Copilul cu autism
Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Mintală peste 1000 de copii sunt diagnosticați anual cu tulburare de spectru autist. Se estimează că la nivel național sunt peste 30 000 de copii cu TSA.
Autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează comunicarea și comportamentul. Autismul implică toate palierele de dezvoltare, cognitiv, comportamental, motricitate grosieră, motricitate fină, sunt afectate toate laturile care privesc dezvoltarea normală a unui copil. Se folosește sintagma Tulburare de spectru autist (TSA) din cauza marii varietăți de simptome și a gradului diferit de severitate.
Cum recunoaștem Tulburarea de Spectru Autist (TSA)?
👉 Un copil cu autism prezintă anomalii în 3 arii esențiale ale dezvoltării: interacțiune socială, comunicare, sferă de interese și activități. Pe lângă aceste trăsături specifice, tulburarea este însoțită adeseori de fobii / stereotipii, perturbări ale somnului și ale alimentației și gesturi auto-agresive.
Copiii diagnosticați cu TSA pot să prezinte unele dintre următoarele manifestări comportamentale:
- îşi acoperă urechile cu mâinile atunci când se aud anumite zgomote
- uneori este autoagresiv sau agresiv cu cei din jur
- are probleme de alimentație sau de somn
- manifestă aversiune față de schimbări și se manifestă prin crize de plâns
- are anumite reacții corporale repetitive cum ar fi bătutul din palme sau legănatul
- uneori ai impresia că nu aude atunci când vorbești cu el
- nu imită expresiile faciale sau gestuale
- lipsește comunicarea non-verbală
- nu se uită la lucrurile pe care le privești și tu, nu privește spre un obiect pe care îl indici
- nu răspunde atunci când este strigat pe nume
- nu imită ceea ce faci
- nu răspunde la solicitările adultului (decât atunci când „vrea”) și pare că nu aude sau nu înțelege ceea ce i se cere – jocul îi este marcat de un caracter stereotip (folosește obiectele sau jucăriile mereu în același fel, de exemplu le închide/deschide, bate cu obiectele în anumite locuri, le învârte etc).
Diagnosticul de Tulburare de spectru autist este stabilit de medicul specialist în psihiatrie pediatrică.
Diagnosticul de tulburare de spectru autist se pune in exclusivitate pe baza observării și analizării comportamentelor persoanei, neexistând la ora actuală dovezi ale unei afectări de natură medicală.

Importanța intervenției timpurii
👉 Cu cât se începe mai devreme terapia, cu atât rezultatele vor fi mai bune.
Furnizarea serviciilor de terapie încă timpurie poate reduce semnificativ întârzierile de dezvoltare și poate ajuta copilul să se dezvolte la capacitatea sa maximă. De aceea este important să se înceapă terapia chiar dacă diagnosticul de TSA nu este încă stabilit și există doar prezumția de TSA. În multe situații copilul este diagnosticat mai târziu cu TSA. Și în aceste cazuri este foarte important să se înceapă terapia de recuperare deoarece se vor obține progrese și se vor vedea îmbunătățiri.
Terapia complexă în TSA cuprinde:
- Terapie ABA (Applied Behavior Analysis), PECS (Picture Exchange Communication System)
- Integrare senzorială
- Logopedie
- Kinetoterapie
- Socializare
În funcție de specificul fiecărui caz în parte se recomandă doar unele sau toate aceste modalități de intervenție.
Terapia ABA
Este știința comportamentului uman și este o tehnică folosită în tratamentul copiilor diagnosticați cu autism. Este un proces de aplicare sistematică a intervențiilor bazate pe principiile învățării, cu scopul dezvoltării unor comportamente noi și a îmbunătățirii comportamentelor de adaptare la mediu. Pornind de la analiza atentă a fiecărui comportament, terapeuții aleg cea mai eficientă metodă prin care să predea o abilitate nouă sau să modeleze un comportament inadecvat.
Terapia PECS (Picture Exchange Communication System)
Este un sistem de comunicare pe bază de imagini. Un copil care nu vorbește la vârsta de 4 – 5 ani are nevoi complexe de comunicare care nu mai pot fi intuite de părinți. Neputând vorbi, copiii au nevoie să fie ajutați să comunice iar acest sistem vine în ajutorul comunicării și limbajului punând la dispoziția copilului imagini care conțin lucrurile de care copilul ar putea avea nevoie.Terapia de integrare senzorială (TIS)
Este necesară pentru a ajuta copilul să gestioneze mai bine informațiile senzoriale din mediul înconjurător.Logopedia
Este disciplina care se ocupă cu educarea și reeducarea limbajului. Rolul logopedului este acela de a restaura și stabiliza limbajul, prin aplicarea diferențiată a tehnicilor specifice.Kinetoterapia
Kinetoterapia sau terapia prin mișcare pentru copiii cu autism contribuie la îmbunătățirea abilităților motrice și senzoriale.Socializarea
Socializarea se realizează progresiv, la început în grupuri mici.
Tulburarea de spectru autist nu face discriminări, putând să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, gen, zonă geografică sau nivel de educație. Deși nu poate fi vindecată, cu intervenție timpurie intensivă, până la jumătate dintre copiii diagnosticați cu autism pot duce o viață independentă.
Prin terapie copilul reușește să învețe, într-un mod structurat, cum să vorbească, cum să se comporte, cum să devină independent. Fără terapie simptomele autismului se pot agrava în timp, afectând viitorul adult.
Ai o întrebare sau nelămurire?
Copilul tău de confruntă cu Tulburare de Spectru Autist sau cunoști pe cineva în această situație și vrei să împărtășești din experiența personală?
Lasă un comentariu mai jos.
alte articole din blog
Contact Iași:
Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași
Contact Belcești:
com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași
Contact Timișoara:
Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș
0 Comentarii