Bruce Willis, afazia și stimularea cognitivă

Familia actorului american Bruce Willis a anunţat că starul hollywoodian, în vârstă de 67 de ani, a decis să renunţe la profesia de actor după ce a fost diagnosticat cu afazie.

Afazia reprezintă ansamblul tulburărilor de comunicare prin intermediul vorbirii, scrisului, semnelor, ca urmare a afectării unor funcții ale creierului.

Substratul poate fi interpretat ca o pierdere a memoriei semnelor și mijloacelor prin care se realizează comunicarea.
Afazia poate fi receptivă sau expresivă.

Afazia receptivă (senzorială)

Afazia receptivă (senzorială) Wernicke este incapacitatea de a înțelege vorbirea celorlați prin imposibilitatea de a înțelege sensul cuvintelor. Pacientul vorbește fluent, dar fără sens, chiar incoerent.

Afazia expresivă (motorie)

Afazia expresivă (motorie) Broca este tulburarea vorbirii în care înțelegerea este păstrată, dar abilitatea de a vorbi este grav afectată. Pacientul vorbește cu mare efort, dar nu reușește să se facă pe deplin înțeles.

Afazia este un simptom al leziunii centrilor corticali implicați în elaborarea limbajului scris sau vorbit. Maladiile care provoacă mai des afazia sunt accidentele cerebrale vasculare, tumorile, traumatismele cerebrale, maladiile degenerative, infecțiile, demența (precum boala Alzheimer) sau Parkinson.

Simptomele afaziei

Simptomele care afectează comunicarea expresivă includ:

 • Vorbirea în propoziții scurte, incomplete sau pe care ceilalți nu le pot înțelege;
 • Folosirea unor cuvinte greșite sau fără sens;
 • Folosirea cuvintelor în ordinea greșită.

Simptomele care afectează comunicarea receptivă includ:

 • Dificultăți în a înțelege cuvintele celorlalți;
 • Incapacitatea de a înțelege cuvintele folosite cu sens figurat;
 • Dificultate în a înțelege persoanele care vorbesc rapid.
afazia

Diagnostic

Diagnosticul este clinic, incluzând adesea teste neuropsihologice, imagerie cerebrala (CT, RMN) necesare pentru identificarea cauzei. O tomografie computerizată (CT) sau un RMN îl ajută pe medicul specialist să vadă unde s-au produs leziunile și cât de grave sunt acestea.

Pentru identificarea afaziei sunt utilizate mai multe evaluări cum ar fi examenul de diagnosticare a afaziei Boston și bateria de afazie occidentală. Testarea identifică deficite specifice prin evaluarea următoarelor: vorbire spontană, denumirea, repetiție, înțelegerea, citirea și scrierea.

Complicații

Deși nu există un tratament standardizat, scopul principal este ca pacienții să-și recapete cel mai înalt nivel de independență. Pentru a atinge acest obiectiv comorbiditățile fizice, sănătatea mintală și deficitele pacientului trebuie abordate și gestionate corespunzător.

Tratamentul afaziei

Tratamentul afaziei presupune, de obicei, terapie logopedică pentru recuperarea limbajului sub toate formele sale: verbal, scris-citit, socotit. Este important ca tratamentul să fie demarat cât mai devreme după producerea leziunii cerebrale, astfel încât recuperarea să aibă mai multe șanse de succes.

Pacienții care suferă de afazie au dificultăți în a-și comunica dorințele și nevoile. Limbajul este un mijloc de cunoaștere și de comunicare între oameni, tulburarea sa reprezintă o întrerupere a contactului cu ambianța. Unii pacienți cu afazie sunt conștienți de deficitul și situația lor, ceea ce poate duce la depresie. Studiile au demonstrat eficacitatea terapiei cognitiv-comportamentale în managementul afaziei.

De asemenea, studiile recunosc efectele pozitive ale stimulării cognitive asistate de calculator în recuperarea pacienților cu afazie. Într-un studiu realizat în Coreea cu scopul de a găsi o metodă de tratament pentru îmbunătățirea funcției de comunicare în viața de zi cu zi pentru pacienţii cu afazie s-a concluzionat că utilizarea stimularii cognitive asistate de calculator în managementul terapeutic a adus importamente beneficii care s-au menținut pe termen lung.

terapie stimulare cognitiva computer (2)

De asemenea, studiile recunosc efectele pozitive ale stimulării cognitive asistate de calculator în recuperarea pacienților cu afazie. Într-un studiu realizat în Coreea cu scopul de a găsi o metodă de tratament pentru îmbunătățirea funcției de comunicare în viața de zi cu zi pentru pacienţii cu afazie s-a concluzionat că utilizarea stimularii cognitive asistate de calculator în managementul terapeutic a adus importamente beneficii care s-au menținut pe termen lung.

Un alt studiu care a evaluat eficiența stimulării cognitive asistate de calculator asupra pacienților  cu diagnostic neurologic, inclusiv  asupra  diagnosticului  de afazie a relevat o îmbunătățițire  conform parametrilor MoCA după folosirea software-ului de reabilitare cognitivă. În privința pacienților  cu afazie expresivă, toți au reușit să urmeze sarcini complexe până la sfârșitul programului de stimulare cognitivă asistată de calculator. În concluzie, aplicarea terapiei  a îmbunătățit funcțiile cognitive ale pacienților cu tulburări neurologice. Reglarea  nivelului de dificultate a activităților și posibilitatea stabilirii parametrilor individuali personalizează procesul de vindecare în contextul unei terapii cu un beneficiu maxim pentru pacient.

Stimularea cognitivă asistată de calculator  are un impact pozitiv semnificativ statistic asupra reabilitării neuropsihiatrice a pacienților cu tulburări ale sistemului nervos central.

dr Madalina Grosu psihiatru iasi

Autor – Dr. Mădălina Grosu

Recuperarea afaziei prin Stimulare Cognitivă Asistată de Computer

Stimulare cognitivă asistată de calculator reprezinta o terapie personalizată, un instrument de reabilitare cognitivă ce funcționează pe baza unui sistem software complex. În prezent, mai mult de 95% din clinicile de recuperare din Germania folosesc acest instrument, terapia de stimulare cognitivă asistată de computer fiind  disponibilă în cadrul clinicii Med Anima.  Nu există contraindicații, putând fi folosit de orice persoană, poate fi folosit din orice spațiu, supervizarea fiind posibilă prin internet.

Prin rezolvarea anumitor sarcini atent selecționate,  funcțiile cognitive sunt treptat restaurate sau îmbunătățite. Tehnologia utilizată face ca tratamentul prin stimulare cognitivă să fie centrat pe pacient şi particularizat în funcție de deficitele individuale. Ani de cercetare, testare și adaptare au făcut ca software-ul utilizat să fie optim pentru folosirea sa în tratarea deficitelor cognitive, în toate stadiile de recuperare și la orice vârstă. 

Bibliografie

 1. Dan Prelipceanu- Psihiatrie clinică-editura Medicală București, 2018
 2. http://www.aphasia-international.com/
 3. https://www.merckmanuals.com/
 4. Le H, Lui MY. Aphasia. [Updated 2021 Aug 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559315/
 5. Akabogu J, Nnamani A, Otu MS, Ukoha E, Uloh-Bethels AC, Obiezu MN, Ike CV, Iyekekpolor OM, Omile JC, Dike AE. Efficacy of cognitive behavior language therapy for aphasia following stroke: Implications for language education research. Medicine (Baltimore). 2019 May;98(18):e15305. doi: 10.1097/MD.0000000000015305. PMID: 31045765; PMCID: PMC6504271.
 6. Jang Sin Lee, Ji Yun Lee, Ok Bun Lee-A Study on the Combined Effect of Cognitive Therapy and Speech Therapy for Aphasics: Comparison of Follow-up Evaluation After Post-Treatment, April 28, 2021, Journal of Speech-Language & Hearing Disorders
 7. Pantzartzidou, Alexandra & Dionyssiotis, Yannis & Stefas, Eleftherios & Samlidi, Eleni & Georgiadis, Triantafyllos & Kandylakis, Emmanouil. (2017). Rehacom software application is effective in cognitive rehabilitation of patients with brain injuries. Physical Medicine and Rehabilitation Research. 2. 1-4. 10.15761/PMRR.1000135.
Autor: Dr. Mădălina Grosu – Medic rezident psihiatru
dependenta de droguri

Dependența de substanțe psihotrope

Consumul scăpat de sub control al substanțelor psihotrope, indiferent că vorbim aici de medicație psihiatrică sau de droguri, duce la dependență. Dependența de substanțe psihotrope reprezintă un întreg sistem de fenomene comportamentale, cognitive și fiziologice.

Tulburarea de personalitate paranoidă

Tulburarea de personalitate paranoidăTulburarea paranoidă face parte din categoria tulburărilor de personalitate. Acestea din urmă, potrivit Mayo Clinic, reprezintă un tip de tulburări mintale care au în componență un model rigid și nesănătos de gândire,...

Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderline

Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderlineStudiile arată că, în ceea ce privește această tulburare, există o predispoziție genetică și anumiți factori din mediu care conduc la apariția simptomelor. Tulburarea de personalitate borderline vine împreună cu...
tulburarea afectiva bipolara 01

Tulburarea afectivă bipolară

Tulburarea afectivă bipolarăTulburarea bipolară reprezintă o afecțiune psihică caracterizată de schimbări extreme ale dispoziției care alternează între manie/hipomanie și episoade de depresie.Presupunând o alternanță continuă între stări emoționale diametral opuse,...

Sănătatea mintală în perioada sărbătorilor de iarnă

Sănătatea mintală în perioada sărbătorilor de iarnăSărbătorile de Crăciun se apropie, iar această perioadă a anului este, de obicei, încărcată de bucuria pregătirilor, de celebrare care aduce împreună familii și prieteni într-o atmosferă feerică. În ciuda...
Tulburarea de personalizate borderline

Tulburarea de personalitate borderline

Tulburarea de personalitate borderline“Trăsătura esențială a tulburării de personalitate borderline este un tipar de instabilitate a relațiilor interpersonale, a imaginii de sine și a sentimentelor și a impulsivității marcante care începe de la vârsta adultă timpurie...
taratament dementa prin realitatea virtuala - vr

Realitatea virtuală în intervențiile pentru demență

Din ce în ce mai multe studii recente din domeniu demonstrează eficiența utilizării realității virtuale în intervențiile aplicate persoanelor cu demență. Studiile demonstrează faptul că realitatea virtuală ajută pacienții cu demență prin accesarea amintirilor și încurajarea emoțiilor pozitive.

Cogniția și Deficitul Cognitiv

Cogniția și Deficitul CognitivCogniția denotă un nivel relativ ridicat de procesare a informațiilor și include gândirea, memoria, percepția, motivația și limbajul. Printre funcțiile specifice cunoașterii se numără orientarea, abilitatea de a învăța deprinderi...

Terapia bolilor psihice prin neuroplasticitate

Terapia bolilor psihice prin neuroplasticitateNeuroplasticitatea adulților = un nou „remediu” pentru depresia majoră?Neuroplasticitatea implică reorganizarea sinaptică ca răspuns la factorii de stres din mediu și se crede că stă la baza abilităților noastre de a...

Putem influența neuroplasticitatea?

Putem influența neuroplasticitatea?“Can the mind reshape brain matter?” “Poate mintea să modeleze creierul?”Răspunsul la această întrebare se află undeva în înțelegerea modului în care funcționează neuroplasticitatea (Dacă nu îți este familiară noțiunea, poți citi mai...

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași