Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderline

Studiile arată că, în ceea ce privește această tulburare, există o predispoziție genetică și anumiți factori din mediu care conduc la apariția simptomelor. Tulburarea de personalitate borderline vine împreună cu mai multe dificultăți, pe mai multe planuri, atât legat doar de persoana care suferă, cât și în relațiile interpersonale.

Explicăm mai jos, ce pot simți persoanele care suferă de tulburarea de personalitate borderline, pentru fiecare simptom în parte.

Simptome ale tulburării de personalitate borderline:

1. Efort susținut de a evita abandonul din partea celorlalți

Pot fi situații în care persoana de lângă tine va încerca să petreacă foarte mult timp alături de tine, dar sunt momente când, din motive obiective, nu poți să fii alături de această persoană (de exemplu: ești ocupat la muncă etc.). În aceste cazuri persoana va exprima tristețe sau furie față de tine.

2. Frică intensă de a fi abandonat

Persoana dragă simte, și, declară câteodată, că partenerul/partenera îi va părăsi, întrebând și dorind să primească asigurări că acest fapt nu se va întâmpla (de exemplu: mă mai iubești?, mai vrei să fii alături de mine?)

3. Consideră că sunt „răi” sau „fără valoare”

Mai ales în momente ulterioare unei reacții violente (fizic sau verbal), aceste persoane se simt vinovate sau rușinate, fiind un sentiment foarte puternic, care le poate afecta funcționalitatea în ziua respectivă (de exemplu: se vor retrage într-o cameră)

4. Nu tolerează singurătatea și are nevoie să fie cineva aproape

Se poate observa că persoana de lângă tine care suferă de tulburare de personalitate borderline afirmă constant că are nevoie să fii în preajma ei, fie fizic, fie telefonic.

5. Trecerea rapidă de la idealizarea la devalorizarea partenerului și a persoanelor din jur

Se atașează foarte puternic de tine, dar, dacă există un conflict, se implică emoțional foarte puternic și nu mai are încredere în tine sau nu mai vrea să fie în acea relație.

6. Sentimentul că partenerul nu le este suficient alături, că nu oferă suficient

Cere mereu de la tine din ce în ce mai multă atenție și adesea reproșează că nu îi ești suficient alături.

7. Are o imagine instabilă și autocritică despre sine

Poate spune vorbe urâte despre propria persoană, considerându-se fără valoare sau nedemn, sau că nu merită să i se întâmple nimic bun. Aceste persoane nu au o imagine definită clar despre propria persoană, nu știu exact cine sunt, ce valori au, ce le place/ce nu le place să facă, și deseori își pot schimba felul de a vorbi, de a se comporta, în funcție de oamenii cu care sunt, preluând de la ceilalți aceste trăsături. Acest lucru este foarte frustrant pentru ei, nedorind să se mai întâmple acest lucru.

Dacă ești implicat într-o relație de lungă durată cu o persoană cu borderline, s-ar putea să fii printre puținele persoane care o văd cu adevărat, acest lucru însemnând că are încredere în tine.

8. Impulsivitate crescută (condus imprudent, cheltuieli excesive etc.)

Putem observa că ia decizii la impuls, fie că e vorba de o ceartă cu un șef care poate duce la demisie sau schimbarea locului de muncă, renunțând la un loc de muncă benefic sau implicarea în comportamente care îi dăunează financiar (cumpărături excesive) sau fizic (sex neprotejat, abuz de alcool, droguri).

Este important să nu te implici sau să încurajezi astfel de comportamente, deoarece oricât de distractive ar fi pe moment, pot să îi dăuneze persoanei pe termen lung.

9. Auto-mutilare

Sunt momente când o persoană care suferă de tulburare de personalitate borderline se simte copleșită de ceea ce simte în interior, fiind niște emoții foarte puternice pe care nu le poate numi sau gestiona, și atunci își provoacă o suferință exterioară, fizică, pentru a diminua durerea interioară. Pot apărea și gândurile sinucidare. Este important să fii atent la persoana de lângă tine.

10. Tristețe, anxietate, iritabilitate

Durează câteva ore și doar rareori câteva zile: îi este greu să controleze furia, în spatele sentimentului de furie fiind un sentiment de tristețe, anxietate, rușine sau vină. Furia este doar ceea ce vedem la suprafață, dar în spate este o emoție mult mai dureroasă. Chiar dacă persoana de lângă tine pare că exprimă furie, prin violență verbală sau fizică, ea vrea de fapt să îți transmită că suferă.

11. Sentimentul de gol interior

O persoană cu borderline poate declara că nu s-a simțit niciodată completă – tot timpul a simțit că lipsește ceva în interiorul său, sau că este sunt singur(ă) și a încercat să umple acel gol cu diferite plăceri de scurtă durată (de ex.: relații amoroase foarte intense, dulciuri). Acest sentiment de gol interior este foarte profund și poate vei auzi de la persoana dragă că nu se poate bucura de nimic și că, de oricâte experiențe frumoase ar avea parte, tot nu este suficient și ceva parcă lipsește.

Ce putem face dacă avem o relație apropiată cu o persoană cu tulburarea de personalitate borderline:

  1. Vorbește cu compasiune: ne putem imagina următoarea metaforă: o persoană care suferă de borderline este o persoană fără piele. Orice mic stimul din exterior o atinge direct pe carne vie, și, atunci orice este resimțit mult mai accentuat, este mult mai puternic și mai intens.
  2. Observă care este emoția din spate: în spatele furiei, se află o emoție dureroasă pentru persoana cu borderline. E nevoie să vezi că persoana nu este rău-intenționată, ci doar îi este greu să își înțeleagă și gestioneze emoțiile
  3. Fii alături: sunt momente când persoana se luptă cu gânduri suicidare, și vor fi momente când va avea nevoie să fii alături de ea pentru a o proteja
  4. Separă persoana ca întreg de tulburarea de personalitate borderline: uneori este dificil să vedem mai departe de simptome, este dificil și pentru noi să gestionăm aceste situații, dar astfel putem să gestionăm mai bine manifestările și să vedem și alte lucruri în persoana dragă: talente, calități, abilități
  5. Nu stigmatiza: Acceptă emoțiile ca fiind niște emoții valide chiar dacă nu înțelegi de ce anume se simt așa sau ce le-a declanșat emoția respectivă, sau dacă ți se pare că tu nu ai reacționa la fel într-o situație similară.
  6. Îndrumă cu blândețe spre ajutor specializat (de exemplu: medic psihiatru, psiholog, psihoterapeut) pentru tratament și sprijin: va primi înțelegere și compasiune din partea specialiștilor. Psihoterapia va ajuta în însușirea unor abilități pentru a putea face față emoțiilor și găsirea unor comportamente mai sănătoase.

Află și mai mult despre tulburarea de personalitate borderline:

Tulburarea de personalitate borderline | Med Anima

Ai o întrebare sau nelămurire?

Te confrunți cu tulburarea de personalitate borderline sau cunoști pe cineva în această situație și vrei să împărtășești din experiența personală?

Lasă un comentariu mai jos.

0 Comentarii

Psiholog, psihoterapeut și psihiatru, eu ce aleg?

Ți s-a întâmplat vreodată să te întrebi la cine să apelezi când mintea și emoțiile tale par să se afle într-un labirint fără sfârșit? Nu ești singur! Înțelegerea diferențelor dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru este esențială pentru a ști pe cine să alegi în funcție de nevoile tale specifice. Așa că, haide să lămurim acest puzzle împreună!

Șantajul emoțional – cum îl recunoști, cum îl combați?

Șantajul emoțional este o formă de manipulare subtilă prin intermediul căreia manipulatorul încearcă să influențeze sau să controleze persoana țintă prin presiuni psihologice și emoționale cu scopul de a o determina să acționeze într-un anumit fel, în detrimentul propriilor interese și a propriei stări de bine.
De obicei, șantajul emoțional funcționează în relațiile mai apropiate (relația părinte-copil, familie, cuplu, relații de prietenie), pentru că manipulatorul se folosește de semnificația relației și de multe ori încearcă să creeze sentimente de vinovăție (nejustificată), pentru a obține ceea ce își dorește.

Depresia: abordare multidisciplinară și soluții inovative

Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori externi și interni. Înțelegerea acestor influențe și abordarea lor într-un mod integrat reprezintă cheia pentru tratarea depresiei. Un plan de tratament holistic, care include atât terapia psihologică cât și gestionarea factorilor de mediu și medicali, poate aduce alinare și sprijin pentru cei afectați de această afecțiune mintală dificilă dar atât de frecventă.

Afecțiuni neurologice și psihice – comparație, puncte comune

Tulburările psihice se întâlnesc cu o rată foarte înalta în patologiile neurologice și afectează o mare parte întreaga populație de pe globul pământesc. Se cunosc până în prezent 14 tipuri de afecțiuni majore ce au origine neurologică, cu prezența unui tablou clinic asemănător celui întâlnit la afecțiunile și tulburările psihiatrice, ce apar în urma unor leziuni ale creierului uman sau în rezultatul evoluției unor boli neurologice.

terapia cu pisici beneficii sanatatea mintala

Terapia cu pisici – mit sau realitate

Studii din lumea întreagă susțin și la nivel științific ceea ce – intuitiv – am perceput și noi: compania pisicilor este de un real ajutor în viața de zi cu zi, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări sau afecțiuni precum depresie sau anxietate.

Am sintetizat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai importante 10 beneficii pentru sănătatea mintală care vin la pachet cu prietenii blănoși:.

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

terapie de cuplu

Despre dependență și independență în relații – sănătate vs. toxicitate în cuplu

O provocare foarte mare cu care se confruntă multe dintre cuplurile de astăzi este identificarea unui echilibru intre dependență – nevoia de celălalt și independență – susținerea și orientarea spre propriile noastre interese. Unde și cum găsim linia fină ce separă un atașament sănătos și o dependență normală, naturală de tendința de a petrece mult timp departe de partener, având interese și preocupări care nu-l includ?

echilibru intre job si viata personala

Work – life balance – putem găsi echilibrul dintre viața personală și job?

A fost o vreme când granițele dintre serviciu și viața de acasă erau clare. În societatea de astăzi, de cele mai multe ori munca are prioritate față de orice altceva din viața noastră. Dorința noastră de a reuși profesional ne poate împinge să ne lăsăm deoparte propria stare de bine. Avem tendința de a cădea în capcana de a crede că putem fi productivi tot timpul sau că o zi de opt ore la locul de muncă echivalează cu opt ore de a fi productiv. Cu toate acestea, acest lucru este greu de realizat, dacă nu imposibil, pentru mulți dintre noi.

depresia in familie

Depresia și gestionarea ei în familie

Ce să faci când cineva drag se confruntă cu depresia?
Ce să NU faci când vrei să ajuți pe cineva cu depresie?
Când un membru al familiei noastre sau un prieten apropiat suferă de depresie este provocator pentru toată lumea, însă depresia este tratabilă, iar suportul emoțional și social îmbunătățesc considerabil rezultatele tratamentelor.

Tulburări mintale și tulburări de personalitate – definiții, comparație /limite, exemple, abordare terapeutică

Tulburările mintale și tulburările de personalitate sunt două categorii distincte de afecțiuni psihologice care afectează în mod semnificativ starea mintală și comportamentul individului. Deși au caracteristici și simptome diferite, ambele pot cauza dificultăți semnificative în viața de zi cu zi a unei persoane și necesită intervenție terapeutică.

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș