Copilul cu autism

Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Mintală peste 1000 de copii sunt diagnosticați anual cu tulburare de spectru autist. Se estimează că la nivel național sunt peste 30 000 de copii cu TSA.

Autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează comunicarea și comportamentul. Autismul implică toate palierele de dezvoltare, cognitiv, comportamental, motricitate grosieră, motricitate fină, sunt afectate toate laturile care privesc dezvoltarea normală a unui copil.  Se folosește sintagma Tulburare de spectru autist (TSA) din cauza marii varietăți de simptome și a gradului diferit de severitate.

Cum recunoaștem Tulburarea de Spectru Autist (TSA)?

👉 Un copil cu autism prezintă anomalii în 3 arii esențiale ale dezvoltării: interacțiune socială, comunicare, sferă de interese și activități.  Pe lângă aceste trăsături specifice, tulburarea este însoțită adeseori de fobii / stereotipii, perturbări ale somnului și ale alimentației și gesturi auto-agresive.

Copiii diagnosticați cu TSA pot să prezinte unele dintre următoarele manifestări comportamentale:

 • îşi acoperă urechile cu mâinile atunci când se aud anumite zgomote
 • uneori este autoagresiv sau agresiv cu cei din jur
 • are probleme de alimentație sau de somn
 • manifestă aversiune față de schimbări și se manifestă prin crize de plâns
 • are anumite reacții corporale repetitive cum ar fi bătutul din palme sau legănatul
 • uneori ai impresia că nu aude atunci când vorbești cu el
 • nu imită expresiile faciale sau gestuale
 • lipsește comunicarea non-verbală
 • nu se uită la lucrurile pe care le privești și tu, nu privește spre un obiect pe care îl indici
 • nu răspunde atunci când este strigat pe nume
 • nu imită ceea ce faci
 • nu răspunde la solicitările adultului (decât atunci când „vrea”) și pare că nu aude sau nu înțelege ceea ce i se cere – jocul îi este marcat de un caracter stereotip (folosește obiectele sau jucăriile mereu în același fel, de exemplu le închide/deschide, bate cu obiectele în anumite locuri, le învârte etc).

Diagnosticul de Tulburare de spectru autist este stabilit de medicul specialist în psihiatrie pediatrică.

Diagnosticul de tulburare de spectru autist se pune in exclusivitate pe baza observării și analizării comportamentelor persoanei, neexistând la ora actuală dovezi ale unei afectări de natură medicală.

Psihiatrie Pediatrica Clinica - Med Anima

Importanța intervenției timpurii

👉 Cu cât se începe mai devreme terapia, cu atât rezultatele vor fi mai bune.  
Furnizarea serviciilor de terapie încă timpurie poate reduce semnificativ întârzierile de dezvoltare și poate ajuta copilul să se dezvolte la capacitatea sa maximă. De aceea este important să se înceapă terapia chiar dacă diagnosticul de TSA nu este încă stabilit și există doar prezumția de TSA. În multe situații copilul este diagnosticat mai târziu cu TSA. Și în aceste cazuri este foarte important să se înceapă terapia de recuperare deoarece se vor obține progrese și se vor vedea îmbunătățiri.

Terapia complexă în TSA cuprinde:

 • Terapie ABA (Applied Behavior Analysis), PECS (Picture Exchange Communication System)
 • Integrare senzorială
 • Logopedie
 • Kinetoterapie
 • Socializare

În funcție de specificul fiecărui caz în parte se recomandă doar unele sau toate aceste modalități de intervenție.

Terapia ABA

Este știința comportamentului uman și este o tehnică folosită în tratamentul copiilor diagnosticați cu autism. Este un proces de aplicare sistematică a intervențiilor bazate pe principiile învățării, cu scopul dezvoltării unor comportamente noi și a îmbunătățirii comportamentelor de adaptare la mediu. Pornind de la analiza atentă a fiecărui comportament, terapeuții aleg cea mai eficientă metodă prin care să predea o abilitate nouă sau să modeleze un comportament inadecvat.

Terapia PECS (Picture Exchange Communication System)

Este un sistem de comunicare pe bază de imagini. Un copil care nu vorbește la vârsta de 4 – 5 ani are nevoi complexe de comunicare care nu mai pot fi intuite de părinți. Neputând vorbi, copiii au nevoie să fie ajutați să comunice iar acest sistem vine în ajutorul comunicării și limbajului punând la dispoziția copilului imagini care conțin lucrurile de care copilul ar putea avea nevoie.

Terapia de integrare senzorială (TIS)

Este necesară pentru a ajuta copilul să gestioneze mai bine informațiile senzoriale din mediul înconjurător.

Logopedia

Este disciplina care se ocupă cu educarea și reeducarea limbajului. Rolul logopedului este acela de a restaura și stabiliza limbajul, prin aplicarea diferențiată a tehnicilor specifice.

Kinetoterapia

Kinetoterapia sau terapia prin mișcare pentru copiii cu autism contribuie la îmbunătățirea abilităților motrice și senzoriale.

Socializarea

Socializarea se realizează progresiv, la început în grupuri mici.
afazia

Tulburarea de spectru autist nu face discriminări, putând să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, gen, zonă geografică sau nivel de educație. Deși nu poate fi vindecată, cu intervenție timpurie intensivă, până la jumătate dintre copiii diagnosticați cu autism pot duce o viață independentă.

Prin terapie copilul reușește să învețe, într-un mod structurat, cum să vorbească, cum să se comporte, cum să devină independent. Fără terapie simptomele autismului se pot agrava în timp, afectând viitorul adult.

Autor: Psih. Mircea Popescu – Psiholog clinician

Ai o întrebare sau nelămurire?

Copilul tău de confruntă cu Tulburare de Spectru Autist sau cunoști pe cineva în această situație și vrei să împărtășești din experiența personală?

Lasă un comentariu mai jos.

0 Comentarii

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,
terapie de cuplu

Despre dependență și independență în relații – sănătate vs. toxicitate în cuplu

O provocare foarte mare cu care se confruntă multe dintre cuplurile de astăzi este identificarea unui echilibru intre dependență – nevoia de celălalt și independență – susținerea și orientarea spre propriile noastre interese. Unde și cum găsim linia fină ce separă un atașament sănătos și o dependență normală, naturală de tendința de a petrece mult timp departe de partener, având interese și preocupări care nu-l includ?

echilibru intre job si viata personala

Work – life balance – putem găsi echilibrul dintre viața personală și job?

A fost o vreme când granițele dintre serviciu și viața de acasă erau clare. În societatea de astăzi, de cele mai multe ori munca are prioritate față de orice altceva din viața noastră. Dorința noastră de a reuși profesional ne poate împinge să ne lăsăm deoparte propria stare de bine. Avem tendința de a cădea în capcana de a crede că putem fi productivi tot timpul sau că o zi de opt ore la locul de muncă echivalează cu opt ore de a fi productiv. Cu toate acestea, acest lucru este greu de realizat, dacă nu imposibil, pentru mulți dintre noi.

depresia in familie

Depresia și gestionarea ei în familie

Ce să faci când cineva drag se confruntă cu depresia?
Ce să NU faci când vrei să ajuți pe cineva cu depresie?
Când un membru al familiei noastre sau un prieten apropiat suferă de depresie este provocator pentru toată lumea, însă depresia este tratabilă, iar suportul emoțional și social îmbunătățesc considerabil rezultatele tratamentelor.

Tulburări mintale și tulburări de personalitate – definiții, comparație /limite, exemple, abordare terapeutică

Tulburările mintale și tulburările de personalitate sunt două categorii distincte de afecțiuni psihologice care afectează în mod semnificativ starea mintală și comportamentul individului. Deși au caracteristici și simptome diferite, ambele pot cauza dificultăți semnificative în viața de zi cu zi a unei persoane și necesită intervenție terapeutică.

sindromul impostorului

Sindromul impostorului

Sindromul impostorului este un fenomen psihologic care afectează multe persoane, chiar și pe acelea care sunt realizate din punct de vedere profesional și s-ar putea spune că sunt de succes.

abordarea in cuplu a sanatatii mintale a copilulului

Abordarea în cuplu a sănătății mintale a copiilor și adolescenților

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților ar trebui să fie o preocupare majoră în zilele noastre, iar recunoașterea și gestionarea adecvată a problemelor lor devin vitale. Cu toate acestea, situația poate deveni complicată atunci când unul dintre părinți nu recunoaște sau este complet împotrivă.

Fazele Demenței prin ochii aparținătorilor

Demența este o tulburare neurocognitivă caracterizată printr-o deteriorare cognitivă globală, fiind rezultatul unui declin progresiv și ireversibil al funcțiilor cerebrale. În funcție de stadiul bolii, pe lângă afectarea cognitivă, demența implică și alte manifestări patologice din sfera comportamentală și afectivă.

Burnout – Cum ne ajută concediile să evităm suprasolicitarea la job

Burnout-ul este un fenomen ocupațional, definit ca un sindrom conceptualizat rezultat în urma unui dezechilibru cronic la locul de muncă, care nu a fost gestionat cu succes, apărut între cerințele jobului și resursele de muncă ale persoanei implicate.

Tulburarea obsesiv compulsiva - cauze, simptome, tratament

Ce este de fapt tulburarea obsesiv-compulsivă? Simptome, cauze, tratament.

În jurul tulburării obsesiv-compulsive s-au format de-a lungul timpului o serie de stereotipuri și mituri. Este o tulburare mintală care de multe ori este înțeleasă greșit. Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este mai mult decât o obsesie pentru simetrie și curățenie, este o tulburare medicală pervazivă care afectează persoanele atât pe plan personal cât și relațional și profesional.

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș