce privește terapiile de grup, acestea au un rol deosebit de important în recuperarea persoanelor dependende de droguri. Rolul covârșitor în stoparea consumului și, mai apoi, în prevenirea recăderilor, a fost demonstrat de numeroase studii științifice din ultimii zeci de ani.

Medicamentele folosite pe post de substitut

În combinație cu terapia și/sau ședințele de consiliere, medicația folosită pe post de substitut constituie un element deosebit de important în tratament.

În funcție de drogul consumat de către persoana dependentă, medicamentele pot fi, spre exemplu, buprenorfină sau metadonă – ambele utilizate în tratarea persoanelor consumatoare de heroină.

La cine pot apela?

Dependența de substanțe psihotrope poate fi fatală!

Ajutorul specializat este cel ce realmente poate face diferența între viață și moarte. De aceea, este de preferat ca acest ajutor să fie primit de către persoanele adictive în cel mai scurt timp cu putință posibil.

Med Anima îți oferă întreg sprijinul necesar, indiferent dacă ești tu în postura persoanei dependendente sau dacă una dintre cunoștințele tale suferă de pe urma acestei adicții. Noi îți putem oferi cadrul multidisciplinar necesar pentru vindecare. Tot ce trebuie să faci este să începi prin a ne contacta.

Autor: Tudor-Daniel Huțul – Psihoterapeut

depresia post-partum

Depresia post-partum – ce schimbări se produc în creierul mămicilor după naștere

Nașterea unui copil poate declanșa la femei o varietate de emoții puternice, de la entuziasm și bucurie la frică și anxietate, acestea putând experimenta chiar diverse tipuri de depresie. Aproximativ una din șapte femei poate dezvolta depresie postpartum (PPD). Apare cel mai frecvent în decurs de 6 săptămâni după naștere, dar simptomatologia poate începe mai devreme – în timpul sarcinii – sau mai târziu – până la un an după naștere.
adolescentii si telefonul mobil 01

Conectarea și deconectarea la vârsta adolescenței

Conectarea este o miză importantă la vârsta adolescenței. A face parte dintr-un grup, a avea prieteni, sunt reperele etapei de vârstă, cu impact asupra stării de bine și asupra sănătății mintale.
Atunci când un adolescent are dificultăți în a-și face prieteni și preferă mediul online, părinții pot încuraja modele de conectare sănătoasă, fără telefon.

starea de bine la job, loc de munca toxic

Starea de bine la job: limite sănătoase, comunicare eficientă, când părăsești un loc de muncă toxic

Starea de bine la locul de muncă este mai mult decât o simplă absență a stresului sau a nemulțumirilor. Este un concept complex care implică un echilibru între aspectele fizice, mintale și emoționale ale experienței angajaților în mediul de lucru. O stare de bine adecvată la locul de muncă se caracterizează prin trăsături precum satisfacția, angajamentul, sănătatea mintală și fizică, relațiile pozitive și performanța ridicată. Este în strânsă conexiune cu starea de bine pe plan personal – conceptul work-life balance.

burnout ce este cauze simptome

Burnout-ul sau epuizarea emoțională

Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, fizică și mintală cauzată de stres excesiv și prelungit. Te simți copleșit, epuizat din punct de vedere emoțional și incapabil să faci față cerințelor constante. Pe măsură ce stresul continuă, începi să pierzi interesul și motivația care te-au determinat să preiei un anumit rol.

Psiholog, psihoterapeut și psihiatru, eu ce aleg?

Ți s-a întâmplat vreodată să te întrebi la cine să apelezi când mintea și emoțiile tale par să se afle într-un labirint fără sfârșit? Nu ești singur! Înțelegerea diferențelor dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru este esențială pentru a ști pe cine să alegi în funcție de nevoile tale specifice. Așa că, haide să lămurim acest puzzle împreună!

Șantajul emoțional – cum îl recunoști, cum îl combați?

Șantajul emoțional este o formă de manipulare subtilă prin intermediul căreia manipulatorul încearcă să influențeze sau să controleze persoana țintă prin presiuni psihologice și emoționale cu scopul de a o determina să acționeze într-un anumit fel, în detrimentul propriilor interese și a propriei stări de bine.
De obicei, șantajul emoțional funcționează în relațiile mai apropiate (relația părinte-copil, familie, cuplu, relații de prietenie), pentru că manipulatorul se folosește de semnificația relației și de multe ori încearcă să creeze sentimente de vinovăție (nejustificată), pentru a obține ceea ce își dorește.

Depresia: abordare multidisciplinară și soluții inovative

Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori externi și interni. Înțelegerea acestor influențe și abordarea lor într-un mod integrat reprezintă cheia pentru tratarea depresiei. Un plan de tratament holistic, care include atât terapia psihologică cât și gestionarea factorilor de mediu și medicali, poate aduce alinare și sprijin pentru cei afectați de această afecțiune mintală dificilă dar atât de frecventă.

Afecțiuni neurologice și psihice – comparație, puncte comune

Tulburările psihice se întâlnesc cu o rată foarte înalta în patologiile neurologice și afectează o mare parte întreaga populație de pe globul pământesc. Se cunosc până în prezent 14 tipuri de afecțiuni majore ce au origine neurologică, cu prezența unui tablou clinic asemănător celui întâlnit la afecțiunile și tulburările psihiatrice, ce apar în urma unor leziuni ale creierului uman sau în rezultatul evoluției unor boli neurologice.

terapia cu pisici beneficii sanatatea mintala

Terapia cu pisici – mit sau realitate

Studii din lumea întreagă susțin și la nivel științific ceea ce – intuitiv – am perceput și noi: compania pisicilor este de un real ajutor în viața de zi cu zi, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări sau afecțiuni precum depresie sau anxietate.

Am sintetizat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai importante 10 beneficii pentru sănătatea mintală care vin la pachet cu prietenii blănoși:.

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș