Burnout – Cum ne ajută concediile să evităm suprasolicitarea la job

Burnout-ul este un fenomen ocupațional, definit ca un sindrom conceptualizat rezultat în urma unui dezechilibru cronic la locul de muncă, care nu a fost gestionat cu succes, apărut între cerințele jobului și resursele de muncă ale persoanei implicate.

Burnout-ul se caracterizează prin:
• energie scăzută sau epuizare
• distanțare mintală față de locul de muncă
• sentimente de negativism sau cinism față de locul de muncă
• scăderea performanței la job.

Semne că ai putea fi în burnout

Semnele epuizării pot fi la nivel fizic (oboseală/epuizare, imunitate scăzută, dureri de cap sau musculare, modificarea apetitului și a obiceiurilor de somn), emoțional (autostima scăzută, sentimente de eșec, de neputință, scăderea satisfacției, pierderea motivației, negativism, sentimente de singurătate) și comportamental (amânarea sarcinilor, perioade de timp mai mari pentru finalizarea activităților, fuga de responsabilități, izolarea de ceilalți, întârzieri/ învoiri/ absențe de la serviciu, consum de substanțe).

Consecințe în burnout

Consecințele burnout-ului pot fi atât la nivel fizic (probleme cardio-vasculare, respiratorii) cât și psihic (anxietate, depresie). Efectele negative se manifestă la nivel social, familial și la locul de muncă: scăderea productivității, creșterea absenteismului, crește riscul apariției erorilor, fluctuația mare de personal.

CE ESTE DE FĂCUT?

Primul pas în recuperare este recunoașterea problemei, iar apoi ar trebui identificată cauza de la locul de muncă care a dus la apariția acestui fenomen. Este indicată apelarea la un specialist care va determina severitatea fenomenului și va face recomandările necesare, incluzând chiar o perioadă de absență și odihnă.

Sfaturi utile pentru gestionarea burnout-ului:

🟣 Cunoaște-ți limitele, învață sa spui „NU”;
🟣 Gestionează-ți volumul de muncă și termenele limită, planifică-ți activitățile astfel încât să ai timp suficient și pentru pauze;
🟣 Fii mai sociabil cu colegii tai, evită persoanele negative, fă-ți prieteni noi;
🟣 Încearcă să găsești valoare în munca ta și concentreză-te pe aspectele muncii care îți plac;
🟣 Găsește un echilibru și concentrează-te pe aspectele vieții care îți aduc bucurie;
🟣 Comunică cu superiorul tău atunci când te simți presat;
🟣 Adresează-te persoanelor apropiate: familie, partener, prieteni;
🟣 Implică-te într-o cauză sau un grup comunitar care are importanță pentru tine (religios, social sau de sprijin);
🟣 Fii de ajutor altor persoane prin lucruri mici, care nu implică un efort mare (chiar și un zâmbet) ;
🟣 Ia o pauză zilnică de la tehnologie;
🟣 Adoptă un stil de viață sănătos: alimentație bună, exerciții fizice regulate, o bună igienă a somnului;
🟣 Învață câteva practici de relaxare (meditație, yoga, mindfulness).

Vacanțele pot ajuta la prevenirea apariției semnelor de epuizare la serviciu. Nu lua cu tine lucruri legate de serviciu, de exemplu, telefonul de serviciu sau dezactivează temporar notificările, păstrează-ți spațiul liber de distrageri. Fă activități care îți plac, citește, aleargă, stai afară cât mai mult, fă plimbări în natură deoarece ele te vor ajuta să te deconectezi de gândurile de job.

Încearcă să alegi activități care îți plac cu adevărat, deoarece, dacă nu ești implicat, este posibil sa te întorci cu gândul tot la muncă. Deși, aparent, activitățile „pasive” sau cu efort redus pot părea cele mai bune pentru recuperare, conform studiilor, activitățile active sunt mai eficiente deoarece te mențin focusat mai mult timp, te ajută să îți refaci resursele epuizate și să ai o experiență optimă și satisfăcătoare în afara serviciului.

În concluzie, vacanțele pot ajuta, împreună cu alte tehnici și comportamente la prevenirea apariției burnout-ului dar, dacă această condiție s-a instalat deja, ele nu rezolvă această problemă și este necesar sa apelam la un specialist deoarece burnout-ul are impact asupra bunăstării psihologice și fizice.

Bibliografie:

  1. https://www.who.int/news/item/28-05-2019-burn-out-an-occupational-phenomenon-international-classification-of-diseases
  2. Lindblom, K., Linton, S., Lundholm, C., & Bryngelsson, I.L. (2006). Burnout in the Working Population: Relations to Psychosocial Work Factors.
  3. Moss, J. (2019). Burnout is about your workplace, not your people (KM).
  4. Tottle, S. (2016). It’s costing the global economy £255 billion, so what can we do to stop workplace burnout?
  5. Maslach, C., & Leiter, M.P (2021). How to measure burnout accurately and ethically.
  6. West, Colin P et al, Interventions to Prevent and Reduce Physician Burnout: A Systematic Review and Meta-Analysis, The Lancet, vol 388, no 10057, 2016, pp2272-2281
  7. https://www.helpguide.org/articles/stress/burnout-prevention-and-recovery.htm
  8. Roskam, Isabelle, Marie-Emilie Raes, and Moïra Mikolajczak. “Exhausted Parents: Development and Preliminary Validation of the Parental Burnout Inventory.” Frontiers in Psychology8 (2017): 163.
  9. Information, National Center for Biotechnology, U. S. National Library of Medicine 8600 Rockville Pike, Bethesda MD, and 20894 Usa. Depression: What Is Burnout? InformedHealth.Org [Internet]. Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG), 2020.
  10. Heinemann, Linda V., and Torsten Heinemann. “Burnout Research: Emergence and Scientific Investigation of a Contested Diagnosis.” SAGE Open7, no. 1 (January 1, 2017): 2158244017697154.
  11. Koutsimani, Panagiota, Anthony Montgomery, and Katerina Georganta. “The Relationship Between Burnout, Depression, and Anxiety: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Frontiers in Psychology10 (March 13, 2019): 284.
  12. Maslach, Christina, and Michael P. Leiter. “Understanding the Burnout Experience: Recent Research and Its Implications for Psychiatry.” World Psychiatry15, no. 2 (June 2016): 103–11.

Autor: Dr. Oana Nantu – Medic Specialist Psihiatru

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

terapie de cuplu

Despre dependență și independență în relații – sănătate vs. toxicitate în cuplu

O provocare foarte mare cu care se confruntă multe dintre cuplurile de astăzi este identificarea unui echilibru intre dependență – nevoia de celălalt și independență – susținerea și orientarea spre propriile noastre interese. Unde și cum găsim linia fină ce separă un atașament sănătos și o dependență normală, naturală de tendința de a petrece mult timp departe de partener, având interese și preocupări care nu-l includ?

echilibru intre job si viata personala

Work – life balance – putem găsi echilibrul dintre viața personală și job?

A fost o vreme când granițele dintre serviciu și viața de acasă erau clare. În societatea de astăzi, de cele mai multe ori munca are prioritate față de orice altceva din viața noastră. Dorința noastră de a reuși profesional ne poate împinge să ne lăsăm deoparte propria stare de bine. Avem tendința de a cădea în capcana de a crede că putem fi productivi tot timpul sau că o zi de opt ore la locul de muncă echivalează cu opt ore de a fi productiv. Cu toate acestea, acest lucru este greu de realizat, dacă nu imposibil, pentru mulți dintre noi.

depresia in familie

Depresia și gestionarea ei în familie

Ce să faci când cineva drag se confruntă cu depresia?
Ce să NU faci când vrei să ajuți pe cineva cu depresie?
Când un membru al familiei noastre sau un prieten apropiat suferă de depresie este provocator pentru toată lumea, însă depresia este tratabilă, iar suportul emoțional și social îmbunătățesc considerabil rezultatele tratamentelor.

Tulburări mintale și tulburări de personalitate – definiții, comparație /limite, exemple, abordare terapeutică

Tulburările mintale și tulburările de personalitate sunt două categorii distincte de afecțiuni psihologice care afectează în mod semnificativ starea mintală și comportamentul individului. Deși au caracteristici și simptome diferite, ambele pot cauza dificultăți semnificative în viața de zi cu zi a unei persoane și necesită intervenție terapeutică.

sindromul impostorului

Sindromul impostorului

Sindromul impostorului este un fenomen psihologic care afectează multe persoane, chiar și pe acelea care sunt realizate din punct de vedere profesional și s-ar putea spune că sunt de succes.

abordarea in cuplu a sanatatii mintale a copilulului

Abordarea în cuplu a sănătății mintale a copiilor și adolescenților

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților ar trebui să fie o preocupare majoră în zilele noastre, iar recunoașterea și gestionarea adecvată a problemelor lor devin vitale. Cu toate acestea, situația poate deveni complicată atunci când unul dintre părinți nu recunoaște sau este complet împotrivă.

Fazele Demenței prin ochii aparținătorilor

Demența este o tulburare neurocognitivă caracterizată printr-o deteriorare cognitivă globală, fiind rezultatul unui declin progresiv și ireversibil al funcțiilor cerebrale. În funcție de stadiul bolii, pe lângă afectarea cognitivă, demența implică și alte manifestări patologice din sfera comportamentală și afectivă.

Tulburarea obsesiv compulsiva - cauze, simptome, tratament

Ce este de fapt tulburarea obsesiv-compulsivă? Simptome, cauze, tratament.

În jurul tulburării obsesiv-compulsive s-au format de-a lungul timpului o serie de stereotipuri și mituri. Este o tulburare mintală care de multe ori este înțeleasă greșit. Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este mai mult decât o obsesie pentru simetrie și curățenie, este o tulburare medicală pervazivă care afectează persoanele atât pe plan personal cât și relațional și profesional.

sfaturi pentru a creste concentrarea

13 Sfaturi utile pentru a-ți îmbunătăți capacitatea de concentrare 

Majoritatea oamenilor uită lucrurile mai ușor pe măsură ce îmbătrânesc, iar concentrarea scăzută poate fi însoțită de pierderea memoriei. Este ușor să devii frustrat atunci când încerci să te concentrezi, dar pur și simplu nu poți.
Dacă îți sună familiar, acest articol este pentru tine și are menirea de a te ajuta să îți îmbunătățești concentrarea.

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș