0747 202 212 ;   0332 505 114 office@medanima.ro

Arta de a ne recalibra viața pe timp de carantină

Voit sau nu, în ultima perioadă am ajuns să petrecem mai mult timp în case decât eram obișnuiți până acum. Pentru mulți dintre noi acest lucru poate deveni un factor de stres greu de gestionat. Alături de gânduri de îngrijorare care ne însoțesc în această perioadă, o parte din noi se confruntă cu întrebarea „Cum o să trec peste ce se întâmplă?”

Atitudinea pe care o avem în această perioadă față de lucrurile prin care trecem poate face toată diferența.

Odată cu deschiderea serviciului gratuit de consiliere psihologică telefonică al clinicii Med Anima, multe voci s-au confruntat cu o serie de trăiri similare: descurajare, lipsă de speranță și un sentiment copleșitor și apăsător de blocare. Pentru că știm că nimeni nu ar trebui să treacă singur prin așa ceva, noi am simțit și vrem să răspundem nevoii de suport. Astfel, pentru a ajunge la mai mulți dintre voi, adițional liniei gratuite de apel, vă oferim câteva sugestii pentru această perioadă.

Frica este una dintre emoțiile de bază ale omului. Evoluționist vorbind, frica a fost, de-a lungul timpului, acel semnal de alarmă înnăscut care ne-a ajutat să ne ținem departe de pericole. Putem astfel să privim frica drept un instrument, o busolă internă, care ne indică acele lucruri pe care nu ni le dorim în viața noastră. De aceea, frica nu e un semn de slăbiciune sau de lașitate. Dimpotrivă, implică mult curaj să poți recunoaște această emoție și să înțelegi motivele pentru care ea se află acolo.

Problema apare totuși în momentul în care frica nu mai este doar un instrument, ci devine aspectul care ne guvernează viața. O frică irațională ne poate paraliza, ne poate face să ne simțim ca și cum pierdem controlul și nu putem face față. Gândurile noastre pot fi adesea inundate de informații care apar pe rețelele de socializare sau în media audio vizuală. Unele dintre ele sunt lipsite de acuratețe, alimentând aceste frici.

Astfel, în primă fază, e important să înțelegem cu ce ne confruntăm, de fapt. E important să ne informăm doar din surse oficiale și să întrebam doar cadrele medicale specializate. Dezinformarea nu face altceva decât să producă panică și sa ne limiteze.

Separând știrile false de cele reale, începem să înțelegem că această carantină nu este o limitare, ci o protejare. Atitudinea pe care o avem în aceasta perioadă față de lucrurile prin care trecem poate face toată diferența. O putem vedea ca pe un timp pe care îl folosim în folosul nostru în loc de a-l considera ca pe un obstacol. Ajută dacă ne suntem responsabili și transformam acest „E obligatoriu să stau în casă” în „Prefer să stau în casă pentru siguranță mea și a celor din jurul meu”. Odată ce pornim din acest punct, resursele noastre pot fi alocate diferit.


Din acest moment este în puterea noastră să alegem să investim acest timp extra pentru noi și cei dragi. Putem alege să transformăm aceasta perioadă într-una de creștere, de introspecție sau în care să ne punem ordine în viață. Astfel, câteva lucruri mici care chiar vor face diferența pot fi:

» Sportul – faceți mișcare câteva minute pe zi. Jumătate de oră ar fi excelent.
» Găsirea unei rutine proprii, a unei discipline personale. Nu vă puteți petrece toată ziua în pijamale sau înlocui ziua cu noaptea și viceversa.
» Începerea sau reluarea unui hobby. Orice activitate care ne produce plăcere este benefică.
» Puteți ține un jurnal al recunoștinței, notând zilnic minim 3 lucruri pentru care sunteți recunoscător/ recunoscătoare.
» Conexiunile – păstrați legătură cu cei dragi, sunați-vă rudele sau prietenii, reluați prietenii vechi sau răspundeți la acele mesaje pentru care nu găseați timp înainte.
»Petreceți timp de calitate cu persoanele cu care locuiți, redescoperiți oamenii din jurul vostru, învățați să îi ascultați activ. Fiți prezenți.
» Organizați-vă acele lucruri pe care poate le-ați amânat de ceva timp. Ordinea interioară pornește de la ordinea exterioară.
» Petreceți timp cu dumneavoastră, în introspecție. Aveți compasiune pentru orice gând care vă vine. Încercați să înțelegeți care sunt visurile pe care le aveți și cum puteți lucra la ele, chiar și după această carantină se va fi încheiat.

Important este, de asemenea, să vă îngrijiți de somnul vostru. Amintiți-vă să aveți o rutină și să nu vă uitați la televizor înainte de culcare. Faceți-vă o baie relaxantă, beți un ceai de lavandă, mențineți o temperatură plăcută în dormitor și asigurați-vă ca nu pătrunde lumina. Puteți citi ceva sau să vă găsiți o activitate placută pentru a vă destinde, precum coloratul.

Iar în acele cazuri în care anxietatea este prea puternică, puteți fie apela la linia noastră sau să încercați câteva metode de relaxare. Cea mai simplă și la îndemână este respirația. O tehnică ușor de implementat este cea de respirație în patru timpi. În momentul în care frica apare la un nivel intens, concentrați-vă pe aerul respirat, inhalați prin respirație abdominală oxigen timp de 4 secunde, țineți aerul în plămâni pentru 4 secunde, apoi eliberați ușor timp de alte 4 secunde aerul. Luați pauze și contactați pe cineva drag. Și amintiți-vă, nu sunteți singuri în asta!

Orice s-ar întâmpla, e important să aveți grijă de voi înșivă și de cei apropiați. Atitudinea cu care întâmpinăm provocările din viață definește într-o bună măsură felul în care le vom face față. Noi suntem aici pentru voi și vă încurajăm să faceți alegeri înțelepte.

Anxietatea de performanţă (4)

Anxietatea de performanţă

Anxietatea de performanţă În societatea actuală, dorința de a fi performant în diferite arii de activitate este adesea asociată cu nevoia de validare a identităţii profesionale, cu o stimă de sine înaltă şi o imagine de sine pozitivă şi stabilă. Dorinţa de fi...

Efectele pandemiei asupra sănătății mintale

Efectele pandemiei asupra sănătății mintale Încă de la începutul pandemiei generată de coronavirus, multe persoane au fost și continuă să fie afectate de acest virus respirator în mai multe arii ale vieții. Rutina zilnică a fost afectată puternic și, în unele cazuri...

Stigmatul asupra mersului la psiholog sau psihiatru: o prejudecată nocivă

Stigmatul asupra mersului la psiholog sau psihiatru: o prejudecată nocivă Sunt multe lucruri pentru care nu ne temem să apelăm la un specialist: de la realizarea ITP-ului până la consultarea unui jurist, toate acestea sunt lucruri normale. Probabil că nici nu ne-ar...

Arta de a ne recalibra viața pe timp de carantină

Arta de a ne recalibra viața pe timp de carantinăVoit sau nu, în ultima perioadă am ajuns să petrecem mai mult timp în case decât eram obișnuiți până acum. Pentru mulți dintre noi acest lucru poate deveni un factor de stres greu de gestionat. Alături de gânduri de...

Cum ne pot fi de folos emoțiile negative

Cum ne pot fi de folos emoțiile negativeRegretatul lider israelian Golda Meir a spus: „Cei care nu știu să plângă cu toată inima nu știu să râdă din toata inima.” Oamenii, indiferent de religie, naționalitate sau cultură, râd, plâng și exprimă emoții prin expresii...

Nouă semne care ar putea indica o problemă de sănătate mintală

Nouă semne care ar putea indica o problemă de sănătate mintalăCunoașteți pe cineva care pare să se lupte cu stări negative, dileme, convingeri nepotrivite? Dacă un prieten sau un membru al familiei devine copleșit de provocările vieții, are mai mereu o stare negativă,...

Mituri și realități despre somn

Mituri și realități despre somn National Sleep Foundation a stabilit 10 mituri comune despre somn și realitățile care le demontează.Somnul și calitatea somnului “beneficiază” de multe interpretări, multe dintre ele fiind false convingeri, întipărite la nivel de...

Cum facem faţă stresului – 10 strategii de coping

Cum facem faţă stresului – 10 strategii de coping –Dacă ne îngrăşăm, dormim rău, suntem tensionaţi, nu ne mai înţelegem cu partenerul, ridicăm mult prea des tonul la copii, ne-au scăzut performanţele la locul de muncă… şi lista poate continua, avem tendinţa de a ne...

Stadiile dezvoltării umane – Sarcini și nevoi

Stadiile dezvoltării umane Sarcini și nevoiErick Erikson descrie dezvoltarea eului în relație cu mediul social al copilului, susținând o evoluție stadială, în care nivelul dezvoltării fiecărui stadiu depinde de modul de rezolvare a sarcinilor specifice stadiului...

Prevenția Demenței Alzheimer prin alimentație corectă.

Prevenția Demenței Alzheimer prin alimentație corectă. Vârsta și genetica sunt factori asupra cărora nu se poate interveni, însă în cazul hipertensiunii arteriale necontrolate, diabetului zaharat, alimentelor grase care cauzează obezitate și a lipsei exercițiilor...

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Social Media: