7 beneficii ale Cubului Rubik asupra sănătății mintale

Adesea văzut ca o demonstrație de inteligență, Cubul Rubik uimește oamenii de zeci de ani. Ceea ce a fost cândva cea mai tare jucărie de pe piață (în 1974 când a fost inventată de Ernő Rubik) este acum o organizație mondială cu ligi și competiții.

Oamenii văd Cubul Rubik ca pe o dovadă a unui IQ ridicat, DAR dacă ți-aș spune că rezolvarea unui cub Rubik NU necesită un IQ ridicat și abilități motorii, ci ajungi să ai aceste atuuri tocmai pentru că rezolvi Cubul Rubik?

1. Scăderea riscului de demență și a bolii Alzheimer

Tratamentul pentru aceste boli este costisitor și doar încetinește boala. S-a demonstrat o legătură clară la adulți cu vârste cuprinse între 55 și 93 de ani între un risc mai scăzut de și rezolvarea zilnică a unui puzzle. Un studiu publicat în Geriatric Psychiatry arată că s-a găsit o îmbunătățire cu 15% a „Memoriei de lucru spațiale” la adulții care rezolvă puzzle-uri zilnic față de cei care nu încearcă niciodată puzzle-uri de niciun fel.

2. Timp de reacție crescut

Puzzle-urile, și în special Cubul Rubik îmbunătățesc capacitatea de a recunoaște tiparele și de a analiza care trebuie să fie următoarele mișcări. Același studiu de Psihiatrie Geriatrică arată o corelație directă cu timpii de reacție mai rapizi la adulții care fac în mod regulat puzzle-uri, cu o medie de 8 milisecunde reacție cognitivă mai rapidă.

3. Coordonare crescută mână – ochi

Când mintea procesează care va fi cea mai bună mișcare ce urmează, aceasta va fi efectuată numai dacă mâinile sunt capabile să țină pasul cu creierul. Învățarea rezolvării unui cub Rubik crește legătura dintre creier și mâinile tale și, odată ce poți rezolva unul destul de ușor, poți începe să te antrenezi în a-l rezolva cât mai repede. Acest joc necesită antrenament pentru că folosește ambele părți ale creierului în același timp – memoria și coordonarea mână-ochi.

4. Creșterea duratei atenției

Un studiu publicat de Baa Bee explică că pentru a rezolva un cub Rubik trebuie să memorezi mai mulți algoritmi și ordinea în care să aplici anumite mișcări. Când un copil începe să folosească Cubul Rubik la o vârstă fragedă, acesta își antrenează creierul să se concentreze asupra unei sarcini pentru o perioadă îndelungată și deschide calea pentru o memorie puternică.

5. O mai bună capacitate de rezolvare a problemelor

Un studiu în Gale Academic Online care include 25 de persoane – 10 experți în Cubul Rubik iar restul de 15 începători. Ei au testat capacitatea de adaptare la medii în schimbare. Rezultatele au arătat că experții au avut un timp de observare mult mai scurt și au fost capabili să vină cu soluții mai rapid decât începătorii. Experții nu numai că au fost capabili să se adapteze și să vină cu soluții mai rapid decât începătorii, dar și-au putut implementa soluțiile într-un mod mai oportun.

6. Creșterea memoriei pe termen lung și pe termen scurt

Sunt atât de multe lucruri de luat în considerare când rezolvi un cub Rubik și pentru a putea rezolva rapid nu poate exista nici o întârziere. Când rezolvi pentru prima dată un cub Rubik, veți învăța doar 5 algoritmi pe care să îi folosești pe parcursul rezolvării. Dar când decizi să îl rezolvi cât de repede poți, sunt necesari 78 de algoritmi diferiți și tiparele ce necesită acești algoritmi. Trebuie să ai capacitatea de a-ți aminti ce tipare se leagă cu ce mișcări și de asemenea să le poți aplica într-un timp extrem de scurt.

7. IQ Booster

Într-un articol Men’s Health despre cum să-ți îmbunătățești IQ-ul, sugestia #1 este să încerci puzzle-uri timp de aproximativ 25 de minute pe zi. Conform descoperirilor lor, un adult mediu își poate crește IQ-ul cu aproximativ patru puncte provocându-și creierul cu diferite tipuri de puzzle-uri în fiecare zi. Acest lucru se datorează faptului că puzzle-urile nu numai că necesită o memorie bună, dar măresc ceea ce se numește „memoria de lucru” – cea care merge mai departe decât a-ți aminti, și înseamnă a-ți aminti și a ști cum să implementezi ceea ce ai învățat.

🧠 La o primă vedere rezolvarea unui cub Rubik poate părea o sarcină dificiă pentru mulți dintre noi, generatoare de frustrari, însă fără îndoială că ne dorim efectele pozitive pe care acesta le-ar putea aduce asupra creierului nostru.

Din fericire, există și alte posibilități de ale obține, prin instrumente dedicate stimularii creierului nostru, științific denumite Stimulare Cognitivă Computerizată. Acestea nu doar că îți oferă provocări pe măsura nivelului tău, dar te ajută să simți că evoluezi de la un pas la altul. Află mai multe:

Depresia: abordare multidisciplinară și soluții inovative

Depresia nu are o cauză unică, ci este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori externi și interni. Înțelegerea acestor influențe și abordarea lor într-un mod integrat reprezintă cheia pentru tratarea depresiei. Un plan de tratament holistic, care include atât terapia psihologică cât și gestionarea factorilor de mediu și medicali, poate aduce alinare și sprijin pentru cei afectați de această afecțiune mintală dificilă dar atât de frecventă.

Afecțiuni neurologice și psihice – comparație, puncte comune

Tulburările psihice se întâlnesc cu o rată foarte înalta în patologiile neurologice și afectează o mare parte întreaga populație de pe globul pământesc. Se cunosc până în prezent 14 tipuri de afecțiuni majore ce au origine neurologică, cu prezența unui tablou clinic asemănător celui întâlnit la afecțiunile și tulburările psihiatrice, ce apar în urma unor leziuni ale creierului uman sau în rezultatul evoluției unor boli neurologice.

terapia cu pisici beneficii sanatatea mintala

Terapia cu pisici – mit sau realitate

Studii din lumea întreagă susțin și la nivel științific ceea ce – intuitiv – am perceput și noi: compania pisicilor este de un real ajutor în viața de zi cu zi, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu tulburări sau afecțiuni precum depresie sau anxietate.

Am sintetizat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai importante 10 beneficii pentru sănătatea mintală care vin la pachet cu prietenii blănoși:.

vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior pentru regăsirea fericirii și echilibrului

Copilul interior reprezintă toate experiențele noastre bune și mai puțin bune, ce s-au format în copilărie alături de figurile de atașament și contextele de atunci. Aceste experiențe sunt în subconștient și reprezintă fricile și dificultățile resimțite în perioada aceea de dezvoltare împreună cu experiențele pozitive trăite atunci,

terapie de cuplu

Despre dependență și independență în relații – sănătate vs. toxicitate în cuplu

O provocare foarte mare cu care se confruntă multe dintre cuplurile de astăzi este identificarea unui echilibru intre dependență – nevoia de celălalt și independență – susținerea și orientarea spre propriile noastre interese. Unde și cum găsim linia fină ce separă un atașament sănătos și o dependență normală, naturală de tendința de a petrece mult timp departe de partener, având interese și preocupări care nu-l includ?

echilibru intre job si viata personala

Work – life balance – putem găsi echilibrul dintre viața personală și job?

A fost o vreme când granițele dintre serviciu și viața de acasă erau clare. În societatea de astăzi, de cele mai multe ori munca are prioritate față de orice altceva din viața noastră. Dorința noastră de a reuși profesional ne poate împinge să ne lăsăm deoparte propria stare de bine. Avem tendința de a cădea în capcana de a crede că putem fi productivi tot timpul sau că o zi de opt ore la locul de muncă echivalează cu opt ore de a fi productiv. Cu toate acestea, acest lucru este greu de realizat, dacă nu imposibil, pentru mulți dintre noi.

depresia in familie

Depresia și gestionarea ei în familie

Ce să faci când cineva drag se confruntă cu depresia?
Ce să NU faci când vrei să ajuți pe cineva cu depresie?
Când un membru al familiei noastre sau un prieten apropiat suferă de depresie este provocator pentru toată lumea, însă depresia este tratabilă, iar suportul emoțional și social îmbunătățesc considerabil rezultatele tratamentelor.

Tulburări mintale și tulburări de personalitate – definiții, comparație /limite, exemple, abordare terapeutică

Tulburările mintale și tulburările de personalitate sunt două categorii distincte de afecțiuni psihologice care afectează în mod semnificativ starea mintală și comportamentul individului. Deși au caracteristici și simptome diferite, ambele pot cauza dificultăți semnificative în viața de zi cu zi a unei persoane și necesită intervenție terapeutică.

sindromul impostorului

Sindromul impostorului

Sindromul impostorului este un fenomen psihologic care afectează multe persoane, chiar și pe acelea care sunt realizate din punct de vedere profesional și s-ar putea spune că sunt de succes.

abordarea in cuplu a sanatatii mintale a copilulului

Abordarea în cuplu a sănătății mintale a copiilor și adolescenților

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților ar trebui să fie o preocupare majoră în zilele noastre, iar recunoașterea și gestionarea adecvată a problemelor lor devin vitale. Cu toate acestea, situația poate deveni complicată atunci când unul dintre părinți nu recunoaște sau este complet împotrivă.

Programări IAȘI:

0747 202 212 / 0332 505 114

Programări TIMIȘOARA:

0754 431 431 / 0356 800 300

Contact Iași:

Str. Străpungere Silvestru nr. 60, bl. CL11, sc. B, parter, Iași, jud. Iași

Contact Belcești:

com. Belcești, tronson B, Bl. 4, jud. Iași

Contact Timișoara:

Str. Simion Bărnuțiu nr. 34, Timișoara, jud. Timiș