Atașamentul sănătos

– moștenirea de bază pentru copii –

Atașamentul sănătos/securizant este descris în literatura de specialitate ca fiind o legătură afectivă stabilă ce se poate crea între copil și persoana cu care interacționează. Această legătură constituie pentru copil baza lui de siguranță astfel încât el poate să exploreze lumea având încredere că este primit cu brațele deschise, este susținut, încurajat, ocrotit, liniștit.

Construirea atașamentului se realizează gradual, începând de la naștere, de la primele experiențe cu persoanele care ne iubesc și va rămâne în memoria implicită pe tot parcursul vieții. Un bun atașament va avea efecte în următoarele sfere psihice:

 creează sentimentul de securitate, încredere în sine realistă, în ceilalți și în lume, sentimentul valorii de sine necondiționate, autocontrolul și capacitatea de a-și reveni după un eveniment stresant;

 determină calitatea procesării informației și condiționează realizarea potențialului înnăscut; copilul și mai apoi adultul cu un atașament nesecurizant nu va putea să se dăruiască, nu va putea să fie fascinat de frumusețea lumii, fiind blocat de emoții negative (timiditate, anxietate, jenă, rușine, agresivitate, negativism, nemulțumire etc.), percepând lumea prin prisma modelului învățat în relație cu persoana de atașament;

 calitatea atașamentului influențează calitatea relațiilor sociale de mai târziu, integrarea socială, dezvoltarea socio-morală și a conștiinței; copilul și mai apoi adultul cu un bun atașament va dezvolta relații bazate pe încredere și reciprocitate, va ști să dăruiască și să primească într-o relație sau, în mod contrar, se va baza pe manipulare, seducție, luptă de putere etc.

Tipuri de atașament

În funcție de calitatea comunicării emoționale a părintelui cu copilul (a rezonanței, a recunoașterii și satisfacerii nevoilor copilului, a sensibilității, receptivității si disponibilității părintelui etc.), cei doi pot dezvolta o relație bazata pe următoarele tipuri de atașament (Ainsworth și Bell):

  • Atașament evitant – atașament de tip A: copilul și părintele nu au reușit să stabilească o relație bazată pe un contact autentic în care părintele să recunoască și să împlinească nevoile copilului, iar copilul să se poată oglindi în ochii părintelui, să aibă încredere în a se exprima și a căuta ajutorul, rămânând inhibat și timid, sau supunându-se și oferind îngrijiri;
  • Atașament securizant – atașament de tip B, bazat pe încredere bucurie și dragoste; baza rezilienței, a capacității de a face față stresului;
  • Atașament insecurizant, ambivalent – atașament de tip C: ca reacție la frustrarea neîndeplinirii propriilor nevoi emoționale, acești copii se manifestă rezistent/pasiv, iar apoi agresiv, dependenți, negativiști, nemulțumiți, punitivi/seductivi.

Alte cercetări descriu următoarele tipuri de atașament (Grossmann, Grossmann, 1993):

  • Tipul de atașament securizant (imagine pozitivă despre sine și ceilalți);
  • Tipul preocupat (imagine negativă despre sine și ceilalți, exagerat de preocupat de relația cu proprii părinți);
  • Demisionar (imagine pozitivă a sinelui și negativă a celorlalți);
  • Speriat/înspăimântător (imagine negativă a sa și a celorlalți).

Cum putem corecta atașamentul nesănătos la copil sau adult?

Studiul longitudinal realizat în Germania (Stroufe, Egeland, Carlson, Collins, 2005), a demonstrat că există o puternică stabilitate a tipului de atașament precoce pe parcursul vieții și că mamele care au avut atașamente nesecurizante în copilărie creează, în mod inconștient, același tip de relație cu proprii copii. Studiul demonstrează astfel că experiențele emoționale timpurii nu pot fi compensate prin intermediul abilităților cognitive de mai târziu.

Totuși, cercetările arată că modificarea primului model internalizat de funcționare a lumii nesecurizant spre unul securizant se poate realiza prin psihoterapie sau printr-o experiență relațională corectoare (o relație cu o persoană sensibilă, receptivă și disponibilă, capabilă să-i confirme, să-i conțină si să-i ajute să poată intra în contact cu propriile și adevăratele nevoi emoționale). De asemenea, implicarea altor persoane din peer group (grupul social și familial apropiat), poate susține modificarea primului model internalizat de funcționare a lumii.

Cum îi putem învăța pe copii iubirea, astfel încât să poată fi fericiți într-o lume bună?

Pentru ca un părinte să poată oferi copilului această moștenire a atașamentului sănătos, bazat pe încredere, bucurie și dragoste, este nevoie ca părintele însuși să-și conștientizeze propriul model de funcționare a lumii și să manifeste disponibilitate în privința optimizării, să fie sensibil și receptiv față de sine și față de propriul copil, să fie prezent și disponibil de a stabili contact autentic și de a iubi adecvat.

Autor: Psih. Luminița Sârbu

depresia post-partum

Depresia post-partum – ce schimbări se produc în creierul mămicilor după naștere

Nașterea unui copil poate declanșa la femei o varietate de emoții puternice, de la entuziasm și bucurie la frică și anxietate, acestea putând experimenta chiar diverse tipuri de depresie. Aproximativ una din șapte femei poate dezvolta depresie postpartum (PPD). Apare cel mai frecvent în decurs de 6 săptămâni după naștere, dar simptomatologia poate începe mai devreme – în timpul sarcinii – sau mai târziu – până la un an după naștere.

adolescentii si telefonul mobil 01

Conectarea și deconectarea la vârsta adolescenței

Conectarea este o miză importantă la vârsta adolescenței. A face parte dintr-un grup, a avea prieteni, sunt reperele etapei de vârstă, cu impact asupra stării de bine și asupra sănătății mintale.
Atunci când un adolescent are dificultăți în a-și face prieteni și preferă mediul online, părinții pot încuraja modele de conectare sănătoasă, fără telefon.

starea de bine la job, loc de munca toxic

Starea de bine la job: limite sănătoase, comunicare eficientă, când părăsești un loc de muncă toxic

Starea de bine la locul de muncă este mai mult decât o simplă absență a stresului sau a nemulțumirilor. Este un concept complex care implică un echilibru între aspectele fizice, mintale și emoționale ale experienței angajaților în mediul de lucru. O stare de bine adecvată la locul de muncă se caracterizează prin trăsături precum satisfacția, angajamentul, sănătatea mintală și fizică, relațiile pozitive și performanța ridicată. Este în strânsă conexiune cu starea de bine pe plan personal – conceptul work-life balance.

burnout ce este cauze simptome

Burnout-ul sau epuizarea emoțională

Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, fizică și mintală cauzată de stres excesiv și prelungit. Te simți copleșit, epuizat din punct de vedere emoțional și incapabil să faci față cerințelor constante. Pe măsură ce stresul continuă, începi să pierzi interesul și motivația care te-au determinat să preiei un anumit rol.

Psiholog, psihoterapeut și psihiatru, eu ce aleg?

Ți s-a întâmplat vreodată să te întrebi la cine să apelezi când mintea și emoțiile tale par să se afle într-un labirint fără sfârșit? Nu ești singur! Înțelegerea diferențelor dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru este esențială pentru a ști pe cine să alegi în funcție de nevoile tale specifice. Așa că, haide să lămurim acest puzzle împreună!

Șantajul emoțional – cum îl recunoști, cum îl combați?

Șantajul emoțional este o formă de manipulare subtilă prin intermediul căreia manipulatorul încearcă să influențeze sau să controleze persoana țintă prin presiuni psihologice și emoționale cu scopul de a o determina să acționeze într-un anumit fel, în detrimentul propriilor interese și a propriei stări de bine.
De obicei, șantajul emoțional funcționează în relațiile mai apropiate (relația părinte-copil, familie, cuplu, relații de prietenie), pentru că manipulatorul se folosește de semnificația relației și de multe ori încearcă să creeze sentimente de vinovăție (nejustificată), pentru a obține ceea ce își dorește.

Depresia: abordare multidisciplinară și soluții inovative

Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori externi și interni. Înțelegerea acestor influențe și abordarea lor într-un mod integrat reprezintă cheia pentru tratarea depresiei. Un plan de tratament holistic, care include atât terapia psihologică cât și gestionarea factorilor de mediu și medicali, poate aduce alinare și sprijin pentru cei afectați de această afecțiune mintală dificilă dar atât de frecventă.

Afecțiuni neurologice și psihice – comparație, puncte comune

Tulburările psihice se întâlnesc cu o rată foarte înalta în patologiile neurologice și afectează o mare parte întreaga populație de pe globul pământesc. Se cunosc până în prezent 14 tipuri de afecțiuni majore ce au origine neurologică, cu prezența unui tablou clinic asemănător celui întâlnit la afecțiunile și tulburările psihiatrice, ce apar în urma unor leziuni ale creierului uman sau în rezultatul evoluției unor boli neurologice.

terapia cu pisici beneficii sanatatea mintala

Terapia cu pisici – mit sau realitate

Studii din lumea întreagă susțin și la nivel științific ceea ce – intuitiv – am perceput și noi: compania pisicilor este de un real ajutor în viața de zi cu zi, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări sau afecțiuni precum depresie sau anxietate.

Am sintetizat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai importante 10 beneficii pentru sănătatea mintală care vin la pachet cu prietenii blănoși:.

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș