ARTA DE A NE RECALIBRA VIAȚA PE TIMP DE CARANTINĂ

Voit sau nu, în ultima perioadă am ajuns să petrecem mai mult timp în case decât eram obișnuiți până acum. Pentru mulți dintre noi acest lucru poate deveni un factor de stres greu de gestionat. Alături de gânduri de îngrijorare care ne însoțesc în această perioadă, o parte din noi se confruntă cu întrebarea „Cum o să trec peste ce se întâmplă?”

Odată cu deschiderea serviciului gratuit de consiliere psihologică telefonică al clinicii Med Anima, multe voci s-au confruntat cu o serie de trăiri similare: descurajare, lipsă de speranță și un sentiment copleșitor și apăsător de blocare. Pentru că știm că nimeni nu ar trebui să treacă singur prin așa ceva, noi am simțit și vrem să răspundem nevoii dumneavoastră de suport. Astfel, pentru a ajunge la mai mulți dintre voi, adițional liniei gratuite de apel, vă oferim câteva sugestii pentru această perioadă.

Frica este una dintre emoțiile de bază ale omului. Evoluționist vorbind, frica a fost, de-a lungul timpului, acel semnal de alarmă înnăscut care ne-a ajutat să ne ținem departe de pericole. Putem astfel să privim frica drept un instrument, o busolă internă, care ne indică acele lucruri pe care nu ni le dorim în viața noastră. De aceea, frica nu e un semn de slăbiciune sau de lașitate. Dimpotrivă, implică mult curaj să poți recunoaște această emoție și să înțelegi motivele pentru care ea se află acolo.

Problema apare totuși în momentul în care frica nu mai este doar un instrument, ci devine aspectul care ne guvernează viața. O frică irațională ne poate paraliza, ne poate face să ne simțim ca și cum pierdem controlul și nu putem face față. Gândurile noastre pot fi adesea inundate de informații care apar pe rețelele de socializare sau în media audio vizuală. Unele dintre ele sunt lipsite de acuratețe, alimentând aceste frici.


Astfel, în primă fază, e important să înțelegem cu ce ne confruntăm, de fapt. E important să ne informăm doar din surse oficiale și să întrebam doar cadrele medicale specializate. Dezinformarea nu face altceva decât să producă panică și sa ne limiteze.


Separând știrile false de cele reale, începem să înțelegem că această carantină nu este o limitare, ci o protejare. Atitudinea pe care o avem în aceasta perioadă față de lucrurile prin care trecem poate face toată diferența. O putem vedea ca pe un timp pe care îl folosim în folosul nostru în loc de a-l considera ca pe un obstacol. Ajută dacă ne suntem responsabili și transformam acest „E obligatoriu să stau în casă” în „Prefer să stau în casă pentru siguranță mea și a celor din jurul meu”. Odată ce pornim din acest punct, resursele noastre pot fi alocate diferit.

Din acest moment este în puterea noastră să alegem să investim acest timp extra pentru noi și cei dragi. Putem alege să transformăm aceasta perioada într-una de creștere, de introspecție sau în care să ne punem ordine în viață. Astfel, câteva lucruri mici care chiar vor face diferența pot fi:

» Sportul – faceți mișcare câteva minute pe zi. Jumătate de oră ar fi excelent.
» Găsirea unei rutine proprii, a unei discipline personale. Nu vă puteți petrece toată ziua în pijamale sau înlocui ziua cu noaptea și viceversa.
» Începerea sau reluarea unui hobby. Orice activitate care ne produse plăcere este benefică.
» Puteți ține un jurnal al recunoștinței, notând zilnic minim 3 lucruri pentru care sunteți recunoscător/ recunoscătoare.
» Conexiunile – păstrați legătură cu cei dragi, sunați-vă rudele sau prietenii, reluați prietenii vechi sau răspundeți la acele mesaje pentru care nu găseați timp înainte.
» ‍‍Petreceți timp de calitate cu persoanele cu care locuiți, redescoperiți oamenii din jurul vostru, învățați să îi ascultați activ. Fiți prezenți.
» Organizați-vă acele lucruri pe care poate le-ați amânat de ceva timp. Ordinea interioară pornește de la ordinea exterioară.
» Petreceți timp cu dumneavoastră, în introspecție. Aveți compasiune pentru orice gând care vă vine. Încercați să înțelegeți care sunt visurile pe care le aveți și cum puteți lucra la ele, chiar și după această carantină se va fi încheiat.

Important este, de asemenea, să vă îngrijiți de somnul dumneavoastră. Amintiți-vă să aveți o rutină și să nu vă uitați la televizor înainte de culcare. Faceți-vă o baie calda, beți un ceai de lavandă, mențineți o temperatură plăcută în dormitor și asigurați-vă ca nu pătrunde lumina. Puteți citi ceva sau să vă găsiți o activitate relaxantă, precum coloratul.

Iar în acele cazuri în care anxietatea este prea puternică, puteți fie apela la linia noastră sau să încercați câteva metode de relaxare. Cea mai simplă și la îndemână este respirația. O tehnică ușor de implementat este cea de respirație în patru timpi. În momentul în care simțiți frica la un nivel intens, concentrați-vă pe aerul respirat, inhalați prin respirație abdominală oxigen timp de 4 secunde, țineți aerul în plămâni pentru 4 secunde, apoi eliberați ușor timp de alte 4 secunde aerul. Luați pauze și contactați pe cineva drag. Și amintiți-vă, nu sunteți singur în asta!


Orice s-ar întâmpla, e important să aveți grijă de dumneavoastră și de cei apropiați. Atitudinea cu care întâmpinăm provocările din viață definește într-o bună măsură felul în care le vom face față. Noi suntem aici pentru dumneavoastră și va încurajăm să faceți alegeri înțelepte.

Autor: Psih. Ioana Maria Balint

CONTINUĂM ACTIVITATEA ÎN CLINICĂ, TELEFONIC ȘI ONLINE

Echipa @Med Anima rămâne activă în clinică, respectând măsurile de siguranță, la telefon și pe online pentru pacienți și nu numai.