Bruce Willis, afazia și stimularea cognitivă

Familia actorului american Bruce Willis a anunţat că starul hollywoodian, în vârstă de 67 de ani, a decis să renunţe la profesia de actor după ce a fost diagnosticat cu afazie.

Afazia reprezintă ansamblul tulburărilor de comunicare prin intermediul vorbirii, scrisului, semnelor, ca urmare a afectării unor funcții ale creierului.

Substratul poate fi interpretat ca o pierdere a memoriei semnelor și mijloacelor prin care se realizează comunicarea.
Afazia poate fi receptivă sau expresivă.

Afazia receptivă (senzorială)

Afazia receptivă (senzorială) Wernicke este incapacitatea de a înțelege vorbirea celorlați prin imposibilitatea de a înțelege sensul cuvintelor. Pacientul vorbește fluent, dar fără sens, chiar incoerent.

Afazia expresivă (motorie)

Afazia expresivă (motorie) Broca este tulburarea vorbirii în care înțelegerea este păstrată, dar abilitatea de a vorbi este grav afectată. Pacientul vorbește cu mare efort, dar nu reușește să se facă pe deplin înțeles.

Afazia este un simptom al leziunii centrilor corticali implicați în elaborarea limbajului scris sau vorbit. Maladiile care provoacă mai des afazia sunt accidentele cerebrale vasculare, tumorile, traumatismele cerebrale, maladiile degenerative, infecțiile, demența (precum boala Alzheimer) sau Parkinson.

Simptomele afaziei

Simptomele care afectează comunicarea expresivă includ:

 • Vorbirea în propoziții scurte, incomplete sau pe care ceilalți nu le pot înțelege;
 • Folosirea unor cuvinte greșite sau fără sens;
 • Folosirea cuvintelor în ordinea greșită.

Simptomele care afectează comunicarea receptivă includ:

 • Dificultăți în a înțelege cuvintele celorlalți;
 • Incapacitatea de a înțelege cuvintele folosite cu sens figurat;
 • Dificultate în a înțelege persoanele care vorbesc rapid.
afazia

Diagnostic

Diagnosticul este clinic, incluzând adesea teste neuropsihologice, imagerie cerebrala (CT, RMN) necesare pentru identificarea cauzei. O tomografie computerizată (CT) sau un RMN îl ajută pe medicul specialist să vadă unde s-au produs leziunile și cât de grave sunt acestea.

Pentru identificarea afaziei sunt utilizate mai multe evaluări cum ar fi examenul de diagnosticare a afaziei Boston și bateria de afazie occidentală. Testarea identifică deficite specifice prin evaluarea următoarelor: vorbire spontană, denumirea, repetiție, înțelegerea, citirea și scrierea.

Complicații

Deși nu există un tratament standardizat, scopul principal este ca pacienții să-și recapete cel mai înalt nivel de independență. Pentru a atinge acest obiectiv comorbiditățile fizice, sănătatea mintală și deficitele pacientului trebuie abordate și gestionate corespunzător.

Tratamentul afaziei

Tratamentul afaziei presupune, de obicei, terapie logopedică pentru recuperarea limbajului sub toate formele sale: verbal, scris-citit, socotit. Este important ca tratamentul să fie demarat cât mai devreme după producerea leziunii cerebrale, astfel încât recuperarea să aibă mai multe șanse de succes.

Pacienții care suferă de afazie au dificultăți în a-și comunica dorințele și nevoile. Limbajul este un mijloc de cunoaștere și de comunicare între oameni, tulburarea sa reprezintă o întrerupere a contactului cu ambianța. Unii pacienți cu afazie sunt conștienți de deficitul și situația lor, ceea ce poate duce la depresie. Studiile au demonstrat eficacitatea terapiei cognitiv-comportamentale în managementul afaziei.

De asemenea, studiile recunosc efectele pozitive ale stimulării cognitive asistate de calculator în recuperarea pacienților cu afazie. Într-un studiu realizat în Coreea cu scopul de a găsi o metodă de tratament pentru îmbunătățirea funcției de comunicare în viața de zi cu zi pentru pacienţii cu afazie s-a concluzionat că utilizarea stimularii cognitive asistate de calculator în managementul terapeutic a adus importamente beneficii care s-au menținut pe termen lung.

terapie stimulare cognitiva computer (2)

De asemenea, studiile recunosc efectele pozitive ale stimulării cognitive asistate de calculator în recuperarea pacienților cu afazie. Într-un studiu realizat în Coreea cu scopul de a găsi o metodă de tratament pentru îmbunătățirea funcției de comunicare în viața de zi cu zi pentru pacienţii cu afazie s-a concluzionat că utilizarea stimularii cognitive asistate de calculator în managementul terapeutic a adus importamente beneficii care s-au menținut pe termen lung.

Un alt studiu care a evaluat eficiența stimulării cognitive asistate de calculator asupra pacienților  cu diagnostic neurologic, inclusiv  asupra  diagnosticului  de afazie a relevat o îmbunătățițire  conform parametrilor MoCA după folosirea software-ului de reabilitare cognitivă. În privința pacienților  cu afazie expresivă, toți au reușit să urmeze sarcini complexe până la sfârșitul programului de stimulare cognitivă asistată de calculator. În concluzie, aplicarea terapiei  a îmbunătățit funcțiile cognitive ale pacienților cu tulburări neurologice. Reglarea  nivelului de dificultate a activităților și posibilitatea stabilirii parametrilor individuali personalizează procesul de vindecare în contextul unei terapii cu un beneficiu maxim pentru pacient.

Stimularea cognitivă asistată de calculator  are un impact pozitiv semnificativ statistic asupra reabilitării neuropsihiatrice a pacienților cu tulburări ale sistemului nervos central.

dr Madalina Grosu psihiatru iasi

Autor – Dr. Mădălina Grosu

Recuperarea afaziei prin Stimulare Cognitivă Asistată de Computer

Stimulare cognitivă asistată de calculator reprezinta o terapie personalizată, un instrument de reabilitare cognitivă ce funcționează pe baza unui sistem software complex. În prezent, mai mult de 95% din clinicile de recuperare din Germania folosesc acest instrument, terapia de stimulare cognitivă asistată de computer fiind  disponibilă în cadrul clinicii Med Anima.  Nu există contraindicații, putând fi folosit de orice persoană, poate fi folosit din orice spațiu, supervizarea fiind posibilă prin internet.

Prin rezolvarea anumitor sarcini atent selecționate,  funcțiile cognitive sunt treptat restaurate sau îmbunătățite. Tehnologia utilizată face ca tratamentul prin stimulare cognitivă să fie centrat pe pacient şi particularizat în funcție de deficitele individuale. Ani de cercetare, testare și adaptare au făcut ca software-ul utilizat să fie optim pentru folosirea sa în tratarea deficitelor cognitive, în toate stadiile de recuperare și la orice vârstă. 

Bibliografie

 1. Dan Prelipceanu- Psihiatrie clinică-editura Medicală București, 2018
 2. http://www.aphasia-international.com/
 3. https://www.merckmanuals.com/
 4. Le H, Lui MY. Aphasia. [Updated 2021 Aug 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559315/
 5. Akabogu J, Nnamani A, Otu MS, Ukoha E, Uloh-Bethels AC, Obiezu MN, Ike CV, Iyekekpolor OM, Omile JC, Dike AE. Efficacy of cognitive behavior language therapy for aphasia following stroke: Implications for language education research. Medicine (Baltimore). 2019 May;98(18):e15305. doi: 10.1097/MD.0000000000015305. PMID: 31045765; PMCID: PMC6504271.
 6. Jang Sin Lee, Ji Yun Lee, Ok Bun Lee-A Study on the Combined Effect of Cognitive Therapy and Speech Therapy for Aphasics: Comparison of Follow-up Evaluation After Post-Treatment, April 28, 2021, Journal of Speech-Language & Hearing Disorders
 7. Pantzartzidou, Alexandra & Dionyssiotis, Yannis & Stefas, Eleftherios & Samlidi, Eleni & Georgiadis, Triantafyllos & Kandylakis, Emmanouil. (2017). Rehacom software application is effective in cognitive rehabilitation of patients with brain injuries. Physical Medicine and Rehabilitation Research. 2. 1-4. 10.15761/PMRR.1000135.
Autor: Dr. Mădălina Grosu – Medic rezident psihiatru

Depresia: abordare multidisciplinară și soluții inovative

Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori externi și interni. Înțelegerea acestor influențe și abordarea lor într-un mod integrat reprezintă cheia pentru tratarea depresiei. Un plan de tratament holistic, care include atât terapia psihologică cât și gestionarea factorilor de mediu și medicali, poate aduce alinare și sprijin pentru cei afectați de această afecțiune mintală dificilă dar atât de frecventă.

Afecțiuni neurologice și psihice – comparație, puncte comune

Tulburările psihice se întâlnesc cu o rată foarte înalta în patologiile neurologice și afectează o mare parte întreaga populație de pe globul pământesc. Se cunosc până în prezent 14 tipuri de afecțiuni majore ce au origine neurologică, cu prezența unui tablou clinic asemănător celui întâlnit la afecțiunile și tulburările psihiatrice, ce apar în urma unor leziuni ale creierului uman sau în rezultatul evoluției unor boli neurologice.

terapia cu pisici beneficii sanatatea mintala

Terapia cu pisici – mit sau realitate

Studii din lumea întreagă susțin și la nivel științific ceea ce – intuitiv – am perceput și noi: compania pisicilor este de un real ajutor în viața de zi cu zi, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări sau afecțiuni precum depresie sau anxietate.

Am sintetizat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai importante 10 beneficii pentru sănătatea mintală care vin la pachet cu prietenii blănoși:.

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

terapie de cuplu

Despre dependență și independență în relații – sănătate vs. toxicitate în cuplu

O provocare foarte mare cu care se confruntă multe dintre cuplurile de astăzi este identificarea unui echilibru intre dependență – nevoia de celălalt și independență – susținerea și orientarea spre propriile noastre interese. Unde și cum găsim linia fină ce separă un atașament sănătos și o dependență normală, naturală de tendința de a petrece mult timp departe de partener, având interese și preocupări care nu-l includ?

echilibru intre job si viata personala

Work – life balance – putem găsi echilibrul dintre viața personală și job?

A fost o vreme când granițele dintre serviciu și viața de acasă erau clare. În societatea de astăzi, de cele mai multe ori munca are prioritate față de orice altceva din viața noastră. Dorința noastră de a reuși profesional ne poate împinge să ne lăsăm deoparte propria stare de bine. Avem tendința de a cădea în capcana de a crede că putem fi productivi tot timpul sau că o zi de opt ore la locul de muncă echivalează cu opt ore de a fi productiv. Cu toate acestea, acest lucru este greu de realizat, dacă nu imposibil, pentru mulți dintre noi.

depresia in familie

Depresia și gestionarea ei în familie

Ce să faci când cineva drag se confruntă cu depresia?
Ce să NU faci când vrei să ajuți pe cineva cu depresie?
Când un membru al familiei noastre sau un prieten apropiat suferă de depresie este provocator pentru toată lumea, însă depresia este tratabilă, iar suportul emoțional și social îmbunătățesc considerabil rezultatele tratamentelor.

Tulburări mintale și tulburări de personalitate – definiții, comparație /limite, exemple, abordare terapeutică

Tulburările mintale și tulburările de personalitate sunt două categorii distincte de afecțiuni psihologice care afectează în mod semnificativ starea mintală și comportamentul individului. Deși au caracteristici și simptome diferite, ambele pot cauza dificultăți semnificative în viața de zi cu zi a unei persoane și necesită intervenție terapeutică.

sindromul impostorului

Sindromul impostorului

Sindromul impostorului este un fenomen psihologic care afectează multe persoane, chiar și pe acelea care sunt realizate din punct de vedere profesional și s-ar putea spune că sunt de succes.

abordarea in cuplu a sanatatii mintale a copilulului

Abordarea în cuplu a sănătății mintale a copiilor și adolescenților

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților ar trebui să fie o preocupare majoră în zilele noastre, iar recunoașterea și gestionarea adecvată a problemelor lor devin vitale. Cu toate acestea, situația poate deveni complicată atunci când unul dintre părinți nu recunoaște sau este complet împotrivă.

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș