7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintale
Adesea văzut ca o demonstrație de inteligență, Cubul Rubik uimește oamenii de zeci de ani. Ceea ce a fost cândva cea mai tare jucărie de pe piață (în 1974 când a fost inventată de Ernő Rubik) este acum o organizație mondială cu ligi și competiții.
Oamenii văd Cubul Rubik ca pe o dovadă a unui IQ ridicat, DAR dacă ți-aș spune că rezolvarea unui cub Rubik NU necesită un IQ ridicat și abilități motorii, ci ajungi să ai aceste atuuri tocmai pentru că rezolvi Cubul Rubik?
1. Scăderea riscului de demență și a bolii Alzheimer
Tratamentul pentru aceste boli este costisitor și doar încetinește boala. S-a demonstrat o legătură clară la adulți cu vârste cuprinse între 55 și 93 de ani între un risc mai scăzut de și rezolvarea zilnică a unui puzzle. Un studiu publicat în Geriatric Psychiatry arată că s-a găsit o îmbunătățire cu 15% a „Memoriei de lucru spațiale” la adulții care rezolvă puzzle-uri zilnic față de cei care nu încearcă niciodată puzzle-uri de niciun fel.
2. Timp de reacție crescut
Puzzle-urile, și în special Cubul Rubik îmbunătățesc capacitatea de a recunoaște tiparele și de a analiza care trebuie să fie următoarele mișcări. Același studiu de Psihiatrie Geriatrică arată o corelație directă cu timpii de reacție mai rapizi la adulții care fac în mod regulat puzzle-uri, cu o medie de 8 milisecunde reacție cognitivă mai rapidă.
3. Coordonare crescută mână – ochi
Când mintea procesează care va fi cea mai bună mișcare ce urmează, aceasta va fi efectuată numai dacă mâinile sunt capabile să țină pasul cu creierul. Învățarea rezolvării unui cub Rubik crește legătura dintre creier și mâinile tale și, odată ce poți rezolva unul destul de ușor, poți începe să te antrenezi în a-l rezolva cât mai repede. Acest joc necesită antrenament pentru că folosește ambele părți ale creierului în același timp – memoria și coordonarea mână-ochi.
4. Creșterea duratei atenției
Un studiu publicat de Baa Bee explică că pentru a rezolva un cub Rubik trebuie să memorezi mai mulți algoritmi și ordinea în care să aplici anumite mișcări. Când un copil începe să folosească Cubul Rubik la o vârstă fragedă, acesta își antrenează creierul să se concentreze asupra unei sarcini pentru o perioadă îndelungată și deschide calea pentru o memorie puternică.
5. O mai bună capacitate de rezolvare a problemelor
Un studiu în Gale Academic Online care include 25 de persoane – 10 experți în Cubul Rubik iar restul de 15 începători. Ei au testat capacitatea de adaptare la medii în schimbare. Rezultatele au arătat că experții au avut un timp de observare mult mai scurt și au fost capabili să vină cu soluții mai rapid decât începătorii. Experții nu numai că au fost capabili să se adapteze și să vină cu soluții mai rapid decât începătorii, dar și-au putut implementa soluțiile într-un mod mai oportun.
6. Creșterea memoriei pe termen lung și pe termen scurt
Sunt atât de multe lucruri de luat în considerare când rezolvi un cub Rubik și pentru a putea rezolva rapid nu poate exista nici o întârziere. Când rezolvi pentru prima dată un cub Rubik, veți învăța doar 5 algoritmi pe care să îi folosești pe parcursul rezolvării. Dar când decizi să îl rezolvi cât de repede poți, sunt necesari 78 de algoritmi diferiți și tiparele ce necesită acești algoritmi. Trebuie să ai capacitatea de a-ți aminti ce tipare se leagă cu ce mișcări și de asemenea să le poți aplica într-un timp extrem de scurt.
7. IQ Booster
Într-un articol Men’s Health despre cum să-ți îmbunătățești IQ-ul, sugestia #1 este să încerci puzzle-uri timp de aproximativ 25 de minute pe zi. Conform descoperirilor lor, un adult mediu își poate crește IQ-ul cu aproximativ patru puncte provocându-și creierul cu diferite tipuri de puzzle-uri în fiecare zi. Acest lucru se datorează faptului că puzzle-urile nu numai că necesită o memorie bună, dar măresc ceea ce se numește „memoria de lucru” – cea care merge mai departe decât a-ți aminti, și înseamnă a-ți aminti și a ști cum să implementezi ceea ce ai învățat.
🧠 La o primă vedere rezolvarea unui cub Rubik poate părea o sarcină dificiă pentru mulți dintre noi, generatoare de frustrari, însă fără îndoială că ne dorim efectele pozitive pe care acesta le-ar putea aduce asupra creierului nostru.
Din fericire, există și alte posibilități de ale obține, prin instrumente dedicate stimularii creierului nostru, științific denumite Stimulare Cognitivă Computerizată. Acestea nu doar că îți oferă provocări pe măsura nivelului tău, dar te ajută să simți că evoluezi de la un pas la altul. Află mai multe:
alte articole din blog
Contact Iași:
Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași
Contact Belcești:
com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași
Contact Timișoara:
Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș