Conectarea și deconectarea la vârsta adolescenței

Conectarea este o miză importantă la vârsta adolescenței. A face parte dintr-un grup, a avea prieteni, sunt reperele etapei de vârstă, cu impact asupra stării de bine și asupra sănătății mintale.

Atunci când un adolescent are dificultăți în a-și face prieteni și preferă mediul online, părinții pot încuraja modele de conectare sănătoasă, fără telefon.

Telefoanele și tehnologia sunt recunoscute ca instrumente puternice care, utilizate cu moderație, pot contribui la creșterea gradului de informare; totodată, există și o recunoaștere a faptului că utilizarea lor excesivă are impact asupra abilității de a gândi, asupra memoriei, atenției și autoreglării emoționale. 

Impactul asupra creierului și asupra stării de bine depinde de timpul petrecut online și de modul, scopul în care este utilizat internetul. În timp ce trimiterea unor mesaje scrise și căutarea unor informații pe un subiect anume pot fi productive, gamingul și browsing-ul utilizate cu scopul de a evita plictiseala pot avea un impact negativ.

Preocupările cu privire la efectele timpului petrecut în mediul online asupra dezvoltării creierului au condus la faptul ca, în anul 2019, Organizația Mondială a Sănătății să stabilească unor recomandări stricte cu privire la timpul petrecut de copii la ecrane. Aceste acțiuni au fost puse în practică în baza unor opinii justificate prin cercetări cu privire la legătura dintre utilizarea excesivă a internetului și probleme de memorie, probleme de sănătate mintală precum depresie, anxietate, tulburări de somn și impact asupra gradului de înțelegere a informațiilor citite pe un ecran.

Citirea unor povești complexe dintr-o carte printată este corelată cu o înțelegere mai bună a informației decât dacă aceleași povești sunt citite pe telefon. Mediul online predispune la o analiză superficială a textului citit.

O perioadă foarte importantă în dezvoltarea creierului este perioada adolescenței, etapă în care părți ale creierului implicate în reglarea aspectelor emoționale și sociale se află într-o dezvoltare accelerată. Social media poate avea un efect puternic asupra creierului adolescenților deoarece le permite să interacționeze cu mai mulți tineri deodată, fără a-i cunoaște direct. Procesarea emoțiilor poate fi diferită, în funcție de intensitatea utilizării rețelelor sociale.

Pentru a dezvolta relații de prietenie autentice, în care nevoile lor emoționale să fie împlinite, adolescenții au nevoie să experimenteze conectarea directă, față în față, în situații diverse, cu alți tineri.

Conectarea sănătoasă se învață

În anul 2015, la postul de radio New York Public Radio a fost lansată provocarea – Plictisit și deștept – o provocare de a te deconecta de la telefon. Ideea a pornit de la informațiile potrivit cărora utilizarea excesivă a telefoanelor diminuează creativitatea, afectează funcțiile cognitive, atenția, memoria, reglarea emoțiilor și setează așteptarea de suprastimulare. Manoush Zomorodi, gazda emisiunii, a afirmat că „de când am telefon, nu m-am mai simțit plictisită.”

Emisiunea a adus în atenție beneficiile plictiselii, argumentând cum că cele mai originale idei ne vin când oprim stimularea constantă pe care o oferă tehnologia și ne permitem să ne și plictisim.

Plictiseala este considerată deseori un pericol, o stare ce trebuie evitată. Atunci când este utilizat telefonul pentru a scăpa de plictiseală, se limitează capacitatea creierului de a veni cu soluții.

Sugestiile propuse în cadrul exercițiului de deconectare au fost de a observa tendința de a verifica telefonul în mod constant, precum și stările cu care ne confruntăm atunci când nu avem telefonul în preajmă.

Observarea timpului petrecut pe telefon

Este un prim pas recomandat, de a conștientiza cât de mult timp se petrece în mediul online, care sunt momentele cele mai vulnerabile pentru accesarea și prelungirea timpului petrecut pe internet.

Ziua fără telefon

Un exercițiu ce poate fi realizat de adolescenți împreună cu părinții este alocarea unei zile din săptămână, sau a unor ore dintr-o zi, în care să există această deconectare de la telefon, internet, laptop. Se creează astfel pauze care permit creierului să se relaxeze și să vină cu idei noi pentru situațiile complexe de viață.

Ziua fără fotografii făcute cu telefonul

Petrecem mai mult timp încercând să surprindem un moment frumos decât să îl trăim. Provocarea este de a lăsa telefonul deoparte și de a privi lumea prin ochii noștri, nu prin ochii unui ecran.

Stabilirea unui program zilnic fără telefon

Poate fi la prima oră a dimineții, seara cu câteva ore înainte de somn. În acest interval, pot fi practicate activități precum plimbarea, activitățile sportive, implicarea în discuții față în față – cresc claritatea mintală și starea de bine.

Alocarea unor anumite intervale de timp

Alocarea unor intervale de timp precise pentru verificarea emailurilor sau pentru a naviga pe diferite platforme ajută la restabilirea controlului asupra timpului petrecut în mediul online.

Ștergerea aplicațiilor neutilizate din telefon

Acest lucru are drept scop atât înlăturarea distragerilor cât și de a permite concentrarea asupra unor activități mai semnificative.

Re-orientarea atenției

Presupune mutarea atenției de la telefon și observarea lumii înconjurătoare – ascultarea sunetelor naturii în timpul unei plimbări, implicarea într-o conversație fără telefon în preajmă, observarea detaliilor din mediul înconjurător.

s

Deconectarea de ecrane și setarea unor limite sănătoase reduce oboseala mintală, crește gradul de conștientizare cu privire la activitățile cu adevărat semnificative, crește disponibilitatea pentru timpul petrecut în spațiul real, nu virtual.

Pentru adolescenți, conectarea cu prietenii, real și virtual, constituie o prioritate.

Telefonul nu trebuie folosit de către părinți ca o modalitate de recompensă/pedeapsă. Mai curând, realizarea unor activități precum cele recomandate mai sus și discutarea concluziilor va crește posibilitatea stabilirii unor limite sănătoase în mediul online, ceea ce crește probabilitatea stabilirii unor limite sănătoase și în viața de zi cu zi, ca premisă a unor relații sănătoase.

Bibliografie:

  1. Martin Korte (2020) The impact of the digital revolution on human brain and behaviour: where do we stand? Dialogues in Clinical Neuroscience.
  2. Henry H. Wilmer, Lauren E. Sherman and Jason M. Chein (2017), Smartphone and Cognition: A review of research exploring the links between mobile tehnology habits and cognitive functioning.
  3. Zomorodi, M. (2015), New tech City: Bored and Brilliant by the Numbers – Wnyc

Psih. Roxana Nica – Psiholog clinician / psihoterapeut

Contactează-ne pentru programare sau pentru a discuta orice alte detalii sau preocupări pe care le ai și cu care te putem ajuta:

Importanta meselor in familie

Ia loc la masă – Discuții sănătoase la mesele din familie

Momentul mesei este cadrul în care se întâmplă ceva magic: membrii familiei se conectează și se simt ca făcând parte dintr-un grup. Acest moment reprezintă atât o ocazie benefică pentru a le insufla copiilor obiceiuri alimentare sănătoase, cât și un prilej de a aduce la masă evenimentele mai puțin plăcute care au avut loc pe parcursul zilei.

Singurătatea și impactul ei asupra depresiei 

Este o întrebare frecventă, mai ales pentru cei care, în momente de introspecție, ajung să-și analizeze viața și relațiile. Răspunsul nu este simplu, pentru că fiecare dintre noi percepe singurătatea diferit, în funcție de experiențele și personalitatea proprie.

Despre nevoia de validare – Ghid practic

În contextul actual al rețelelor sociale și al conștientizării emoționale tot mai răspândite, tema iubirii de sine și a acceptării personale devine omniprezentă.

Despre nevoia de validare

Despre nevoia de validare – o normalitate interpretată greșit

De câte ori nu ai auzit chiar tu despre cât de important este să te iubești pe tine înainte de a te iubi ceilalți? Îndemnul sună răsunător pe toate rețelele sociale, pe toate blog-urile recente ale celor cu sau fără aplecare spre domeniul uman; în plus chiar și oamenii pe care îi întâlnim în viața reală de zi cu zi ne opresc brusc emoțiile pe care simțim să le împărtășim dându-ne “soluția salvatoare”: Iubește-te pe tine, dacă vrei să te iubească alții!

depresia

Ce e mai greu: să suferi de depresie sau să îi vezi pe cei dragi suferind? 

Atunci când ne gândim la depresie, ne imaginăm suferința intensă a celor care o trăiesc direct – sentimentul de tristețe profundă, senzația de pierdere a speranței și lipsa de energie pentru a face față provocărilor zilnice. Însă depresia afectează mai mult decât persoana în sine; îi influențează adânc și pe cei din jur. O întrebare devine astfel esențială: este mai greu să suferi de depresie sau să îi vezi pe cei dragi suferind?

despre traumele copilariei in viata de adult

Ce NU știm despre traumele nerezolvate ale copilăriei

Cuvântul „traumă” înseamnă rană, iar în psihologie, se referă la o experiență care depășește capacitatea unei persoane de a îi face față. Specialiștii spun că trauma nu înseamnă evenimentul în sine, ci reacția personală față de acesta. De exemplu, doi oameni pot trăi același eveniment dificil, dar reacționează diferit, în funcție de vârsta, experiențele și resursele lor.

Pierdere și vindecare: înțelegerea Doliului

Modul în care fiecare dintre noi privește moartea are la bază multe elemente, însă dintre acestea cel hotărâtor pare a fi modul in care privim VIAȚA însăși. Contează foarte mult cum ne raportăm la propria noastră viață pentru a determina cum ne raportăm la moarte și cum îi jelim pe cei care nu mai sunt.

despre infidelitate in relatii

Ce facem atunci când 1+1=3? Despre infidelitate în relații

Despre infidelitatea în relații se poate discuta la nesfârșit, fiind un subiect complex și foarte controversat, de cele mai multe ori făcându-se referire la relațiile de cuplu. Însă, infidelitatea relațională nu se rezumă doar la relațiile de cuplu, ci și la cele de prietenie, colegialitate, rudenie etc. unde aduce cel puțin la fel de multă frustrare și durere și un proces de recuperare la fel de dificil ca și infidelitatea în cuplu.

efectele divortului asupra copiilor

Efectele divorțului asupra copiilor

Divorțul reprezintă forma finală de desfacere a vieții conjugale, cu efecte puternice atât asupra partenerilor din cuplul conjugal, cât și a descendenților acestora. Copilul este ființa cel mai mult afectată de evenimentele care au loc în familie. Divorțul părinților duce la scăderea încrederii copilului în propriile puteri, și ajută la dezvoltarea sentimentului de vinovăție și agresivitate.

Dinamica relației de cuplu după apariția copiilor

Dinamica relației de cuplu după apariția copiilor

Trecerea de la două persoane la trei ar trebui văzută și trăită ca o mare bucurie, în realitate însă apariția unui nou membru al familiei aduce multe schimbări generatoare de stres într-o căsnicie.

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL 11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Bd. Eroilor de la Tisa nr. 8, etaj 1, Timișoara, jud. Timiș