Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderline

Studiile arată că, în ceea ce privește această tulburare, există o predispoziție genetică și anumiți factori din mediu care conduc la apariția simptomelor. Tulburarea de personalitate borderline vine împreună cu mai multe dificultăți, pe mai multe planuri, atât legat doar de persoana care suferă, cât și în relațiile interpersonale.

Explicăm mai jos, ce pot simți persoanele care suferă de tulburarea de personalitate borderline, pentru fiecare simptom în parte.

Simptome ale tulburării de personalitate borderline:

1. Efort susținut de a evita abandonul din partea celorlalți

Pot fi situații în care persoana de lângă tine va încerca să petreacă foarte mult timp alături de tine, dar sunt momente când, din motive obiective, nu poți să fii alături de această persoană (de exemplu: ești ocupat la muncă etc.). În aceste cazuri persoana va exprima tristețe sau furie față de tine.

2. Frică intensă de a fi abandonat

Persoana dragă simte, și, declară câteodată, că partenerul/partenera îi va părăsi, întrebând și dorind să primească asigurări că acest fapt nu se va întâmpla (de exemplu: mă mai iubești?, mai vrei să fii alături de mine?)

3. Consideră că sunt „răi” sau „fără valoare”

Mai ales în momente ulterioare unei reacții violente (fizic sau verbal), aceste persoane se simt vinovate sau rușinate, fiind un sentiment foarte puternic, care le poate afecta funcționalitatea în ziua respectivă (de exemplu: se vor retrage într-o cameră)

4. Nu tolerează singurătatea și are nevoie să fie cineva aproape

Se poate observa că persoana de lângă tine care suferă de tulburare de personalitate borderline afirmă constant că are nevoie să fii în preajma ei, fie fizic, fie telefonic.

5. Trecerea rapidă de la idealizarea la devalorizarea partenerului și a persoanelor din jur

Se atașează foarte puternic de tine, dar, dacă există un conflict, se implică emoțional foarte puternic și nu mai are încredere în tine sau nu mai vrea să fie în acea relație.

6. Sentimentul că partenerul nu le este suficient alături, că nu oferă suficient

Cere mereu de la tine din ce în ce mai multă atenție și adesea reproșează că nu îi ești suficient alături.

7. Are o imagine instabilă și autocritică despre sine

Poate spune vorbe urâte despre propria persoană, considerându-se fără valoare sau nedemn, sau că nu merită să i se întâmple nimic bun. Aceste persoane nu au o imagine definită clar despre propria persoană, nu știu exact cine sunt, ce valori au, ce le place/ce nu le place să facă, și deseori își pot schimba felul de a vorbi, de a se comporta, în funcție de oamenii cu care sunt, preluând de la ceilalți aceste trăsături. Acest lucru este foarte frustrant pentru ei, nedorind să se mai întâmple acest lucru.

Dacă ești implicat într-o relație de lungă durată cu o persoană cu borderline, s-ar putea să fii printre puținele persoane care o văd cu adevărat, acest lucru însemnând că are încredere în tine.

8. Impulsivitate crescută (condus imprudent, cheltuieli excesive etc.)

Putem observa că ia decizii la impuls, fie că e vorba de o ceartă cu un șef care poate duce la demisie sau schimbarea locului de muncă, renunțând la un loc de muncă benefic sau implicarea în comportamente care îi dăunează financiar (cumpărături excesive) sau fizic (sex neprotejat, abuz de alcool, droguri).

Este important să nu te implici sau să încurajezi astfel de comportamente, deoarece oricât de distractive ar fi pe moment, pot să îi dăuneze persoanei pe termen lung.

9. Auto-mutilare

Sunt momente când o persoană care suferă de tulburare de personalitate borderline se simte copleșită de ceea ce simte în interior, fiind niște emoții foarte puternice pe care nu le poate numi sau gestiona, și atunci își provoacă o suferință exterioară, fizică, pentru a diminua durerea interioară. Pot apărea și gândurile sinucidare. Este important să fii atent la persoana de lângă tine.

10. Tristețe, anxietate, iritabilitate

Durează câteva ore și doar rareori câteva zile: îi este greu să controleze furia, în spatele sentimentului de furie fiind un sentiment de tristețe, anxietate, rușine sau vină. Furia este doar ceea ce vedem la suprafață, dar în spate este o emoție mult mai dureroasă. Chiar dacă persoana de lângă tine pare că exprimă furie, prin violență verbală sau fizică, ea vrea de fapt să îți transmită că suferă.

11. Sentimentul de gol interior

O persoană cu borderline poate declara că nu s-a simțit niciodată completă – tot timpul a simțit că lipsește ceva în interiorul său, sau că este sunt singur(ă) și a încercat să umple acel gol cu diferite plăceri de scurtă durată (de ex.: relații amoroase foarte intense, dulciuri). Acest sentiment de gol interior este foarte profund și poate vei auzi de la persoana dragă că nu se poate bucura de nimic și că, de oricâte experiențe frumoase ar avea parte, tot nu este suficient și ceva parcă lipsește.

Ce putem face dacă avem o relație apropiată cu o persoană cu tulburarea de personalitate borderline:

  1. Vorbește cu compasiune: ne putem imagina următoarea metaforă: o persoană care suferă de borderline este o persoană fără piele. Orice mic stimul din exterior o atinge direct pe carne vie, și, atunci orice este resimțit mult mai accentuat, este mult mai puternic și mai intens.
  2. Observă care este emoția din spate: în spatele furiei, se află o emoție dureroasă pentru persoana cu borderline. E nevoie să vezi că persoana nu este rău-intenționată, ci doar îi este greu să își înțeleagă și gestioneze emoțiile
  3. Fii alături: sunt momente când persoana se luptă cu gânduri suicidare, și vor fi momente când va avea nevoie să fii alături de ea pentru a o proteja
  4. Separă persoana ca întreg de tulburarea de personalitate borderline: uneori este dificil să vedem mai departe de simptome, este dificil și pentru noi să gestionăm aceste situații, dar astfel putem să gestionăm mai bine manifestările și să vedem și alte lucruri în persoana dragă: talente, calități, abilități
  5. Nu stigmatiza: Acceptă emoțiile ca fiind niște emoții valide chiar dacă nu înțelegi de ce anume se simt așa sau ce le-a declanșat emoția respectivă, sau dacă ți se pare că tu nu ai reacționa la fel într-o situație similară.
  6. Îndrumă cu blândețe spre ajutor specializat (de exemplu: medic psihiatru, psiholog, psihoterapeut) pentru tratament și sprijin: va primi înțelegere și compasiune din partea specialiștilor. Psihoterapia va ajuta în însușirea unor abilități pentru a putea face față emoțiilor și găsirea unor comportamente mai sănătoase.

Află și mai mult despre tulburarea de personalitate borderline:

Tulburarea de personalitate borderline | Med Anima

Ai o întrebare sau nelămurire?

Te confrunți cu tulburarea de personalitate borderline sau cunoști pe cineva în această situație și vrei să împărtășești din experiența personală?

Lasă un comentariu mai jos.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stimularea Electrică Transcraniană (tDCS) la domiciliu – Oportunități și provocări în tulburările psihice la vârstnici

Stimularea Electrică Transcraniană (tDCS) reprezintă una dintre opțiunile sigure și eficiente de tratament pentru depresie, tulburări cognitive, halucinații auditive la adulții în vârstă. Posibilitatea de a stimula neuroplasticitatea prin tDCS fără efecte adverse semnificative a încurajat evaluarea eficacității tDCS pentru multe indicații clinice la adulții în vârstă cu probleme de sănătate mintală.

Metoda Feuerstein - clinica Med Anima Iași

Metoda Feuerstein – Cine ne învață cum să învățăm?

Indiferent de vârstă, fie că vorbim despre copii care își doresc să își formeze un mod corect de a învăța, fie că vorbim despre adulți care își doresc să asimileze mai ușor informații noi, metoda Feuerstein e menită să ușureze procesul de învățare.
Metoda Feuerstein îsi propune ca printr-o serie de teste și de exerciții să îți dezvolte capacitățile intelectuale pentru a-ți ușura procesul de învățare.

Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranță

Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranțăCancerul este una dintre cele mai răspândite boli, ajungând în zilele noastre a fi considerată o boală cronică. Este important să știm că fiecare pacient răspunde diferit la acest diagnostic, însă să primești un...

Cum să trăim cu schizofrenia

Învățând să trăim cu schizofrenia"Nu există două persoane cu schizofrenie care să fie la fel. Fiecare individ este diferit. Fiecare experiență este diferită. [...] De asemenea, nu există un mod corect sau greșit de a trăi cu schizofrenia, însă, învățând din experiența...

Intervenții în prevenția demenței

În prevenția demenței strategiile de prevenire timpurie includ factori ce țin de stilul de viață, cum ar fi: nutriția, exercițiile fizice, reducerea stresului, ameliorarea factorilor de risc vascular (cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul zaharat), tratamentul tulburării depresive majore și stimularea cognitivă.

stimulare cognitiva computerizata

Campanie Screening Stimulare Cognitiva – Gratuit

10 OCTOMBRIE ZIUA MONDIALĂ ASĂNĂTĂȚII MINTALEScreening gratuit pentru Stimularea Cognitivă Computerizată10 Octombrie marchează în fiecare an la nivel mondial Ziua Sănătății Mintale. Obiectivul general al Zilei Mondiale a Sănătății Mintale este de a crește gradul de...

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihoze

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihozeSchizofrenia este o tulburare psihiatrică cronică, devastatoare și invalidantă care afectează de obicei funcția creierului adolescenților și adulților tineri, și apare la aproximativ 1 din 100 de oameni din întreaga...

7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintale

7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintaleAdesea văzut ca o demonstrație de inteligență, Cubul Rubik uimește oamenii de zeci de ani. Ceea ce a fost cândva cea mai tare jucărie de pe piață (în 1974 când a fost inventată de Ernő Rubik) este acum o...
dependenta de droguri

Dependența de substanțe psihotrope

Consumul scăpat de sub control al substanțelor psihotrope, indiferent că vorbim aici de medicație psihiatrică sau de droguri, duce la dependență. Dependența de substanțe psihotrope reprezintă un întreg sistem de fenomene comportamentale, cognitive și fiziologice.

Tulburarea de personalitate paranoidă

Tulburarea de personalitate paranoidăTulburarea paranoidă face parte din categoria tulburărilor de personalitate. Acestea din urmă, potrivit Mayo Clinic, reprezintă un tip de tulburări mintale care au în componență un model rigid și nesănătos de gândire,...

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș