Arta de a ne recalibra viața pe timp de carantină

Voit sau nu, în ultima perioadă am ajuns să petrecem mai mult timp în case decât eram obișnuiți până acum. Pentru mulți dintre noi acest lucru poate deveni un factor de stres greu de gestionat. Alături de gânduri de îngrijorare care ne însoțesc în această perioadă, o parte din noi se confruntă cu întrebarea „Cum o să trec peste ce se întâmplă?”

Atitudinea pe care o avem în această perioadă față de lucrurile prin care trecem poate face toată diferența.

Odată cu deschiderea serviciului gratuit de consiliere psihologică telefonică al clinicii Med Anima, multe voci s-au confruntat cu o serie de trăiri similare: descurajare, lipsă de speranță și un sentiment copleșitor și apăsător de blocare. Pentru că știm că nimeni nu ar trebui să treacă singur prin așa ceva, noi am simțit și vrem să răspundem nevoii de suport. Astfel, pentru a ajunge la mai mulți dintre voi, adițional liniei gratuite de apel, vă oferim câteva sugestii pentru această perioadă.

Frica este una dintre emoțiile de bază ale omului. Evoluționist vorbind, frica a fost, de-a lungul timpului, acel semnal de alarmă înnăscut care ne-a ajutat să ne ținem departe de pericole. Putem astfel să privim frica drept un instrument, o busolă internă, care ne indică acele lucruri pe care nu ni le dorim în viața noastră. De aceea, frica nu e un semn de slăbiciune sau de lașitate. Dimpotrivă, implică mult curaj să poți recunoaște această emoție și să înțelegi motivele pentru care ea se află acolo.

Problema apare totuși în momentul în care frica nu mai este doar un instrument, ci devine aspectul care ne guvernează viața. O frică irațională ne poate paraliza, ne poate face să ne simțim ca și cum pierdem controlul și nu putem face față. Gândurile noastre pot fi adesea inundate de informații care apar pe rețelele de socializare sau în media audio vizuală. Unele dintre ele sunt lipsite de acuratețe, alimentând aceste frici.

Astfel, în primă fază, e important să înțelegem cu ce ne confruntăm, de fapt. E important să ne informăm doar din surse oficiale și să întrebam doar cadrele medicale specializate. Dezinformarea nu face altceva decât să producă panică și sa ne limiteze.

Separând știrile false de cele reale, începem să înțelegem că această carantină nu este o limitare, ci o protejare. Atitudinea pe care o avem în aceasta perioadă față de lucrurile prin care trecem poate face toată diferența. O putem vedea ca pe un timp pe care îl folosim în folosul nostru în loc de a-l considera ca pe un obstacol. Ajută dacă ne suntem responsabili și transformam acest „E obligatoriu să stau în casă” în „Prefer să stau în casă pentru siguranță mea și a celor din jurul meu”. Odată ce pornim din acest punct, resursele noastre pot fi alocate diferit.


Din acest moment este în puterea noastră să alegem să investim acest timp extra pentru noi și cei dragi. Putem alege să transformăm aceasta perioadă într-una de creștere, de introspecție sau în care să ne punem ordine în viață. Astfel, câteva lucruri mici care chiar vor face diferența pot fi:

» Sportul – faceți mișcare câteva minute pe zi. Jumătate de oră ar fi excelent.
» Găsirea unei rutine proprii, a unei discipline personale. Nu vă puteți petrece toată ziua în pijamale sau înlocui ziua cu noaptea și viceversa.
» Începerea sau reluarea unui hobby. Orice activitate care ne produce plăcere este benefică.
» Puteți ține un jurnal al recunoștinței, notând zilnic minim 3 lucruri pentru care sunteți recunoscător/ recunoscătoare.
» Conexiunile – păstrați legătură cu cei dragi, sunați-vă rudele sau prietenii, reluați prietenii vechi sau răspundeți la acele mesaje pentru care nu găseați timp înainte.
»Petreceți timp de calitate cu persoanele cu care locuiți, redescoperiți oamenii din jurul vostru, învățați să îi ascultați activ. Fiți prezenți.
» Organizați-vă acele lucruri pe care poate le-ați amânat de ceva timp. Ordinea interioară pornește de la ordinea exterioară.
» Petreceți timp cu dumneavoastră, în introspecție. Aveți compasiune pentru orice gând care vă vine. Încercați să înțelegeți care sunt visurile pe care le aveți și cum puteți lucra la ele, chiar și după această carantină se va fi încheiat.

Important este, de asemenea, să vă îngrijiți de somnul vostru. Amintiți-vă să aveți o rutină și să nu vă uitați la televizor înainte de culcare. Faceți-vă o baie relaxantă, beți un ceai de lavandă, mențineți o temperatură plăcută în dormitor și asigurați-vă ca nu pătrunde lumina. Puteți citi ceva sau să vă găsiți o activitate placută pentru a vă destinde, precum coloratul.

Iar în acele cazuri în care anxietatea este prea puternică, puteți fie apela la linia noastră sau să încercați câteva metode de relaxare. Cea mai simplă și la îndemână este respirația. O tehnică ușor de implementat este cea de respirație în patru timpi. În momentul în care frica apare la un nivel intens, concentrați-vă pe aerul respirat, inhalați prin respirație abdominală oxigen timp de 4 secunde, țineți aerul în plămâni pentru 4 secunde, apoi eliberați ușor timp de alte 4 secunde aerul. Luați pauze și contactați pe cineva drag. Și amintiți-vă, nu sunteți singuri în asta!

Orice s-ar întâmpla, e important să aveți grijă de voi înșivă și de cei apropiați. Atitudinea cu care întâmpinăm provocările din viață definește într-o bună măsură felul în care le vom face față. Noi suntem aici pentru voi și vă încurajăm să faceți alegeri înțelepte.

Stimularea Electrică Transcraniană (tDCS) la domiciliu – Oportunități și provocări în tulburările psihice la vârstnici

Stimularea Electrică Transcraniană (tDCS) reprezintă una dintre opțiunile sigure și eficiente de tratament pentru depresie, tulburări cognitive, halucinații auditive la adulții în vârstă. Posibilitatea de a stimula neuroplasticitatea prin tDCS fără efecte adverse semnificative a încurajat evaluarea eficacității tDCS pentru multe indicații clinice la adulții în vârstă cu probleme de sănătate mintală.

Metoda Feuerstein - clinica Med Anima Iași

Metoda Feuerstein – Cine ne învață cum să învățăm?

Indiferent de vârstă, fie că vorbim despre copii care își doresc să își formeze un mod corect de a învăța, fie că vorbim despre adulți care își doresc să asimileze mai ușor informații noi, metoda Feuerstein e menită să ușureze procesul de învățare.
Metoda Feuerstein îsi propune ca printr-o serie de teste și de exerciții să îți dezvolte capacitățile intelectuale pentru a-ți ușura procesul de învățare.

Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranță

Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranțăCancerul este una dintre cele mai răspândite boli, ajungând în zilele noastre a fi considerată o boală cronică. Este important să știm că fiecare pacient răspunde diferit la acest diagnostic, însă să primești un...

Cum să trăim cu schizofrenia

Învățând să trăim cu schizofrenia"Nu există două persoane cu schizofrenie care să fie la fel. Fiecare individ este diferit. Fiecare experiență este diferită. [...] De asemenea, nu există un mod corect sau greșit de a trăi cu schizofrenia, însă, învățând din experiența...

Intervenții în prevenția demenței

În prevenția demenței strategiile de prevenire timpurie includ factori ce țin de stilul de viață, cum ar fi: nutriția, exercițiile fizice, reducerea stresului, ameliorarea factorilor de risc vascular (cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul zaharat), tratamentul tulburării depresive majore și stimularea cognitivă.

stimulare cognitiva computerizata

Campanie Screening Stimulare Cognitiva – Gratuit

10 OCTOMBRIE ZIUA MONDIALĂ ASĂNĂTĂȚII MINTALEScreening gratuit pentru Stimularea Cognitivă Computerizată10 Octombrie marchează în fiecare an la nivel mondial Ziua Sănătății Mintale. Obiectivul general al Zilei Mondiale a Sănătății Mintale este de a crește gradul de...

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihoze

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihozeSchizofrenia este o tulburare psihiatrică cronică, devastatoare și invalidantă care afectează de obicei funcția creierului adolescenților și adulților tineri, și apare la aproximativ 1 din 100 de oameni din întreaga...

7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintale

7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintaleAdesea văzut ca o demonstrație de inteligență, Cubul Rubik uimește oamenii de zeci de ani. Ceea ce a fost cândva cea mai tare jucărie de pe piață (în 1974 când a fost inventată de Ernő Rubik) este acum o...
dependenta de droguri

Dependența de substanțe psihotrope

Consumul scăpat de sub control al substanțelor psihotrope, indiferent că vorbim aici de medicație psihiatrică sau de droguri, duce la dependență. Dependența de substanțe psihotrope reprezintă un întreg sistem de fenomene comportamentale, cognitive și fiziologice.

Tulburarea de personalitate paranoidă

Tulburarea de personalitate paranoidăTulburarea paranoidă face parte din categoria tulburărilor de personalitate. Acestea din urmă, potrivit Mayo Clinic, reprezintă un tip de tulburări mintale care au în componență un model rigid și nesănătos de gândire,...

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș