Cum ne pot fi de folos emoțiile negative

Regretatul lider israelian Golda Meir a spus: „Cei care nu știu să plângă cu toată inima nu știu să râdă din toata inima.”

Oamenii, indiferent de religie, naționalitate sau cultură, râd, plâng și exprimă emoții prin expresii faciale și postură.

Toate emoțiile sunt parte din experiența noastră umană. Nu putem trăi bucurie fără tristețe, pace fără furie și curaj fără teamă. Viața este mai bogată atunci când ne permitem să trecem prin întuneric, precum și prin lumină.

O opinie care este valabilă în aproape toate culturile este cea că oamenii au fost crescuți să arate doar emoții bune și să-și ascundă, față de ceilalți sau chiar ei înșiși, emoțiile negative. Ni s-a spus că liderii buni, prietenii buni și părinții buni arată doar optimism, entuziasm, compasiune, mândrie și un bun simț al umorului.

De partea cealaltă, am fost învățați ca emoții precum dezamăgirea, frica, furia și vinovăția scurg energia tuturor, rănesc sentimentele celorlalți și strică un moment bun. Se numesc emoții negative sau rele și se consideră că sunt dăunătoare și ne afectează viața personală, relațiile și cariera.

E important să luam în considerare o viziune diferită în ceea ce privește emoțiile.

Oamenii, indiferent de religie, naționalitate sau cultură, râd, plâng și exprimă emoții prin expresii faciale și postură.

Emoțiile ne influențează comunicarea cu ceilalți. Atunci când avem o stare emoțională pozitivă, cei din jurul nostru simt asta și se apropie de noi, ne împărtășesc ce simt și ei, ne caută compania și se simt în siguranță. În schimb, când ceilalți simt că suntem suparăți, frustrați sau dezamăgiți, pot avea ca răspuns în comunicarea cu noi exact aceleași emoții de furie, supărare sau frustrare.

Aparent, a ascunde emoțiile negative pare o soluție bună, însă atunci când oamenii nu pot citi chipul celuilalt, nu se simt în siguranță să împărtășească ceea ce simt sau devin agitați. Comunicarea cu o persoană care își ascunde emoțiile dă celuilalt un sentiment de nesiguranță, furie, frustrare sau teamă. Chipurile de “poker” produc mai multă confuzie decât calm.

În plus, emoțiile ne-pozitive pot motiva un comportament productiv. Acestea ar putea declanșa schimbări mari atunci când sunt canalizate în direcții pozitive. Este mai bine să învățăm să ne recunoaștem emoțiile, astfel încât să le putem folosi pentru a ne explica comportamentul, nevoile și pentru a ne canaliza energia într-o direcție pozitivă.

Emoțiile negative și utilizarea pozitivă

Vinovăția

Cercetătorii de la Universitatea Stanford, Rebecca Schaumberg și Francis Flynn, au descoperit că liderii care simt vinovăție au fost considerați cei mai buni lideri în evaluările de tip 360 de grade. Culpa poate motiva dorința de a face bine și de a lua decizii benefice pentru grup, chiar dacă uneori în defavoarea propriei persoane. Latura pozitivă a vinovăției sunt compasiunea, grija și generozitatea.

Furia

Furia poate activa o schimbare în viața noastră. Gestionată eficient, furia ne poate servi drept catalizator atunci când vrem să facem lucruri pe care credem că nu le putem face. Latura pozitivă a furiei sunt pasiunea, curajul și determinarea.

Frica

Când creierul simte o amenințare, capacitatea noastră de concentrare este accentuată. Mulți oameni spun că funcționează mai bine sub presiune. Într-adevăr, capacitatea lor creativă slăbește, dar cresc eficiența, prioritizarea, viteza de a face lucrurile, se blochează mai bine distragerile. Partea pozitivă a fricii sunt focalizarea, intensitatea și vigilența.

Dezamăgirea

Atunci când nu obținem ce ne așteptăm de la munca noastră, de la cei din jurul nostru sau de la noi, ne putem simți dezamăgiți și suparăți. Ce este important să facem, atunci când ne confruntăm cu astfel de emoții, e să ne întrebăm dacă ne-am dorit cu adevărat acel lucru, dacă a fost realist ceea ce ni s-a promis sau am visat. Când identificăm cu adevărat ceea ce vrem, s-ar putea să obținem asta singuri, fără să avem așteptări de la ceilalți.

Latura pozitivă a dezamăgirii este capacitatea de a accepta ceea ce s-a întâmplat, a învăța din experiențe, a trece peste momentele mai puțin ușoare și a găsi strategii de a merge mai departe.

Plictiseala

Plictiseala poate reflecta o lipsă de provocare, ceea ce înseamnă că avem nevoie de mai mult pentru a ne stimula mintea. Uneori este bine să avem perioade mai relaxante, fără provocări majore, astfel încât creierul nostru să ia o pauză pentru recuperare. Alteori, plictiseala poate fi un semn că nu ne folosim pe deplin punctele forte.

O perioadă de plictiseală este bună pentru a identifica obiective noi, planuri de creștere, pentru a defini viitorul așa cum îl vrem. Latura pozitivă a plictiselii poate ajuta la asumarea de noi provocări, explorare și la luarea de decizii care să ne servească visele.

Dedicați timp în fiecare zi pentru a face o pauză și întrebați-vă cum vă simțiți și ce trebuie să faceți diferit, dacă este ceva ce doriți să schimbați. Dacă sunteți blocat, căutați ajutor pentru a descoperi sursa. Apoi, este posibil să determinați modul în care puteți canaliza ceea ce simțiți către un rezultat pozitiv.

 

*Articol preluat, tradus și adaptat https://www.psychologytoday.com/

depresia

Ce e mai greu: să suferi de depresie sau să îi vezi pe cei dragi suferind? 

Atunci când ne gândim la depresie, ne imaginăm suferința intensă a celor care o trăiesc direct – sentimentul de tristețe profundă, senzația de pierdere a speranței și lipsa de energie pentru a face față provocărilor zilnice. Însă depresia afectează mai mult decât persoana în sine; îi influențează adânc și pe cei din jur. O întrebare devine astfel esențială: este mai greu să suferi de depresie sau să îi vezi pe cei dragi suferind?

despre traumele copilariei in viata de adult

Ce NU știm despre traumele nerezolvate ale copilăriei

Cuvântul „traumă” înseamnă rană, iar în psihologie, se referă la o experiență care depășește capacitatea unei persoane de a îi face față. Specialiștii spun că trauma nu înseamnă evenimentul în sine, ci reacția personală față de acesta. De exemplu, doi oameni pot trăi același eveniment dificil, dar reacționează diferit, în funcție de vârsta, experiențele și resursele lor.

Pierdere și vindecare: înțelegerea Doliului

Modul în care fiecare dintre noi privește moartea are la bază multe elemente, însă dintre acestea cel hotărâtor pare a fi modul in care privim VIAȚA însăși. Contează foarte mult cum ne raportăm la propria noastră viață pentru a determina cum ne raportăm la moarte și cum îi jelim pe cei care nu mai sunt.

despre infidelitate in relatii

Ce facem atunci când 1+1=3? Despre infidelitate în relații

Despre infidelitatea în relații se poate discuta la nesfârșit, fiind un subiect complex și foarte controversat, de cele mai multe ori făcându-se referire la relațiile de cuplu. Însă, infidelitatea relațională nu se rezumă doar la relațiile de cuplu, ci și la cele de prietenie, colegialitate, rudenie etc. unde aduce cel puțin la fel de multă frustrare și durere și un proces de recuperare la fel de dificil ca și infidelitatea în cuplu.

efectele divortului asupra copiilor

Efectele divorțului asupra copiilor

Divorțul reprezintă forma finală de desfacere a vieții conjugale, cu efecte puternice atât asupra partenerilor din cuplul conjugal, cât și a descendenților acestora. Copilul este ființa cel mai mult afectată de evenimentele care au loc în familie. Divorțul părinților duce la scăderea încrederii copilului în propriile puteri, și ajută la dezvoltarea sentimentului de vinovăție și agresivitate.

Dinamica relației de cuplu după apariția copiilor

Dinamica relației de cuplu după apariția copiilor

Trecerea de la două persoane la trei ar trebui văzută și trăită ca o mare bucurie, în realitate însă apariția unui nou membru al familiei aduce multe schimbări generatoare de stres într-o căsnicie.

Anxietatea Părinților și Efectele ei asupra Copiilor

Nu e neobișnuit să te îngrijorezi pentru copilul tău. Dar anxietatea parentală este reală și dificilă, dar există strategii dovedite care te pot ajuta. Fie că vorbești cu un terapeut sau te conectezi cu alți părinți, există modalități de a-ți atenua îngrijorările

despre doliu si desdpartire

Doliul: cum facem pace cu oameni care nu mai sunt în viața noastră (foști, prieteni sau chiar rude)?

De-a lungul vieții am crescut într-o cultură care a transformat despărțirile în ceva sumbru și greu de experimentat. Moartea unei persoane apropiate, divorțul, despărțirile din tinerețe, încheierea unei prieteni, părăsirea casei părintești, etapa cuibului gol trăită de părinți, începerea grădiniței, ieșirea din concediul maternal și chiar înțărcatul pruncului sunt experiențe în care ajungem să cunoaștem senzația și durerea pierderii.

pauza de la social media - digital detox

Detox de la rețelele sociale – de ce și cum ne pot ajuta pauzele de la mediul online 

În epoca digitală actuală, rețelele sociale au devenit o parte de nelipsit a vieții noastre de zi cu zi, influențând profund modul în care comunicăm, ne informăm și ne petrecem timpul liber.

stimulare cognitiva copii 01

Antrenamentul Cognitiv la copii, cheia succesului școlar (și nu numai)

Există o corelație directă între gradul de dezvoltare a funcțiilor executive și performanța academică. Astfel, stimularea dezvoltării funcțiilor executive la copii le crește acestora potențialul în aspecte cheie ale învățării și performanței academice, cum ar fi factorul verbal, raționamentul logic, rezolvarea de probleme, planificarea sau abilitățile legate de citit.

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș