Anxietatea Parentală – Simptome, Cauze, Efecte, Sfaturi utile
Nu e neobișnuit să te îngrijorezi pentru copilul tău. De momentul în care ai văzut cele două linii pe testul de sarcină, anxietatea își face apariția… „Sunt cu adevărat însărcinată? Dacă voi fi un părinte groaznic? Ce se întâmplă dacă bebelușul va fi bolnav? Ce se întâmplă dacă nu știu cum să previn bullying-ul la școală?” Și grijile cresc odată cu nașterea copilului.
Anxietatea parentală este reală și dificilă, dar există strategii dovedite care te pot ajuta. Fie că vorbești cu un terapeut sau te conectezi cu alți părinți, există modalități de a-ți atenua îngrijorările .
Simptome de Anxietate Parentală
Imaginează-ți că este prima zi de școală și tu ești mai anxios decât copilul tău. Îți imaginezi că are nevoie de tine și că alți copii îl vor ironiza. Sau te gândești că profesorul nu-i va aprecia personalitatea. Dacă ai astfel de gânduri, e posibil să suferi de anxietate parentală.
Toate acestea sunt temeri sunt prezente și te pot depăși atunci când suferi de anxietate parentală. Părinții care trec prin asta se pot confrunta cu următoarele:
Protecție exagerată și evitare
Încerci să previi orice lucru negativ pentru copilul tău? De exemplu, refuzi să-l lași să meargă cu autobuzul de teamă că va fi agresat, chiar dacă nu ai motive reale. – Cu toții vrem să ne protejăm copiii, iar frica este normală. Dar când devine o constantă, poate fi un semn de anxietate parentală!
Discuții anxiogene
Vorbești des despre temerile tale în prezența copilului? Acest lucru îi poate induce anxietate și lui. Nu îi subestima pe cei mici. De multe ori sunt mai atenți la tine decât ai crede.
Catastrofizare
Te gândești la evenimente tragice ca fiind probabile? Dacă trasformi rapid la nivel mintal situații improbabile în situatii posibile (ex: împușcături la școală, înecatul în piscină și altele asemănătoare – ca probabilități,) s-ar putea să ai anxietate parentală.
Concentrarea exclusivă pe problemele copilului
Este posibil să nu existe propria ta viață în afara problemelor copiilor tăi! Nimeni nu vrea să-și vadă copilul nefericit, dar dacă cearta minoră a copilului tău cu prietenul său îți consumă propriile gânduri și griji, s-ar putea să te afli într-un punct nesănătos din punct de vedere mintal și emoțional.
Cercetare excesivă
Petreci ore întregi căutând informații despre lucruri banale? De exemplu, ești treaz la 2 dimineața căutând pe Google cele mai bune recipiente de sticlă pentru ca al tău copil să nu facă o formă de cancer? Îți petreci săptămâni întregi căutând ce sticla de apă ar trebui să aibă pentru cutia de prânz sau dacă durerile de creștere în picioare sunt semnul unei afecțiuni grave? Acestea sunt preocupări posibile, dar dacă îți consumă excesiv timpul și energia, este posibil să ai de-a face cu anxietatea parentală.
Îngrijorare excesivă privind alimentația
În calitate de părinți, avem instinctul de a ne asigura că ai noștri copii mănâncă suficient. De asemenea, ne dorim să mănânce sănătos. Pentru multe familii, bucătăria devine un câmp de luptă de trei ori pe zi. O simplă schimbare a gândirii poate ajuta la menținerea stresului departe de masă. Iată cheia: îngrijorează-te pentru ceea ce mănâncă copilul tău, niciodată pentru cât mănâncă. Copiii știu exact de câte calorii au nevoie și le vor primi. S-ar putea să mănânce cantități foarte diferite de la o zi la alta și de la o masă la alta, dar când privești înapoi la ceea ce a mănâncat în urmă cu câteva săptămâni, vei constata că este consistent. Copiilor le place să cunoască regulile de bază – dacă plânsul nu îi aduce niciodată ceea ce preferă dar e nesănătos, el va mânca mâncarea pe care i-o oferi, pe aceea sănătoasă. Dacă începi această tactică și el nu mănâncă, nu te panica! Tonul nu ar trebui să fie „Bine, dacă nu vrei, atunci nu primești nimic!” Fii pur și simplu constant. Puteți lăsa mâncarea la care să revină mai târziu, iar dacă nu mănâncă, o va face a doua zi, deoarece corpul lui va avea nevoie de calorii.
Cauzele Anxietății Parentale
Suntem cu adevărat mai îngrijorați ca părinți decât alte generații? Sau internetul a dat doar un glas temerilor pe care părinții le-au avut deja de secole?
Știm că anumiți factori de risc contribuie la accentuarea anxietate:
👉🏻 un istoric personal de tulburare psihică;
👉🏻 timiditate sau inhibiție comportamentală în copilărie;
👉🏻 evenimente de viață sau de mediu stresante și negative;
👉🏻 antecedente de anxietate sau boli psihice la alte rude;
👉🏻 condiții fizice care pot agrava simptomele de anxietate (de exemplu, o problemă cu tiroida);
👉🏻 supracompararea cu alți copii pentru a vedea dacă copilul dumneavoastră este „normal” sau îndeplinește anumite criterii
Efectele anxietății parentale
Unul dintre cele mai dureroase efecte de luat în considerare pentru părinții anxioși este dacă propria lor anxietate le afectează copiii. Părinții anxioși tind să ofere copiilor medii foarte sigure și iubitoare. Studiile demonstrează că efectele emoționale ale parentalității anxioase afectează atât copilul, cât și relația părinte-copil pe viață și pot duce chiar la simptome de depresie și anxietate la copii.
Este important să fii conștient de faptul că cei mici moștenesc mai mult decât caracteristicile noastre fizice – ei pot moșteni și anxietatea noastră. Oamenii de știință spun că tulburările de anxietate au o componentă ereditară, ceea ce înseamnă că, dacă ai anxietate, este posibil ca și copilul tău să fie deja predispus genetic să o aibă. Ironia aici, desigur, este că acest lucru poate face doar mai anxioși părinții anxioși, provocând un ciclu de îngrijorare.
Tratamentul anxietății parentale poate ajuta la atenuarea acestor efecte.
Sfaturi Pentru Gestionarea Anxietății Parentale
1. Expune-te fricilor tale pentru a le învinge!
Cercetările sugerează că „terapia prin expunere” – care implică experimentarea treptată a lucrurilor de care îți este frică pentru a le putea face față – poate fi o tehnică eficientă de gestionare a anxietății.
Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să-ți lași copilul singur să meargă cu bicicleta pe o autostradă aglomerată pentru a trece peste teama că va fi lovit de o mașină. Dar ai putea să-l înveți cum să meargă pe o pistă de biciclete în apropierea străzii sau pe marginea străzii (în funcție de vârsta și abilitățile sale) și apoi să-l supraveghezi să facă acest lucru până când este gata să meargă singur.
2. Obține ajutor profesionist!
Terapia poate fi unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru anxietate, chiar mai mult decât medicamentele în unele cazuri. Studiile arată că terapia cognitiv-comportamentală (TCC) poate avea efecte de durată mult după terminarea terapiei, spre deosebire de medicamente.
3. Fă mișcare!
Asociația pentru Anxietate și Depresie din Statele Unite arată că exercițiile fizice regulate pot reduce stresul și pot îmbunătăți stima de sine și starea de spirit. Și tot ce este nevoie este să faci măcar 5 minute de activitate aerobă pentru a declanșa efectele anti-anxietate.
4. Vorbește cu alți părinți
Vorbește despre fricile tale cu ceilalți părinți, iar temerile tale se pot simți mai justificate și mai ușor de gestionat.
5. Ia măsuri concrete pentru prevenirea catastrofelor
Te poate ajuta cu adevărat să știi că faci ceva. Odată ce recunoști aceste temeri profunde pe care le ai în legătură cu copiii tăi, fă o listă cu lucrurile care le-ar putea împiedica de fapt.
De exemplu, dacă piscina vecinului tău te stresează din cauza riscului de siguranță, ce măsuri poți lua? Poate ar fi bine să investești în lecții de înot, astfel încât îți vei ști copilul mai în siguranță când se va afla în apă.
6. Ai încredere în partenerul tău!
Copiii pot deveni anxioși atunci când tu ești anxios. Vorbește deschis cu partenerul tău – sau cu un prieten de încredere – despre temerile tale. Dar asigură-te că discuțiile nu sunt auzite de către copii. Chiar dacă crezi că nu ascultă din camera alăturată, ei sunt foarte atenți la discuțiile adulților.
7. Amintește-ți să respiri!
Nu e ușor să fii părinte. În situații care provoacă anxietate, încearcă să te oprești și să numeri până la 10.
Respiră adânc și spune ceva pozitiv copilului tău, înlocuind gândurile anxioase cu meditații calme.
Când să vezi un specialist
Adresează-te imediat unui specialist în sănătate mintală dacă ai gânduri de sinucidere sau te gândești că ai putea face rău copiilor proprii sau ai altora.
În plus, contactează-ți medicul dacă ai simptome fizice, cum ar fi dificultăți de respirație, sau anxietate dificilă de gestionat încât implicarea în sarcinile de zi cu zi, cum ar fi îngrijirea proprie sau a celorlalți, devine o sarcină dificilă.
Copiii cu părinți anxioși sunt expuși unui risc crescut de a dezvolta o tulburare de anxietate proprie, dar cercetări promițătoare indică faptul că dacă se rezolvă corectarea comportamentelor parentale se poate reduce riscul de transmitere inter-generațională a anxietății.
Nu trebuie să îți fie teamă să primești ajutor. A fi părinte este greu și nu e nicio rușine să ai nevoie de mai mult sprijin.
Anxietatea parentală poate fi amplificată de mulți factori de mediu, cum ar fi expunerea la evenimente stresante și comportamentele anxiogene ale părinților, care pot influența indirect anxietatea copiilor. Deoarece mediul joacă un rol semnificativ în transmiterea anxietății de la o generație la alta, intervențiile pentru reducerea anxietății la părinți pot ajuta la prevenirea dezvoltării anxietății severe la copii.
Ruperea ciclului anxietății începe cu tine!!!
Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte ale părinților anxioși este cum își transferă anxietatea către copii. Deși se spune că anxietatea este „genetică”, studiile arată că, de fapt, mediul creat de părinți anxioși contribuie la anxietatea copiilor.
Un studiu din 2015, care a evaluat peste 800 de perechi de gemeni, a arătat că anxietatea nu se transmite genetic, ci prin mediu. Părinții anxioși se concentrează excesiv asupra copiilor, sacrificând viața socială, fitness-ul, somnul și chiar relația de cuplu pentru a-și face copiii mai fericiți și mai sănătoși. Dar acest sacrificiu de sine nu funcționează.
Ca părinte, ești o persoană cu interese și pasiuni proprii. Nu trebuie să fii un martir! Copilul tău va fi mai bine dacă tu ai grijă de tine și trăiești o viață vibrantă. Da, timpul pentru fitness sau alte activități personale poate reduce timpul petrecut cu copilul tău, dar când te simți mai bine, și copilul tău se va simți mai bine alături de tine!
Bibliografie:
- Wolicki, S.B.; Bitsko, R.H.; Cree, R.A.; Danielson, M.L.; Ko, J.Y.; Warner, L.; Robinson, L.R. Mental Health of Parents and Primary Caregivers by Sex and Associated Child Health Indicators. Advers. Resil. Sci. 2021, 2, 125–139.
- Pierce, M.; Hope, H.F.; Kolade, A.; Gellatly, J.; Osam, C.S.; Perchard, R.; Kosidou, K.; Dalman, C.; Morgan, V.; Di Prinzio, P.; et al. Effects of parental mental illness on children’s physical health: Systematic review and meta-analysis. Br. J. Psychiatry 2020, 217, 354–363.
- Teng, Z.; Pontes, H.M.; Nie, Q.; Griffiths, M.D.; Guo, C. Depression and anxiety symptoms associated with internet gaming disorder before and during the COVID-19 pandemic: A longitudinal study. J. Behav. Addict.2021, 10, 169–180.]
- WHO. Depression and Other Common Mental Disorders; World Health Organization: Geneva, Switzerland, 2017; no.WHO/MSD/MER/2017.2; Available online: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/254610/W?sequence=1 (accessed on 20 May 2022).
- Depression on American Psychological Association Home Page. Available online: https://www.apa.org/topics/depression/ (accessed on 20 May 2022).
- Stein, D.J.; Kazdin, A.E.; Ruscio, A.M.; Chiu, W.T.; Sampson, N.A.; Ziobrowski, H.N.; Aguilar-Gaxiola, S.; Al-Hamzawi, A.; Alonso, J.; Altwaijri, Y.; et al. Perceived helpfulness of treatment for generalized anxiety disorder: A World Mental Health Surveys report. BMC Psychiatry 2021, 21, 392.
Dr. Irina Săcuiu – Medic primar psihiatru, Doctor în științe medicale
Contactează-ne pentru programare sau pentru a discuta orice alte detalii sau preocupări pe care le ai și cu care te putem ajuta:
alte articole din blog
Contact Iași:
Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL 11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași
Contact Belcești:
com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași
Contact Timișoara:
Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș