7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintale

Adesea văzut ca o demonstrație de inteligență, Cubul Rubik uimește oamenii de zeci de ani. Ceea ce a fost cândva cea mai tare jucărie de pe piață (în 1974 când a fost inventată de Ernő Rubik) este acum o organizație mondială cu ligi și competiții.

Oamenii văd Cubul Rubik ca pe o dovadă a unui IQ ridicat, DAR dacă ți-aș spune că rezolvarea unui cub Rubik NU necesită un IQ ridicat și abilități motorii, ci ajungi să ai aceste atuuri tocmai pentru că rezolvi Cubul Rubik?

1. Scăderea riscului de demență și a bolii Alzheimer

Tratamentul pentru aceste boli este costisitor și doar încetinește boala. S-a demonstrat o legătură clară la adulți cu vârste cuprinse între 55 și 93 de ani între un risc mai scăzut de și rezolvarea zilnică a unui puzzle. Un studiu publicat în Geriatric Psychiatry arată că s-a găsit o îmbunătățire cu 15% a „Memoriei de lucru spațiale” la adulții care rezolvă puzzle-uri zilnic față de cei care nu încearcă niciodată puzzle-uri de niciun fel.

2. Timp de reacție crescut

Puzzle-urile, și în special Cubul Rubik îmbunătățesc capacitatea de a recunoaște tiparele și de a analiza care trebuie să fie următoarele mișcări. Același studiu de Psihiatrie Geriatrică arată o corelație directă cu timpii de reacție mai rapizi la adulții care fac în mod regulat puzzle-uri, cu o medie de 8 milisecunde reacție cognitivă mai rapidă.

3. Coordonare crescută mână – ochi

Când mintea procesează care va fi cea mai bună mișcare ce urmează, aceasta va fi efectuată numai dacă mâinile sunt capabile să țină pasul cu creierul. Învățarea rezolvării unui cub Rubik crește legătura dintre creier și mâinile tale și, odată ce poți rezolva unul destul de ușor, poți începe să te antrenezi în a-l rezolva cât mai repede. Acest joc necesită antrenament pentru că folosește ambele părți ale creierului în același timp – memoria și coordonarea mână-ochi.

4. Creșterea duratei atenției

Un studiu publicat de Baa Bee explică că pentru a rezolva un cub Rubik trebuie să memorezi mai mulți algoritmi și ordinea în care să aplici anumite mișcări. Când un copil începe să folosească Cubul Rubik la o vârstă fragedă, acesta își antrenează creierul să se concentreze asupra unei sarcini pentru o perioadă îndelungată și deschide calea pentru o memorie puternică.

5. O mai bună capacitate de rezolvare a problemelor

Un studiu în Gale Academic Online care include 25 de persoane – 10 experți în Cubul Rubik iar restul de 15 începători. Ei au testat capacitatea de adaptare la medii în schimbare. Rezultatele au arătat că experții au avut un timp de observare mult mai scurt și au fost capabili să vină cu soluții mai rapid decât începătorii. Experții nu numai că au fost capabili să se adapteze și să vină cu soluții mai rapid decât începătorii, dar și-au putut implementa soluțiile într-un mod mai oportun.

6. Creșterea memoriei pe termen lung și pe termen scurt

Sunt atât de multe lucruri de luat în considerare când rezolvi un cub Rubik și pentru a putea rezolva rapid nu poate exista nici o întârziere. Când rezolvi pentru prima dată un cub Rubik, veți învăța doar 5 algoritmi pe care să îi folosești pe parcursul rezolvării. Dar când decizi să îl rezolvi cât de repede poți, sunt necesari 78 de algoritmi diferiți și tiparele ce necesită acești algoritmi. Trebuie să ai capacitatea de a-ți aminti ce tipare se leagă cu ce mișcări și de asemenea să le poți aplica într-un timp extrem de scurt.

7. IQ Booster

Într-un articol Men’s Health despre cum să-ți îmbunătățești IQ-ul, sugestia #1 este să încerci puzzle-uri timp de aproximativ 25 de minute pe zi. Conform descoperirilor lor, un adult mediu își poate crește IQ-ul cu aproximativ patru puncte provocându-și creierul cu diferite tipuri de puzzle-uri în fiecare zi. Acest lucru se datorează faptului că puzzle-urile nu numai că necesită o memorie bună, dar măresc ceea ce se numește „memoria de lucru” – cea care merge mai departe decât a-ți aminti, și înseamnă a-ți aminti și a ști cum să implementezi ceea ce ai învățat.

🧠 La o primă vedere rezolvarea unui cub Rubik poate părea o sarcină dificiă pentru mulți dintre noi, generatoare de frustrari, însă fără îndoială că ne dorim efectele pozitive pe care acesta le-ar putea aduce asupra creierului nostru.

Din fericire, există și alte posibilități de ale obține, prin instrumente dedicate stimularii creierului nostru, științific denumite Stimulare Cognitivă Computerizată. Acestea nu doar că îți oferă provocări pe măsura nivelului tău, dar te ajută să simți că evoluezi de la un pas la altul. Află mai multe:

Stimularea Electrică Transcraniană (tDCS) la domiciliu – Oportunități și provocări în tulburările psihice la vârstnici

Stimularea Electrică Transcraniană (tDCS) reprezintă una dintre opțiunile sigure și eficiente de tratament pentru depresie, tulburări cognitive, halucinații auditive la adulții în vârstă. Posibilitatea de a stimula neuroplasticitatea prin tDCS fără efecte adverse semnificative a încurajat evaluarea eficacității tDCS pentru multe indicații clinice la adulții în vârstă cu probleme de sănătate mintală.

Metoda Feuerstein - clinica Med Anima Iași

Metoda Feuerstein – Cine ne învață cum să învățăm?

Indiferent de vârstă, fie că vorbim despre copii care își doresc să își formeze un mod corect de a învăța, fie că vorbim despre adulți care își doresc să asimileze mai ușor informații noi, metoda Feuerstein e menită să ușureze procesul de învățare.
Metoda Feuerstein îsi propune ca printr-o serie de teste și de exerciții să îți dezvolte capacitățile intelectuale pentru a-ți ușura procesul de învățare.

Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranță

Diagnostic: cancer. De la negare la luptă și speranțăCancerul este una dintre cele mai răspândite boli, ajungând în zilele noastre a fi considerată o boală cronică. Este important să știm că fiecare pacient răspunde diferit la acest diagnostic, însă să primești un...

Cum să trăim cu schizofrenia

Învățând să trăim cu schizofrenia"Nu există două persoane cu schizofrenie care să fie la fel. Fiecare individ este diferit. Fiecare experiență este diferită. [...] De asemenea, nu există un mod corect sau greșit de a trăi cu schizofrenia, însă, învățând din experiența...

Intervenții în prevenția demenței

În prevenția demenței strategiile de prevenire timpurie includ factori ce țin de stilul de viață, cum ar fi: nutriția, exercițiile fizice, reducerea stresului, ameliorarea factorilor de risc vascular (cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul zaharat), tratamentul tulburării depresive majore și stimularea cognitivă.

stimulare cognitiva computerizata

Campanie Screening Stimulare Cognitiva – Gratuit

10 OCTOMBRIE ZIUA MONDIALĂ ASĂNĂTĂȚII MINTALEScreening gratuit pentru Stimularea Cognitivă Computerizată10 Octombrie marchează în fiecare an la nivel mondial Ziua Sănătății Mintale. Obiectivul general al Zilei Mondiale a Sănătății Mintale este de a crește gradul de...

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihoze

Reabilitarea cognitivă în Schizofrenie și psihozeSchizofrenia este o tulburare psihiatrică cronică, devastatoare și invalidantă care afectează de obicei funcția creierului adolescenților și adulților tineri, și apare la aproximativ 1 din 100 de oameni din întreaga...
dependenta de droguri

Dependența de substanțe psihotrope

Consumul scăpat de sub control al substanțelor psihotrope, indiferent că vorbim aici de medicație psihiatrică sau de droguri, duce la dependență. Dependența de substanțe psihotrope reprezintă un întreg sistem de fenomene comportamentale, cognitive și fiziologice.

Tulburarea de personalitate paranoidă

Tulburarea de personalitate paranoidăTulburarea paranoidă face parte din categoria tulburărilor de personalitate. Acestea din urmă, potrivit Mayo Clinic, reprezintă un tip de tulburări mintale care au în componență un model rigid și nesănătos de gândire,...

Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderline

Cum să trăiești cu tulburare de personalitate borderlineStudiile arată că, în ceea ce privește această tulburare, există o predispoziție genetică și anumiți factori din mediu care conduc la apariția simptomelor. Tulburarea de personalitate borderline vine împreună cu...

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș